FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 01:40 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ] 
Autor Wiadomość
Post: 28 maja 2014, 12:41 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 maja 2014, 23:14 - wt
Posty: 32
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Kamienna Góra
Witam wszystkich moje pytanko dotyczy tego co zrobicie z odsklepinami po miodobraniu dodam że odsklepiam widelcem na sito jednak miód nie za bardzo chce wypłynąć zastanawiałem się nad zakupem prasy, używał ktoś takiej prasy ??? Szkoda mi trochę wkładać te odsklepiny do topiarki wydaje mi się że tam zostaje dużo miodu!!! Czy można takie odsklepiny podać jakoś pszczołą żeby wylizały sobie miodek??? dziękuje za odpowiedzi

_________________
"Bóg stworzył pszczoły a opiekę nad nimi powierzył nielicznym"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 maja 2014, 12:50 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 19:58 - pn
Posty: 774
Lokalizacja: Oławski
Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
matek1985, na sito i do samochodu na 2 godzinki w słońcu. Pamiętaj o zamknięciu szczelnie okien ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 maja 2014, 12:53 - śr 

Rejestracja: 16 listopada 2007, 16:38 - pt
Posty: 900
Lokalizacja: bieszczady
Ule na jakich gospodaruję: WP
Odsklepiny można przepłukać ciepłą wodą, odcisnąć,popłuczyny podać w podkarmiaczce dla pszczół.Można też w pojemniku podać do ula, najlepiej na noc, po paru dniach pszczoły wybiorą miód. Pierwszy sposób nie powoduje strat w" pogłowiu".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 maja 2014, 12:56 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Tak można podać pszczołom np do ula na talerzyku na ramki ( na powałkę ). Na noc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 maja 2014, 13:00 - śr 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Tyle że Jeśli warstwa jest grubsza to słabo im idzie pobieranie z dna. Od ponad tygodnia leżą odsklepiny w ulu, a na dnie jeszcze miód. Chyba odbiorę je, wypłuczę w zimnej wodzie i dam jako sytę (gdy się zakończy akacja, albo lipa).

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 maja 2014, 13:18 - śr 

Rejestracja: 16 listopada 2007, 16:38 - pt
Posty: 900
Lokalizacja: bieszczady
Ule na jakich gospodaruję: WP
asan pisze:
a na dnie jeszcze miód

Konieczne jest mieszanie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 maja 2014, 13:29 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 maja 2014, 23:14 - wt
Posty: 32
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Kamienna Góra
Dziękuje wszystkim za cenne rady i nowe pomysły jak nie zmarnować miodu a używał ktoś wyciskarki czy prasy do odsklepi na allegro kosztuje 230pln tylko nie wiem jak to działa i czy warto wydać taką kasę czy lepiej pszczółki podkarmić i będą szczęśliwe hehehheh

_________________
"Bóg stworzył pszczoły a opiekę nad nimi powierzył nielicznym"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 maja 2014, 14:01 - śr 

Rejestracja: 11 kwietnia 2011, 14:34 - pn
Posty: 501
Lokalizacja: Andrychów
asan, Gdy się zakończy akacja to będzie z tego wino


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 maja 2014, 14:24 - śr 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Nie będzie, płukanie dopiero przed karmieniem pszczół. Wcześniej niech sobie odsklepiny leżą w wiadrze zabezpieczone woskiem :)

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 maja 2014, 20:49 - czw 

Rejestracja: 08 lutego 2012, 21:43 - śr
Posty: 94
Lokalizacja: lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: WZ
U mnie za odsklepinami przepadają dzieci. Żują je ja gumę. :) Tego co nie zjedzą dzieciaki wstawaim w misce do pasieki. W pszczoły same bardzo dokładnie je oczyszczają. Podobnie postępuję z wirówką sitami i innymi sprztami których używałem przy miodobraniu.
Na drugi dzień wszsytko czyste i zebrane do uli a mi pozostaje tylko wymycie wodą z płynem do garów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 maja 2014, 01:08 - pt 

Rejestracja: 18 lutego 2008, 20:26 - pn
Posty: 331
Lokalizacja: Ząbkowice Śląskie
Ule na jakich gospodaruję: wlkp 36x19
radek.jan, A przypadkiem rabunku tym nie prowokujesz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 maja 2014, 07:53 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 3002
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
radek.jan, T ...a.. a..k "oczyszczaja" nie tylko Twoje pszczoły :wink: a co jak są chore ?
Takie wystawianie " na widok publiczny" ramek [wiosna] sprzęt [sezon] to najgłupsza rzecz jaką może pszczelarz zrobić :( .
Wiem ze sa rózne przyzwyczajenia i tradycje ale mycie "talerzy" powinno obowiązywac w kazdej restauracji.

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 maja 2014, 12:23 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 stycznia 2008, 21:13 - ndz
Posty: 84
Lokalizacja: Przeciszów
Jest prosty i skuteczny sposób .SOKOWNIK do owoców . odsklepiny do sokownika .Para wodna rozpusci nawet skrystalizowany miód ,po zlaniu goracej cieczy na spodzie w pojemniku mamy syte a u góry wosk który po zastygnieciu wyjmujemy a syte do podkarmiania odkładow lub tak jak teraz jest zimno dajemy w podkarmiaczkach do uli .Tak samo z pokarmem po zimie jesli nam pszczoły zgineły a pokarm jest w ulu jako inwert i miód topimy w sokowniku po wycieciu z ramek .a ramki czyscimy i opalamy.Syta na start wysmienita. Sprawdzone polecam :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 maja 2014, 12:27 - pt 
[quote="leszekone"]Jest prosty i skuteczny sposób .[/quote
Żeby od domowych newiast wp....ol zerbrać.


Na górę
  
 
Post: 03 czerwca 2014, 10:41 - wt 

Rejestracja: 23 lipca 2012, 12:21 - pn
Posty: 736
Lokalizacja: południowe mazowsze
Ule na jakich gospodaruję: WL,WP,WZ,LN3/4,D,LZ:)
leszekone pisze:
Tak samo z pokarmem po zimie jesli nam pszczoły zgineły a pokarm jest w ulu jako inwert i miód topimy w sokowniku po wycieciu z ramek
leszekone pisze:
Sprawdzone polecam

:do bani:
W ramkach po spadłych pszczołach są odchody pszczół i larw, resztki leków, propolis i bóg wie co jeszcze po rozgotowaniu to będzie brązowe jak coca cola i będzie śmierdzieć starym plastrem.
Taką "sytę" to na bimber albo świni można nalać a nie pszczołom.

Pozdrawiam
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 czerwca 2014, 22:15 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 sierpnia 2010, 12:56 - czw
Posty: 752
Lokalizacja: Dabrowno / Mazury
Ule na jakich gospodaruję: dadant/wlkpl
mam 10 l wiaderko odsklepin, mozna z tego jeszcze jakos odzyskac miod i wosk do przetopienia ? myslalem zeby wsadzic do komory dekrystalizacyjnej nastawic 38 stopni, wtedy miod powinien zrobic sie plynny, na sito i moze czesc miodu odzyskam.

kiedys slyszalem ze ktos z odzyskanego miodu z odsklepin robi miod pitny, ale jak zachowac proporcje.

jakies propozycje ?

_________________
www.pasiekadabrowno.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 czerwca 2014, 22:50 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Lejesz np 10 litrów ciepłej wody i podgrzewasz i miód się rozpuści. Potem litrażujesz i wiesz ile przybyło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2014, 22:21 - wt 

Rejestracja: 17 grudnia 2007, 19:50 - pn
Posty: 412
Lokalizacja: mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: wilekopolski
Trajanus, kup sobie cukromierz i niezależnie od wielkości/ilości odsklepów doprowadzasz do tego samego stężenia ;)

odsklepy moczę w miekkiej letniej wodzie, tak samo obmywam nią naczynia po miodzie. odsklepu nie maja już tyle miodu i idą do topiarki. ciepła woda lepiej słodkie rozpuszcza. potem przez sito i gazę. następnie podgrzać do wrzenia całość przez 2 minuty, zęby zabić obce drożdże. po wystudzeniu dodać właściwe drożdże i co tam kto chce i do nastawu :wink:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2014, 22:53 - wt 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 grudnia 2007, 15:35 - sob
Posty: 3496
Lokalizacja: ślonsk
Mój kolega pszczelarz odsklepiny po ocedzeniu na sicie daje do słonecznej topiarki. I twierdzi ze wosk się stopji a resztki miodu bendą na dole i potem ten wosk z restkamy miodu daje nad powałke z dostepstwem pszczół i one oczysza z miodu. Ja z koleij odsklepiny daje na tacki bo mam wysokie denice i pszczoły oczyszą odsklepiny do czysta i te przetapiam . Pozdrawiam miły_marian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 czerwca 2014, 15:01 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 sierpnia 2007, 09:21 - pn
Posty: 1610
Lokalizacja: Wawa
W pojemnik i na noc do ula, osuszą pięknie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 czerwca 2014, 16:27 - czw 

Rejestracja: 18 marca 2010, 20:54 - czw
Posty: 250
Lokalizacja: zachpom
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
U Łukasiewicza w hurtowni widziałem worki do odwirowywania odsklepin. Czy ktoś ma takie i stosował, z jakim skutkiem? Czy warto je kupić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 czerwca 2014, 22:38 - czw 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Kupiłem, raz użyłem. IMHO nie sprawdza się. Przynajmniej przy małych ilościach.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 czerwca 2015, 10:05 - ndz 
Jednej rodzince zrobiłem stołówkę z odsklepin. Jak narazie ładnie oczyszczają z resztek miodu.Gorzej pewnie będzie to zabrać :haha:

Obrazek


Na górę
  
 
Post: 21 czerwca 2015, 11:41 - ndz 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Ja podaję jak w restauracji , na głębokim talerzu. Wyciągną cały miodek i rozdrobnią wosk na pył :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 czerwca 2015, 22:15 - ndz 

Rejestracja: 03 grudnia 2007, 23:00 - pn
Posty: 338
Lokalizacja: grudziadz
Witam.Ja odsklepiny wrzucam do gara, zalewam3l wody i zagotuję.Następnego dnia zdejmuję krążek wosku a syrop wlewam do podkarmiaczki i do ula.I nic się nie marnuje.Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 czerwca 2015, 22:51 - ndz 

Rejestracja: 17 grudnia 2007, 19:50 - pn
Posty: 412
Lokalizacja: mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: wilekopolski
ydyp, cudnie katujesz pszczoły HMF-em w w zabójczym stężeniu, a potem zdziwko że pszczoły padły... :!: :!: :!:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 czerwca 2015, 23:02 - ndz 
misza30 pisze:
ydyp, cudnie katujesz pszczoły HMF-em w w zabójczym stężeniu, a potem zdziwko że pszczoły padły... :!: :!: :!:


Gotować nie trzeba moim zdaniem. Pszczoły dają radę nawet ładnie pobierają ,a jak ładnie pobierają to znaczy ,że jest to dla nich zjadliwe i nieszkodliwe . Sam tak robię .


Na górę
  
 
Post: 22 czerwca 2015, 10:40 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 sierpnia 2010, 12:56 - czw
Posty: 752
Lokalizacja: Dabrowno / Mazury
Ule na jakich gospodaruję: dadant/wlkpl
manio pisze:
Ja podaję jak w restauracji , na głębokim talerzu. Wyciągną cały miodek i rozdrobnią wosk na pył :mrgreen:

A potem ten wosk ktory pozostanie mozna jeszcze przetopic czy juz nie ma czego ?

_________________
www.pasiekadabrowno.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 czerwca 2015, 12:34 - pn 

Rejestracja: 12 kwietnia 2011, 21:12 - wt
Posty: 182
Lokalizacja: Staszów, świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
trochę gorącej wody i wyciskam wosk w kulki, a miód z wodą wlewam do uli. Nie gotuję.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji