FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 13 sierpnia 2025, 19:41 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: jaka matka?
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
ja już myslami jestem w następnym sezonie i zastanawiam się nad wyborem rasy, linii pszczółek która by była odpowiednia dla mnie sytłacja wygląda u mnie tak; na moim terenie głównym pożytkiem jest spadz ponieważ "las podchodzi pod domy" wszystkie inne pożytki pszczoły mają na swój rozwój tj <sporo wierzby , mniszek, jagody, maliny, ostręznice etc.. ale mam możliwosc postawienia uli w miejscu oddalonym o 6km a tam już jest raj na ziemi :lol: jak tam jade to mi się serce kraje że u mnie cieniutko a tam pszczół nie widac.... wierzby masa, mniszek, akacja, lipa, koniczyna masa chwastów, łany nawłoci i redest tylko najpierw musze miec co tam postwaic <pracuje nad tym> a do siebie tylko bym je woził gdyby pokazała się spadz... wiec pszczólki muszą byc pracowite, łagodne, matki powinny sporo czerwic żeby była armia zbieraczek i żebym miał im ew z czego podebrac czerw do przyszłych odkładów... i żeby matki w tych odkładach szybko się pozbierały .... ja mam obecnie 6 matek ct46 i 3 takie marynka czy jakos tako <rewelacyjny rozwój wiosenny i masa czerwiu i dużo mi węzy odciągneły co mi było przydatne w tym roku> ct46 słyszałem że wolno się zbierają na wiosne i zauważyłem że matki oszczędniej czerwią w porównaniu do tych "innych" moich pszczółek... prosiłbym o jakieś propozycje na "matkę odpowiednią dla mnie :lol: :lol: :lol: " czytając opinie na TYM forum już poprostu zgłupiałem taki duży wybór... a opinii jeszcze więcej :mrgreen: no i najlepiej chciałbym wiedziec u kogo je można kupic <chodzi o dobre źródło i żebym kilka matek mógł kupic początkiem maja> ale namiary na hodowce prosze na priv bo nie chce nikogo reklamowac czy cos :D pozdrawiam!

P.S. mam ule kombinowane ramka warszawska zwykła tylko że na leżąco <jak langstrotha> do tego półnadstawki <jak apipol>, a mam zamiar zrobic ule korpusowe na swój rozmiar ramki

Tytuł: Re: jaka matka?
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant
kudlaty pisze:
ja już myslami jestem w następnym sezonie i zastanawiam się nad wyborem rasy, linii pszczółek która by była odpowiednia dla mnie sytłacja wygląda u mnie tak; na moim terenie głównym pożytkiem jest spadz ponieważ "las podchodzi pod domy" wszystkie inne pożytki pszczoły mają na swój rozwój tj <sporo wierzby , mniszek, jagody, maliny, ostręznice etc.. ale mam możliwosc postawienia uli w miejscu oddalonym o 6km a tam już jest raj na ziemi :lol: jak tam jade to mi się serce kraje że u mnie cieniutko a tam pszczół nie widac.... wierzby masa, mniszek, akacja, lipa, koniczyna masa chwastów, łany nawłoci i redest tylko najpierw musze miec co tam postwaic <pracuje nad tym> a do siebie tylko bym je woził gdyby pokazała się spadz... wiec pszczólki muszą byc pracowite, łagodne, matki powinny sporo czerwic żeby była armia zbieraczek i żebym miał im ew z czego podebrac czerw do przyszłych odkładów... i żeby matki w tych odkładach szybko się pozbierały .... ja mam obecnie 6 matek ct46 i 3 takie marynka czy jakos tako <rewelacyjny rozwój wiosenny i masa czerwiu i dużo mi węzy odciągneły co mi było przydatne w tym roku> ct46 słyszałem że wolno się zbierają na wiosne i zauważyłem że matki oszczędniej czerwią w porównaniu do tych "innych" moich pszczółek... prosiłbym o jakieś propozycje na "matkę odpowiednią dla mnie :lol: :lol: :lol: " czytając opinie na TYM forum już poprostu zgłupiałem taki duży wybór... a opinii jeszcze więcej :mrgreen: no i najlepiej chciałbym wiedziec u kogo je można kupic <chodzi o dobre źródło i żebym kilka matek mógł kupic początkiem maja> ale namiary na hodowce prosze na priv bo nie chce nikogo reklamowac czy cos :D pozdrawiam!

P.S. mam ule kombinowane ramka warszawska zwykła tylko że na leżąco <jak langstrotha> do tego półnadstawki <jak apipol>, a mam zamiar zrobic ule korpusowe na swój rozmiar ramki

nie kombinuj z ulami, przyjdzie dzień kiedy będziesz przeklinał ten dzień kiedy wpadłeś na pomysł aby robić ule kombinowane na swój pomysł, przy większej pasiece zawsze może wystąpić problem z brakiem sprzętu, wtedy jedziesz do sklepu i wszystko co chcesz możesz sobie kupić, jak masz ule kombinowane to masz same problemy, zaczynając od zakupu węzy a kończąc na sprzedaży odkładów czy nawet całej pasieki z ulami wynalazkami,

co do matek to sam musisz kupować z różnych źródeł i po kilku sezonach wyklaruje się sama odpowiedź co dokładnie Tobie i z jakiego źródła odpowiada najlepiej :wink:

Opinii jest tyle co pszczelarzy - warto wszystkie przeczytać i wybrać tą matkę na której temat jest najwięcej pozytywnych
po drugie warto w swojej okolicy poszukać pszczelarza zawodowca
A TY go masz pod nosem w Jaszczurowej i iść za jego przykładem i podpatrzeć podpytać co on Hoduje Ja wiem co hoduje tu nie napiszę bo może sobie tego nie życzyć ale to fachowiec
Ja od siebie mogę Ci polecić " Sklenarki " i" Troisek " od Ceremugi z Skawicy mam też Primy I Gemmy no i ukochanego Bacfasta
Mamy podobne pożytki
A Hodowców znajdziesz w mapce u góry forum - wybór należy do Ciebie

:wink:

Tytuł: Re: jaka matka?
Awatar użytkownika

"nie kombinuj z ulami, przyjdzie dzień kiedy będziesz przeklinał ten dzień kiedy wpadłeś na pomysł aby robić ule kombinowane na swój pomysł, przy większej pasiece zawsze może wystąpić problem z brakiem sprzętu, wtedy jedziesz do sklepu i wszystko co chcesz możesz sobie kupić, jak masz ule kombinowane to masz same problemy, zaczynając od zakupu węzy a kończąc na sprzedaży odkładów czy nawet całej pasieki z ulami wynalazkami"

tylko że takie ule jak mam już są nazywaja się langstrotha a apipol to jest 1/2 ramki langstrotha, ja tego nie wymysliłem tylko dostałem je w spadku :) po sąsiedzie który miał sporą pasieke jak na owe czasy ponad 40pni.... żadnej węzy nie musze docinac chyba że do nadstawki wtedy tne na połowe po długosci ot cała filozofia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: a w każdej chwili moge je władowac w styropian <ale wole samemu zrobic bo taniej> pozdrawiam

Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:
Opinii jest tyle co pszczelarzy - warto wszystkie przeczytać i wybrać tą matkę na której temat jest najwięcej pozytywnych
po drugie warto w swojej okolicy poszukać pszczelarza zawodowca
A TY go masz pod nosem w Jaszczurowej i iść za jego przykładem i podpatrzeć podpytać co on Hoduje Ja wiem co hoduje tu nie napiszę bo może sobie tego nie życzyć ale to fachowiec
Ja od siebie mogę Ci polecić " Sklenarki " i" Troisek " od Ceremugi z Skawicy mam też Primy I Gemmy no i ukochanego Bacfasta
Mamy podobne pożytki
A Hodowców znajdziesz w mapce u góry forum - wybór należy do Ciebie

:wink:

wiem że mam pod nosem dobrego hodowce bo go od wiosny przesladuje :lol: :lol: :lol: wiem co ma bo ja mam mamusie od niego :mrgreen: ma do mnie jak narazie cierpliwosc tylko nie wiem jak długo :mrgreen: kusi mnie cos nowego tylko jeszcze nie wiem co dlatego pytałem pozdawiam

Tytuł:

U mnie najlepsza jest Nieska, łagodna, pracowita, bardzo dobrze czerwi, oddziela gniazdo od miodni.

Tytuł:
Awatar użytkownika

powiedzmy że sie namysliłem na Troiseck czy jest w Polsce możliwosc kupna mamusi reprodukcyjnej? może jakies namiary na źródło???? bo mysle że to bardziej mi sie opłaca na dłuższą mete zakup reprodukcyjnej.... a buckfasta może kupie sobie kilka szt jednodniówek i powkładam do odkładów bo mnie kusi ta pszczoła <plany na 2010> tylko czy jest sens kupywac nieunas bcf? czy po unasienieniu u mnie czy ta pszczoła zachowa swoje cechy miodnosc i plennosc?

Tytuł:
Awatar użytkownika

kudlaty pisze:
powiedzmy że sie namysliłem na Troiseck czy jest w Polsce możliwosc kupna mamusi reprodukcyjnej? może jakies namiary na źródło???? bo mysle że to bardziej mi sie opłaca na dłuższą mete zakup reprodukcyjnej.... a buckfasta może kupie sobie kilka szt jednodniówek i powkładam do odkładów bo mnie kusi ta pszczoła <plany na 2010> tylko czy jest sens kupywac nieunas bcf? czy po unasienieniu u mnie czy ta pszczoła zachowa swoje cechy miodnosc i plennosc?

mam reprodukcyjną bcf i też miałem te obawy co Ty czy kolejne pokolenie będzie godne uwagi, aczkolwiek w moim przypadku wyszło super, żałuję trochę, że kupowałem matki z różnych źródeł a swoich zostawiłem sobie tylko 10szt, naprawde są super, oczywiście z troiseka nie rezygnuj, pomyśl też o sklenarze :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

bzzy pisze:
kudlaty pisze:

mam reprodukcyjną bcf i też miałem te obawy co Ty czy kolejne pokolenie będzie godne uwagi, aczkolwiek w moim przypadku wyszło super, żałuję trochę, że kupowałem matki z różnych źródeł a swoich zostawiłem sobie tylko 10szt, naprawde są super, oczywiście z troiseka nie rezygnuj, pomyśl też o sklenarze :wink:

a może zrobimy mały biznes w następnym sezonie co Kolega na to? bo chętnie bym nabył z pewnego źródła mamuski bcf :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: i już bym wiedział co w trawie piszczy bo wiele różnych komentarzy słyszałem a jesli sie nie spisze ja albo ona to zawsze będe miał na mięsko do wzmocnienia odkładów :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Tytuł:
Awatar użytkownika

jak będzie reproduktorka żyła i będę serie zakładał to podeślę matki Tobie

Tytuł:
Awatar użytkownika

fajnie by było nawet bardzo! wiec prosze o mnie pamietac! < ja napewno pamietał będe :) >mysle że co do szczegółów sie dogadamy <ale to w następnym sezonie bo nie ma co gdybac na zapas> pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

kudlaty pisze:
fajnie by było nawet bardzo! wiec prosze o mnie pamietac! < ja napewno pamietał będe :) >mysle że co do szczegółów sie dogadamy <ale to w następnym sezonie bo nie ma co gdybac na zapas> pozdrawiam

dokładnie tak, jak wszystko będzie ok to jakieś młode matki będą, więc coś podesłać zawsze będzie można :wink:

Tytuł:
witam kolegów pszczelarzy.chciałbym uzyskać troszeczkę informacji na temat jaką matkę najlepiej zakupić na okręg mazowiecki,chciałbym matki łagodne,miodne i na wczesne pożytki do pasieki stacjonarnej.Zastanawiam się nad rasą Bucfast.Dzięki za informacje.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
widze ,że corza większa lidzba pszzelarzy przekonuje się do buckfasta chociaz niektóre osoby :matoły: zwalają na nją choroby twierdzą ,że sa przyczyną starsznych chorubsk- to nie prawda. Tak trzymac :) :mrgreen: :mrgreen:

Tytuł:
A gdzie koledzy można kupić dobry materiał genetyczny rasy Buckfast w Polsce ?

Tytuł:

Witam

Można kupić u Słowika Grzesia i u Przemka Gierhatowskiego. Oni mają rózne linie. Ja mam od nich i nie narzekam

Z powarzaniem Władek

Tytuł:
ja już kilka lat posiadam matki Alsin i CT-46 i jestem bardzo zadowolony. Miodne, łagodne i nierojliwe. :pl:

Tytuł:
witam kolegów pszczelarzy. dziękuje za informację aie prośba o adres bądż telefony hodowców matek pszczelich.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Popatrz ==== >> TU

Tytuł:
BeeMan pisze:
A gdzie koledzy można kupić dobry materiał genetyczny rasy Buckfast w Polsce ?

U góry forum jest mapka Hodowców poszukaj tam Sławomir Lewkowicz & Slawecki67 - z forum Jest tam też Pasieka Michał
resztę jak chcesz to na PW - odezwij się :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

BeeMan w Pruszkowie masz blisko dobry towar.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]