FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 22:25 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 665 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna

Jaki rodzaj dopłat powinien obowiązywać w pszczelarstwie od roku 2014?
Czas głosowania minął 19 stycznia 2013, 14:28 - sob
Dopłaty bezpośrednie do rodziny pszczelej 90%  90%  [ 133 ]
Dopłaty na obecnych zasadach 3%  3%  [ 4 ]
Inne 7%  7%  [ 11 ]
Liczba głosów : 148
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

O wszystkie te sprawy można bezpośrednio zapytać P. Dyrektor ARR w Opolu na konferencji w Łosiowie.

Może Pani dr Pohorecka wytłumaczy pszczelarzom, producentom matek, odkładów i pakietów, czym podyktowane są "wszystkie badania" na których instytut będzie "zbijał kasę".

Tutaj zaproszenie:
viewtopic.php?f=28&t=11339

Obrazek

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Wytłumaczyć, wytłumaczy ale czy przetłumaczy? :haha:

Pozdrawiam,
polbart

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Jest jak jest ,takie są realia a nie inne tak ustaliły wszystkie organizacje pszczelarskie obecne w Naszej rzeczywistosci i to przy początkowej fali świętego oburzenia,wystarczy prześledzić fora tematyczne,dlaczego ? ano dlatego że to im odpowiada nikt nie będzie ponosił kosztow za "fre" każda organizacja chce coś urwać dla siebie .
Co moze zrobić pszczelarz\beneficjent :mrgreen:
może sie święcie obórzyć i na znak protestu nie brać refundacji,może nie nalezeć nigdzie :( .
może zaakceptować realia w jakich przyszło działać i brać ile tylko może,doposażać swoje "gospodarstwo" w sprzęt itp.czasy obfitość tej rzeczywistej czy też pozornej jak to uważają niektórzy nie bedą bowiem trwać wiecznie :cry:

Kazdy z Kolegów ma swój sposób postrzegania i powinien zdecydować jak sie zachować .

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Zdzisław. pisze:
W aktualnym programie jest zapisane"ustawowo" 2 % za opracowanie dokumentów ,kazda większa suma to naruszenie warunków umowy z agencją.

Może kolega powiedzieć gdzie to dokładnie jest? Pod jakim punktem szukać w tej umowie tego zapisu?

pozdrawiam

Awatar użytkownika

To usawowo jest w cudzysłowie jak pewnie zauważyłeś :oczko:
Jest to w projekcie ,ale jeszcze są wokół tego jakieś podchody ,ma to być doprecyzowane tak samo jak i ten nowy projekt-wszystko jest robione na ostatnią chwile i z biegu ,nic nowego jak zawsze po Polsku :cry:
Te procenty miałyby być od wartości refundacji a nie od wartosci zakupionego sprzętu [tak jest w propozycji] jednym z wariantów było czy te % ma płacić beneficjent czy organizacja może występować o ta kwote do agencji ,dopuki nie będzie zapisane doputy będa trwały przepychanki :( .

Awatar użytkownika

Pasieka pod Lipami pisze:
Zdzisław. pisze:
W aktualnym programie jest zapisane"ustawowo" 2 % za opracowanie dokumentów ,kazda większa suma to naruszenie warunków umowy z agencją.

Może kolega powiedzieć gdzie to dokładnie jest? Pod jakim punktem szukać w tej umowie tego zapisu?

pozdrawiam

http://www.arr.gov.pl/data/01644/warunk ... 3_2014.pdf

od pkt 7.2.3
str. 21, 23, 25, 26, 29, 31, 32, 36, 37, 38, 39, 41 itd.

Lokalizacja: Podkarpackie / Okolice Jasła / Małopolskie i Lublin pasieka na Dachu KULu
Ule na jakich gospodaruję: Dadant 1/2
O to 2% może starać sie związek jako pokrycie kosztów a nie jest to tym samym co potrącenie tego od kwoty dofinansowania dla pszczelarzy. Związek nie może NIC pobierać za to od pszczelarzy za sporządzenie wniosków, a jak pobiera to bezprawnie i mozna sie o to upomnieć.

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
A ja jestem w związku pszczelarskim do końca grudnia, bo mam tak opłaconą składkę. Bazuje na WP leżakach i również chciałbym dokupić z dofinnansowanych, natomiast nasz związek niedba o pszczelarzy co bazują na leżakach WP więc i ja nie będe dbał i ich dofinansował.Wywnioskowałem, że lobby było ze strony tych producentów co produkują korpusy, tacy jak Łysoń i inni.Nie płacąc składek, a są duże, to moge dołożyć do ula.Związek nie zrobił nic dla tych pszczelarzy, więc niech sobie siedzą, ale nie za moje. :tasak:

Awatar użytkownika

Marian. pisze:
A ja jestem w związku pszczelarskim do końca grudnia, bo mam tak opłaconą składkę. Bazuje na WP leżakach i również chciałbym dokupić z dofinnansowanych, natomiast nasz związek niedba o pszczelarzy co bazują na leżakach WP więc i ja nie będe dbał i ich dofinansował.Wywnioskowałem, że lobby było ze strony tych producentów co produkują korpusy, tacy jak Łysoń i inni.Nie płacąc składek, a są duże, to moge dołożyć do ula.Związek nie zrobił nic dla tych pszczelarzy, więc niech sobie siedzą, ale nie za moje. :tasak:

Pewnie piszesz o PZP (Polskim Związku Pszczelarskim).

Coś jest na rzeczy.
To pewnie lobby "styropianowe" to przeforsowało poprzez PZP.
Cisną się na usta firmy: Babik, Łysoń, Babik-Sabat (chyba nowa) itp.

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Ja należe do związku w Szczecinie i na razie nie narzekam z dofinansowywania teraz wybierałam pare sprzetów i odkłady i leki nikt mi nic nie wydzielała a byłam na pierwszym spotkaniu i było bardzo miło ja sobie zwiazek chwale :thank: na razie :pl:

Gabriela, sam związek pszczelarski to dobra sprawa, natomiast jak można było dopuścić przez związek, że refunduje się tylko dwa, trzy typy ula a pozostali są dyskryminowani z innymi typami uli. Na tym polega "lobby" i to jest złe,moim zdaniem jest to korupcyjne.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Marian., Raczej tu chodzi o uporządkowanie jednorodności uli produkowanych i użytkowanych w Polsce. co za tym idzie obniżenie kosztów produkcji uli, akcesoria, odkładów itd.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
Efekt jaki jest widać... koszt produkcji spadł, cena końcowa wzrosła... nigdy się chyba do życia w Polsce nie przyzwyczaję...

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Masz racje ja akurat uli nie zamawiałam ale brałam miodarke i do wyboru miałam tylko z katalogu łysonia wyboru żadnego wiec fakt to nie tak powinno wyglądać :pala:

Awatar użytkownika

Sol Bąk, A kto Ci powiedział że producenci uli czy odkładów nie produkują już WZ WP ?

Ponadto spadek kosztów nie musi być związany z obniżeniem ceny. ma wpływ na rentowność przedsiębiorstw. powiedz czy chciałbyś by cena Twojego miodu minimalnie wzrosła wraz z obniżeniem kosztów ?

rober-a, nie interesuje mnie jednorodność, bo dla jednego jest dobryWL a drugiegoWP lub inny, nie można na siłe kogoś zmuszać do czegoś czego się albo nie lubi albo się z tym innym zle czuje, każdy ma prawo wyboru na równi. To co obecnie nastało, to z całą odpowiedzialnością twierdze że jest to "LOBBY" i związek się do tego przyczynił. Jeżeli miała to być jednorodność, to dlaczego w tej refundacji jest tylko kilka typów a nie jeden, z całąpewnością potwierdzam działania "LOBBYSTÓW" a jakich to dobrze wiemy.

Awatar użytkownika

Marian., Rozumiem Ciebie interesują Twoje ule i to jest dla Ciebie najważniejsze. Dla producentów też jest fajnie jak modeli jest dużo i często się zmieniają typy. Taki Łysoń chciałby by było z 20 rodzaju uli i co 2 do 5 lat zmieniły się na inny model. to co się stało to jest dla dobra pszczelarzy. Niestety jeszcze się taki nie narodził co by wszystkim dogodził.

Robert-a,piszesz że to dla dobra pszczelarzy, szkoda, że nie można tu stwierdzić ile jest pszczelarzy co posiadają np.WP i inne, to też pszczelarze a to co się stało miało w/g Ciebie być dla dobra pszczelarzy,których ????

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
Po wzroście cen widzę, że efekt może być odwrotny do zamierzonego przez dotacje. Z mojego punktu widzenia dopłaty do 20% stanu pasieki są korzystne przy wymianie uli. Dla rozpoczynających (jak ja) jest to spora kłoda pod nogi rzucona... dla zdeterminowanych nie będzie to przeszkoda, nie mniej jednak szkoda... :cry:

Awatar użytkownika

Sol Bąk, Nie wiem u kogo kupujesz ule ale ja nowe kupuje od paru lat u tego samego producenta. I nie zauważyłem zwyżki cen 20 % w przeciągu 3 ostatnich lat. Jeśli Twój producent podniósł o 20 % po wejściu dotacji to chyba musisz go zmienić :D

robert-a pisze:
to co się stało to jest dla dobra pszczelarzy.

Co jest dla mnie dobre , to jeszcze potrafię ocenić i inni też . Dokonując złego wyboru ja ponoszę konsekwencję .Ceny uli wzrosły , to fakt i śmiem twierdzić że to nie koniec podwyżek .

Marian. pisze:
Robert-a,piszesz że to dla dobra pszczelarzy

Panowie o co wy się spieracie.Przecież dofinansowanie nie jest dla Pszczelarzy. Całe wsparcie(dofinansowanie) zabierają producenci sprzętu(miodarki stoły i inne sprzęty), matek. Czy nie zauważacie że o tyle poszły ceny w gorę, porównajcie sobie ceny uli obitych wsparciem.Związki pszczelarskie,a i sami pszczelarze legalizują ten chory proceder.Dopłaty powinien otrzymać pszczelarz do ula, i on winien decydować od kogo i za ile nabędzie miodarkę,ul ,leki i inny sprzęt .

Awatar użytkownika

lalux5, mam wolny rynek i możesz zawsze wybrać tego tańszego> ceny wzrosły bo rosną wszystkie. Ale nie na pewno 20 % od wejścia refundacji do dnia dzisiejszego. oczywiście nie znam wszystkich cen producentów. Ale zawsze pokrzywdzeni cenami mogą zmienić dostawcę na takiego co ceny podniósł mniej.

Ps. Solidaryzuje się z właścicielami WZ WP i myślę że najlepszym rozwiązaniem było by gdyby dotacje w pierwszym roku były dla tych którzy chcą przejść na ule obecnie preferowane.

Awatar użytkownika

Marian., A wolisz by było 20 rodzaju uli i zmiana ich wielkości co roku ? To jak w przemyśle wolałbyś jeden rodzaj klocków czy tysiące modeli. unifikacja jest dla nas różnorodność dla producentów.

Sprzedajecie miód ? Wiec jesteście w poczęci handlowcami ? i nie rozumiecie praw handlu ?

Robert-a,jeszcze raz powtarzam, to nie ma znaczenia ile rodzajów uli, chyba że Ty zmieniasz jak rękawiczki ja mam jeden typ ula i jak mi wiadomo jest on od zarania czasu, nie rozumiem Twojego toku myślenia z tymi zmianami co roku.W sklepie masz tysiące gatunków cukierków a kupujesz tylko te co lubisz.Dla mnie może być i 50 typów, jeżeli są tacy co tyle chcą mieć lub zmieniać co rok jak ich stać na takie zmiany. Znam takich pszcelarzy co to mają WP leżaki w ilości 120 uli i twierdzą, że są najlepsze, ja też mam WP 8sztuk korpusowych, ale wygodniejsze są dla mnie leżaki, mam pasieke wędrowną i nie dzwigam tych uli, na tym polega dzisiejsza nowoczesność, a miodu nie zbieram mniej od innych.Kiedyś ktoś tu na tym forum powiedział" że nie ul miód nosi"

Awatar użytkownika

Marian., Sam mówisz że trzymasz sie jednego typu ula i jednego wymiaru ramek czy tak ? Pytania tez dla innych węszących spisek producentów uli.

tz. Chciałbyś by Twoje ramki pasowały do miodarek rożnych producentów a najlepiej do wszystkich modeli? A czy chciałbyś by wszyscy producenci odkładów mieli taki sam typ ramek ? No tak chciałbyś. A teraz w druga strone czy producenci odkładów chcieli by wszyscy odbiorcy ich odkładów mieli taki sam typ ramek jak oni ? No tak.

A teraz czy producent ramek i uli chciałby by był jeden ul i jedna ramka przez wieki wieków. No nie Łysoń chciałby bys ul wymienił co 5 lat a ramki co roku. więc teraz zadaj sobie pytanie dla kogo jest unifikacja rodzaju uli i kto jest w zmowie .

A te tysiące cukierków które teraz sa w sklepach wymieniłbym na te dobre które kiedys jadłem a już ich nie ma :|
Z samochodami masz tak samo tysiace modeli tania produkcja i ceny aut i części w górę .

Robert-a, tak mam jeden typ ula i ramki i niemam z tym problemu, nawet w miodarce pasują, po drugie kupował bym tylko te które mi pasują a nie te które mi nażucają. Widze że nie rozumiesz problemu, a problem jest w tym, że ktoś nażuca swoją wole. Co do odkładów to idę do takiego producenta który mi odpowiada i posiada taka ramke jak mi pasuje, a nie taka jak on chce.Łysoń może sobie zmieniać i produkować co roku inne, kupie te które mi odpowiadają. Co do cukierków z przykładu to sam sobie zaprzeczyłeś twierdząc, że kupiłbyś te dobre które kiedyś były i ja też chce kupować te dobre ule, które kiedyś były i są obecnie, tylko że jedni są faworyzowani a inni dyskryminowani. Prszę Cię nie wciskaj mi tego, że ja chciałbym żeby tylko produkowali takie jak ja mam, ja takie mam i chce żebym mógł kupić potrzebny mi produkt na takich samych warunkach refundacji i w tym problem.Uważam tą dyskusje za zbędną bo widzę, że nie rozumiesz tematu, zadajesz pytanie i wciskasz mi odrazu odpowiedz.

Awatar użytkownika

Kainzow pisze:
Marian. pisze:
Robert-a,piszesz że to dla dobra pszczelarzy

Panowie o co wy się spieracie.Przecież dofinansowanie nie jest dla Pszczelarzy. Całe wsparcie(dofinansowanie) zabierają producenci sprzętu(miodarki stoły i inne sprzęty), matek. Czy nie zauważacie że o tyle poszły ceny w gorę, porównajcie sobie ceny uli obitych wsparciem.Związki pszczelarskie,a i sami pszczelarze legalizują ten chory proceder.Dopłaty powinien otrzymać pszczelarz do ula, i on winien decydować od kogo i za ile nabędzie miodarkę,ul ,leki i inny sprzęt .

popieram dobrze napisane

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Moim zdaniem to dotaciii do uli nie powinno byc ani do sprzetu jedynie do pokarmu na zime to proste ze dotacja to jest tylko dla producentow uli wala ceny jak idzie pomyslcie dobrze czy wartosc produckji ula styropianowego to jest ich cena wlasciwa ?ja robilem ule sam robie i bede robil mam satysfakcje ze umie zrobic i nie nabijam kasy nikomu sprzet mam na zime musze kupowac karme lub cukier i lekarstwa na warroe to musze kupic wiec majlepsza dotacja bedzie do rodziny

henry

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Panowie w jednym zer związków zostały rozesłane oferty na zakup lawet. Z uwagi na to,że jestem zainteresowany zakupem takiej lawety pytałem pracownicy związku czy ja tylko muszę zakupić lawetę z ANDRYCHOWA i co usłyszałem do miłej pani jeżeli chce pan zakupić sobie przyczepę lub laweta od innego producenta to wystarczy aby ten złożył do mnie ofertę i to wszystko. Poinformowałem o tym lokalnego producenta i wszystko się odbyło tak jak poleciła pracownica związku. Co dalej to czas pokaże. Ja myślę,że oferty winny być przyjmowane od wszystkich producentów wszelkiego sprzętu oczywiście o którym mówi program a nie od tych którzy SMARUJĄ. Co do dopłat to ja podzielam zdanie co niektórych forumowiczów,że dopłaty winny być do ula. CO idzie za tym,że związki by nic z tego nie miały to może by należało wprowadzić warunek przynależności do organizacji pszczelarskiej bo przecież chyba tak jest wówczas przyciągnęło by to wiele nowych czlonków-pszczelarzy a co za tym idzie związek miałby więcej kasy ze składek tj.opłaty ulowej i członkowskiej.Z uwagi na to, że mogę się mylić dlatego z tym co napisałem nie każdy się musi zgadzać
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

[quote="henry650"]Moim zdaniem to dotaciii do uli nie powinno byc ani do sprzetu jedynie do pokarmu na zime to proste ze dotacja to jest tylko dla producentow uli wala ceny jak idzie pomyslcie dobrze czy wartosc produckji ula styropianowego to jest ich cena wlasciwa ?ja robilem ule sam robie i bede robil mam satysfakcje ze umie zrobic i nie nabijam kasy nikomu sprzet mam na zime musze kupowac karme lub cukier i lekarstwa na warroe to musze kupic wiec majlepsza dotacja bedzie do rodziny

I tutaj jest całe sedno sprawy. Powinno być tak jak pisze henry650 dopłata do rodziny pszczelej ale do tego raczej nie dojdzie.

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Dlaczegp piszesz ze musi byc warunek przynaleznosci do zwiazku jedno pytanie dlaczego?czy rolnicy naleza naprzyklad do zwiazkow ?chyba nie a doplaty dostaja wiec pytam po co czy taki moloch lak PZP wogule ma potrebe bytu czy nie powinien odejsc wraz z komuna przeciez mamy demokracje

henry

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
robert-a pisze:
tz. Chciałbyś by Twoje ramki pasowały do miodarek rożnych producentów a najlepiej do wszystkich modeli? A czy chciałbyś by wszyscy producenci odkładów mieli taki sam typ ramek ? No tak chciałbyś. A teraz w druga strone czy producenci odkładów chcieli by wszyscy odbiorcy ich odkładów mieli taki sam typ ramek jak oni ? No tak.

Ja bym nie chciał. Nie potrzebuję miodarek od wszystkich producentów i jeszcze wszystkich modeli. Odkładów też nie planuję kupować od wszystkich producentów. A jak sobie wymyślę odkład na jakiejś np francuskiej ramce i będzie jeden producent to pewnie więcej zarobi - i to będzie dobre.
Moim zdaniem błędne założenie na wejściu, daje Ci błędny wynik na wyjściu.
Producenci powinni mieć kasę z innych funduszy, pszczelarze powinni dostawać pieniądze i sami decydować czy kupią flaszke, ul czy pień do drążenia.

komark1 pisze:
CO idzie za tym,że związki by nic z tego nie miały to może by należało wprowadzić warunek przynależności do organizacji pszczelarskiej bo przecież chyba tak jest wówczas przyciągnęło by to wiele nowych czlonków-pszczelarzy a co za tym idzie związek miałby więcej kasy ze składek tj.opłaty ulowej i członkowskiej.

A czemu miało by służyć przymusowe robienia z człowieka członka poza dojeniem go z kasy?
Związek pszczelarzy to powinno być zwykłe stowarzyszenie z dobrowolną przynależnością i zabawy oraz zadania związkowe powinny się odbywać za pieniądze członków.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wkp, LN.
Miejscowość z jakiej piszesz: Krosno
maniek_mb pisze:
I tutaj jest całe sedno sprawy. Powinno być tak jak pisze henry650 dopłata do rodziny pszczelej ale do tego raczej nie dojdzie.

To się chyba da załatwić.Jest ustalony poziom maksymalny refundacji w przeliczeniu na 1 ul. Ilość rodzin x stawka- vat=kwota do wypłaty na podstawie zgromadzonych faktur, rachunków.Bezpośrednio przez ARR.
Napisze Kolega e-mail do Komisji Europejskiej?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Informacja na temat budowy poszczególnych typów uli, których koszt zakupu będzie podlegał refundacji w ramach mechanizmu WPM.

Agencja Rynku Rolnego uprzejmie informuje, że w przypadku zakupu uli, refundacji będą podlegały koszty zakupu kompletnych uli trzech typów: dadant, wielkopolski, wielokorpusowy.

Refundacją zostaną objęte koszty zakupu uli poszczególnych typów, w skład których wejdą następujące elementy:

Ul typu dadant – dowolna dennica, powałka, 1 korpus gniazdowy, do 2 korpusów nadstawkowych, daszek.

Ul typu dadant leżak – dowolna dennica, powałka, gniazdo, 1 nadstawka, daszek

Ul typu wielkopolski – dowolna dennica, powałka, 2 korpusy gniazdowe, 1 korpus nadstawkowy , daszek.

Ul typu wielkopolski leżak - dowolna dennica, powałka, gniazdo, 1 nadstawka, daszek.

Ul typu wielkokorpusowy –dowolna dennica, powałka trzy korpusy o równej pojemności, w przypadku ula typu dadant 1/2 dopuszcza się 4 korpusy 1/2, w przypadku ula typu apippol max. 5 korpusów, daszek.

http://www.arr.gov.pl/index.php?option= ... Itemid=171

Nie każda konfiguracja ula wchodzi w rachubę, trzeba o tym pamiętać przy zakupie.
Co do dopłat do ula, ja byłbym za a nawet i przeciw. Za bo bym dostał i zainwestował wedle swoich wygórowanych potrzeb. Przeciw, bo rodzin "jednoramkowych" by znacząco przybyło.
Pozdrawiam

adriannos pisze:
Przeciw, bo rodzin "jednoramkowych" by znacząco przybyło.

Ale przy wyrywkowej kontroli takiej jaką stosuje ARMiR, cwaniaków by znacznie ubyło. Wyłączenie z dopłat na 5 lat jest skutecznym hamulcem.

Dofinansowania do WZ i WP nie ma. Tu jest informacja http://www.arr.gov.pl/index.php?option= ... Itemid=171

Panowie napiszmy skargę i wyślijmy e-mailem do Komisji Europejskiej na ARR , przecież to nic nie kosztuje a może coś nam pomoże .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
vigor, też się nad tym zastanawiałem. Chyba najwyższa pora żeby ktoś się za to wziął. Cała refundacja jest ustawiana pod kilku producentów którzy na tym najwięcej zarabiają, a pszczelarz niewiele z tego dostaje. Prosty przykład uli w tym roku. Poszły na refundacje i jak wygląda teraz cena u producentów? Może trochę późno na to ale może i najwyższy czas rozgonić tą klikę.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Koledzy ja jestem za i was popieram

Awatar użytkownika

Niestety mechanizmy podobne zadziałały jak przy okazji dopłat rolniczych,tylko przy tych pszczelarskich na razie sprzęt jest produkowany w Polsce i ta kasa trafia w "nasze " : :wink: ręce a w przypadku rolnictwa niekoniecznie :( .

Awatar użytkownika

Zdzisław., rolnicy jak biorą dopłaty to ON tez lekko do góry :mrgreen:

Awatar użytkownika

Nie tylko,ale materiał siewny,nawozy ,opryski :pala: ,maszyny
to było nie do uniknięcia ,najbardziej "poszkodowani" są Ci co nie biorą dopłat czy refundacji a ceny mają takie jakby brali,bo co mogą wynegocjować ? bez faktury-bez gwarancji -bez Vat :( .

Awatar użytkownika

Zdzisław., no i może czas sie za to wziąc. Zobacz cena ula była 250 zł jak poszło na refundacje 400 - czyli jaka to jest pomoc pszczelarzowi? Producentowi i owszem ale pszczelarzowi - żadna

Awatar użytkownika

Kupować te tańsze :D ja tak zrobiłem ,zamówiłem z poliuretanu po mniej jak 300 pln u dwóch producentów 30 szt .
Jak cena jest akceptowana to będzie rosła :( do oporu i producent będzie udowadniał ze jeszcze dopłaca do produkcji z "litości" :pala: .

Awatar użytkownika

Zdzisław., wiesz że ja na ule się wypiąłem ale są tacy co by chętnie skorzystali bo nie maja gdzie i jak zrobić, no ale cóż tak właśnie pomaga PZP. Nie wspomnę o ulach Warszawskich które w ogóle nie podlegają refundacji. A tez jest część pszczelarzy która by chciała może wymienić na nowszy model zostając przy tej samej ramce

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
dudi, Jurek z producentem można się dogadać żeby fakturę wystawil na refundowane .

Awatar użytkownika

Leszek wiesz że młody sobie poradzi, ale byłem na zebraniu w niedziele i widziałem miny tych starszych pszczelarzy. Zamawiali matki, leki i na tym się skończyło. Sprzętu brał nie będzie bo jemy widelec, wanienka i miodarka 3 lub 4 ramkową ocynkowana wystarczy. Ule by wzięli ale cóż. A wiesz że Lubelszczyzna to w 90% ul Warszawski. Ci co bardziej oblatani to jeszcze może sobie jakoś poradzą ale pozostałym zostało co maja i tyle im Unia i PZP pomógł.

dudi pisze:
Zdzisław., no i może czas sie za to wziąc. Zobacz cena ula była 250 zł jak poszło na refundacje 400 - czyli jaka to jest pomoc pszczelarzowi? Producentowi i owszem ale pszczelarzowi - żadna
Olać refundację, kupować u takich producentów u których wychodzi taniej niż na refundację np u naszego kolegi polskipszczelarz ule wlkp klik czy od buszmeN'a ule wlkp klik - mam od jednego i drugiego ule i jak dla mnie oba są wykonanie idealnie z tym że polskipszczelarz ma lepiej dopracowane drewno, jest ładniej oheblowane i staranniej poskładane w elementach korpusu. Dennice są też po stronie Mariusza na plus, natomiast u buszmeN'a na minus w odniesieniu do wykonania Mariusza. Nie oznacza to jednak że ule Mariusza są bez wad, największą jest ocieplany daszek (zbędne ocieplenie) pod który za choinkę nie da się wstawić 5 l wiaderka (do zakarmiania na zimowlę, wyszło w praktyce bo gdybym wiedział wcześniej zamówiłbym daszki bez ocieplenia) w półkorpus (trzeba stawiać cały korpus), ule buszmeN'a mają daszki bez ocieplenia z wentylacją i są z deski a nie płyty paździerzowej co również jest na plus. Oboje powinni również obijać tylko blachą bo papa niestety po dwóch latach się nie nadaje na daszkach do dalszego jej użytkowania i trzeba ją wymienić lub samemu obić sobie blachą. :wink:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Warszawiaka poszerzanego każdy stolarz na wsi zrobi taniej niż na refundację. :D
Dobre posunięcie z wyborem typów uli i tak do granic możliwości rozciągnięty asortyment.
Od stu lat w literaturze pszczelarskiej widzimy głosy wołające o ujednolicenie sprzętu.

Wielkopolski, Dadant, Langstroth - tyle wystarczy jak na dzisiejsze czasy.
Za sto lat może zostanie jeden typ ula. :D

Pozdrawiam,
polbart

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 665 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]