FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 19:16 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: 26 stycznia 2015, 10:27 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Co roku moje pszczółki miały dosyć jedzenia w ulach, szczerze powiedziawszy, zazwyczaj były przekarmione. Na początku rodzinki dostawały niemal 20kg, później 15.. w tym roku średnio 10/12kg. Zmniejszyłem ilość czytając forum i dostosowując coraz dokładniej siłę rodziny do ilości ramek w ulu.

Po jesiennych łączeniach rodzin pozostało mi wiele plastrów z pokarmem. Co roku wstawiałem takie obok gniazda i pszczoły pobierały. Teraz też tak miałem zrobić. Po rozmowie z Przemkiem zastanawiam się nad zasadnością takiego postępowania. Według niego powinienem odwirować te ramki, wymieszać z cukrem pudrem i pyłkiem/pierzgą i podać w formie ciasta.

Co lepsze (szczególnie że rami również pełne pierzgi)??

I kolejne przemyślenie. Czy podawać takie ramki do uli? Skoro pochodzę głównie od rodzin wymęczone przez warozę (nierzadko pszczoły bezskrzydłe pojawiały się w takich rodzinach) Czy to aby bezpieczne?

Czekam na Wasze przemyślenia.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2015, 10:32 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
adamjaku pisze:
...I kolejne przemyślenie. Czy podawać takie ramki do uli? Skoro pochodzę głównie od rodzin wymęczone przez warozę (nierzadko pszczoły bezskrzydłe pojawiały się w takich rodzinach) Czy to aby bezpieczne?


Ja jeśli takie ramki zawierały nawet niewielkie ilości zamarłego czerwiu dawałem do przetopienia. Ramki czyste z samym pokarmem odłożyłem w magazynku. Ponieważ zetknąłem się ze sprzecznymi informacjami odnośnie przenoszenia się wirusa zdeformowanych skrzydeł poprzez pokarm, czekam na szkolenie z p. prof. Czekońską. Po prostu spytam się o jej opinię w tej sprawie.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2015, 10:43 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Na ramkach nie ma ani jednej komórki z czerwiem. Takie ramki już przetopiłem. Mówimy o czystych rameczkach z miodem/pierzgą.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2015, 11:27 - pn 
adamjaku pisze:
Mówimy o czystych rameczkach z miodem/pierzgą.
Adaś z miodem czy inna paszą? To dość istotne.


Na górę
  
 
Post: 26 stycznia 2015, 11:36 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Fakt, zapewne z cukro-miodem.. Niemniej idą do gniazda, więc miód z nich pobierany nie będzie.

Na pewno pokarm przerobiony.. podobno lepiej ma działać na pszczoły niż cukier.. i nie eliminować karmicielek :)

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2015, 11:48 - pn 
adamjaku pisze:
Na pewno pokarm przerobiony.. podobno lepiej ma działać na pszczoły niż cukier.. i nie eliminować karmicielek
I mówiłem Ci dlaczego korzystniej podać go w postaci ciasta niż włożyć ramkę do gniazda lub nad nie.

Ciasto jest inaczej przez pszczoły pobierane, ma w swoim składzie bombę witaminową i białkową jaka daje zdecydowanie lepszy rozwój niż ramka zapasu. Pierzgi z tej ramki wiosną tak szybko nie ruszą, jak podasz ciasto podajesz albo z dodatkiem pyłku albo pierzgi z tym że w innej postaci.


Na górę
  
 
Post: 26 stycznia 2015, 11:55 - pn 

Rejestracja: 11 stycznia 2011, 23:33 - wt
Posty: 658
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: Warszawskie Zwykłe
Najlepsze dla pszczół to nie chomikować takich ramek z pozostałościami pokarmu i etc.
Ja od kilku lat stosuję tą metodę, staram się jesienią tak dopasować gniazdo, żeby nie przekładać i nie żonglować takimi ramkami i na wiosnę też nie ujmować. Wiem ,że nie jest to łatwe ale dla pszczółek bardzo dobre.
Na wiosnę najlepiej podkarmić pobudzająco rzadkim syropkiem.

_________________
Z Pozdrowieniem: bohtyn-ociec
Lubię ule Warszawskie Zwykłe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2015, 12:06 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
No właśnie.. czy syropek i niskie wiosenne temperatury przypadkiem nie wykluczają się??

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2015, 12:08 - pn 

Rejestracja: 23 listopada 2014, 11:46 - ndz
Posty: 58
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Korczyna
PasiekaCordovan pisze:
Ciasto jest inaczej przez pszczoły pobierane, ma w swoim składzie bombę witaminową i białkową jaka daje zdecydowanie lepszy rozwój niż ramka zapasu.

Rabbi,nie bądź skromny i podaj przepis na to doskonałe ciasto.
Wielu może skorzystać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2015, 12:09 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
I jeśli chodzi o gotowe ciasto - które.. apifonda czy diamant.. spotkałem się z całkiem odwrotnymi ocenami..

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2015, 12:12 - pn 

Rejestracja: 11 stycznia 2011, 23:33 - wt
Posty: 658
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: Warszawskie Zwykłe
adamjaku pisze:
No właśnie.. czy syropek i niskie wiosenne temperatury przypadkiem nie wykluczają się??

No właśnie - przy niskich temp. to nie ma różnicy co pcha się do uli i tak to g...o daje.
A rzadki syropek podaje się jak pszczółki z pyłkiem już zasuwają.

_________________
Z Pozdrowieniem: bohtyn-ociec
Lubię ule Warszawskie Zwykłe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2015, 12:31 - pn 
kami-1969 pisze:
PasiekaCordovan pisze:
Ciasto jest inaczej przez pszczoły pobierane, ma w swoim składzie bombę witaminową i białkową jaka daje zdecydowanie lepszy rozwój niż ramka zapasu.

Rabbi,nie bądź skromny i podaj przepis na to doskonałe ciasto.
Wielu może skorzystać.
Dlaczego z ironią? Na forum BoCiAnK podał wspaniały przepis na ciasto miodowo-cukrowo-pyłkowe z proporcjami, wystarczy odnaleźć.

Na wiosnę najlepsze jest ciasto a nie rzadki syrop, dlaczego? bo ciasto jest przez pszczoły wolniej pobierane, może być podane przy niższych temp., długo etapowo wpływa na rozwój rodziny i rozczerwianie się matek, nie wywołuje wśród pszczół szału pobierania jak po podaniu syropu, nie jest przenoszone w plastry jak syrop, który się poda tylko zużywane na bieżący rozwój.


Na górę
  
 
Post: 26 stycznia 2015, 12:50 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 sierpnia 2007, 09:21 - pn
Posty: 1610
Lokalizacja: Wawa
Od jakiegoś czasu..... trzech lat..... robię sam ciasto miodowo -cukrowo -pyłkowe z wywarem pokrzywy. rodziny mają jakiś zapas pyłku .....Ale po poddaniu ciasta dostają becyla ...rozwój . Warto poświęcić parę groszy i czasu..
A przeważnie u bacfasta dwa korpusy pszczoły na wiosnę.....aż miło spojrzeć...
Ale boję się zajrzeć na wiosnę do dwóch uli Primorskich....perszingi Putinowskie......będę się musiał ubrać w kombinezon. Czego nie lubię ....
Ale mile wspominam matki od Ryszarda Branicy z Lubartowa. ..mam nadzieję że będzie miał coś na zbyciu...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2015, 13:41 - pn 

Rejestracja: 23 listopada 2014, 11:46 - ndz
Posty: 58
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Korczyna
PasiekaCordovan pisze:
kami-1969 pisze:
PasiekaCordovan pisze:
Ciasto jest inaczej przez pszczoły pobierane, ma w swoim składzie bombę witaminową i białkową jaka daje zdecydowanie lepszy rozwój niż ramka zapasu.

Rabbi,nie bądź skromny i podaj przepis na to doskonałe ciasto.
Wielu może skorzystać.
Dlaczego z ironią?

Człowiek tu z szacunkiem należnym doświadczonemu pszczelarzowi,a jest posądzany o ironię.
Zapewniam, nie ma w moim zapytaniu żadnej ironii.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2015, 14:19 - pn 

Rejestracja: 21 marca 2014, 23:03 - pt
Posty: 258
Lokalizacja: Opole
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Żerkowice k/Opola
W jakich woreczkach podajecie ciasto żeby nie wyschło a żeby pszczoły mogły pobrać go spokojnie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2015, 14:22 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Adam-Opole, wystarczą zwykłe woreczki śniadaniowe. Zawiązane i dźgnięte parę razy dłutem.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2015, 14:29 - pn 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 listopada 2008, 23:00 - pn
Posty: 4584
Lokalizacja: stare polichno
adamjaku pisze:
Po jesiennych łączeniach rodzin pozostało mi wiele plastrów z pokarmem

https://www.youtube.com/watch?v=DFSn37PgTrI

Ja robię tak samo .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2015, 14:40 - pn 
kami-1969 pisze:
Człowiek tu z szacunkiem należnym doświadczonemu pszczelarzowi,a jest posądzany o ironię.
Zapewniam, nie ma w moim zapytaniu żadnej ironii.


Wybacz tak to odebrałem przez ten przypis Rabbi na początku, w tym temacie Bodziu opisał ciasto. viewtopic.php?f=30&t=6562&p=219688&hilit=ciasto+miodowo+cukrowe#p219688


Na górę
  
 
Post: 26 stycznia 2015, 14:42 - pn 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 listopada 2008, 23:00 - pn
Posty: 4584
Lokalizacja: stare polichno
Adam-Opole pisze:
W jakich woreczkach podajecie ciasto żeby nie wyschło

https://www.youtube.com/watch?v=K_J5IE4eONA


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2015, 16:02 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 23:59 - czw
Posty: 8749
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
paraglider pisze:
adamjaku pisze:
Po jesiennych łączeniach rodzin pozostało mi wiele plastrów z pokarmem

https://www.youtube.com/watch?v=DFSn37PgTrI

Ja robię tak samo .


dobry patent na tą podwójną powałke

_________________
xyz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2015, 16:04 - pn 

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 17:43 - pn
Posty: 764
Lokalizacja: łódzkie
Do gotowego syropu dodać trochę cukru pudru w celu zagęszczenia, pszczoły wtedy dostaną ciasto gdzie będzie około 50% cukrów prostych. Zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż gotowe ciasto lub tylko syrop.
Takie ciasto zrobione na Apifood nie wysycha jak pomada cukiernicza diamanta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2015, 17:27 - pn 

Rejestracja: 07 marca 2013, 17:54 - czw
Posty: 627
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Czym się różni:
Fondant diamant
od:
http://allegro.pl/pomada-wodna-apc-luki ... 77697.html

czy APIFONDA lub APIVITAL to coś innego niż powyższe?

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2015, 17:38 - pn 

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 17:43 - pn
Posty: 764
Lokalizacja: łódzkie
Etykietką, zapakowaniem i jakością użytego cukru. A co najważniejsze ceną.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2015, 22:36 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 stycznia 2010, 00:15 - pt
Posty: 1134
Lokalizacja: Tczew ---- GPS N: 54° 5' 33" E: 18° 47' 18"
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
Jeżeli chodzi o przepis Bogdana to jest tutaj [url]http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=30&t=11904&p=222455&hilit=Mączki#p222455[/url]
wkładam placki po 1 kg lub 1/2 kg do woreczka strunowego wycinam w tym woreczku otwór ciut mniejszy niż pająk wyjmuję pająka kładę w otwór na powałce na to ocieplenie i kontrola za kilka dni, ale przynajmniej u mnie jeszcze na to za wcześnie może pod koniec lutego, albo na początku marca.
Pozdrawiam tczkast.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 stycznia 2015, 10:58 - wt 

Rejestracja: 30 maja 2011, 13:57 - pn
Posty: 38
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Czy ktoś z was próbował dodawać do ciasta pierzgi ? Zostało mi trochę po odzyskaniu z wycofanych ramek i tak się zastanawiam, czy nie można by dodać jej do ciasta cukrowego w zastępstwie pyłku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 stycznia 2015, 11:26 - wt 
tryme pisze:
Czy ktoś z was próbował dodawać do ciasta pierzgi ? Zostało mi trochę po odzyskaniu z wycofanych ramek i tak się zastanawiam, czy nie można by dodać jej do ciasta cukrowego w zastępstwie pyłku.
Możesz, zmiel i dodaj, pierzga jest jeszcze lepsza niż pyłek.


Na górę
  
 
Post: 27 stycznia 2015, 16:43 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 stycznia 2010, 00:15 - pt
Posty: 1134
Lokalizacja: Tczew ---- GPS N: 54° 5' 33" E: 18° 47' 18"
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
tryme pisze:
tak się zastanawiam, czy nie można by dodać jej do ciasta cukrowego w zastępstwie pyłku

Kolego tryme, Ty się nie zastanawiaj tylko zmiel i podaj. Tak jak pisze PasiekaCordovan,
PasiekaCordovan pisze:
pierzga jest jeszcze lepsza niż pyłek

Pozdrawiam tczkast


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 stycznia 2015, 19:08 - wt 

Rejestracja: 10 września 2013, 20:05 - wt
Posty: 80
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie-okolice Bodzentyna
Ule na jakich gospodaruję: wz
a co powiecie oFEED BEE mam zamiar tei wiosny podac pszczola pozdrawiam czekam na opinie dziadek stasek

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=100008649829111


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 stycznia 2015, 19:30 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 marca 2010, 10:49 - wt
Posty: 971
Lokalizacja: Zielona Góra
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp 300 rodzin produkcyjnych
Ja wolę prawdziwy miód a nie sztuczny pszczoły też raczej wolą prawdziwy pyłek.

pozdrawiam rever

_________________
https://pasiekahania.pl/kurs-pszczelarski/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 stycznia 2015, 20:45 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
2 lata temu kupiłem na próbę... nie interesowały się. Podawałem sam, z wodą i z miodem. Ten z miodem znikał.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 stycznia 2015, 21:28 - wt 

Rejestracja: 07 marca 2013, 17:54 - czw
Posty: 627
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Tutaj jest o syropie inwertowanym, co to i jak zrobić:
http://www.ilody.com.pl/akademia-vegaga ... lodow.html
wg tego przepisu wychodzi bardzo fajne, gęste ciasto, ubiłem mikserem, kto ma kilka uli ten może tanio narobić ciasta:
http://mojepasjekrakow.blogspot.com/201 ... ciast.html

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 stycznia 2015, 23:09 - wt 

Rejestracja: 18 lutego 2008, 20:26 - pn
Posty: 331
Lokalizacja: Ząbkowice Śląskie
Ule na jakich gospodaruję: wlkp 36x19
Czy Wy już zapodajecie ciasto pszczołom? :shock:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 stycznia 2015, 23:28 - wt 

Rejestracja: 11 stycznia 2011, 23:33 - wt
Posty: 658
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: Warszawskie Zwykłe
madmax pisze:
Czy Wy już zapodajecie ciasto pszczołom? :shock:

A co??? - wieczory długie,- nie mają co robić, - to wymyślają sobie robotę.
Ja mam takie ule, że nie muszę do kwietnia nic zapodawać.

_________________
Z Pozdrowieniem: bohtyn-ociec
Lubię ule Warszawskie Zwykłe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 stycznia 2015, 23:53 - wt 
ociec pisze:
Ja mam takie ule, że nie muszę do kwietnia nic zapodawać.
Mając ramkę wz nie musisz bo to ramka wąsko-wysoka i zimowla w takich ulach przebiega inaczej, inaczej też pszczoły się rozwijają wiosną. Wiem to z własnej praktyki, na korpusach jest zupełnie inaczej. Minusem wz jest niewygodna przy nich praca i ograniczone możliwości a i siła rodzin bez podawania w wz ciasta w porównaniu do tych jakim podane było ciasto ale w ulach wlkp jest różna, na korzyść wlkp. Nim Twoje w wz się rozwiną bez ciasta by mieć siłę podobną do moich w wlkp to jesteś jeden pożytek do tyłu.


Na górę
  
 
Post: 28 stycznia 2015, 00:32 - śr 

Rejestracja: 07 marca 2013, 17:54 - czw
Posty: 627
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Ja sobie spróbowałem co to z tego wyjdzie, bo w sezonie się przydaje. A jeśli można mieć 1kg za 2zł to trzeba próbować

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 stycznia 2015, 09:35 - śr 

Rejestracja: 16 listopada 2007, 16:38 - pt
Posty: 900
Lokalizacja: bieszczady
Ule na jakich gospodaruję: WP
Dominikkuchniak pisze:
wg tego przepisu wychodzi bardzo fajne, gęste ciasto, ubiłem mikserem


Ubiłeś mikserem bez podgrzewania wody? Kiedy?Na samym końcu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 stycznia 2015, 09:45 - śr 

Rejestracja: 07 marca 2013, 17:54 - czw
Posty: 627
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Jak juz zaczął syrop stygnąć, wtedy super sie ubil, bo gorący sie nie ubije. W trakcie ubojania po paru minutach widac jak zmienia sie konsystencja, ale właściwe ciasto wyjdzie po wystygnięciu calkowitym.
Na próbę zrobilem z 1kg cukru, 150ml wody i octu na oko. Efekt super

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 stycznia 2015, 00:29 - czw 

Rejestracja: 13 sierpnia 2012, 19:54 - pn
Posty: 111
Lokalizacja: południowe mazowsze
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Dominikkuchniak pisze:
Tutaj jest o syropie inwertowanym, co to i jak zrobić:
http://www.ilody.com.pl/akademia-vegaga ... lodow.html
wg tego przepisu wychodzi bardzo fajne, gęste ciasto, ubiłem mikserem, kto ma kilka uli ten może tanio narobić ciasta:
http://mojepasjekrakow.blogspot.com/201 ... ciast.html



masz zamiar to ciasto poddawac pszczolom???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 stycznia 2015, 00:52 - czw 

Rejestracja: 07 marca 2013, 17:54 - czw
Posty: 627
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
No pewnie że tak. Moje pszczoły, moja decyzja. Zbędnych komentarzy nie oczekuję. Zadałeś pytanie, w sumie nie wiem co o tym myślisz i po co w ten sposób pytasz. Napisz w pełnej formie o co chodzi.
Pozdrawiam

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 stycznia 2015, 00:59 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2011, 19:38 - wt
Posty: 754
Lokalizacja: Świętokrzyskie
A kto zna cenę pomady wodnej ? (lukru, ciasta) Za 15 kg .

_________________
kulka96


"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 stycznia 2015, 01:11 - czw 

Rejestracja: 13 sierpnia 2012, 19:54 - pn
Posty: 111
Lokalizacja: południowe mazowsze
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Nie miałem zamiaru Cie
Dominikkuchniak pisze:
No pewnie że tak. Moje pszczoły, moja decyzja. Zbędnych komentarzy nie oczekuję. Zadałeś pytanie, w sumie nie wiem co o tym myślisz i po co w ten sposób pytasz. Napisz w pełnej formie o co chodzi.
Pozdrawiam


Nie miałem zamiaru Cie urazic. Sam nie stosowałem podobnych ciast czy tam pomad wiec mnie to troszke zdziwiło, że pisze sie o takich przepisach w temacie o pobudzeniu rodzin na wiosnę. Jeśli zdecydujesz sie podac na wiosne swoim podopiecznym taki wspomagacz rozwoju to bede bardzo ciekaw wyników.

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 stycznia 2015, 05:27 - czw 
Dominikkuchniak pisze:
Jak juz zaczął syrop stygnąć, wtedy super sie ubil, bo gorący sie nie ubije. W trakcie ubojania po paru minutach widac jak zmienia sie konsystencja, ale właściwe ciasto wyjdzie po wystygnięciu calkowitym.
Na próbę zrobilem z 1kg cukru, 150ml wody i octu na oko. Efekt super
Zrobi się z tego kamień w ulu i wcale tego Ci pszczoły nie pobiorą. Poza tym przygotowując takie ciasto domowym sposobem nie wziąłeś poprawki na wysokość powstałego w trakcie przygotowania poziomu HMF jaki pszczoły będą musiały redukować w cieście jakie im podasz o ile ruszą takowe ciasto. To tak z moich przemyśleń.


Na górę
  
 
Post: 29 stycznia 2015, 09:43 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2011, 19:38 - wt
Posty: 754
Lokalizacja: Świętokrzyskie
PasiekaCordovan pisze:
Zrobi się z tego kamień w ulu i wcale tego Ci pszczoły nie pobiorą.

W takim samym stopniu jak z Apifondy, a jednak dalej pcha się ją do ula i kamieni z niego nie wyciąga. :mrgreen:

_________________
kulka96


"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 stycznia 2015, 09:45 - czw 

Rejestracja: 07 marca 2013, 17:54 - czw
Posty: 627
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Kulka96 wpisz np na allegro pomadą wodna/cukrowa.
Wpiszcie na youtube "bee candy", zobaczcie ilu pszczelarzy robi takie ciasto i nie piszcie ze tak nie wolno i ze nic z tego nie wyjdzie. Nie ma opcji ze bedzie kamień bo to nie jest karmel, po za tym w ulu panuje taka temp ze ciasto nie skamienieje.
Czym wg was ta moja pomadą różni się od apifondy?

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 stycznia 2015, 10:19 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2011, 19:38 - wt
Posty: 754
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Dominikkuchniak pisze:
Czym wg was ta moja pomadą różni się od apifondy?

Myślę że tylko "octem na oko", bo dodaje się go do lukru tylko wyłącznie do wybielenia. Taki lukier jest na torcie śnieżnobiały.
Na allegro za takie pomady to nie wiedzą ile już brać :mrgreen:
U producenta cena ok.45 zł za wiaderko

_________________
kulka96


"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 stycznia 2015, 10:22 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 3002
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Większosc jak nie wszystkie tak modne p a s z e są również sztucznie
z a k w a s z a n e .

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 stycznia 2015, 10:22 - czw 

Rejestracja: 07 marca 2013, 17:54 - czw
Posty: 627
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Ocet nie ma za zadanie wybielenie ciasta. Przynajmniej tak wywnioskowałem z opisu invertu który jest na stronie ktora wczesniej wkleilem. Tam jest kwasek cytrynowy ale ma takie samo zadanie co ocet.

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 stycznia 2015, 10:37 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2011, 19:38 - wt
Posty: 754
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Dominikkuchniak,
Cukry mają różną barwę (zależy od technologii) i dlatego dodaje się kwasek, bo bez niego kolor lukru może być ecru .I mówimy o przemysłowych pomadach.Jeżeli kolor cukru jest biały to octu lub kwasku nie dodają.

_________________
kulka96


"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 stycznia 2015, 10:48 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 08:27 - czw
Posty: 1457
Lokalizacja: Cała Polska
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
A czy słoik miodu podany na powałkę przyśpieszy rozwój wiosenny tak jak ciasto miodowo pyłkowe?

_________________
"Szaleństwem jest robić cały czas to samo i oczekiwać innych rezultatów"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 stycznia 2015, 10:54 - czw 

Rejestracja: 07 marca 2013, 17:54 - czw
Posty: 627
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Sloik miodu 30zl, 1.5kg ciasta 3-4zl. Wiadomo ze miód i pyłek sa dużo lepsze.

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: baru0 i 44 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji