FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 25 sierpnia 2025, 01:30 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wp
Tydzień temu przełożyłem pszczoły do nowego typu ula, przy okazji chciałem wymienić matkę.
Starą matkę zlikwidowałem, pszczoły dałem do nowego ula, nowe ramka i tylko węza bez suszu. Problem w tym, że nową matkę nu ścięły.
Węza jest już sporo odbudowana, ale znalazłem 5 wybudowanych małych mateczników z jajkami. W żadnej komórce nie ma jajek, tylko w tych matecznikach. Czy to oznacza , że już zrobiły trutówkę? Czy w ciągu tygodnia by mogły zrobić trutówkę? Czy przed podaniem nowej matki pszczoły wysypać na szmatę z dala od ula, aby nie wróciła trutówka?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
pytanie pierwsze, czy Ty w ogóle wiesz co to są trutówki?
dałeś je na węzę, pewnie podkarmiasz, więc się nie dziw że zaczeły kłaść jajka, daj im matkę UN i ramkę czerwiu otwartego na początek.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
Pawełek., Nie wie bo przeciez jest nowicjuszem...czerwiu im nie podda bo przesiedlal to na nowy typ ula no chyba ze juz ma takie ule... Ale matka un odpowiednio poddana powinna zmobilizować ich do pracy...

Ramki pszczele

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
nowicjusz, istnieje szansa, że jakaś matka zaleciała z lotu godowego do tego ula, albo przenosiłeś pszczoły w momencie cichej wymiany albo rojenia się. Przejrzyj dokładnie tą rodzinkę, spróbuj może przesiać przez kratę.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Ja bym radził zeby nie zrywac tych złozonych jajeczek w matecznikach niech sie dowie ze pszczoła sobie poradzi. Ja podejzewam ze stara pszczoła znalazła macierzak i z tamtont przyniosła jajeczka i włozyli do miseczek matecznikowych zeby wychodowac sobie matkie. Moim zdaniem to jest ciekawe zdazenie jak on pisze prawde. Pozdrawiam miły_marian

Moze im kukułka jajka podrzucila :thank: normalna sytuacja która się czasem zdarza wiec trzeba zrobić jak Pawełek., na samym początku poradził a nie wymyślać nowych teorii ;-)

Ramki pszczele

Sol Bąk pisze:
nowicjusz, istnieje szansa, że jakaś matka zaleciała z lotu godowego do tego ula, albo przenosiłeś pszczoły w momencie cichej wymiany albo rojenia się. Przejrzyj dokładnie tą rodzinkę, spróbuj może przesiać przez kratę.
przeczytaj dokładnie to co nowicjusz napisał i nie pisz głupot...

Ramki pszczele

Awatar użytkownika

xsiek, bądź łaskaw wytłumaczyć dlaczego tak uważasz?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
kto zaczerwia mateczniki ?

Ja liczyłem na jakieś sensowne podpowiedzi, a widzę że założyłem temat dla robienia kpin ze mnie.
Ciekawe, czy "starzy" pszczelarze są tak mocni w pasiece, czy tylko przy komputerze.
To ze jestem nowym pszczelarzem, nie oznacza że nie czytałem książek i doskonaliłem się na kursach. szkolenie to jedno, a rzeczywistość jest nieco inna.
Sol Bąk masz rację, chyba podleciała matka z sąsiedniego ula i złożyła te jajka, albo kukułka.
Dodam tylko że ul jest dokładnie w tym samym miejscu co poprzedni.
Miłej zabawy przy pisaniu kolejnych tekstów.
Dzisiaj podałem im matkę nu w klateczce, ale zablokowałem dostęp do niej z ula.

Awatar użytkownika

Jeśli masz tam jakąś matkę ( bo ktoś to zaczerwił ) to ta nowa NU jest skazana na śmierć .

Kolego nowicjuszu proponuje się nie obrażać, bo jako nowi pewnie częściej obrywamy niż starzy.
Mniej wyrozumiałość dla starszych kolegów, którzy nie mając w tym roku miodu w ulach są też bardziej nerwowi. :D
Z tą mateczką to wydaje mi się że się trochę pośpieszyłeś. Wygląda na to że w ulu jest już jedna matka. Ja bym wcześniej podał ramkę z jajeczkami i sprawa by była jasna. Atak uważam że za kilka dni wyjmiesz truchełko tej NU z ula.
Ja teraz zanim podam matkę to wcześniej łapie starą do klateczki, żeby nie było nawet czerwiu otwartego. Dopiero wtedy podaje nową matkę

Mariuszczs pisze:
czy uważasz że tylko matka może złożyć jajka w ulu ? Sol Bąk, skoro jest matka jak się należy to dlaczego nie czerwi normalnie tylko zaczerwiła jakieś pojedyńcze sztuki miseczek matecznikowych ?

Ramki pszczele

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
do odkładu gdzie są trutówki wystarczy poddać matkę UN i ramkę czerwiu otwartego? trutówki jej nie zetną? wpuścić taką mateczkę na ramki bezpośrednio czy w klateczce? mam strutowiały odkład i zastanawiałem się czy w ogóle go ratować....

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
To może od początku ? Po tygodniu nie ma mowy o trutówce , więc ta opcja odpada. Jeśli faktycznie ścięły podaną NU ( widziałeś trupka?) to musiały już mieć matkę z cichej wymiany oprócz tej staruchy co ją ubiłeś. Potem pewnie i tą zadusiłeś czy uszkodziłeś przy przeglądzie dlatego pociągnęły mateczniki ratunkowe na tym nielicznym czerwiu. W cuda nie wierzę :)
Dla wyjaśnienia sytuacji podaj ramkę z czerwiem odkrytym, jak pociągną mateczniki to masz bezmatek. Wtedy możesz podać matkę , najlepiej unasiennioną ale i NU przyjmą nawet jeśli garbata i ślepa . Tyle że nie może być wtedy w ulu czerwiu odkrytego czy mateczników - bo te są traktowane jakby miały matkę i nową ubiją. Pszczoły są mądre i wiedzą że bez matki nie ma życia, nie likwidują jej bez powodu.
Chyba że stara matka była już bezpłodna i wcześniej dorobiły się trutówek ? Stara czerwiła prawidłowo?

Trutówki natychmiast rzucą się na poddaną matkę i ją zetną. W miejscu strutowiałego odkładu postaw ul z matką UN jak piszesz, a trutowy wysyp . Zleci pszczoła lotna, a trutówki albo nie dolecą , albo zostaną ścięte już na wylotku. Stare pszczoły z trutówkami źle przyjmują matki. Można by ewentualnie poddać im matkę pod kołpak na wygryzającym się czerwiu, wtedy jest szansa że same wyduszą trutówki i uwolnią matkę spod kołpaka. Będzie miała od razu chroniącą ją świtę z młodych pszczółek. Ale tego nie próbowałem , więc gwarancji nie daję :mrgreen:

Awatar użytkownika

xsiek pisze:
Mariuszczs pisze:
czy uważasz że tylko matka może złożyć jajka w ulu ? Sol Bąk, skoro jest matka jak się należy to dlaczego nie czerwi normalnie tylko zaczerwiła jakieś pojedyńcze sztuki miseczek matecznikowych ?

może i trutówki, ale po tygodniu ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
manio pisze:
Chyba że stara matka była już bezpłodna i wcześniej dorobiły się trutówek ?

Co ma bezpłodność matki do trutówek...Trutówki to by były jakby nie było matki w ogóle tak ze 3-4 tygodnie... A jak się matce skończyło nasienie i waliła tylko na trutnia to nie trutówki tylko ala trutnie wyścigówki się z tego czerwiu wygryzą... :lol:

miły_marian. pisze:
Ja bym radził zeby nie zrywac tych złozonych jajeczek w matecznikach niech sie dowie ze pszczoła sobie poradzi. Ja podejzewam ze stara pszczoła znalazła macierzak i z tamtont przyniosła jajeczka i włozyli do miseczek matecznikowych zeby wychodowac sobie matkie. Moim zdaniem to jest ciekawe zdazenie jak on pisze prawde. Pozdrawiam miły_marian

kolega bajki pisze .

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

mirek 54, To wytłumacz mi, Przesiedlił na nowe ramki tylko z wezą i jak odbudowali to w miseczkach zauważył jaja a matkie zniszczył przed przesiedleniem. Jak by nowa matka zabłondziła z lotu godowego to by czerwiła na plastrach odbudowanej wezy. A tylko znalazł w 5miseczkach jaja. Trutówki zaczynają czerwić po 3 tygodniach. Jak ja bajiki pisze to ty udowodnji swoja wersie, skond znalazły sie w miswczkach jaja zeby wychodowali matki. Pozdrawiam miły_marian

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
nowicjusz pisze:
Tydzień temu przełożyłem pszczoły do nowego typu ula, przy okazji chciałem wymienić matkę.
Starą matkę zlikwidowałem, pszczoły dałem do nowego ula, nowe ramka i tylko węza bez suszu. Problem w tym, że nową matkę nu ścięły.
Węza jest już sporo odbudowana, ale znalazłem 5 wybudowanych małych mateczników z jajkami. W żadnej komórce nie ma jajek, tylko w tych matecznikach. Czy to oznacza , że już zrobiły trutówkę? Czy w ciągu tygodnia by mogły zrobić trutówkę? Czy przed podaniem nowej matki pszczoły wysypać na szmatę z dala od ula, aby nie wróciła trutówka?

Gdyby nie było matki pszczoły nadal siedziałyby na nieodbudowanej węzie.

miły_marian. pisze:
mirek 54, To wytłumacz mi, Przesiedlił na nowe ramki tylko z wezą i jak odbudowali to w miseczkach zauważył jaja a matkie zniszczył przed przesiedleniem. Jak by nowa matka zabłondziła z lotu godowego to by czerwiła na plastrach odbudowanej wezy. A tylko znalazł w 5miseczkach jaja. Trutówki zaczynają czerwić po 3 tygodniach. Jak ja bajiki pisze to ty udowodnji swoja wersie, skond znalazły sie w miswczkach jaja zeby wychodowali matki. Pozdrawiam miły_marian

Pszczoły nie przenoszą jaj z innych uli.Jaja złożyła trutówka aby ratować rodzinę .Jajo nie zapłodnione z którego raz na tysiąc może być dobra matka.Wiele razy miałem sytuację ze matka jest w izolatorze 3 tygodnie a poza izolatorem matecznik i żywa larwa.Właśnie wczoraj miałem ten przypadek.W jednym ulu nie było matki a w drugim znalazłem jeden dorodny matecznik ,bez większego zastanawiania podłożyłem do bez matka.Po sprawdzeniu notatek wiedziałem że to błąd.Matka z tego matecznika pięknie zaczerwiła dwa plastry na czerw garbaty.Niedowiarków pewno nie przekonam .Pozdrawiam.

górski_pszczelarz pisze:
nowicjusz pisze:

Gdyby nie było matki pszczoły nadal siedziałyby na nieodbudowanej węzie.
zrób pakiet bez matki i podkarm go ciepłym syropem.... ciągną jak tralala bo co z nim zrobią :) poza tym na trutówki nie trzeba czekać 3 tygodnie bo i po tygodniu mogą być... w zeszłym roku w odkładzie miałem po 8 dniach i widziała to nie jedna osoba a odkłady te były robione wszystkie w jednym czasie... ale nie mam tu już zamiaru się wdawać w polemikę z fachowcami bo szkoda mojego czasu... każdy niech robi jak uważa za słuszne :)

Ramki pszczele

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej --> 1/2 Dadant
W każdym ulu są pewnie jakieś trutówki anatomiczne które czekają.

Awatar użytkownika

xsiek, można i pójść w drugą stronę nieprawdaż? Miałem taką sytuację w zeszłym roku (na lipie właśnie), że po ulu chodziły 2 (czerwiące) matki. Po skasowaniu znakowanej pozostałaby jeszcze jedna. Taką sytuację założyłem tutaj.

Sol Bąk pisze:
xsiek, można i pójść w drugą stronę nieprawdaż? Miałem taką sytuację w zeszłym roku (na lipie właśnie), że po ulu chodziły 2 (czerwiące) matki. Po skasowaniu znakowanej pozostałaby jeszcze jedna. Taką sytuację założyłem tutaj.
zatem dlaczego wg Ciebie nie czerwiła by jak na matkę przystało ?

Ramki pszczele

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
mirek54 pisze:
miły_marian. pisze:

Pszczoły nie przenoszą jaj z innych uli.Jaja złożyła trutówka aby ratować rodzinę .Jajo nie zapłodnione z którego raz na tysiąc może być dobra matka.Wiele razy miałem sytuację ze matka jest w izolatorze 3 tygodnie a poza izolatorem matecznik i żywa larwa.Właśnie wczoraj miałem ten przypadek.W jednym ulu nie było matki a w drugim znalazłem jeden dorodny matecznik ,bez większego zastanawiania podłożyłem do bez matka.Po sprawdzeniu notatek wiedziałem że to błąd.Matka z tego matecznika pięknie zaczerwiła dwa plastry na czerw garbaty.Niedowiarków pewno nie przekonam .Pozdrawiam.

Nie wiem czy z innych uli nie przenosza ale na pewno przenosza w ramach danego ula.Ostatnio mialem sytuacje w bezmatku ze na ramce z czerwiem zamknietym nagle pojawily sie jajka na ktorych zalozyly mateczniki , zapewne przeniesione tam z ramki z jajami ktora im poddalem zeby sobie wychowaly matke.

Prawdopodobnie wyhodowały trutówkę wcześniej, gdyż matka (ubiegłoroczna) słabo czerwiła. Na 100 % nie było tam żadnej matki.
Dzisiaj widziałem kolejne nieliczne jajka, a poddana matka nu była podłożona do rodziny w zablokowanej klateczce. Umożliwiłem dostęp pszczołom do klatki dzisiaj i wysypałem pszczoły ok 100 m od ula.
Jutro sprawdzę co się stało z matką.

Nie wiem czy z innych uli nie przenosza ale na pewno przenosza w ramach danego ula.Ostatnio mialem sytuacje w bezmatku ze na ramce z czerwiem zamknietym nagle pojawily sie jajka na ktorych zalozyly mateczniki , zapewne przeniesione tam z ramki z jajami ktora im poddalem zeby sobie wychowaly matke.[/quote]

Kolego na pewno nie przenoszą w ulu.Jak byś przeczytał mój post wyżej ze zrozumieniem to wiedział byś że matka taka będzie bezpłodna.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
nowicjusz, TY nie masz pojęcia co to jest trutówka, trutówkami są pszczoły które pozbawione dostępu do feromonu matki w wyniku karmienia mleczkiem przez pszczoły są zdolne składać jajeczka, ale tylko niezapłodnione i stąd nazwa trutówki, w ulu trutówek może być kilka, kilkanaście, nawet kilkadziesiąt,
wyróżniamy trutówki anatomiczne, (czyli zdolne do składania jajek ale nie czyniące tego) i fizjologiczne (które składają jaja),
trutówki anatomiczne są obecne w każdej silnej rodzinie z racji tego że feromon matki nie dochodzi jednakowo do każdej pszczoły ( dużo korpusów, krata i tym podobne przeszkody),
trutówki fizjologiczne są w rodzinach pozbawionych matki dłuższy czas (choć w rodzinach z matkami też się uaktywniają jeśli problemy z rozchodzeniem feromonu się przedłużają),

często mianem trutówki określa się strutowiałą starą matkę ( bądź młodą NU która z różnych przyczyn czerwi trutowo tylko),
jak rozróżnić czy czerwi matka czy pszczoły trutówki,

jaja matki składają jak wiemy na dnie w komórkach, (czasem z braku miejsca i gotowych komórek do zaczerwienia nawet po kilka w jedej komórce), ale zawsze SĄ NA DNIE.

jaja trutówek, mogą być w komórkach z pieżgą, w miseczkach matecznikowych, w komórkach trutowych, w normalnych komórkach, ale na ściankach, czasem na dnie jeśli komórka płytsza, co jeszcze ważnego, w takich sytuacjach pszczoły budują miseczki matecznikowe na komórkach z pierzgą często,

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]