witam a ja 13 maja miałem taką przygodę ogólnie robiłem nowe odkłady podawałem do nich mateczki.
W jednym z moich warszawiaków podejrzewałem bezmatek od dłuższego czasu. po ostatnim przeglądzie słyszałem dziwne pojedyncze gdakanie bzykanie jak zwał tak zwał ktoś mi podpowiedział że stara matka się wyniosła a 2 młode siedzą i się nawołują. nie potrafiłem ich odnaleźć w ulu od 2 tygodni zero czerwiu krytego jajek itp.
Postanowiłem postąpić jak z rodziną strótowiałą ,wyjąłem wszystkie plastry z pszczołami oczyściłem ul na wylotek nabiłem kratkę plastikową odgrodową żeby te moje matki co chcę się ich pozbyć nie weszły mi do ula,postawiłem pusty ul na stare miejsce i zrobiłem im mostek z 1 metrowej deski .po czym zacząłem strzepywać pszczoły z plastrów na mostek ,czyste plastry bez pszczół spokojnie układałem , w sam ŚRODEK DAŁEM KLATECZKĘ Z NOWĄ MATKĄ NIEUNASIENIONĄ .cala operacja zakończyła się niestety o godzinie 19 .po czym spokojnie poszedłem na ryby po paru minutach zaczęło lać i po pięknej pogodzie. wróciłem już w nocy przy latarce spostrzegłem że pod deska uwiesił się spory rój wyglądał całkiem jak jakiś jeż .nazajutrz piękna pogoda słońce od samego rana praży a mój jeż siedzi dalej pod deska niewiele myśląc przekręciłem deskę
i mój jeż począł włazić do ula ale nie zupełnie. po 30 minutach patrze a jeż pod deska to ja go znów do góry nic z tego.co tu robić myślę nie mam ula by coś gdzieś te pszczoły umieścić a tam z pewnością została moja mateczka której nie potrafiłem odnaleźć

postanowiłem włożę 2 plastry z miodkiem 3 suszu 2 wezy i wsadziłem to wszystko do mojego wózka pasiecznego po bokach dałem maty zsypałem mojego jeża koc na górę przykryłem wiekiem i te moje całe towarzystwo siedzi tam już od 3 dni ,a w wózku w dnie jest otwór 30mm wiec swobodnie mogą sobie latać.
Od taka to moja przygoda
-co dalej sam jeszcze nie wiem od 3 dni leje deszcz jutro jeśli pozwoli pogoda pojadę zajrzę co z tego wyszło na biegu robię nowego warszawiaka na wszelki wypadek.