FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 09:45 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ] 
Autor Wiadomość
Post: 03 grudnia 2014, 22:41 - śr 

Rejestracja: 09 kwietnia 2014, 18:12 - śr
Posty: 149
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: włocławek
Małe pytanie, co to za rodzaje miodu? Nie chodzi mi o to że się rozdzieliły bo to naturalny proces ale o rodzaj. Ten górny kolor bursztynowy jasny, lekko przeźroczysty, bardzo rzadki ciężko na łyżce go przenieść żeby kropla nie spadła. Natomiast ten dolny żółty i skrystalizowany, można łyżką nabierać tak jak np. rzepakowy ale nie aż tak bardzo twardy, przynajmniej na razie :D Nadmieniam, że to było 3 wirowanie czyli gdzieś na koniec sierpnia.

A tu zdjęcie słoika
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5ff ... 01fda.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 grudnia 2014, 23:07 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 18:18 - pt
Posty: 2470
Lokalizacja: okolice Częstochowy
[quote="Rysiek2"]Małe pytanie, co to za rodzaje miodu? Nie chodzi mi o to że się rozdzieliły bo to naturalny proces ale o rodzaj. Ten górny kolor bursztynowy jasny, lekko przeźroczysty, bardzo rzadki ciężko na łyżce go przenieść żeby kropla nie spadła. Natomiast ten dolny żółty i skrystalizowany, można łyżką nabierać tak jak np. rzepakowy ale nie aż tak bardzo twardy, przynajmniej na razie :D Nadmieniam, że to było 3 wirowanie czyli gdzieś na koniec sierpnia.

Za duży % wody jest w tym miodzie i dlatego tak wygląda.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 grudnia 2014, 23:20 - śr 

Rejestracja: 31 października 2014, 16:53 - pt
Posty: 160
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: łódź
a takie ramki zasklepione były https://www.youtube.com/watch?v=3hqlvLczWmo? bo jak nie to widać ,ze zaczyna fermentować chociaz po zdjęciu co przedstawiłes cięzko okreslic.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 grudnia 2014, 23:33 - śr 

Rejestracja: 09 kwietnia 2014, 18:12 - śr
Posty: 149
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: włocławek
nie były poszyte aż tak jak na filmie ale były częściowo i nakropu nie było


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 grudnia 2014, 23:41 - śr 

Rejestracja: 09 kwietnia 2014, 18:12 - śr
Posty: 149
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: włocławek
a fermentację po czym wnosisz ale to by było chyba czuć cośik nie??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 grudnia 2014, 23:54 - śr 

Rejestracja: 31 października 2014, 16:53 - pt
Posty: 160
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: łódź
Rysiek2 pisze:
a fermentację po czym wnosisz ale to by było chyba czuć cośik nie??


no cosik czuc i widać pianę ale nie wyrokuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 grudnia 2014, 19:33 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Spadź rzadko o tej porze jest poszywana( warunki termiczne muszą sprzyjać), mimo że jest odparowana. Jeśli o tej porze nie jest sfermentowana górna część, można przypuszczać obecność spadzi w miodzie. U mnie w lipcu była spadź nie wiem jak u osoby której miód jest pokazywany. Jeśli by był używany odstojnik, w procesie odgazowywania, po wykręceniu, takiego widoku można uniknąć. W słoikach nalewanych z góry będzie spadź, osobno miód kwiatowy z dołu.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 grudnia 2014, 20:00 - czw 

Rejestracja: 31 października 2014, 16:53 - pt
Posty: 160
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: łódź
Do spadzi to temu miodowi duzo jeszcze brakuje chyba ze we włocławku tyle swierka i jodły ,bardziej to taki a'la cos tam .Jeden pszczelarzyna ma w ofercie a'la lipowy ,a jaka nazwa pasuje do tego na zdjęciu? a'la lipowo-nawłociowo -wiosenny ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 grudnia 2014, 20:06 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Nie biorę pod uwagę miodu a la ........ jakiegoś tam. Myślę, że człowiek wie jeśli kombinował z cukrem. Zakładam, że to miód a nie wyrób.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 grudnia 2014, 21:43 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 grudnia 2009, 18:32 - wt
Posty: 2160
Lokalizacja: Płock
idzia12 pisze:
Do spadzi to temu miodowi duzo jeszcze brakuje chyba ze we włocławku tyle swierka i jodły

Nooooo we Włocławku to świerka i jodły jest od cho...y tak jak i w Łodzi a jodły chyba więcej. :D

_________________
waldek6530


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 grudnia 2014, 00:26 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
To nie moje słowa. :pala:

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 grudnia 2014, 02:21 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 lipca 2011, 23:54 - wt
Posty: 645
Lokalizacja: Myszków
Ule na jakich gospodaruję: WL
Sam se chłop zafalszowal miód, ale zapomnial czym i sie na forum musi zapytać, :| jak by wiedzial sklad to by nie pytal, a spadz nie tylko jest iglasta. :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 grudnia 2014, 05:48 - pt 
Nie wiem czy zafałszowany czy nie, jeśli nie to może to być jakiś wielokwiat z nawłocią, odebrał z ula gdy nawłoć była niewłaściwie jeszcze odparowana i jak rozlał w słoiki to się to rozwarstwiło. Na dole siadł wielkowiat a nawłoć w postaci patoki jest na górze. :wink:


Na górę
  
 
Post: 05 grudnia 2014, 08:54 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Przemku, nawłoć jest miodem który krystalizuje podobnie szybko jak rzepak..

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 grudnia 2014, 10:21 - pt 
adamjaku pisze:
Przemku, nawłoć jest miodem który krystalizuje podobnie szybko jak rzepak..
Jasne tylko jeśli odwirowany jest za wcześnie to albo sfermentuje albo się rozwarstwi do rzadziutkiej patoki, nie twierdzę zresztą że to faktycznie musi być mieszanka nawłoci z wielokwiatem, tylko zasugerowałem. :wink:


Na górę
  
 
Post: 05 grudnia 2014, 12:12 - pt 

Rejestracja: 09 kwietnia 2014, 18:12 - śr
Posty: 149
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: włocławek
michalpriebe pisze:
Sam se chłop zafalszowal miód, ale zapomnial czym i sie na forum musi zapytać, :| jak by wiedzial sklad to by nie pytal, a spadz nie tylko jest iglasta. :haha:


Mama nie uczyła, że jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to lepiej się nie odzywać.

Faktycznie zapomniałem dawałem cukier cały sezon żeby potem w domu w słoiku się rozwarstwił!!!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 grudnia 2014, 12:33 - pt 

Rejestracja: 25 września 2012, 16:47 - wt
Posty: 1287
Lokalizacja: Łódż
Ule na jakich gospodaruję: wlk
Takie rozwarstwienie jest charakterystyczne dla miodów gryczanych.Jednakże kolor już do nich nie pasuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 grudnia 2014, 12:38 - pt 
Na 99,9% ten na dole to nawłoć z krystalizowana a u góry to nektarowo-spadziowy.


Na górę
  
 
Post: 05 grudnia 2014, 14:22 - pt 

Rejestracja: 09 kwietnia 2014, 18:12 - śr
Posty: 149
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: włocławek
ten góry jest dość rzadki, spadź czy wystąpiła u mnie nie mam zielonego pojęcia. Mam w okół siebie lasy iglaste ale nie jakieś wielkie puszcze :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 grudnia 2014, 14:23 - pt 

Rejestracja: 09 kwietnia 2014, 18:12 - śr
Posty: 149
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: włocławek
jędruś pisze:
Takie rozwarstwienie jest charakterystyczne dla miodów gryczanych.Jednakże kolor już do nich nie pasuje.


gryki w rejonie brak, jedyne co późno kwitło i było tego u mnie masę to gorczyca.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 grudnia 2014, 14:24 - pt 

Rejestracja: 09 kwietnia 2014, 18:12 - śr
Posty: 149
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: włocławek
ja-lec pisze:
Na 99,9% ten na dole to nawłoć z krystalizowana a u góry to nektarowo-spadziowy.


A spadź ma jakiś smak charakterystyczny np. jak gryczany ma swój specyficzny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 grudnia 2014, 14:27 - pt 
Rysiek2 pisze:
jedyne co późno kwitło i było tego u mnie masę to gorczyca.
No to masz odpowiedź, to miód z gorczycy z jakimś innym w mieszance tylko odebrałeś go nieodparowanego i się rozwarstwił. :wink:


Na górę
  
 
Post: 08 grudnia 2014, 15:53 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 lipca 2011, 23:54 - wt
Posty: 645
Lokalizacja: Myszków
Ule na jakich gospodaruję: WL
Rysiek2, miales madra mame szkoda ze nie odziedziczyles po niej bystrosci, i nie za uważasz kiedy ktos żartuję


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 grudnia 2014, 22:30 - pn 

Rejestracja: 09 kwietnia 2014, 18:12 - śr
Posty: 149
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: włocławek
michalpriebe pisze:
Rysiek2, miales madra mame szkoda ze nie odziedziczyles po niej bystrosci, i nie za uważasz kiedy ktos żartuję


jak żart to spoko :mrgreen: chyba że jednak nie :pala:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 grudnia 2014, 22:39 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 21:57 - czw
Posty: 2450
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Mój wcale nie skrystalizował ,po facelii faktycznie mało był zasklepiony ,no ale po lipie w pełni zasklepiony i również brak krystalizacji do dzisiaj.

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awatar.To nie jest tak jak myślisz się uśmiałem,ale i tak jestem za legalizacją.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 grudnia 2014, 23:26 - pn 

Rejestracja: 13 stycznia 2011, 16:40 - czw
Posty: 976
Lokalizacja: Bilgoraj
Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
Albo nie odpowiednio odparowany i duża zawartość wody i tak może się dziać,
a może masz w pobliżu akację która powtarza kwitnienie i miód zawiera dużą zawartość sacharozy i też długo nie będzie krystalizował nawet 18 miesięcy

_________________
STANI


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 grudnia 2014, 10:42 - wt 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
STANI, trzeba skończyć ten temat, bo jak ktoś odwirował ramki nie sklepione to i nie mierzył zawartości wody.
to jest substancja niedoiżała i nie powinien tego nazywać miodem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 grudnia 2014, 10:57 - wt 

Rejestracja: 13 stycznia 2011, 16:40 - czw
Posty: 976
Lokalizacja: Bilgoraj
Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
jino2
Masz rację niech wirują miód dojrzały i nie będzie problemu.

_________________
STANI


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 grudnia 2014, 15:02 - wt 
STANI,
Niekoniecznie miód niezasklepiony jest niedojrzały.


Na górę
  
 
Post: 09 grudnia 2014, 15:26 - wt 

Rejestracja: 13 stycznia 2011, 16:40 - czw
Posty: 976
Lokalizacja: Bilgoraj
Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
kolopik
Ja nie napisałem że miód nie zasklepiony jest miodem niedojrzałym, może być dojrzały i nie być zasklepiony, to już inny temat do dyskusji

_________________
STANI


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 grudnia 2014, 16:04 - wt 
STANI, tak prawdę mówiąc, to chciałem "uczulić"jino2, ale jakoś po Twoim poście mi się napisało i nie mogłem tego zlikwidować.
Chociaż ijino2, wspomniał o "pomiarach".
Tylko, po jaki ch. mierzyć ? To się wie, albo "czuje". Z doświadczenia.


Na górę
  
 
Post: 09 grudnia 2014, 16:37 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Rysiek2, To na dole to jakiś wielokwiat. U góry soki owocowe zasłodzone nakropem.
Weź, postaw przy kaloryferze zakręcony na tydzień. Jak wybebeszy pokrywkę, to wykorzystaj na polewy, do herbatek, jako dodatek do piw czy rumu, do butli też w sam raz. Jak po tygodniu nie wybebeszy - po odkręceniu niuchnij jeszcze czy nie trąci fermentacją - to glukoza z fruktozą z soków owocowych zrobiła swoje, ładnie odbarwiając, to zlej z wierzchu co rzadkie i gdy ktoś w rodzinie dostanie anginę, będzie go pobolewać gardło, coś będzie siedzieć na płucach, to masz najprzedniejszy "syropek" wykrztuśny, niezależnie czy ci tam natargały z wiśni, czereśni, malin czy poziomek.
Swoją drogą mógłbyś zrobić troszkę lepsze zdjęcie tej dolnej części. Chętnie przyjrzałbym się kryształkom tej mazi z dołu.
Pozdrawiam

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2015, 12:35 - pn 

Rejestracja: 10 stycznia 2015, 14:55 - sob
Posty: 1
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Busko-Zdrój
Zapraszam na mojego bloga o miodach i ich właściwościach.
http://swiatpszczol.blogspot.com/2015/0 ... iodow.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 25 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji