FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 20:21 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Witam.
Mam strutowialy odklad na pieciu ramkach. Pszczoly wysypie przed ule, ale co z takimi ramkami robic?. Jest tam troche miodu, pylku no i czerw.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jak tam jest miód w tuch ramkach to widelcem wydłub czerw trutowy i daj rodzinie do oczyszczenia z resztek czerwiu trutowego. Teraz z lipy doniosa i zaleją komurki co był w nich czerw trutowy od trutówek. Pozdrawiam miły_marian

Dzieki za szybka odpowiedz. Zastosuje sie do rady. Pozdrawiam

Pytanie podstawowe.
Czy wymieniłeś matkę na taką co czerwi prawidłowo, czyli na czerw pszczeli. Jeśli nie to poszukaj głębokiej wody i się utop pszczelarsko.
Idiotyzmem jest szukać ratunku dla ramek a nie dla rodziny.
byfor, Określ swoje miejsce w tym ekosystemie. Czy chcesz/pragniesz być pszczelarzem, czy chcesz ino na tym "interesie" zarabiać.
Rozczaruję Cię, i jedno i drugie wymaga mega wiedzy i jeszcze więcej doświadczenia.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie 12r, Dadant
:haha:
kolopik nie myślałeś o karierze politycznej ????moim zdaniem masz predyspozycje ku temu

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
kolopik pisze:
Pytanie podstawowe.
Czy wymieniłeś matkę na taką co czerwi prawidłowo, czyli na czerw pszczeli. Jeśli nie to poszukaj głębokiej wody i się utop pszczelarsko.

Coś kolega uszczypliwy strasznie !Zamiast pomóc młodym pszczelarzom ty im tak źle życzysz.Czyżbyś też w głębokiej wodzie topił niepowodzenia czy wskakiwałeś do wody tylko po kolana aby móc pisać teraz te nic dobrego nie wnoszące posty :mrgreen:

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

kolopik, nie liczy na pochwały już teraz wie stary lis ze jak ktoś będzie pszczelarzył to mu podziękuje za jakiś czas

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Ratowanie trutówek nie ma sensu. Lepiej zrobić nowy odkład i tam poddać matkę. Trutówki rozpędzić - wejdą do innych uli.

Odklad zrobilem 1 maja. Wsadziłem ramke z jajeczkami, z czerwiem krytym i ramkami osłonowymi. Zsypalem mloda pszczole. Po dwunastu dniach dodałem 1 ramke z czerwiem.Odlad stoi obok macierzaka. Takim sposobem w tamtym roku z dwóch uli zrobiłem dwa odkłady a w tym roku z tych czterech rodzin kolejne cztery. Z dwóch pierwszych które zrobiłem wlasnie 1 maja, jeden dobrze się rozwija i jest już na 8 ramkach, drugi to wlasnie ten strutowialy. Dwa następne maja po 25 dni i matki jeszcze się nie unasienily… chyba, dokładnie nie wiem bo jak pan, panie kolopik słusznie zauwazyl moja wiedza jest bardzo mala i nie potrafie rozpoznać. Tak wiec w tym odkładzie o którym mowa pszczoly maja około miesiąca w gore. Tematow o strutowialych rodzinach jest pelno, trochę poczytałem i wybrałem według mnie najlepsze wyjście, ale pewnie się myliłem i można postapic inaczej. Tematow o ramkach po trutowkach nie znalazłem wiec zapytałem.
W tym roku niestety stracilem prace wiec stanalem przed wyborem albo poszukac głębokiej wody i utopic się tzn pozostawić ule same sobie, niech się dzieje co chce czy może nie poddawac się. Wybralem to drugie i dlatego np. nie zakupiłem matek do odkladow tylko pieniądze przeznaczyłem na budowę uli z czego tylko się da.
Nie pisałem tego wszystkiego wcześniej bo po co, to nie forum pt. „urzekla mnie twoja historia”. Zadałem proste pytanie i otrzymałem rzetelna odpowiec za która podziekowalem no i później pan się odezwal. Czy w moim pytaniu było cos chamskiego, ze tak mi pan chamsko odpowiedziel.
Nie miałem nikogo kto by mi pomogl z pszczołami, jedyna wiedza jaka posiadam jest z kilku książek i tego forum. Pana odpowiedz tak mnie podbudowala ze mam ochote rzucic tym wszystkim.

Może pan po mnie jechać do woli nie zamierzam odpowiadac

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]