FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 07:56 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Kaszuby
Witam.
19-go tj. we wtorek wyszła mi rójka z jednego ula. Akurat podchodziłem do uli z zamiarem wycięcia ramek pracy. Rójka uwiązała się na drzewku a ja w macierzaku wyciąłem tylko ramkę pracy i nie rozgrzebywałem gniazda. Zrodził mi się taki pomysł, że przy tej okazji poddam tej rodzince "rasową" matkę. Zanim zapytałem na forum czy taki zabieg ma sens i okazało się, że jednak nie, zdążyłem zamówić matule NU. Skoro matula była już w drodze chciałem dziś zrobić odkład w celu jej zagospodarowania. Zanim zabrałem się za zrobienie odkładu zajrzałem do wyrojonej rodzinki a tam brak śladu po matecznikach rojowych tylko kilka zasklepionych mateczników ratunkowych. Dużo czerwu zasklepionego, trochę odkrytych larw i zero jajek. Więc wróciła opcja poddania nowej matki (już ją odebrałem) i zerwałem wszystkie ratunkowe mateczniki.
Teraz pytanie w jaki sposób i kiedy najlepiej poddać im nową matkę? Czy już, czy poczekać aż zasklepia resztę pozostałego czerwu? W klateczce, pod kołpak czy może w mateczniku?
Aha, rójkę oddałem w inne ręce.

ni w p.... ni w oko, czy dokładnie przejrzałeś ramki i wszystkie mateczniki zerwałeś? daj im tą matkę z wierzchu na wieczór, a za 4 dni sprawdź ramki i odbezpiecz klateczkę.

Raczej na 99% wszystkie zerwane, na ramkach były tylko mateczniki ratunkowe, większe i mniejsze razem ok. 6 szt. Klateczkę dać na płasko na gniazdo, czy może być na nadstawce?

dziwne, dlaczego ratunkowe? usun nadstawkę i możesz dać na ramkę, ale stosowniej do gniazda gdzie są karmicielki.
za 2 lub 4 dni będziesz wiedział jak traktuja klateczkę.

Trochę dziwna sytuacja, może gdybym od razu nie zebrał roju wróciłyby z powrotem. Mateczniki na pewno tylko ratunkowe założone na ramkach gdzie był niezasklepiony jeszcze czerw. We wtorek wyciąłem ramkę pracy, dziś była normalnie w trakcie odbudowy.

Matula jest już w ulu, te pszczoły, które się na mnie nie rzuciły, wyglądały na zainteresowane klateczką, bez prób użądlenia matki. Nie wiem czy dobrze ale zabezpieczenia jeszcze nie wyłamałem.

No i klops, niestety dziś wyjąłem klateczkę z martwą matką.
Za dwa dni kolejna próba.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Przyszło mi coś do głowy. Czy sprawdziłeś nadstawkę pod kątem obecności matki? Czy nie została przeniesiona do nadstawki?
Hipoteza do zastanowienia. Odbudowa ramki pracy wskazuje na obecność matki. Może być też zaczopowana lub niepełnosprawna, pszczoły będą akceptować własne mateczniki a matki mogą nie przyjąć.

marko84, myślę że ta rodzina Ci matki nie przyjmie. Po pierwsze jeśli wyszedł rój z starą matką to pszczoły powinny mieć mateczniki rojowe a nie ratunkowe. Gdzie te mateczniki były umiejscowione na plastrze/ach? Jeśli nie ma jaj to jedyna hipoteza jaka nasuwa mi się na myśl jest taka, że zdecydowanie wcześniej wyszedł rój z starą matką, wygryzła się jakaś matka z matecznika rojowego eliminując pozostałe matki po czym wraz z nią wyszła druga rójka i przez to pszczoły odbudowały mateczniki ratunkowe (jeśli to ratunkowe).

Pozostaje zerwanie wszystkich mateczników a by nie przeoczyć żadnego możesz kolejno z każdej ramki nawet strząsnąć pszczoły do gniazda i dopiero oglądać ramkę. Jeśli nie będą miały nigdzie ukrytego matecznika w miejsce jednego z zerwanych mateczników poddajesz młodą matkę nu w sztucznym mateczniku.

Najprościej go wykonać z węzy, wytnij sobie kawałek 4x5 cm zawiń na ołówku kreślarskim tak by te 4 cm to była długość matecznika, podczas zawijania koniec matecznika ma być tak uformowany byś w malutkim otworku w stożku matecznika widział czubek rysika ołówka, zsuwasz jak uformujesz, z drugiej strony wpuszczasz matkę i zaciskasz na płasko końcówkę czyli górę matecznika, wpinasz na zapałkę w miejsce jednego z zerwanych mateczników ratunkowych i nie zaglądasz do danej rodziny przez przynajmniej 5 dni. Dlatego taki czas by nie płoszyć nowej matki bo jak zacznie biegać po plastrach spłoszona przeglądem mogą ją okłębić i dostanie żądłem.

idzia12 pisze:
Przyszło mi coś do głowy. Czy sprawdziłeś nadstawkę pod kątem obecności matki? Czy nie została przeniesiona do nadstawki?
Hipoteza do zastanowienia. Odbudowa ramki pracy wskazuje na obecność matki. Może być też zaczopowana lub niepełnosprawna, pszczoły będą akceptować własne mateczniki a matki mogą nie przyjąć.

Nie miałem założonej kraty od grodowej. Rójka wyszła we wtorek i tego dnia wyciąłem ramkę pracy, w czwartek ramka pracy była częściowo odbudowana ale były też mateczniki ratunkowe, założone na trzech ramkach , nie na skraju tylko na płaskiej stronie pomiędzy czerwiem. Natomiast wczoraj ramka pracy już nie ruszona, matka w klateczce martwa, brak mateczników, cały czerw zasklepiony. Być może za szybko podałem matkę w obecności otwartego czerwu ale z drugiej strony nowych mateczników ratunkowych już nie pociągnęły.
PasiekaCordovan pisze:
Pozostaje zerwanie wszystkich mateczników a by nie przeoczyć żadnego możesz kolejno z każdej ramki nawet strząsnąć pszczoły do gniazda i dopiero oglądać ramkę. Jeśli nie będą miały nigdzie ukrytego matecznika w miejsce jednego z zerwanych mateczników poddajesz młodą matkę nu w sztucznym mateczniku.

Najprościej go wykonać z węzy, wytnij sobie kawałek 4x5 cm zawiń na ołówku kreślarskim tak by te 4 cm to była długość matecznika, podczas zawijania koniec matecznika ma być tak uformowany byś w malutkim otworku w stożku matecznika widział czubek rysika ołówka, zsuwasz jak uformujesz, z drugiej strony wpuszczasz matkę i zaciskasz na płasko końcówkę czyli górę matecznika, wpinasz na zapałkę w miejsce jednego z zerwanych mateczników ratunkowych i nie zaglądasz do danej rodziny przez przynajmniej 5 dni. Dlatego taki czas by nie płoszyć nowej matki bo jak zacznie biegać po plastrach spłoszona przeglądem mogą ją okłębić i dostanie żądłem.

W tej chwili nie ma już żadnych mateczników. Czyli najlepiej było by dać im ramkę z młodym czerwem aby pociągnęły mateczniki ratunkowe a następnie podać matkę w sztucznym mateczniku.
Lepiej dać ramkę z jajkami czy z młodymi larwami? Po jakim czasie od podania tej ramki zerwać mateczniki i podać sztuczny?
Chyba, że mateczniki się nie pojawią to też trochę wyjaśni :oops:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp 12 ramkowy
Miejscowość z jakiej piszesz: Nowy Targ
Mam taki sam problem jak Ty. Wczoraj poddałem matkę zobaczymy co z tego będzie.

Sytuacja już się trochę rozjaśniła. Dziś chcąc podać ramkę z młodym czerwem, znalazłem dwa mateczniki w nadstawce. Zostawiłem jeden i ramkę dałem do gniazda, przy wkładaniu trochę zawadziłem matecznikiem o sąsiednia ramkę ale mam nadzieję, że nie będzie to już miało negatywnego wpływu i jutro w to miejsce dam sztuczny matecznik.
misiek18100 pisze:
Wczoraj poddałem matkę zobaczymy co z tego będzie.

Dałeś w klateczce czy sztucznym mateczniku?

marko84, dobrze zrobiłeś. Uważaj jednak bo jeśli matecznik ma około 15 dni licząc od złożenia w komórce matecznikowej jaja przez matkę to jutro może już młoda matka biegać po plastrach, jak dałeś matecznik do gniazda to idź za dwie, trzy godziny i zamień go na sztuczny z właściwą matką.

Mateczka zamówiona wczoraj wieczorem dojdzie jutro. Mam nadzieje, że matecznik będzie nadal zasklepiony.
Kol. PasiekaCordovan dziękuje za cenne wskazówki.

marko84, jeśli pszczoły nie maja czerwiu otwartego skasuj ten matecznik, do jutra pobędą w osieroceniu to tym łatwiej przyjmą młodą matkę niezależnie czy podasz wtedy ją w mateczniku czy klateczce.

Ule na jakich gospodaruję: ramka 1/2 dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: warszawa
A ja mam proste pytanie czy ta rójka wyszła z tego ula ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
marko84 pisze:
Zanim zabrałem się za zrobienie odkładu zajrzałem do wyrojonej rodzinki a tam brak śladu po matecznikach rojowych tylko kilka zasklepionych mateczników ratunkowych. Dużo czerwu zasklepionego, trochę odkrytych larw i zero jajek.
michał52 pisze:
A ja mam proste pytanie czy ta rójka wyszła z tego ula ?
Najpewniej nie , rójka poprostu przyleciała , a ten ul był bezmatkiem !

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]