Witam,
Podam ci przepis na trójniak choć nie jest on sprawdzony ale pochodzi z książki może ci się przyda.
W zależności od zastosowanej proporcji miodu do wody otrzymuje się półtorak,dwójniak,trójniak lub czwórniak.Jeśli pierwszy raz przystępujesz do produkcji miodu pitnego zacznij od trójniaka.Jest to napój półsłodki i najlepiej trafia w gusta większości osób a na dodatek nie musi leżakować tak długo jak słodsze i mocniejsze trunki.
Obok zamieszczę recepturę na trójniak korzenny jeśli chcesz otrzymać czwórniak lub inny trunek wystarczy zmienić proporcje miodu i wody.
Przepis na Trójniak KorzennySkładniki:miód,woda,gałka muszkatołowa,imbir,cynamon,goździki ,drożdże,pieprz,kwasek cytrynowy,pożywka do drożdży.
Wziąć 3 litry miodu.Rozprowadzić w 6 litrach wody i gotować 1 godzinę,zbierając powstającą pianę.Gdy przestanie tworzyć się piana ,dodać 1 g gałki muszkatołowej,1h imbiru,1g cynamonu,3 goździki sklepowe i 3 ziarna pieprzu,gotując jeszcze przez 15 minut.Ubytek powstały podczas gotowania uzupełnić przegotowana woda.Całość ostudzić poniżej 40 Stopni i wlać do gąsiorka.Dodać porcje drożdży winiarskich,pożywkę i 30g kwasku cytrynowego.Gąsiorek zakorkować korkiem z rurką fermentacyjną i odtsawić w chłodne i ciemne miejsce na 4-6 tygodni.Gdy zakończy się burzliwa fermentacja,zlać znad osadu i pozostawić w szczelnie zamkniętym(zatkanym) gąsiorku na kolejne 12 miesięcy,aby miód dobrze się sklarował.Po tym czasie klarowny płyn przelać do butelek i dobrze zakorkować.Gotowy trójniak najlepiej przechowywać w chodnym miejscu.Najkorzystniejszy czas leżakowania wynosi 2 lata.
Rodzaje miodu pitnego,może ci się przydać
Rodzaj miodu Ilość Miodu Ilość wody Zawartość Alk. Czas leżak.
pitnego
-Półtorak 3 litry 1,5 litra 16 % 6 lat-b.słodki
-Dwójniak 3 litry 3 litry 16% 4 lata-słodki
-Trójniak 3 litry 6 litrów 13% 2 lata-półsłodki
-Czwórniak 3 litry 9 litrów 11 % 1rok-półwytraw.