FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 00:58 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WLKP
Witam w tym roku wprowadziłem w swojej pasiece ule wielkopolskie korpusowe mam 2 sztuki i mam pytanie na ilu ramkach zimować te rodziny ?? Jeden ul jest na 9 na czarno a drugi 8 też na czarno nw czy ująć im ramek i jak to zrobić ? Pozdrawiam :)

Nikt ci tego nie powie bo my nie widzimy twojego gniazda musisz to zrobić sam na wyczucie i odejmować ramki(dawać je za zatwór jeżeli jest pokarm) jeśli ci się to wydaje konieczne. Na początku może ci się też wydawać że pszczoły po ścieśnieniu gniazda mają zbyt mało miejsca.Tak jednak nie jest gdyż ponieważ w ulu znajduje się jeszcze dużo starych robotnic ,które zginą jesienią i nie wejdą w skład kłębu zimowego.
Pszczoły powinny zimować na tylu ramkach,ile w sierpniu było w rodzinie czerwiu zasada ta pozwoli dobrze dopasować wielkość gniazda do siły rodziny.
Zwykle początkujący pszczelarze mają tendencję do pozostawiania zbyt obszernych gniazd jeżeli naprawdę nie masz pewności co do prawidłowego ułożenia ramek możesz otworzyć ul w październiku w dzień następujący po nocy z przymrozkiem.Pszczoły pozostają wówczas w kłębie i można łatwo ocenić jego wielkość.Zimą ramek powinno być tyle aby kłąb sięgał do ostatniej uliczki międzyramkowej.Jeśli uliczka miedzy dwiema skrajnymi ramkami pozbawiona jest pszczół oznacza to ze gniazdo jest zbyt obszerne-usuń wówczas jedna ramkę z najmniejsza ilościa pokarmu.Jeśli natomiast pszczoły zajmują uliczkę miedzy ostatnia ramka a zatworem świadczy to o tym ze maja za mało miejsca -w takiej sytuacji dołóż im na brzeg jedna ramkę z dużą ilością zasklepionego pokarmu.

Pozdrawiam

Chciałem ci jeszcze napisać że jeśli chcesz ujmować ramki( z pokarmem) daj je za zatwór (te które ci nie odpowiadają) pszczoły szybko przeniosą resztki pokarmu a ty będziesz miał czystą ramkę wolną od niego

Pozdrawiam

Okej dzięki bardzo mi pomogłeś teraz już sobie po radze :D Pozdrawiam :)

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupca
Ale jeżeli pokarm jest zasklepiony to chyba nie przeniosą ? Wtedy by trzeba odwirować albo odłożyć do magazynu

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej --> 1/2 Dadant
To odsklepią i przeniosą :) ale nie zawsze

Linker pisze:
To odsklepią i przeniosą :) ale nie zawsze
madderdin pisze:
Ale jeżeli pokarm jest zasklepiony to chyba nie przeniosą ? Wtedy by trzeba odwirować albo odłożyć do magazynu

Przeniosą tylko troszkę dłużej im to zejdzie i zależy czy jest ciepło bo jak będzie zimno to nie ruszą można by było im ewentualnie lekko pomóc widelcem. :mrgreen:

Pozdrawiam

Młody Przczelarz pisze:
Witam w tym roku wprowadziłem w swojej pasiece ule wielkopolskie korpusowe mam 2 sztuki i mam pytanie na ilu ramkach zimować te rodziny ?? Jeden ul jest na 9 na czarno a drugi 8 też na czarno nw czy ująć im ramek i jak to zrobić ? Pozdrawiam :)

To znaczy ze to były odkłady ??
i to chyba dość pożnę z czerwca , ten co ma 9 ramek ścieśnij do 7 ramek
a ten co ma 8 do 6 siu

Nie nie to nie były odkłady to były rójki :) okej już sobie poradze dzięki za pomoc :)

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Teraz w sierpniu to dokłada się ramki zeby matki miały gdzie czerwić. Pszczoła jak się wygryzie po 25 sierpnia to doczeka wiosny a przd25 to na poczontku zawiozania śię kłebu padnie. Teraz jak dołozymy ramek i podkarmiamy to matki mają gdzie czerwic i stara pszczoła ma gdzie składać syrop. Układamy gniazdo do zimowli tak około 15 wrzesnia ale podkarmianie musimy zakonczyć do konca sierpnia zeby młoda pszczoła nie przerabiała cukru. Umnie odkłady ze starymy matkamy 3letnie Przerabiaja cukier i czerwią bo sa na 2 korpusach. Na dole jest 7 do8 ramek czerwiu a u góry składaja cukier. Taki odkład musi mi dać 10 ramek czerwiu i 10 ramek syropu zasklepionego , i to podziele na 2 zimujące rodziny. Ja to opisałem jak zrobić dobry odkład. Pozdrawiam miły_marian

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
seban1237 pisze:
Pszczoły powinny zimować na tylu ramkach,ile w sierpniu było w rodzinie czerwiu zasada ta pozwoli dobrze dopasować wielkość gniazda do siły rodziny.

no to ja się zapytam, czy chodzi tu o ilość czerwiu przez cały sierpień czy tylko podczas jednego przeglądu w sierpniu? Przecież jeśli z ramki czerwiu (od dechy do dechy) wygryzie się pszczoła to zajmuje ona powierzchnię 2 plastrów, więc jeśli dajmy na to 20% z niej odpadnie to i tak 1,5 ramki na każdą ramkę czerwiu (nie ramkę z czerwiem) trzeba policzyć.. po za tym jeśli ktoś zimuje 2x 10 ramek wlkp, to nie ma opcji żeby w sierpniu miał 20 ramek czerwiu!

miły_marian., matki powinny być pobudzane już końcem lipca (chyba że ktoś ma odpowiednio dobry areał późnych pożytków) w sierpniu matka powinna składać jajeczka ale właśnie do 20 - 25 sierpnia a potem sukcesywnie należy gniazdo zalewać syropem a co do układania gniazda to chyba przed karmieniem powinno się to wykonać tak aby po zakarmieniu można było jedynie ramkę odebrać..

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

baniak. W opolskim jest lepszy klimat niz na górnym slonsku i pobudzanie matki do czerwienia też jest troche puzne. U ciebie jak matka bendzie znosić jaja na pszczołe zimowa to tak 10 sierpnia i ta pszczoła doczeka wiosny. Wczesniej mozesz podkarmiać pszczoły i zabrać im cukier a miód z nawoci odwirować ale to już jest chistorja. Pozdrawiam miły_marian

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
czyli jak widać trzeba brać poprawkę na wszystko :)

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzeszów
miły_marian., a kiedy tak mniej-więcej na Podkarpaciu matka składa jajka na pszczołę zimującą? ten czas zaczyna się wcześniej czy później niż w opolskim?

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Kochani na wschodniei granicy wstaje słonce wczesniej ale teperatuta w opolskim jest wysza niż w lubelskim. Dlatego trzeba brac korekte tak minus plus do 10 dni. I to zalezy od pory roku, jaka jest pogoda. Pozdrawiam miły_marian

baniak pisze:
seban1237 pisze:

no to ja się zapytam, czy chodzi tu o ilość czerwiu przez cały sierpień czy tylko podczas jednego przeglądu w sierpniu? Przecież jeśli z ramki czerwiu (od dechy do dechy) wygryzie się pszczoła to zajmuje ona powierzchnię 2 plastrów, więc jeśli dajmy na to 20% z niej odpadnie to i tak 1,5 ramki na każdą ramkę czerwiu (nie ramkę z czerwiem) trzeba policzyć.. po za tym jeśli ktoś zimuje 2x 10 ramek wlkp, to nie ma opcji żeby w sierpniu miał 20 ramek czerwiu!

miły_marian., matki powinny być pobudzane już końcem lipca (chyba że ktoś ma odpowiednio dobry areał późnych pożytków) w sierpniu matka powinna składać jajeczka ale właśnie do 20 - 25 sierpnia a potem sukcesywnie należy gniazdo zalewać syropem a co do układania gniazda to chyba przed karmieniem powinno się to wykonać tak aby po zakarmieniu można było jedynie ramkę odebrać..

Jak już mówiłem pszczoły powinno się zimować na tylu ramkach ile w sierpniu w rodzinie było ramek z czerwiem zaś w ulach korpusowych liczba ta będzie w tym przypadku pomnożona przez ilość pozostawionych na zimę korpusów. :wink:

Pozdrawiam

czyli w końcu mam narazie nie ujmować im ramek ?? i kiedy zacząć podkarmiać ?

Młody Przczelarz pisze:
czyli w końcu mam narazie nie ujmować im ramek ?? i kiedy zacząć podkarmiać ?

Podkarmianie pobudzające powinieneś zacząć na początku sierpnia a powinno trwać gdzieś tak do 20-25 sierpnia potem rozpoczynasz dokarmianie dużymi dawkami tak aby stara pszczoła przerobiła pokarm i po to aby ograniczyć matkę w czerwieniu do dokarmiania używaj gęstego syropu 3:2 aby pszczoły mogły szybko odparować wodę i uzupełnić zapasy.
Na początku sierpnia robi się tzw główny przegląd jesienny i układa się wstępnie gniazdo do karmienia natomiast w wrześniu wykonujemy ostatni przegląd i układanie gniazda na zimę tak około 15 września.miły_marian ci już to ładnie opisał na górze.Pamiętaj że podkarmianie a dokarmianie to dwie różne rzeczy :wink:

Pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Toruń
seban1237 pisze:
Przeniosą tylko troszkę dłużej im to zejdzie

Ale pierzgi nie przeniosą.
Wycofać takie ramki z pierzgą na magazyn?
Ja zostawiam po bokach po 1 ramce z pierzgą, razem dwie w rodzinie.

Awatar użytkownika

Do czasu karmienia zimowego, jeśli nie robimy tak jak miły_marian., pisze, rodziny powinny siedzieć przynajmniej na 20-24 ramkach wlkp, lub podobnej kubaturze innego typu ula, chyba że się coś wcześniej spartoliło i teraz są słabsze.
Ramek się nie ujmuje do tego czasu, za to pilnuje się, aby w gnieździe matula miała najlepiej, tzn przeczerwiony susz i minimum 2 ramka wlkp pierzgi. Jak są dziewicze plastry, to wymieniamy.
Zapas pokarmu też ma być, oscylując w granicach 5-10 kg, z tym, że przy 5 pobudza się je, bo one już wbrew pozorom przygotowują się do zimy, bojąc się, że już nic nie naniosą.
Wylotki już można powoli zwężać, dennice konfigurować na niskie.
W ulach bez potrzeby się teraz nie grzebie - ryzyko wyrojenia się jest znikome - bo to przerywa pracę rodzinom i czerwienie matek, a one mają mieć spokój. Dodatkowo grzebanie może powodować niechciany rabunek. Pracujemy sprawnie, w miarę szybko, myśląc o tym, co robimy.
W dzień zakarmiania, lub tuż przed nim wykonujemy ostatnie przygotowanie pszczół do zimowli, ścieśniając je i bacząc aby pierzgi w ulach było minimum 2 pełne ramka wlkp, a najlepiej 3. Potem jak chcemy coś poprwawić, to skrajne ramka mona ująć. Nic nie przestawiamy.
A jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma, albo się łączy bez żalu. W końcu mamy tak, jak wcześniej zadbamy.

piko pisze:
seban1237 pisze:
Przeniosą tylko troszkę dłużej im to zejdzie

Ale pierzgi nie przeniosą.
Wycofać takie ramki z pierzgą na magazyn?
Ja zostawiam po bokach po 1 ramce z pierzgą, razem dwie w rodzinie.

Pierzgi ci nie przeniosą ja w tamtym roku zostawiłem im pierzgę ale nie w środku gniazda tylko ramki z nią przeniosłem na skraj po obydwu bokach,możesz też ramkę z pierzgą posypać cukrem pudrem i spryskać delikatnie wodą wtedy ramka taka będzie świetnie zakonserwowana i możesz ją przechować,ale lepiej żeby pszczoły miały pierzgę w gnieździe.
Jeśli zostawisz ramkę całą wypełnioną pierzgą w środku to jeśli rodzina na nią natrafi to może się osypać mimo tego iż dalej będzie miała pełno pokarmu.

adriannos pisze:
Do czasu karmienia zimowego, jeśli nie robimy tak jak miły_marian., pisze, rodziny powinny siedzieć przynajmniej na 20-24 ramkach wlkp, lub podobnej kubaturze innego typu ula, chyba że się coś wcześniej spartoliło i teraz są słabsze.
.

28 lipca kolopik oferował pszczoły do sprzedania. Napisał: "Rodziny są na 8 ramkach Wpl w leżakach ułożonych do zimowli." - Czy powinien oferować pszczoły na 20 ramkach? Ja od końca lipca też trzymam pszczoły na 8 ramkach, żeby pszczoły układały już gniazdo na zimę.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
seban1237 pisze:
,możesz też ramkę z pierzgą posypać cukrem pudrem i spryskać delikatnie wodą wtedy ramka taka będzie świetnie zakonserwowana i możesz ją przechować

14.08 pisałeś to samo i kol.Cynig ci odpisał,ze podpowiadasz błednie viewtopic.php?f=100&t=13817&p=252699#p252699 -(dwa ostatnie wpisy)
nie ustosunkowaleś się do tego,ale dalej podpowiadasz tak samo .
Może teraz .

Miejscowość z jakiej piszesz: Toruń
seban1237 pisze:
Jeśli zostawisz ramkę całą wypełnioną pierzgą w środku

Jasne, tylko po bokach.

seban1237 pisze:
ramkę z pierzgą posypać cukrem pudrem i spryskać delikatnie wodą

Absolutnie bez wody.
Przy nadmiarze wilgoci cukier sam ją pochłonie i się zeszkli

emka24 pisze:
seban1237 pisze:
,możesz też ramkę z pierzgą posypać cukrem pudrem i spryskać delikatnie wodą wtedy ramka taka będzie świetnie zakonserwowana i możesz ją przechować

14.08 pisałeś to samo i kol.Cynig ci odpisał,ze podpowiadasz błednie viewtopic.php?f=100&t=13817&p=252699#p252699 -(dwa ostatnie wpisy)
nie ustosunkowaleś się do tego,ale dalej podpowiadasz tak samo .
Może teraz .

sorry niezauważyłem.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Tamten pisze:
adriannos pisze:
.

28 lipca kolopik oferował pszczoły do sprzedania. Napisał: "Rodziny są na 8 ramkach Wpl w leżakach ułożonych do zimowli." - Czy powinien oferować pszczoły na 20 ramkach? Ja od końca lipca też trzymam pszczoły na 8 ramkach, żeby pszczoły układały już gniazdo na zimę.
Widzisz. A u mnie siedzą sobie teraz przeciętnie na 24 ramkach, na czarno, brodate, z czego gniazdo to 12 ramek, a góra to najmniej 1/2 wypełniona przez miód, co im go nie zabrałem. Niech leży, nie zginie, a jak zjedzą, to na zdrowie. Ja napisałem swój punkt widzenia, pod swoje pożytki i umiejętności.
Na dzień dziś, po kontroli czerw po zsumowaniu to na 10 ramkach po odjęciu wianków daje bite osiem ramek. Do tego okrywowa pierzga. Teraz utrzymać to tylko do zimowli. Betka. Może z 12 ścieśnię na 9-10. A może tak zostaną. Same się do zimowli przygotowują. Ja tylko pilnuję.
8 ramek o tej porze, toż to u nas dla matul za mało.

Pożyjemy. Zobaczymy
Pozdrawiam

adriannos,
U mnie towarowym pożytkiem jest lipa i gryka. Wszystkie wcześniejsze pożytki to pożytki rozwojowe. Po co mnie rodziny na 10-12 ramkach do zimowli jak na 7 jest O.K.

Awatar użytkownika

kolopik, a to wybacz kolego. Ja celuję w klony.

przeczytałem posty w tym temacie i jednej rzeczy nie rozumiem ?(zakarmiam pszczoly pierwszy raz)

jeśli 25-go sierpnia w gnieździe jest 7 ramek czerwiu i 3 ramki piezgi , a taki układ moich ulach jest, to jek będę im dawal co dzień 2 litry gęstego syropu to gdzie one upchaja ten pokarm ? sorki ze zadaje takie pytania ale to dla mnie jest nowość.

Tam gdzie będzie miejsce po wygryzionym czerwiu ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
pisiorek, w miejsce po wygryzajacym się czerwiu? co spowoduje zahamowanie czerwienia matki tak przez nas porządane o tej porze. i jeśli masz 7 ramek czerwiu to gniazdo daj na 9 ramek na zime.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Pawełek. pisze:
pisiorek, w miejsce po wygryzajacym się czerwiu?

asan pisze:
Tam gdzie będzie miejsce po wygryzionym czerwiu ?

no ok ,ale w takim razie karmienie musi trwac kilka lub kilkanascie dni by poszyty czerw sie wygryzl a pszczoly zaleja po nim komorki,

a przekladacie jakos ramki w gniezdzie przed rozpoczeciem karmienia??
gadalem z 2-ma pszczelarzami , jeden przeklada ramki, drugi nie.
obydwaj maja swoje argumenty . nie wiem przestawiac ramki czy nie? :roll:

Awatar użytkownika

pisiorek, 9 ramek, tak jak pisze Pawełek., Zakarm 2 większymi dawkami albo jedną, aby zalewały ciągle i pchać w każdą wolną komórkę. Będziesz miał też mniej biegania. 9 kg cukru, do tego 6l wody, mieszasz, do wiadra, na wierzch siano, bądź słoma, aby dna dotknęła i wstawiasz do górnego korpusu. Jak kupujesz inwert to odlej 2 słoiki z wiadra, również napchaj tam słomy czy siana i wstaw do górnego korpusu. Po słomie będą łazić i pobierać, nie topiąc się masowo. Te 2 słoiki możesz im również potem dać, jak uznasz że za mało. Później tylko wiadro zabierasz, słomę wywalasz, myjesz i do magazynku chowasz.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
pisiorek pisze:
a przekladacie jakos ramki w gniezdzie przed rozpoczeciem karmienia??
gadalem z 2-ma pszczelarzami , jeden przeklada ramki, drugi nie.
obydwaj maja swoje argumenty . nie wiem przestawiac ramki czy nie? :roll:
Możesz przełożyć tak aby ramki z dużą powierzchnią czerwia były na środku a pierzga jako skrajne. Taka rodzina jak opisujesz pierwsze pięć litrów łyknie w ciągu doby !

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Awatar użytkownika

viewtopic.php?f=29&t=8506&start=2000 Ja to robię tak, post z 25 sierpnia. Pierzga zawsze na skraj.
Pozdrawiam

Wiaderka po inwercie są śliskie. Widziałem jak pszczoły odpadły ze ścianki przyklejały się skrzydłami do keramzytu. W tym roku dam im jakąś siatkę do spacerowania.

Awatar użytkownika

asan, oprzyj wiaderko o ścianę ula i bez siatki się obejdzie, w tedy siano/trawa/słoma też ma tylko tą ściankę dotykać.

asan pisze:
Wiaderka po inwercie są śliskie. Widziałem jak pszczoły odpadły ze ścianki przyklejały się skrzydłami do keramzytu. W tym roku dam im jakąś siatkę do spacerowania.

z wiadrami u mnie raczej nie wypali nawet nie nam tyle wiader.

myslalem by w powalkach wyciac po 3 dziury i dawac im 3l na dobe

mam juz kupiony cukier ale iwertu pewnie tez kupie i sprubuje odrazu z wiadra

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
asan pisze:
stąd ta słoma,
pisiorek, generalnie zasada jest taka że ramki zimowego gniazda układasz końcem lipca, ew w sierpniu, przy karmieniu i potem ramek nie powinno się przestawiać, bo pszczoły już rozłożyły zapasy i pierzgę tak jak im będzie pasowało na zimę, oczywiście w skrajnych przypadkach trzeba interweniować, ale generalnie teraz można ująć czy dodać jak ktoś ma potrzebę, ramki na skraj, nie w centrum gniazda. Co do samego karmienia Adrian Ci wszystko pięknie opisał,

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Pawełek. pisze:
stąd ta słoma,
pisiorek, generalnie zasada jest taka że ramki zimowego gniazda układasz końcem lipca, ew w sierpniu, przy karmieniu i potem ramek nie powinno się przestawiać, bo pszczoły już rozłożyły zapasy i pierzgę tak jak im będzie pasowało na zimę, oczywiście w skrajnych przypadkach trzeba interweniować, ale generalnie teraz można ująć czy dodać jak ktoś ma potrzebę, ramki na skraj, nie w centrum gniazda. Co do samego karmienia Adrian Ci wszystko pięknie opisał,

dobra ,dizeki wam za te informacje :wink:
uklad gniazd jest taki: pierwsze 2 ramki pylek i miod potem czerw i ostatnia tez pylek i miod i raczej wszystkie rodziny maja tak jak pisze, odklady maja mniej pylku ale teraz nadrabiaja i nosza duzo z nawloci .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Kłąb silnej lub średniej rodziny ma średnicę ok 36 cm .To sobie policzcie ile ramek wielkopolskich i nie tylko zajmie .Między 6-7 ramek na jednym korpusie wielkopolskim .Dobrze przygotowane do zimy przyniosą i z mniszka i z klonów i co tam jeszcze macie koledzy dla nich. Ja zawsze zimuję na 6- 7 maksymalnie 8 ramkach i zawsze jest ok .No chyba że nie jest :D ale to z winy mojej nie pszczół:)

Olemiodek
http://www.matkipszczele.com.pl moja strona
http://www.youtube.com/user/oles60/videos?view=0 filmiki

https://www.facebook.com/olemiodek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
adriannos, Pawełek.,
Prościej i praktyczniej już chyba nie można :okok:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
36 cm to nie wejdzie nawet pomiędzy 10 ramek . Największy kłąb miałem zimą pomiędzy 9 ramkami ale to zdrowo dołożyłem czerwiu sierpień/wrzesień . To jakieś 28 cm by było.
Żeby nie liczyć trzeba by miarkę przyłożyć na ramki w korpusie.

Awatar użytkownika

Oczywiście powinno być 26cm i jest to średni wynik pozwalający ekonomicznie za zimować rodzinę.

Olemiodek

Ile mniej więcej w 7- 6 ramkach wielkopolskich zmieści się kg\litrów syropu na zimę ??

olemiodek pisze:
Ile mniej więcej w 7- 6 ramkach wielkopolskich zmieści się kg\litrów syropu na zimę ??

sorki miałem skopiować pytanie Młodego Przczelarza , pomyliłem się.
pelna ramka wiel/pol miesci około 1,5kg

Awatar użytkownika

Silne rodzinki upakują wiaderko inwertu i nie mają z tym kłopotu.Oczywiście po odwirowaniu nawłoci i za karmieniu we wrześniu .Z cukrem jest nieco inaczej.

Olemiodek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
Pytanie dla praktyków karmiących cukrem na zimę: ile dni syrop 3:2 wytrzyma we wrześniu zanim zacznie fermentować?

Awatar użytkownika

Zadaj lepiej pytanie dlaczego cokolwiek ma zacząć fermentować w ulu? A to też pytanie względne.

Awatar użytkownika

Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Są wrześnie i wrześnie. Ja daję tyle (max 1,5 l na raz), żeby nie zdążyło się nic stać - 2/3 dni i jest czysto. Ale mam podkarmiaczki ramkowe. Przy kubełkowych wielo-litrowych - brak doświadczenia, nie pomogę:) Pozdrawiam.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]