FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 09:53 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 451 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
PasiekaCordovan pisze:
Wczoraj przeglądałem swoje rodziny, w żadnej czerwiu nie ma nawet jednej komórki, jaj również. :wink:

Wierzę bo mam podobnie.
Mariuszczs pisze:
Nie ma jaja, nie ma czerwiu to bym się zastanowił czy nie bardzo chore bo to zajebista anomalia ......

Zapewniam Cię że nie widziałem w tym sezonie żadnej porażonej pszczoły w zeszłym też a warrozy już przy drugim odymianiu były pojedyncze sztuki.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
jalec - a jak to jest podobnie do tego że nie ma ani jednej komórki jaja i czerwiu ?

Warroza raczej powoduje nadmierne czerwienie.

Ule na jakich gospodaruję: wlk
PasiekaCordovan pisze:
Zenon pisze:
zdradź tajemnicę co zrobiłeś żeby matki nie czerwiły
Zalałem im gniazda Apifoodem (miały około 5-6 kg miodu z nawłoci i późnojesiennego wielokwiatu i dostały po wiaderku syropu) i ustawiłem wentylację bez żadnych ociepleń. W powałce wszystkie pajączki otwarte na oścież, dennica osiatkowana ma wysuniętą wkładkę i wylot na całą szerokość ula. Rodziny złożone ok 25 sierpnia z 20 ramek wlkp na czarno do 10 ramek i tak pójdą do zimowli bo aż grubo ich jest na ramkach, wiszą nawet pod ramkami w pustym półkorpusie pod gniazdem. :wink:

Kolego Cordowan,mnie ta sztuka zachamowania czerwienia matki się nie udała.Chętnie zapoznałbym się naocznie z efektami schładzania gniazda w pasiece kolegi gdyby tylko takie zaproszenie kolega wystosował.Możliwe że także inni forumowicze chcieli by się zapoznać z tą metodą.Dobry byłby termin 25 pażdziernika [ sobota ] .Prognozy mówią o temperaturze w Sieradzu +21 oC.Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
jędruś,
jędruś pisze:
Chętnie zapoznałbym się naocznie z efektami schładzania gniazda w pasiece kolegi gdyby tylko takie zaproszenie kolega wystosował.

Z warmińsko-mazurskiego chętnie kilku kolegów tez by się zapoznało naocznie o efektach tej metody. do Sieradza nie daleko .
Pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: WL,WP,WZ,LN3/4,D,LZ:)
No to mogą być jaja....

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Mariuszczs, Anomalia czy nie anomalia. U mnie czerwiu też nie ma. We wrześniu jeszcze młode coś tam cedziły po karmieniu. Wygryzione, siedzą grzecznie na plastrach.
Pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadant
W jednej z moich rodzin już w końcówce września nie było czerwiu pomimo, że miejsca miała sporo - matka Sklenar z Miodolandu, a rodzinka słaba bo na 10 ramkach 1/2 Dadanta. Matka ta była bez opalitka i nie mogłem jej znaleźć. Zacząłem wątpić w jej obecność więc podałem do gniazda z ramkę z jajeczkami. Po dwóch dniach zajrzałem by sprawdzić czy pszczoły odciągnęły mateczniki i wtedy na tej ramce znalazłem matkę. Natomiast pszczoły wyczyściły ramkę z jajeczek, pozostała na niej tylko elipsa zamkniętego czerwiu wielkości 5zł. Inne matki w tym czasie czerwiły m.in. Sklenarka z tego samego rzutu, (która stworzyła najsilniejszą rodzinę w pasiece) miała czerw na kilku ramkach.

Mariuszczs pisze:
jalec - a jak to jest podobnie do tego że nie ma ani jednej komórki jaja i czerwiu ?

Warroza raczej powoduje nadmierne czerwienie.

No to może u mnie nie czerwią bo nie ma warrozy.
Jak to możliwe że nie mam czerwiu nie wiem jestem typowym trzymaczem pszczół ze względu na pracę nie poświęcam im zbyt dużo czasu, na miodzie też specjalnie mi nie zależało, podkarmi0ać ich ze względu na brak czasu nie podkarmiałem jeżeli odkład miał za mało pokarmu dostawał ramkę miodu od rodziny produkcyjnej. W połowie sierpnia nawet odkłady miały po osiem ramek czerwiu.Na początku września zdjąłem miodnie i dostały po 7l syropu 3/2 po tygodniu druga taka sam dawka. W sobotę robiłem przeglądy zero czerwiu a że sam nie wierzyłem w trzech rodzinach zrobiłem przegląd ramka po ramce.Dodam że wszystkie są na osiatkowanych dennicach a powala to geowłuknina z lekkim kocykiem na wierzchu.Posiadam różne rasy i linie jak również ule ocieplone i nie ocieplone a także poliuretanowe.

Awatar użytkownika

Z 5 uli też moge powiedzieć że nie czerwią lub nie zauważyłem, ale to nie zależy od wietrzenia tylko wszystkie są jednej linii.

Wampum dobrze obserwuje że pszczoły usuwają jaja. Ja rok temu się skapnąłem że matki czerwią w niektórych rodzinach a czerwiu nie widać. Skołowany poznaczyłem sobie ramki z jajami i je przyłapałem . Matki czerwiły bo miejsce w październiku już jest i musi być ( pszczoły w mrozy pakują się w komórki ) a pszczoły jaja usuwają .

Mariuszczs pisze:
Nie ma jaja, nie ma czerwiu to bym się zastanowił czy nie bardzo chore bo to zajebista anomalia
W końcówce października? żadna anomalia, matki są - widziałem, rodziny silne, spokojne, zapasów i pierzgi mają pod dostatkiem. :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
mendalinho pisze:
Z warmińsko-mazurskiego chętnie kilku kolegów tez by się zapoznało naocznie o efektach tej metody. do Sieradza nie daleko .
Pozdrawiam

szykować autobus czy bus starczy ?

Ule na jakich gospodaruję: W.PSZ,Wielkopolskie
ziś patrzyłem do jednego ula z ciekawości MASAKRA!! RAMKI ŚRODKOWE ZACZERWIONE I ŚWIEŻE JAJECZKA!! co robić?? trzeba karmić inwentem czy co? a jak tak to gdzie bym kupił najtaniej i w miarę dobry mam 22 ule ,ASAKRA!!! a pużniej dymienie jeju co za psikus z tą pogodą proszę doradzcie czy u was jest podobnie?

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Możliwe że zostawiłeś zbyt obszerne gniazda w stosunku do siły rodzin i nie zalały się całkowicie, Przemku zawsze zostawiam tylko ramki z czerwiem i jedna z pyłkiem ja uważam że matki czerwią bo mają pożytek pyłkowy jest przed moją pasieką pół hektara gorczycy i jest ciepło i być może że nawet nektaróje i to pobudziło matki do czerwienia

Zenon pisze:
Przemku zawsze zostawiam tylko ramki z czerwiem i jedna z pyłkiem ja uważam że matki czerwią bo mają pożytek pyłkowy jest przed moją pasieką pół hektara gorczycy i jest ciepło i być może że nawet nektaróje i to pobudziło matki do czerwienia
Nie twierdzę że tak być nie może ale muszą mieć miejsce na ten czerw. :wink:

PasiekaCordovan pisze:

I to jest to zalane gniazda brak czerwiu o tej porze który i tak znajdzie się na dennicy.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Bogucin
Obok uli mam kwitnące gorczycę, facelie i ogórecznik z samosiewów noce jak na razie dosyć ciepłe przymrozków jeszcze nie było zdziwiłbym się gdyby nie był chociaż trochę czerwiu w części rodzin.

kto zalal ramki to czerwiu nie ma proste jak budowa cepa

Ule na jakich gospodaruję: ostrowski
Dzisiaj zaglądałem i jest jeszcze czerw na kilku ramkach, jak słoneczko zaświeci to i z pyłkiem jeszcze śmigają. A uważam, że ONE są i tak "mądrzejsze" od Nas, więc chyba wiedzą co robią, pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
ja-lec pisze:
PasiekaCordovan pisze:

I to jest to zalane gniazda brak czerwiu o tej porze który i tak znajdzie się na dennicy.

Jak trzeba to i miejsce się znajdzie ! Obrazek

Zdjęcie z 19 09 2013 .

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

wiesiek33, Mam niskie dennice a połówki dopiero będę podstawiał, coś próbowały lepić do powałk i(geowłuknina) te na 8 ramkach ale im coś nie wychodziło i dały se spokój. Pyłek to i u mnie noszą.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Do zatrzymania nie potrzebnego czerwienia potrzebne jest kilka elementów.
Zwężenie gniazd przed podkarmieniem .Karmienie dużymi dawkami co spowoduje zalanie wolnych komórek .I zdjęcie ocieplenia górnego.Jeśli to nie pomogło to główną przyczyną jest choroba i matki czerwią by ratować rodzinę przed upadkiem.Jest to moje zdanie i możecie się nie zgodzić . :wink:

Olemiodek
http://www.matkipszczele.com.pl moja strona
http://www.youtube.com/user/oles60/videos?view=0 filmiki

https://www.facebook.com/olemiodek

olemiodek, Nie koniecznie trzeba zdejmować to ocieplenie górne poza tym się zgadzam.

Awatar użytkownika

To ocieplenie jest zbędne aż do pierwszego oblotu bo zapobiega wiosną przedwczesnemu czerwieniu.Nie ma wpływu na przebieg zimowli no może trochę więcej zjedzą ale tylko może bo jeśli w lutym nie zaczną czerwić to i mniej mogą zjeść .

Olemiodek

Awatar użytkownika

olemiodek pisze:
Jeśli to nie pomogło to główną przyczyną jest choroba i matki czerwią by ratować rodzinę przed upadkiem.Jest to moje zdanie i możecie się nie zgodzić . :wink:
Choroby żadnej nie było zdjęcie jest z ubiegłego roku z 19. 09. 2013 , rodziny były zalane do ostatniej komórki - pszczoła BF. młoda matka , przypływ pyłku ,piękna pogoda i nie wykorzystane miejsce w dennicy . Czerw się wychował obleciał i pięknie przezimował . Tak było prawie w każdej rodzinie !
Odnośnie powałki to czy jest ocieplona czy nie nie ma większego wpływu na jesienne czerwienie co innego wiosną kiedy pszczoły siedzą pod powałką a matka czerwi w górnej części ramki . Jak widać na zdjęciu czerw jest w dennicy a ta ma super wentylację . Obrazek

Zależy jakie kto stosuje ocieplenie u mnie jest stale podwójnie z szyty koc zimą az do obsiadania przez pszczoły wszystkich ramek brzegi lekko podwinięte co zapobiega wilgoci w ulu.

Awatar użytkownika

wiesiek33, Czy ja powiedziałem że Twoje pszczoły są chore nie . W zeszłym roku to zima była ale jej nie było.No i jeszcze BF .To masz odpowiedź z kąd jest czerw .Całe szczęście że mogły sie oblecieć.

Olemiodek

Awatar użytkownika

ja-lec, ja planuję w tym roku zmieniać na powałkodaszki ocieplone 2cm. styropianem i tak będzie cały rok Obecnie mam powałki które można docieplać na tym daszek z wentylacją , Powałki są wysokie na 8 cm w kilku przez całe lato miałem wiórki i te rodziny mniej wentylowały ul czyli miały chłodniej łatwiej było im utrzymać temperaturę zarówno podczas upałów jak i chłodów .

Awatar użytkownika

wiesiek33, I bardzo dobrze bo ocieplenie górne jest bardziej przydatne latem niż zimą .Ule się mniej nagrzewają .Zimą nie ma to takiego znaczenia .

Olemiodek

A kogo stać (moralnie i finansowo) na zalanie gniazda? Odp. tylko tych co zimują pszczoły w ciasnych gniazdach. W ulach wielokorpusowych i gospodarce prowadzonej w tym "duchu" jest to mało realne.

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
wiesiek33 pisze:
ja-lec, ja planuję w tym roku zmieniać na powałkodaszki ocieplone 2cm. styropianem i tak będzie cały rok Obecnie mam powałki które można docieplać na tym daszek z wentylacją , Powałki są wysokie na 8 cm w kilku przez całe lato miałem wiórki i te rodziny mniej wentylowały ul czyli miały chłodniej łatwiej było im utrzymać temperaturę zarówno podczas upałów jak i chłodów .

Wieśku, nic nie zmieniaj. Góra, dół i boki muszą być w zimę niedocieplone.
Na przedwiośniu góra i dół docieplone a boki ma docieplać słońce.

Pozdrawiam,
leszek

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
wiesiek33, ubiegłej jesieni to w pazdzierniku to matki czerwily jak szalone wszystkie z wujatkiem crainki i miały mase trutni i mase czerwiu na trutnia bo zapowiadała sie ciepła zima

henry

wiesiek33 pisze:
ja-lec, ja planuję w tym roku zmieniać na powałkodaszki ocieplone 2cm.

Właśnie tak ocieplone mam dachopowałki i nie polecam z dwóch powodów.Pierwszy to brak wentylacji z chwilą jak zamykam dennice osiatkowane przez co tylko w tych ulach mam wilgoć, drugi powód gniecenie pszczół po zakończonym przeglądzie,(no to rozwiązałem w ten sposób że kładę geowłóknine między dachopowałkę a ramki). Dodam że to trzykrotnie więcej pracy żeby coś takiego zbudować.polbart, widzę że się też z tego wycofuje co prawda podaje inny powód ale czy aby nie ma podobnych problemów jak ja bo budując swoje właśnie na nim się wzorowałem. :D

olemiodek pisze:
To ocieplenie jest zbędne aż do pierwszego oblotu bo zapobiega wiosną przedwczesnemu czerwieniu.Nie ma wpływu na przebieg zimowli no może trochę więcej zjedzą ale tylko może bo jeśli w lutym nie zaczną czerwić to i mniej mogą zjeść .
Zbyszku nieocieplone pszczoły zjedzą mniej niż te ocieplone choćby tylko na górze. :wink:

wiesiek33 pisze:
Jak trzeba to i miejsce się znajdzie !
Jak jest za ciepłe gniazdo i miejsce to pobudują, u mnie mają półkorpus podłożony pod gniazdo od 25 sierpnia czyli od dnia gdy układałem gniazda i zacząłem zalewanie ich na zimowlę i nie pociągnęły nawet plasterka ale mają wentylację w postaci osiatkowanej dennicy, wylotki na całą szerokość ula i zero ocieplenia górnego.

olemiodek pisze:
Do zatrzymania nie potrzebnego czerwienia potrzebne jest kilka elementów.
zgadza się
olemiodek pisze:
Zwężenie gniazd przed podkarmieniem
wcale niekoniecznie, moje zimują na 10 ramkach i takie miały gniazdo, zwęziłem tylko kubaturę ula bo zabrałem im korpus miodnię z nad gniazda (oddzielone były kratą) a dałem pusty półkorpus pod gniazdo.
olemiodek pisze:
Karmienie dużymi dawkami co spowoduje zalanie wolnych komórek .I zdjęcie ocieplenia górnego.Jeśli to nie pomogło to główną przyczyną jest choroba i matki czerwią by ratować rodzinę przed upadkiem.Jest to moje zdanie i możecie się nie zgodzić .
z tym się zgadzam w całości i innego wytłumaczenia nie ma.

Awatar użytkownika

[quote="PasiekaCordovan"] wcale niekoniecznie, moje zimują na 10 ramkach i takie miały gniazdo, zwęziłem tylko kubaturę ula bo zabrałem im korpus miodnię z nad gniazda (oddzielone były kratą) a dałem pusty półkorpus pod gniazdo.
Ja zrobiłem w tym roku tak zwęziłem przed podkarmieniem na zimę na 7-8 ramek po bokach dla uzupełnienia dałem ramki z węzą.Zalały gniazdo i co niektóre odbudowały po 1-2 ramek węzy I mam spokój do kwietnia:)Polecam> :!:

Olemiodek

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
To wszystko tylko teoria i pobożne życzenia z jednej strony , a pogoda, pszczoły i typ ula z drugiej. Byłem dzisiaj w pasiece sprawdzić czy można już zrobić ostatnie dymienie i to co zobaczyłem zaniepokoiło mnie ponieważ pogoda jak latem 20 stopni, (w nocy było ok. 10 st ), pszczoły nosiły pyłek, ruch spory. Zrobiłem przegląd w czterech ulach, dwa z dennicą osiatkowaną, i dwa bez. W każdym to samo, czerwiu na dwóch, trzech ramkach po decymetrze kwadratowym z obu stron, w większości po sklepiony, na niektórych nawet więcej. Pokarmu jest jeszcze dużo jakby się ochłodziło i przerwały czerwienie to na pewno wystarczy do wiosny. Myślę że one wiedzą co robią bo w przeciwnym razie to będzie źle.
W związku z tym mam pytanie do tych kolegów co twierdzą że teraz nie mają czerwiu bo zalali gniazda w odpowiednim czasie. Ja też zalałem, tylko że u mnie gniazdo jest na dwóch korpusach, ( 2x7 lub 2x6 a i mam też 2x8 ramek ), ramka 36x23 cm ale są też tacy co zimują na Wlkp w ten sam sposób. Więc w górnym korpusie był pokarm zimowy (jeszcze jest z małymi ubytkami) a na dole wygryzający się czerw i jak w tym układzie, i przy takiej pogodzie w końcu października, zmusić matkę aby zaniechała czerwienia?
Tylko nie piszcie że pszczoły są chore, bo na pewno nie są.

Awatar użytkownika

maderm, Jak napisałeś jeśli są zdrowe to nic im nie grozi.Jak tak bardzo się boisz to zamknij matkę w klateczce i powieś tą klateczkę w centrum tego czerwiu .W każdej chwili możesz ją uwolnić :idea:

Olemiodek

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
Za dużo pracy, wyszukać 20 matek w dwu korpusach, włożyć je do klateczek,nie wszystkie znakowane żeby później wypuścić. A co będzie jak się radykalnie zmieni pogoda i pszczoły zawiążą luźny kłąb, trzeba będzie to rozrywać nie wspomnę o ryzyku uszkodzenia matki. Za dużo pracy i ryzyka. Wolę zostawić tak jak jest wierzyć w mądrość pszczół i zmianę pogody.

Awatar użytkownika

maderm,
Po co grzebiecie w tych ulach ja nie zaglądam i wiem że jest ok. :D

Olemiodek

Awatar użytkownika

Dziś zajrzałem do dwu uli czy już czas na dymka amitrazą. Są placki czerwiu krytego oraz larwy.

Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej
Mariuszczs pisze:
Dziś zajrzałem do dwu uli czy już czas na dymka amitrazą. Są placki czerwiu krytego oraz larwy.
chyba trzeba będzie poczekać jeszcze z tym ostatnim dymkiem do połowy listopada, jak się trafi z pogodą. Ja miałem dzisiaj zajrzeć, nie było czasu...

czy jeszcze można dokarmić Pszczoły w warszawskich zwykłych po 2 ramy czerwiu w dadancie końcówka jak dawka syropu można jeszcze dokarmić :D

szymex pisze:
czy jeszcze można dokarmić Pszczoły w warszawskich zwykłych po 2 ramy czerwiu w dadancie końcówka jak dawka syropu można jeszcze dokarmić :D
a jest taka potrzeba? :wink:

moim zdaniem tak po dostały po 10 kila a to jakby według mnie jest za mało na 1 rodzinę wiec nie wiem jakim teras syropem zakarmic:)

szymex, najpierw to ty napisz jak wygląda sytuacja tych rodzin, ile każda ma ramek na zimowlę zostawione , co i w jakich proporcjach rozłożenia jest w tych ramkach i jaka jest siła rodziny, potem można będzie choć orientacyjnie ocenić co dalej. Nie odpowiem Ci czy masz dać jakiś inwert rodzinie nie znając sytuacji a tym bardziej nie polecę karmienia cukrem (syropem z cukru o tej porze roku) bo później powiesz że tak kazałem a pszczoły Ci spadły. :wink:

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadant
Według prognoz w moim rejonie będą jeszcze dwa dni po 13 stopni, a potem temperatury poniżej 10 przez parę tygodni. Obok mojej pasieki żółci się kilkadziesiąt hektarów poplonów. Pszczoły noszą pyłek, a w ramkach jest świeży nakrop. Połowa rodzin jest bez czerwiu. Zastanawiam się czy warto odymić teraz(ostatni raz) tę połowę uli (nie przyniosą nowej warrozy)? Czy może (poczekać na Buckfasty) i odymić wszystkie razem JEŻELI trafi się jakiś cieplejszy dzień w listopadzie?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Na ostatnie odymianie rodzin z czerwiem jeszcze za wcześnie w/g mnie. 12/13 st w listopadzie się trafi i wtedy strzał. Te bez czerwiu można by już okadzić, ale oczywiście kontrolując osyp V. Zresztą, co ja wiem oprócz tego co muszę wiedzieć:) Koledzy zrobią wykład i będziesz miał wielowątkowe źródło informacji. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Obrazek

Czas by było odymić APIWAROLEM ale w rodzinach dalej jest jeszcze czerw i to nie tylko taki kryty. Nie we wszystkich ale jest. Wczoraj przejrzałem sześć i w trzech było po trzy ramki z czerwiem. Nie ciekawie to wygląda bo teraz już nic się nie zrobić.

krzys, biorąc pod uwagę pogody i porę roku to nie wróży to dobrze. :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlp z ramką 18 cm
I tu sprawdzają się dennice siatkowe otwarte na maksymalną szerokość o tej porze roku i ule u góry bez żadnego ocieplenia. Zajrzałem tylko delikatnie do jednego ula i czerwiu zasklepionego tylko nieliczne komórki. Na pewno ma wpływ też lokalizacja pasieki bo są rejony w Polsce gdzie na pewno jest cieplej i tam pszczoły mogą hulać na całego. Spodobała mi się mapka Polski z zaznaczeniem stref klimatycznych (wg podziału "Kurnickiego") u nas i wydaje mi się ,że do celów pszczelarskich jest najbardziej adekwatna.
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=117
Pozdrawiam
Tadek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Bogucin
Widzę że wszyscy martwią się czerwiem w pażdzierniku, ale przecież to nic nadzwyczajnego. W poprzednim roku też matki długo czerwiły pamiętam dobrze w listopadzie miałem pięknie kwitnącą facelie i też był czerw i większość pszczelarzy miała 100 procent przezimowania.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 451 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]