FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 lipca 2025, 03:49 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Cały czas zastanawiam się, co jest lepsze. Utrzymanie ciepła w ulu powoduje lepsze pobieranie pokarmu, otwarta dennica - mniej wilgoci w ulach. Jakie jest Wasze zdanie.

adamjaku pisze:
Cały czas zastanawiam się, co jest lepsze. Utrzymanie ciepła w ulu powoduje lepsze pobieranie pokarmu, otwarta dennica - mniej wilgoci w ulach. Jakie jest Wasze zdanie.

mam kilka dennic osiatkowaych (aktualnie otwarte) i kilka bez siatki , nie widze roznicy pobierają tak samo pokarm matki chętnie jeszcze czerwia, z tym ze pod Krakowem aktualnie jest dość ciepolo. :) i maja pożytek z nawloci.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Kolega pisiorek napisał swoje roczne obserwacje.. a widzę, nikt inny nie ma w tym względzie doświadczenia? Popytam w zimę na jaki kolor pomalować ule, to będzie bardziej owocna dyskusja.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
adamjaku, mam rodziny w różnej sile. Jedne mają dennice osłonięte inne są otwarte. Te zamknięte widzę, że bardziej wentyluja żeby odparowac syrop i chyba nawet wolniej pobierają. Dlatego wszystkie rodziny mają już otwarte dennice i jak dla mnie widać różnicę

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlp z ramką 18 cm
Myślę że to tej sprawy trzeba podchodzić indywidualnie. Ważny jest typ ula z jakiego materiału jest zbudowany. W przypadku uli ciepłych styropian , poliuretan kolor ma mniejsze znaczenie , niż w przypadku uli drewnianych jedno ściennych. Poza tym istotne są warunki metrologiczne. Czy ule stoją w pełnym słońcu czy w cieniu lub półcieniu to znaczy przez część doby , rano lub po południu . Np. w górach gdzie są duże różnice w temperaturze między dniem a nocą też trzeba podchodzić do tego inaczej. Ale niech się wypowiedzą Koledzy z gór.
Natomiast nie stwierdziłem różnicy w pobieraniu pokarmu w zależności od otwarcia czy zamknięcia dennicy. Co najwyżej tam gdzie były zamknięte dennice ścianki ula były lekko zawilgocone , na co musiałem interweniować otwierając dennicę , ponieważ mam w ulach tylko jeden pajączek w powałce centralny i on był zajęty słoikiem z podanym pokarmem tak że nie było właściwej wentylacji. Ale gdyby pajączków było więcej może było by dobrze.
Dlatego każdy powinien sam spraktykować jakie są dobre warunki u niego w ulach i je indywidualnie stosować.

adamjaku pisze:
Kolega pisiorek napisał swoje roczne obserwacje.. a widzę, nikt inny nie ma w tym względzie doświadczenia? Popytam w zimę na jaki kolor pomalować ule, to będzie bardziej owocna dyskusja.

dobre :wink:

dodam jeszcze ze moje ule stoja w sloncu i sa drewniane poza tym karmie małymi dawkami, 1l na dobe

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
Wentylacja to taka wentylacja kiedy powietrze wchodzi i wychodzi każda inna to nie wentylacja tylko duszenie gąsiora

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski 20% reszta 18
jpszczelarz pisze:
Wentylacja to taka wentylacja kiedy powietrze wchodzi i wychodzi każda inna to nie wentylacja tylko duszenie gąsiora

Skoro wiesz że dzwonią w kościele tylko nie wiesz w którym to najpierw się doucz tak nie wiele to kosztuje wystarczy poszukać w Google i dopiero się wtedy wymądrzaj.
Wentylacja – jest to cyrkulacja powietrza, z reguły pomiędzy pomieszczeniami a przestrzenią na zewnątrz.
Rodzaje wentylacji:
1/naturalna - wymiana powietrza przy wykorzystaniu przeciągu
2/grawitacyjna - wymiana powietrza wykorzystująca różnicę ciśnień między przestrzenią wentylowaną, a ujściem kanału wentylacyjnego do atmosfery.
3/mechaniczna - sterowana wymiana powietrza
Co do podkarmiania przy otwartej dennicy uważam że jeżeli zakarmia się zgodnie z terminami zalecanymi w literaturze i ma się odpowiednio silne rodziny , nie ma to znaczenia na pobieranie pokarmu ani jego odparowywanie. Na pewno ogranicza ilość wilgoci w ulu która jest odprowadzana o wiele intensywniej na zewnątrz aniżeli przez wylotek.
Ja uzupełniam zapasy zimowe podkarmiając przy otwartych dennicach , z tym że przed podkarmianiem daję na dennicę pod korpus gniazdowy pusty pół korpus.

Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej
U mnie olały dokarmianie, ciągną z pobliskiego pola rzepaku, chabrów i dzikich bratków (!). Zamknięte dennice musiałem otworzyć, bo pod folią pełno wody. Jak pogoda się utrzyma to jeszcze miodobranie będzie.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Kwitnacy Rzepak we wrześniu? To żniwa w styczniu?

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Żerkowice k/Opola
Poplon :)

A czy to przypadkiem nie gorczyca?

Napewno gorczyca tylko nie rozpoznał trzciny co jest co. Rzepaku się na poplon nie sieje, szkoda siarna. Zimowy sieje sie w sierpniu po 20 ale on wschodzi wiosną.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Jerzmanowice
Kazek pisze:
Napewno gorczyca tylko nie rozpoznał trzciny co jest co. Rzepaku się na poplon nie sieje, szkoda siarna. Zimowy sieje sie w sierpniu po 20 ale on wschodzi wiosną.

Wiosną to on kwitnie a wschodzi teraz .....

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Kwitną rzepaki i u mnie już jakiś czas, chyba to odrosty w każdym bądź razie z daleka żółte pola, z bliska już widać że rzadzizna

Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej
Na pewno rzepak, a żeby było jajecznie to dodam że jak wschodził to była straszna susza i tak przez trzy dni połowę zeżarło jakieś czarne robactwo, tak że same kikuty zostały.
Później popadało i z tych kikutów część odbiła i dobrze .....! bo teraz ta reszta kwitnie. Ten deszcz to jeszcze spłukał te czarne glizdy i dzięki temu nie zeżarły wszystkiego,
Tam gdzie rzepak padł to rośnie komosa i chabry. Rośnie też rumian i takie drobne białe z kwiatami jak bratki. Wiosną obok rósł też rzepak i to stąd pewnie tyle tego robactwa. Pierwszy raz widziałem coś takiego, jak w ciągu kilku godzin znikały rośliny z pola. Ale i tak jestem teraz zadowolony, że nie było oprysku, bo jest urozmaicenie i kwitnięcie przedłużyło się o dwa-trzy tygodnie łącznie z chwastami :lol:
A wszystko pewnie dzięki dopłatom, muszę zresztą spytać się sąsiada jak go spotkam.
A dodam jeszcze, że od wiosny nic na tym polu nie było uprawiane tylko orał, bronował, a obsiał latem.

Jak rzepak faktycznie i jeszcze nektarował to wcale niekorzystnie bo pokrystalizuje w plastrach.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]