FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 07:15 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Płytnica
:pl: BoCiAnK-rzadko się z Tobą zgadzam. Piszesz
BoCiAnK pisze:
bo gdy nam się trafi coś co można roztrząsać bardzo to lubimy .
Ja bym dodał do tego jeszcze niech to coś napisze ktoś z ważniejszych osób [oczywiście tu na forum],to niektórzy gotowi są wejść bez mydła.Zauważ jeszcze że przeważnie są to te same osoby,zrozumiałbym gdyby to chodziło o sprawy pszczelarskie ale tak jest w każdym temacie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
PasiekaCordovan, dlaczego masz ich na siłę uszczęśliwiać,załóż własne koło.Nie każdy musi być piękny,zdrowy i bogaty,a dwa ,przekazać wiedzę też trzeba umieć ,a tutaj leżysz na całej linii,juz Twoje wpisy same w sobie rodzą konflikty ,a co dopiero kontakt wymiarze 3D.Głupio nie piszesz a skromności by się trochę przydało,tym bardziej że"dziadom" wiele zawdzięczasz(zawdzięczam).

"Złota Reguła"

BoCiAnK pisze:
. PasiekaCordovan Myślę że się zagalopował trochę i wyciągnie z tego na przyszłość wnioski ...

Nie pierwszy raz się zagalopował. :!: Może , brak rozumku , lub mały ten jego rozumek??
Więc niech przeprosi za swoje sowa , bo tak nie należy oceniać ludzi, bez względu na wiek.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Przeczytałem ten wątek i resztka włosów zjeżyła mi się na głowie. Zaczęło się od „dojenia” pszczelarzy przez sprytne zarządy niektórych kół, a kończy na przepychankach w sprawie oceny zachowań innych pszczelarzy. Z kolejnych postów jawi się bardzo przykry stan organizacji pszczelarskich. Bardzo zaniepokoił mnie dzisiejszy post z 7.45 użytkownika o ksywce mniszek, który napisał „Nie jestem w żadnym kole i teraz po tej dyskusji nie żałuję , bo skoro w niektórych kołach raz do roku spotkanie do zapłacenia składek to dzięki”.
To stwierdzenie, po lekturze tego wątku, jest uprawnione, chociaż powstają coraz liczniejsze organizacje pszczelarskie działające poprawnie. Na początku wątku ktoś wspomniał o Podlaskim Stowarzyszeniu Pszczelarzy, ja chcę napisać o Świętokrzyskim Stowarzyszeniu Pszczelarzy.
13 sierpnia 2014r. Zostało zarejestrowane w Sądzie i wpisane do Krajowego Rejestru Sądowego. Podczas Walnego Zjazdu ustalono roczne opłaty dla pszczelarzy – składka 10zł + 1,50 zł od rodziny pszczelej. Nie jest pobierane żadne wpisowe.
Członkowie ŚSP mogą korzystać z dotacji, uczestniczyć w spotkaniach szkoleniowych (bez dodatkowych opłat) i spotkaniach okolicznościowych. Szkolenia prowadzili: Czesław Jung (19.10.2014), Tomasz Kędziora (23.11.2014), prof. Jerzy Paleolog (14.12.2014). Jeszcze dwa szkolenia przed nami: Wojciech Pelczar (22.02.2015) i dr. Artur Arszułowicz (22.03.2014). Więcej informacji znajdziecie na http://www.pszczelarzekielce.pl
Przy tak niskich opłatach pobieranych od pszczelarzy MOŻNA funkcjonować. Z założenia wszyscy członkowie stowarzyszenia pracują społecznie. Całe pieniądze pobierane od pszczelarzy i otrzymywane z innych źródeł są przeznaczane na cele statutowe. Nie odprowadzamy żadnych pieniędzy dla „czapy” nad nami, typu Regionalne lub Wojewódzkie Związki Pszczelarskie czy PZP. Gdy jeszcze byliśmy Rejonowym Kołem Pszczelarzy w Kielcach, ktoś wyliczył, że ten haracz odprowadzany na finansowanie działalności ŚZP i PZP sięgał 40 procent wpłat od pszczelarzy. Trzeba przecież zebrać fundusze na pensje pracowników w województwach i w Warszawie. Pamiętam, że za 2013r odprowadziliśmy do „centrali” ponad 13 000 zł. W tej chwili nie odprowadzamy, więc pszczelarze płacą mniej.
Piszę o tym i mam nadzieję że ukaże się to na forum, nie dlatego że jestem wrogiem członków PZP. Żyjemy w wolnym demokratycznym kraju i każdy z nas ma wolny wybór. Ważne jest byśmy zdołali się porozumieć i wspólnie działać dla dobra całego pszczelarstwa. W demokracji tak jest, że większość ma rację. Konieczne jest stworzenie silnego lobby. Popatrzcie jak działają hodowcy bydła, czy producenci tytoniu. Z ich zdaniem liczy się rząd i potrafią wywalczyć dla siebie korzystne rozwiązania. A kto nas reprezentuje – prezydent Sabat i Polanka. A jak są traktowani. 26 stycznia 2014 została wysłana z MRiRW prośba o ustosunkowanie się do projektów aktów prawnych dotyczących krajowego programu wsparcia pszczelarstwa, z terminem na odpowiedź do 30 stycznia 2014. Jeżeli tak będziemy traktowani przez władzę, to czarno widzę przyszłość pszczelarstwa.
Dlatego po przeczytaniu postów kol. mniszka i vitary zaniepokoiłem się i trochę z siebie wyrzuciłem.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LN 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Zachodniopomorskie
A może warto by było należeć do PZP, żeby mieć w pływ na to kto nas reprezentuje, bo inaczej niczego nie zmienimy . A nam powinno zleżeć aby
prezydent PZP dbał o interes Polskich pszczelarzy , a jeżeli tego nie czyni to znaczy że działa na naszą szkodę . Co robimy z matką która źle czerwi ?

Pozdrawiam

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Ostoja, powiedz tak szczerze co pionek na samym dole ma do powiedzenia ma płacic i tyle

henry

Bezczynność pionków powoduje że władca staje się dyktatorem.
Ale rozczuliła mnie historia niechcianego sztandaru.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Takie myslenie ze pionek nic nie moze jest błedne. Pionek do pionka i jeszcze jeden pionek to juz jest siła. Jak sie jest samemu to nie zrobimy nic. Ale jak jestesmy w kole pszczelarskim kilku takich pionków co chcą postempu w pszczelarstwie to mamy wpływ na wybur prezesa kandydatów na woiwudzkie zebrania itd, A samotny nie moze nic zrobic bo go nikt nie słucha. Pozdrawiam miły_marian

miły_marian. pisze:
mamy wpływ na wybur prezesa

co najwyżej zarządu. tak jest w statucie Kolego.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski styropianowy
BoCiAnK pisze:
Prawda jest taka że trzeba mieć chęci i ambicje wybrać taki zarząd by się mu chciało to muszą być młodzi głodni pokazania i chętni pracy ludzie

Problemem jest znalezienie chętnych do pracy w zarządzie.

sławek k.. pisze:
chętnych do pracy w zarządzie

kandydatów do zarządu zgłaszają członkowie i potem jest głosowanie.

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
miły_marian., takie jest prawidłowe myślenie bo z 15 lat temu bylem najmłodszym w kole i co moglem zrobic nic po prostu byłem obcy i za młody i sam dzis naleze gdzie indziej i tu ludzie maja inne myślenia i jak ktoś chce to mozna dzialac

henry

Awatar użytkownika

Ostoja napisał:
”A może warto by było należeć do PZP, żeby mieć w pływ na to kto nas reprezentuje, bo inaczej niczego nie zmienimy”.
To mądre słowa. Nasz decyzja dojrzewała przez lata. Przytoczę fragment listu, który napisałem i po akceptacji członków Rejonowego Koła Pszczelarzy w Kielcach 18 listopada 2012r. przesłałem do Prezydenta PZP oraz Prezesa Świętokrzyskiego Związku Pszczelarskiego:

„ Sytuacja w polskim pszczelarstwie staje się krytyczna. Pszczoły giną. Brak leków, brak jednolitego systemu określania ilości rodzin i monitorowania zagrożeń, chory system dopłat i „wpuszczenie” do Polski GMO, przy braku wyraźnej reakcji PZP jako reprezentanta pszczelarzy, źle rokuje na przyszłość. Niezrozumiały jest dla mnie również brak wyraźnego stanowiska PZP w kwestii tzw „mieszaczy miodu”.
Biorąc powyższe pod uwagę mam pewność, że nadszedł czas by zastanowić się nad zmianami. Możliwe są dwie drogi – przekształcenie PZP w prężnie działający, nowoczesny Związek lub poszukanie przez pszczelarzy innych form działania poza Związkiem.”

List zawierał 9 pytań w kwestiach dotyczących pracy Zarządu PZP oraz Komisji Rewizyjnej, i został podpisany przez pszczelarzy uczestniczących w zebraniu RKP. Nikt nam nie odpowiedział. Panowie Prezydent PZP i Prezes ŚZP uznali, że pytania zadane przez ponad 200 pszczelarzy nie zasługują na odpowiedź.
Prób nawiązania dialogu było więcej, wszystkie nieudane. Władza oczekiwała od nas wyłącznie pieniędzy nie dając nic w zamian. Trafnie to określił henry650. Finał opisałem w poprzednim poście.

miły_marianie szanuję Cię i podziwiam. Dawno temu spotkaliśmy się obok stadionu Wisły w Krakowie i podarowałem Ci trochę nasion i sadzonek roślin miododajnych. Fajnie nam się rozmawiało, ale tym razem nie zgadzam się z Tobą. Żadna ilość „pionków” nie jest w stanie niczego dokonać w strukturach PZP. Przyczyny są oczywiste. W Polskim Związku Pszczelarskim demokracja nie działa.
System wyborczy w PZP jest pozostałością czasów „błędów i wypaczeń”. Żyjemy w czasach demokracji, a Wasz wpływ na wynik wyborczy wynosi ZERO. Najpierw w kołach wybieracie Delegatów, nie pytając o ich poglądy. W małych kołach, gdzie wszyscy się znają jest to do przyjęcia. W dużych już nie.
Następnie ci Delegaci na Zjazdach poszczególnych związków pszczelarskich wybierają kolejnych Delegatów na Zjazd PZP. Znowu nikt nikogo nie pyta o poglądy, nie ma żadnej dyskusji o problemach, o kierunkach w których Związek winien iść.
Zdajecie się dwukrotnie na los szczęścia, licząc że na końcu zostanie wybrany właściwy Prezydent i Zarząd PZP i Związek zacznie inaczej działać. Czy zdarzyło się kiedyś, że mieliście możliwość przekazać Delegatom jadącym na Zjazd Wyborczy PZP swoje preferencje wyborcze? Pytanie jest retoryczne. Nie możecie tego zrobić ponieważ kandydaci na prezydenta ujawniani są dopiero podczas Zjazdu i to po „obróbce” tych, którzy mogliby mieć inne zdanie od jedynie słusznej linii obowiązującej w Związku.
Dlatego uważam, że żadna ilość szeregowych pszczelarzy w tym systemie, przy obecnym statucie PZP (brak kadencyjności) nie jest w stanie niczego zmienić.

Przepraszam 200 "pionków " zostało "olanych" i pewnie nikt nie poniósł konsekwencji. Wydaje się ze PZP to relikt przeszłości. Warto zastanowić się dlaczego tle kół., związków odwróciła się w ostatnim czasie od PZP? Czy jest tak różowo? Otóż nie. Gdyby było tak dobrze to byśmy koledzy słyszeli ze do PZP przystępuje coraz więcej członków. Całe koła, ba nawet związki.
Co tam 200 ludzi skoro mamy jeszcze tysiące. (jeszcze) Dlatego też rozdrobnienie następuje wskutek np. braku odpowiedniego działania.

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Bardzo podobają mi się obydwa wpisy" tadex 161". Jezeli były by podobne koła , napewno bym się zapisał , bo u Was jest LOGIKA działania i dbałosc o pszczelarzy . Dlaczego władza nie chce zrozumiec ze pszczelarstwo to jeden z wazniejszych działow ? Jak nie bedzie pszczólek , to i nas braknie . Pozdrawiam Faktycznie jak pisze 'kazio" PZP to relikt przeszłosci.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Krótki materiał z początku posiedzenia.
https://www.youtube.com/watch?v=_tsx84-02KU
https://www.youtube.com/watch?v=BaN-5KhKUFk

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zamosc
Tomasz2020
To jest Uniwersytet Trzeciego Wieku ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Górnołużyckie Stowarzyszenie Pszczelarzy w Zgorzelcu.
Wpisowe - 50zł
Członkowska w tym OC - 40zł
Od ula - 2zł

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
KNIEJA, może doczekasz takiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku, życzę Ci i obyś jeszcze był pszczelarzem.

Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
Marian. pisze:
KNIEJA, może doczekasz takiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku, życzę Ci i obyś jeszcze był pszczelarzem.

Jest pszczelarzem i myślę że jeszcze długo nim będzie

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
STANI, czas ucieka bardzo szybko, ledwo się obejrzy i będzie ten wiek.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
KNIEJA pisze:
Tomasz2020
To jest Uniwersytet Trzeciego Wieku ?

Widzisz jak to jest sami starsi panowie a młodych policzysz na palcach jednej ręki... Nie należę do związku ale na tym spotkaniu też akurat byłem zobaczyć jak tam jest...

Kolego, za ciekawie tam nie ma. Zarząd tego koła, nie wyrobił w swoich członkach ogłady. Zbyt chaotyczne to było. A przede wszystkim uważam, że prezes powinien poczekać aż wszyscy zajmą miejsca, bo później robi się bałagan. Dyplomiki :) Co do dojrzałych członków, to tak jest chyba w całej organizacji. Młodych mało. Większość młodych idzie do Polanki.
To nie jest krytyka ale spostrzeżenia. Co koledzy myślicie o tym zebraniu?

Awatar użytkownika

Zebranie jak zebranie , widziałem w swojm życiu gorsze :wink: .
Co do wieku ,zmiany pokoleniowe bywają jak jest taka wola członków
Region Łódzki zmienił Prezesa na człowieka bardzo młodego ,jak sie chce to mozna ale łatwiej uprawiać lamenty i nic nie robić wpłacić pare zł. odebrac refundacje po drodze kupic leki i,matki i ewentualnie sprzęt :bezradny:
kazio, Polanka tez ma swoje specyficzne problemy :załamka: myśle ze " rozmienia sie na drobne ".

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 360x200
= Polanka tez ma swoje specyficzne problemy :załamka: myśle ze " rozmienia sie na drobne ".[/quote]

Jestem tam od kilku lat.Nie widzę problemów [specyficznych też].
Rośniemy w siłę.A młodzi-mówią to jest to.
Tam jest inny klimat -trza tam być żeby zrozumieć.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Nie wiem czy tak jest. Znam młodego pszczelarza, zapisał się w zeszłym roku do polanki.. w tym roku zmienia związek. Na dotację na cokolwiek się nie doczekał. Nie oszukujmy się, jak się zaczyna to wtedy takie wsparcie jest najbardziej potrzebne. Z biegiem czasu się zmniejsza.

meteor, a ta Polanka to jakieś forum ma albo koła lokalne? Bo kiedyś zaglądałem, a ostatnio odniosłem wrażenie że forum już nie działa.

Awatar użytkownika

asan pisze:
meteor, a ta Polanka to jakieś forum ma albo koła lokalne? Bo kiedyś zaglądałem, a ostatnio odniosłem wrażenie że forum już nie działa.

Witam
Pewnie że ma forum http://free4web.pl/3/1,92259,225699,Threads.html oraz stronę internetową: http://spp-polanka.org/
Oczywiście ze istnieją coś na wzór kół pszczelarskich terenowe kluby Pszczelarzy. Jedno z nich sam współtworzę.

adamjaku Twój kolega to najlepiej powinien wyjaśnić sprawę z Prezesem Polanki lub z osobami zajmującymi się odpowiednimi projektami w Polance, namiary tutaj:
http://spp-polanka.org/news.php?id=9950
Być może czegoś nie dopełnił i dlatego tak się stało. Ale to jest do wyjaśnienia.

Ja z kolegami tez w 2014 roku się zapisałem i jeśli chodziło o sprawy dotacyjne to nie było żadnego problemu jak i w pozostałych sprawach dotyczących Stowarzyszenia.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
maniek_mb pisze:

I co z tego, że ma?
Przekonaj jeszcze, że jest tam coś ciekawego, ciekawe dyskusje – co z tego wszystkiego jest przydatne dla pszczelarzy, itd.? – naprawdę tak to oceniasz?
W moim przekonaniu szkoda czasu na zaglądanie tam i nikogo nie chcę obrazić, ale to nie dla mnie.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: hajnówka
Jerzy pisze:
Przekonaj jeszcze, że jest tam coś ciekawego, ciekawe dyskusje – co z tego wszystkiego jest przydatne dla pszczelarzy, itd.? – naprawdę tak to oceniasz?

Popatrz na swoje wypowiedzi, czy można spośród ostatnich 1000 wyszukać chociaż 50 przydatnych dla pszczelarzy . :o

To właśnie to forum które wydawało się martwe, ale chyba ruszyło się coś znowu. Nie widzę niestety żadnej listy terenowych kół pszczelarzy :(

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
teliper, ode mnie do Hajnówki blisko.
Przy okazji zapytam, czy politykierstwo, pieniactwo i temu podobne, to też pszczelarstwo?
Nie muszę o tym pisać, ale m.in. z tych to powodów pszczelarskie tematy realizuję najczęściej poprzez pocztę e-mail, albo kontakty bezpośrednie z niejednym uczestnikiem tego Forum i ci pszczelarze mogą coś o tym powiedzieć, a Ty ...?
Odwiedź przynajmniej raz Hajnówkę, to o tym mieście wyrobisz sobie jakiś chociaż blady pogląd, natomiast mnie nie prowokuj, bo tym kończę jakikolwiek odzew na Twoje zaczepki.

Awatar użytkownika

adamjaku pisze:
Na dotację na cokolwiek się nie doczekał

Mam pytanie do kolegów z WZP w Warszawie. z dokumentu: http://www.arr.gov.pl/data/01644/warunk ... 3_2014.pdf wynika dofinansowanie matek pszczelich do 50% stanu pasieki. Na zebraniu koła słyszałem o 30%. Co się stało z 20% dofinansowania na matki? :pala:

Awatar użytkownika

imphotep40 pisze:
adamjaku pisze:
Na dotację na cokolwiek się nie doczekał

Mam pytanie do kolegów z WZP w Warszawie. z dokumentu: http://www.arr.gov.pl/data/01644/warunk ... 3_2014.pdf wynika dofinansowanie matek pszczelich do 50% stanu pasieki. Na zebraniu koła słyszałem o 30%. Co się stało z 20% dofinansowania na matki? :pala:

a ja należałem do takiego koła że podczas mojego pierwszego zebrania w którym uczestniczyłem usłyszałem że na każde 10 opłaconych rodzin przysługuje 1 matka lub 1 odkład, grzecznie wstałem przedstawiłem swoją wersje ku zdziwieniu większosci sali po czym zmieniłem koło a to zebranie bylo moim pierwszym i ostatnim, nie wnikałem w to kto ma w tym interes aby wprowadzać ogół w błąd

Awatar użytkownika

adamjaku pisze:
Nie wiem czy tak jest. Znam młodego pszczelarza, zapisał się w zeszłym roku do polanki.. w tym roku zmienia związek. Na dotację na cokolwiek się nie doczekał. Nie oszukujmy się, jak się zaczyna to wtedy takie wsparcie jest najbardziej potrzebne. Z biegiem czasu się zmniejsza.

Prawdę piszesz dla początkującego wszystko się przyda,każda pomoc.
Nie sądzę aby tak było.Są podane osoby kto jakie programy refundacyjne prowadzi.Bardzo dużo załatwia się takich spraw drogą elektroniczną.
Właśnie dla młodych pszczelarzy to gratka.Przelewy tak samo na konto.
Kto niema czasu,czy nie lubi spotkań ,,Polankowych"to załatwią wszystko przez internet.
Jednak znakomita większość,,Polankowiczów"nie korzysta z refundacji.Mają wszystko od dawna .Cały sprzęt-kwasówka.Ule sami robią większość. Ekonomia u każdego pszczelarza rządzi.Więc poco kupować sprzęty czy ule jak się ma wszystko
Jeśli chodzi o koła lokalne to trzeba sobie wziąć namiary samemu na kolegów na spotkaniu.Ja mam kilku kolegów w swojej okolicy-spotykamy się .dzwonimy.
Jeśli chodzi o forum-to prawda.Może się komuś wydawać że słabo działa.
A prawda jest taka że co niektórzy mieli napisać to napisali.Nikt tu nie lubi ,,młócenia tej samej słomy bez końca"jednak gdy ktoś się zwróci o pomoc to ją otrzymuje.
Na Ambrozji też coś skrobałem.Obecnie piszę już rzadko,tak jak wielu ówczesnych kolegów.Myślę że co miałem napisać to napisałem.
Maniek-mb będziesz teraz na spotkaniu w Gąbinie?.
Chętnie bym się spotkał z Tobą.Mnie to poznasz chyba-a jak nie to popytaj.
No i tak też się nawiązuje znajomości.

Pozdrawiam

zaraz, przecież jak się zapisał w zeszłym roku to w zeszłym roku chyba nie mógł brać dofinansowania? Dobrze widzę że jak się zapiszę w tym roku to dopiero w 2016 będę mógł dostać refundacje na cokolwiek ?

Awatar użytkownika

Maniek-mb będziesz teraz na spotkaniu w Gąbinie?.
Chętnie bym się spotkał z Tobą.Mnie to poznasz chyba-a jak nie to popytaj.

Witam
Oczywiście że będę tak na pewno będzie okazja się poznać, spotkać i pogadać.
Asan. Powiem jak to wyglądało u mnie w Klubie w 2014 roku. Leki i matki to bez problemu zakupiliśmy na refundacje. Z pozostałych projektów po prostu nie korzystaliśmy. Chociaż liczyliśmy się z tym że 1 rok będzie przejściowy. Teraz już na bieżąco realizujemy projekty na 2015 rok i jest bez problemów.
Pozdrawiam

nie 50zł jak ktoś pisał tutaj z żartem a 5 stówek się należy jak chcesz należeć do białostockiego koła pszczelarzy A czemu tak drogo-a dlatego że ludzie zapisują się biorą dopłaty kupują sprzęt i po roku dwóch nie opłacają składek i znikają a jak zabóli 500zł to będzie w kole trwać i chwalić PANA PREZESA a 500zł to nie tak dużo i w POLSCE są koła gdzie jest drożej Takie wyjaśnienie usłyszałem/NIEOFICJALNIE/ ale myślę że góra boi się młodych i temu takie zaporowe ceny lub inne rozgrywki personalne.Tylko na tym ucierpią wszyscy porządni pszczelarze/

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Chłopaki.. zbierzcie 10 i załóżcie swoje stowarzyszenie..

Awatar użytkownika

"jeerzy1963" z takim podejściem jak przedstawiłeś przez władzę koła pszczelarzy przy wzp to w końcu zbierze się grupka zapaleńców - pszczelarzy i stworzą coś na wzór koła pszczelarzy ale w strukturach Polanki lub podobnych stowarzyszeń i np. tak jak w Polance za 70 zł/rok + ewentualne jednorazowe wpisowe 50 zł. Więc porównując przykład który podałeś to dla mnie jawne ździerstwo ze strony tego koła. Taką polityką którą prowadzą to w końcu doprowadzą do upadku tego koła.

Awatar użytkownika

Witam
Oczywiście że będę tak na pewno będzie okazja się poznać, spotkać i pogadać.
Asan. Powiem jak to wyglądało u mnie w Klubie w 2014 roku. Leki i matki to bez problemu zakupiliśmy na refundacje. Z pozostałych projektów po prostu nie korzystaliśmy. Chociaż liczyliśmy się z tym że 1 rok będzie przejściowy. Teraz już na bieżąco realizujemy projekty na 2015 rok i jest bez problemów.
Pozdrawiam[/quote]

No to bardzo fajnie jesteśmy umówieni.
Lisa do kurnika się nie prowadzi -on sam przychodzi.
Kto będzie chciał przystąpić do ,,Polanki" to przystąpi .

Pozdrawiam

Adamjaku do stowarzyszenia potrzeba 15 chłopa. Przy stowarzyszeniu zwykłym tylko 3. Ale to nic nie daje. My się skrzyknelismy i stworzyliśmy Klub Pszczelarza a obsługuje nas Polanka. Zachęcam do takiego działania.
Jeżeli komuś za drogo 500 zł. to warto w paru chłopa się zebrać i stworzyć grupę pszczelarzy w gminie, mieście, we wsi. Ja proponuję Polanke, jak do tej pory wszystko realizowane jest na bieżąco.

Meteor i ja będę w Gąbinie chętnie z Tobą porozmawiam.
Pozdrawiam kazio

Awatar użytkownika

Bogdan a od Ciebie będzie kto w Gąbinie?.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

kazio pisze:
Ja proponuję Polanke, jak do tej pory wszystko realizowane jest na bieżąco.

Mam pytania:1. Jak refundowane są matki w POLANCE? 50% stanu pasieki czy 30%?
2. Jak traktowane są matki reprodukcyjne? Jako sztuka czy w przeliczeniu na matki UN

Awatar użytkownika

Witam
Kolego tak jak jest w zarządzeniu wydanym przez ARR a najlepiej to zapytać u osoby która obsługuje dany projekt:Zakup pszczół: Elżbieta Kowalczyk (504 874 751) [email protected]

Pozdr.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie korpusowe.
Podobno w Podlaskim Zrzeszeniu Pszczelarzy w Siedlcach składka członkowska w 2015 ma wynosić 10zł a ulowe 1zł. W niedziele zobaczymy.

zmieni się zarząd to i nowa miotła zweryfikuje Twoje wpisy.

osobiście to też jestem ciekaw co tam w niedziele zadecydują.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie korpusowe.
Tak jak mówiłem Składka 10zł i ulowe 1zł.
Składki w Podlaskim Zrzeszeniu Pszczelarzy w Siedlcach
Piszcie jakie są składki w Waszych Kołach.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]