FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 13:52 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Witajcie Koledzy i Koleżanki mam takie małe pytanko co myślicie o komórce 5,4 do gniazda i do miodni. Proszę o wszelkie sugestie i uwagi z góry dziękuje za wszystko.
Pozdrawiam Kamil.

Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej
:haha: Aleś dał niektórym do myślenia. :haha:

idzik pisze:
Witajcie Koledzy i Koleżanki mam takie małe pytanko co myślicie o komórce 5,4 do gniazda i do miodni. Proszę o wszelkie sugestie i uwagi z góry dziękuje za wszystko.
Pozdrawiam Kamil.

Witam,

A co mamy myśleć komórka 5,4 do gniazda to standard więksoszść przechodzi na 5,1 a potem na 4,0 stopniowo lub na 5,1.Taka komórka występuje standardowo u większości pszczelarzy i w większości w węzie kupowanej w sklepie.Jeśli chodzi o walkę z warrozą to wiadomo że jest on utrudniona przy takiej komórce bo jest duża co innego jesli masz 4,9.To jaką komórkę wybierzesz zależy od ciebie i twoich oczekiwań,lecz przy 5,4 w gnieździe zastanów się na temat walki z warrozą zreszta temat wałkowany na forum.

http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 01&start=0

kolega polbart napisał coś na temat małej komórki
http://www.polbart.com/

Pozdrawiam-Sebastian

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
dobre temat się udał, ja też spróbuje w tym roku z kom 5,4 :haha: jesienią opisze moje obserwacje :mrgreen: ale to chyba zbyt proste i trzeba wprowadzić jakieś udziwnienia

seban1237 pisze:
idzik pisze:
Pozdrawiam Kamil.

Witam,

A co mamy myśleć komórka 5,4 do gniazda to standard więksoszść przechodzi na 5,1 a potem na 4,0 stopniowo lub na 5,1.Taka komórka występuje standardowo u większości pszczelarzy i w większości w węzie kupowanej w sklepie.Jeśli chodzi o walkę z warrozą to wiadomo że jest on utrudniona przy takiej komórce bo jest duża co innego jesli masz 4,9.To jaką komórkę wybierzesz zależy od ciebie i twoich oczekiwań,lecz przy 5,4 w gnieździe zastanów się na temat walki z warrozą zreszta temat wałkowany na forum.

http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 01&start=0

kolega polbart napisał coś na temat małej komórki
http://www.polbart.com/

Pozdrawiam-Sebastian

Sorry literówka 4,9 a nie 4,0 :D

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp.
Miejscowość z jakiej piszesz: Wschowa
Ja tak robię w tym roku w swoich pasiekach miałem przechodzić na 5,1 a za kolejny rok na 4,9 ale postanowiłem pójść w izolator chmary i pozostać przy standardowej komórce 5,4.
Tak naprawdę trochę źle sprecyzowałeś pytanie ale złośliwość oraz chęć dowalenia innym (mniej doświadczonym) pokazując swoją większą wiedze daje mi od pewnego czasu ---niechęć do komentowania swoich poczynań u siebie na swoich pasiekach -- wiec TYLKO czytam forum ----te i inne sam eksperymentuję gdy cos ciekowego wyczytam nie wdaje się w dyskusje bo szkoda mi na to czasu- ja na razie zostaje przy starej komórce 5,4 i eksperymentuje z izolatorem CHMARY, w sezonie dodatkowo robak (Stratiolaelaps - robak do walki z warrozą) żadne :shock: :D :shock: biadolenie i docinki z for tego nie zmienia.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]