FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 26 sierpnia 2025, 23:00 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: WP/Wkp
Witam
Pierwszy raz zimuje w ulach wielkopolskich. Pod gniazdo mam podłożony półkorpus. Kiedy powinienem go usunąć?
pozdr.
MK

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
mar219 pisze:
Witam
Pierwszy raz zimuje w ulach wielkopolskich. Pod gniazdo mam podłożony półkorpus. Kiedy powinienem go usunąć?
pozdr.
MK

Po oblocie
Pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: hajnówka
Fajnie Ci się będzie spało zimą i wiosną na klatce schodowej na parterze? Czy raczej pójdziesz spać na 5 ostatnie piętro?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
mar219 pisze:
Pod gniazdo mam podłożony półkorpus. Kiedy powinienem go usunąć?

Jak najpuźniej czyli w momęcie kiedy zaczną nosić pierwszy pyłek .

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Po usunięciu dystansu (tu: pólkorpus) spod korpusu zmniejsza się kubatura do ogrzewania - jeśli chcemy przyspieszyć rozwój wiosenny (wczesne pożytki) to rozsądnie jest to zrobić możliwie wcześnie po oblocie. Do karmienia czerwiu jest wówczas wykorzystywana pierzga z zapasów ale za chwilę mogą zacząć nosić pierwszy pyłek z leszczyny - to wcale nie jest późno. Jeśli wczesne pożytki nas mniej interesują a dopiero akacja lub lipa bądź też chcemy powstrzymać czerwienie by skrócić sezon rozwoju warrozy to można trzymać gniazda zimne i zrobić to (usunąć półkorpus) później.

Jarosław Drozd. pisze:
Po usunięciu dystansu (tu: pólkorpus) spod korpusu zmniejsza się kubatura do ogrzewania - jeśli chcemy przyspieszyć rozwój wiosenny (wczesne pożytki) to rozsądnie jest to zrobić możliwie wcześnie po oblocie. Do karmienia czerwiu jest wówczas wykorzystywana pierzga z zapasów ale za chwilę mogą zacząć nosić pierwszy pyłek z leszczyny - to wcale nie jest późno. Jeśli wczesne pożytki nas mniej interesują a dopiero akacja lub lipa bądź też chcemy powstrzymać czerwienie by skrócić sezon rozwoju warrozy to można trzymać gniazda zimne i zrobić to (usunąć półkorpus) później.

wiesiek33 pisze:
Jak najpuźniej czyli w momęcie kiedy zaczną nosić pierwszy pyłek .
mendalinho pisze:
Po oblocie
Pozdrawiam

Jakby to napisać abyście nie poczuli się urażeni?
Jeszcze kilka lat temu miałem taki sam tok myślenia (zresztą błędny) ,ale w wieku 33 lat doznałem oświecenia.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
teliper, a ten symboliczny wiek nagłego olśnienia/nawiedzenia :shock: ...po prostu pytam o pochodzenia tego oświecenia :wink: .

Zdzisław. pisze:
teliper, a ten symboliczny wiek nagłego olśnienia/nawiedzenia :shock: ...po prostu pytam o pochodzenia tego oświecenia :wink: .

Dużo kombinowałem przez ostatnie lata w pasiece i trochę tych oświeceń się nazbierało .

Awatar użytkownika

Jarosław Drozd. pisze:
Po usunięciu dystansu (tu: pólkorpus) spod korpusu zmniejsza się kubatura do ogrzewania
Myślę że nie masz racji jeżeli idzie o kubaturę gniazda to tylko szerokość gniazda czyli ilość obsiadanych ramek , natomiast im większa wysokość od wylotka do górnej beleczki ramek tym gniazdo cieplejsze .Takie są prawa fizyki .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LN 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Zachodniopomorskie
Korpus najlepiej usunąć jak zaczną ciągnąć dziką zabudowę i zastąpić go korpusem z węzą, zależnie od roku, ale średnio początek kwietnia.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

wiesiek33, kubatura jest kubatura ,ilośc powietrza która cyrkuluje jest rózna duzo zalezy takze od kształtu bryły wewnątrz której zimują pszczoły,zima te zależności wygladają troche inaczej , ale przy wzroście temperatur na zewnatrz sytuacja sie zmienia tym bardziej ze we wnętrza zastartuję ogrzewanie którego brak podczas zimowli ,zgoda cieplejsze powietrze zawsze będzie na górze ale co z ta częścia ula niezagospodarowaną ,ona nie wymusza mieszania powietrza i zwiększonego wydatku energi przez pszczoły ?
Zresztą sa rożnorakie schematy cyrkulacji powietrza w róznych typach uli/gniazda o różnych porach rokui różnym stopniu aktywności pszczół można sprawdzic .

Awatar użytkownika

Zdzisław. pisze:
Zresztą sa rożnorakie schematy cyrkulacji powietrza w róznych typach uli/gniazda o różnych porach rokui różnym stopniu aktywności pszczół można sprawdzic .
Zgadza się temat nie jest taki prosty jak by się mogło wydawać na początku .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp 18, 26
Miejscowość z jakiej piszesz: Żołynia
Zdzisław. pisze:
cieplejsze powietrze zawsze będzie na górze
to jest święta prawda, ale prawdą jest też to, że pszczoły nie ogrzewają tego powietrza poniżej kłębu, (bo zawsze ciepłe unosi się do góry).
I jeszcze jedno: im większa odległość od źródła wymiany powietrza (dennicy) - tym wychładzanie jest powolniejsze, ruch powietrza jest mniejszy.
Więc jeśli komu zależy na tym, aby pszczółkom było cieplej to powinien trzymać je "głębiej ukryte", jak najdalej od "drzwi".

Osioł zawsze lepiej wie - wszyscy inni- robią źle!

https://www.youtube.com/watch?v=KivdV5-omVU

Odwrócić o 90 stopni ,przyjąć że są 2 korpusy ,silniejsza rodzina i wlot powietrza z innej strony .

Awatar użytkownika

Bumek, ale bez przesady ,nie w kominie termicznym .
Za duze gniazdo zawsze bedzie za duzym gniazdem , co innego jest nastawienie "na przeżycie"zima a czym innym nastawienie na "rozwój"co ma miejsce na przedwiośniu/wiosne .
Zreszta nie ma co popadać w scholastyczne skrajności :wink: ale tak na marginesie to kształt /położenie miejsc bytowania pszczół miało olbrzymi wpływ na ukształtowanie cech genetycznych ,dlatego np.pszczoła kaukazka niechętnie adoptuje się do gospodarki w ulu stojaku :wink: .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp 18, 26
Miejscowość z jakiej piszesz: Żołynia
Zdzisław. pisze:
nie w kominie termicznym .
wszystko się zgadza, dlatego piszę
Bumek pisze:
jeśli komu zależy na tym, aby pszczółkom było cieplej

Osioł zawsze lepiej wie - wszyscy inni- robią źle!

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D i wlkp.
Bumek pisze:
Zdzisław. pisze:
cieplejsze powietrze zawsze będzie na górze
to jest święta prawda, ale prawdą jest też to, że pszczoły nie ogrzewają tego powietrza poniżej kłębu, (bo zawsze ciepłe unosi się do góry).
I jeszcze jedno: im większa odległość od źródła wymiany powietrza (dennicy) - tym wychładzanie jest powolniejsze, ruch powietrza jest mniejszy.
Więc jeśli komu zależy na tym, aby pszczółkom było cieplej to powinien trzymać je "głębiej ukryte", jak najdalej od "drzwi".
Witam. Myślę, że należy półkorpus zlikwidować, ponieważ czerw potrzebuje świeżego powietrza. Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
ja będę usuwał półkorpus prawdopodobnie w połowie marca, niech się pogoda ustabilizuje i pszczoły się oblecą - w zeszłym roku robiłem podobnie i wszystko było cacy :)

teliper pisze:
Dużo kombinowałem przez ostatnie lata w pasiece i trochę tych oświeceń się nazbierało .
Każdy oczywiście wie swoje więc robi jak chce. Mam nadzieję że Mar 219 coś z tego wywnioskuje. Dodam tylko, że bez "dystansu" pszczoły łatwiej dostają się na ramki, więc jak latają z pierwszym pyłkiem nie nalezy dokładać wysiłku starej pszczole.

Jeśli już dzielić włos na czworo to trzeba też zauważyć, że to "ciepłe" powietrze jest mokre i zawiera trochę więcej dwutlenku węgla, przy ściankach ochłodzone opada, powstaje samoistna cyrkulacja więc nie zawsze będzie na górze "to samo" "ciepłe" powietrze. Takie są prawa fizyki. Całkowita kubatura ma znaczenie bo w jakimś zakresie ogrzewane jest całe powietrze w ulu. Oczywiście jakakolwiek forma dodatkowej wentylacji jeszcze bardziej komplikuje sprawę.

Mogę się oczywiście mylić, ale osobiście uważam, że przedłużanie obecności dystansu/półkorpusu opóźnia rozwój wiosenny.

teliper pisze:
Jeszcze kilka lat temu miałem taki sam tok myślenia (zresztą błędny) ,ale w wieku 33 lat doznałem oświecenia.

teliper pisze:
Dużo kombinowałem przez ostatnie lata w pasiece i trochę tych oświeceń się nazbierało

Teliper - życzę wielu dalszych oświeceń :thank: , ale zdradź co tam rośnie na tej twojej pasiece że ich doznajesz.

Jarosław Drozd. pisze:
Teliper - życzę wielu dalszych oświeceń , ale zdradź co tam rośnie na tej twojej pasiece że ich doznajesz.

Są małe haczyki na których polegniecie pierwszej zimy ,a jak nie zimą to wiosną ,ja na pewno nie wrócę do trzymania pszczół wiosną na 1 korpusie.

Miejscowość z jakiej piszesz: opole
Ja zdejmuje w okresie kiedy temperatury nocne sie ustabilizuja beda dodatnie i nie beda wystepowaly przymrozki.Nie widze potrzeby zadnego przyspieszania . Pozdrawiam :pl:

Miejscowość z jakiej piszesz: jaroslaw
ja uzywam tylko pelnych nadstawek dlatego dorobilem sobie8 cm.kolnierze ktore stawiam na dennicy sciagam je jak pszczoly zaczynaja pobielac plastryrobie tak od 15 lat i jest bardzo dobrze ramki sa ladnie zaczerwione w ulu niema wilgoci

pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: wp
ja już zabrałem półkorpusy i ociepliłem gniazda i zmniejszyłem wylotki temperatury 7-8 w dzień i tak ma się utrzymywać przez 2 tyg unas zawsze wiosna jest szybciej

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LN 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Zachodniopomorskie
Zbyt szybkie zejście z czerwiem na dennice może dać tylko jeden efekt i na pewno nie będzie to przyspieszenie rozwoju. W ulach korpusowych można w inny sposób zmniejszyć kubaturę gniazda , bez zdejmowania dolnych korpusów i ujmowania ramek.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
No cóż ja też się już w tamtym roku przekonałem, że czasami lepiej zostawić pszczoły w spokoju i nie zabierać im tego korpusu z dennicy. Lepiej jak go mają i do połowy maja. Jeśli chcemy stworzyć im "coś lepszego" to można zrobić tak jak Leszkek kiedyś pokazywał, przegrodzić folią korpus zostawiając wolną przestrzeń od strony wylotka.

bonluk pisze:
No cóż ja też się już w tamtym roku przekonałem, że czasami lepiej zostawić pszczoły w spokoju i nie zabierać im tego korpusu z dennicy. Lepiej jak go mają i do połowy maja. Jeśli chcemy stworzyć im "coś lepszego" to można zrobić tak jak Leszkek kiedyś pokazywał, przegrodzić folią korpus zostawiając wolną przestrzeń od strony wylotka.

Ja bym nic nie ruszał. Daj 4 korpus na górę (bo z tego co widzę masz 18,5) kiedy zaczną pobielać plastry.

Ostoja pisze:
Zbyt szybkie zejście z czerwiem na dennice może dać tylko jeden efekt i na pewno nie będzie to przyspieszenie rozwoju.
Silnym rodzinom to nie zaszkodzi, zdechlaki powinny być połączone, średnie rodzinki lepiej niech siedzą wyżej. Ja dziś u siebie pousuwałem wszystkie półkorpusy z pod gniazd i dociepliłem powałki, czerw otwarty około 4 dniowy wielkości 8-10 cm na jednej ramce w większości rodzin, za cztery dni będzie usuwany. Osyp podobny w większości rodzin.

Obrazek

Awatar użytkownika

teliper pisze:
bonluk pisze:

Ja bym nic nie ruszał. Daj 4 korpus na górę (bo z tego co widzę masz 18,5) kiedy zaczną pobielać plastry.

Muszę czekać aż będzie oblot bo u mnie to jeszcze zima trzyma i nie było oblotów do tej pory przez całą zimę więc blizej połowy marca będę mniej więcej wiedział na czym stoję.
Wtedy się będę zastanawiał czy wrzucić korpus z dennicy na miodnie z przetasowaniem ramek czy dorzucić im na górę 4 korpus. Wszytko zależy od siły rodzin.

PasiekaCordovan pisze:
Silnym rodzinom to nie zaszkodzi, zdechlaki powinny być połączone, średnie rodzinki lepiej niech siedzą wyżej. Ja dziś u siebie pousuwałem wszystkie półkorpusy z pod gniazd i dociepliłem powałki, czerw otwarty około 4 dniowy wielkości 8-10 cm na jednej ramce w większości rodzin, za cztery dni będzie usuwany. Osyp podobny w większości rodzin.

Wy to na serio już przeglądy robicie ? Jakoś ciężko mi w to uwierzyć ,że tak ciepło macie?

Ule na jakich gospodaruję: wz,wlkp
PasiekaCordovan pisze:
czerw otwarty około 4 dniowy wielkości 8-10 cm na jednej ramce w większości rodzin, za cztery dni będzie usuwany.

I apiwarol?

teliper pisze:
Wy to na serio już przeglądy robicie ? Jakoś ciężko mi w to uwierzyć ,że tak ciepło macie?
Jasne, w innym temacie pokazałem osyp na dennicy jednej z rodzin.

kobayszi pisze:
PasiekaCordovan pisze:
czerw otwarty około 4 dniowy wielkości 8-10 cm na jednej ramce w większości rodzin, za cztery dni będzie usuwany.

I apiwarol?
Po co, leczyłem w poprzednim sezonie, teraz tylko usunę czerw.

Awatar użytkownika

PasiekaCordovan, Mam pytanko o ten czerw wywalany. Pytam się serio bo nie wiem jak to technicznie rozwiązujesz. Wywalasz np. dwie ramki na których jest czerw i wstawiasz nowe ramki z pokarmem i pierzgą czy może wyjmujesz ramki
i odsklepiaczem wywalisz czerw i ramki z powrotem wędrują do uli?
Może już gdzieś o tym pisałeś i mi umknęło?

PasiekaCordovan pisze:
Po co, leczyłem w poprzednim sezonie, teraz tylko usunę czerw.

Jak to przeprowadza kolega Przemysław ? Pszczoły zmiata z ramek czy jak,a jak jest matka na takim plastrze do wycofania ? Pszczoły nie spadają na dennice czy poza ul i nie drętwieją ? Może nakręci kolega film z tego faktu aby bardziej przybliżyć realia bo tak czytając na sucho każdy może mieć inne odczucia.

teliper pisze:
Może nakręci kolega film z tego faktu ?
Całe forum czeka już od trzech lat na ten film, a Ty tak od razu bez gry wstępnej :język:

ja-lec pisze:
a Ty tak od razu bez gry wstępnej

Dlatego napisałem ,że bez smarowania (na sucho) każdy może mieć inne odczucia zwłaszcza ,że u jednych w dzień jeszcze na minusie może być ,a u niektórych po kolana śniegu.

bonluk pisze:
PasiekaCordovan, Mam pytanko o ten czerw wywalany. Pytam się serio bo nie wiem jak to technicznie rozwiązujesz. Wywalasz np. dwie ramki na których jest czerw i wstawiasz nowe ramki z pokarmem i pierzgą czy może wyjmujesz ramki
i odsklepiaczem wywalisz czerw i ramki z powrotem wędrują do uli?
Może już gdzieś o tym pisałeś i mi umknęło?
Przeważnie tak trafiam z pogodą i czerwieniem matek że tego czerwiu zamkniętego mam na jednej ramce małe placki 5-8 cm. Usuwam ta ramkę całkowicie z ula a resztę dosuwam.

teliper pisze:
Jak to przeprowadza kolega Przemysław ? Pszczoły zmiata z ramek czy jak,a jak jest matka na takim plastrze do wycofania ? Pszczoły nie spadają na dennice czy poza ul i nie drętwieją ?
Jak jest matka to ją wpuszczam między uliczki zaraz za tą wyjmowaną ramką, pszczoły zgarniam dłonią delikatnie na górne beleczki ramek na jakich i tak w większości są pszczoły więc nic na dennicę nie spada a tym bardziej poza ul.

ja-lec pisze:
teliper pisze:
Może nakręci kolega film z tego faktu ?
Całe forum czeka już od trzech lat na ten film, a Ty tak od razu bez gry wstępnej :język:
Brak mi statywu by zamocować telefon a innej kamerki nie mam, chyba że kogoś do nagrywania uda się zwerbować.

PasiekaCordovan pisze:
Brak mi statywu by zamocować telefon

Statyw można łatwo zrobić z byle czego ,a telefon tak ustawić jak się chce.

teliper pisze:
Statyw można łatwo zrobić z byle czego ,a telefon tak ustawić jak się chce.
Oczywiście, może nawet i nagram, zobaczę. Nie wiem czy warto bo dopiero będzie temat do dyskusji przeciwko takiemu działaniu.

PasiekaCordovan pisze:
Oczywiście, może nawet i nagram, zobaczę.

To proszę o pokazanie co najmniej z trzech rodzin jak to robisz :)
PasiekaCordovan pisze:
Nie wiem czy warto bo dopiero będzie temat do dyskusji przeciwko takiemu działaniu.

Nie wiem czym się przejmujesz, skoro jako prelegent na szkoleniach polecasz tą metodę, czyżbyś coś ukrywał?

PasiekaCordovan pisze:
Oczywiście, może nawet i nagram, zobaczę. Nie wiem czy warto bo dopiero będzie temat do dyskusji przeciwko takiemu działaniu.

Lepiej nie nagrywaj .Możesz już tego nie zdzierżyć .

ja-lec pisze:
czyżbyś coś ukrywał?
nie mam co ukrywać bo i po co?

ja-lec pisze:
Nie wiem czym się przejmujesz, skoro jako prelegent na szkoleniach polecasz tą metodę, czyżbyś coś ukrywał?

Lepiej go nie namawiaj .Pierwszy bym się zjawił w temacie i pierniczył głupoty tak jak on odpisuje na posty ludzi.Szkoda nerwów na amatorów.

teliper pisze:
Szkoda nerwów na amatorów
dlatego coraz bardziej zastanawiam się nad tym by przestać pisać wogóle na forum bo po cóż odpisywać? amatorzy tylko krytykują często nie mając pojęcia co piszą, specjaliści dawno przestali tutaj pisać bo szkoda im było nerw.

Awatar użytkownika

PasiekaCordovan pisze:
teliper pisze:
Szkoda nerwów na amatorów
dlatego coraz bardziej zastanawiam się nad tym by przestać pisać wogóle na forum bo po cóż odpisywać? amatorzy tylko krytykują często nie mając pojęcia co piszą, specjaliści dawno przestali tutaj pisać bo szkoda im było nerw.

dajecie się podpuszczać jak małe dzieci dlatego później pojawiają się tematy z dupy wzięte i tłumaczenie dlaczego koło jest okrągłe a nie kwadratowe, jeszcze sie taki nie urodził który by wszystkim dogodził, najlepiej nie wdawac sie w glupie dyskusje i robić swoje

I niby Ty jesteś tym specjalistą? :haha:

teliper pisze:
I niby Ty jesteś tym specjalistą
Ja bez potrzeby nie grzebię w ulach przy + 5 °C i w śniegu po kolana ani nie wygrzewam pszczół w słońcu zdejmując im powałki by poczuły się jak na Hawajach. :haha:

PasiekaCordovan pisze:
Przeważnie tak trafiam z pogodą i czerwieniem matek że tego czerwiu zamkniętego mam na jednej ramce małe placki 5-8 cm. Usuwam ta ramkę całkowicie z ula a resztę dosuwam.

I co potem z tym czerwiem sie dzieje wycinasz, a ramki później spowrotem do uli czy wszystko do przetopienia?

kobayszi pisze:
I co potem z tym czerwiem sie dzieje wycinasz, a ramki później spowrotem do uli czy wszystko do przetopienia?
Pisałem już raz na forum że do przetopienia. Wszystkie ramki jakie są w gnieździe na jakich pszczoły zimowały co rok wymieniam na nowe a te wyeliminowane idą do wytopu.

PasiekaCordovan pisze:
czerw otwarty około 4 dniowy wielkości 8-10 cm na jednej ramce w większości rodzin, za cztery dni będzie usuwany

Czy czerw już usunięty?
Tak z ciekawości, kolega pisze o 8 cm kwadratowych czerwiu czy 64?

Pozdrawiam

Co robić z usuniętym czerwiem z ula? Widelcem wydłubać i zakopać? Jak je oczyścić z zapasu pokarmu, czy odrazu do topiarki bez zbędnych zabaw? Chciałbym to zastosować pierwszy raz od tego roku

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]