FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 09:41 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Mam takie pytanko : dlaczego zalewają mi ramki w izolatorze zarówno wstawiony susz jak i odrobioną świeżo węzę. Matka przez to nie ma gdzie czerwic. Rozumiałbym jakby nie miały miejsca do składania nakropu ale mają pustą nadstawkę a mimo to ograniczają matkę w czerwieniu i mnie denerwują. :pala: Wiem, że rzepak nie źle nektaruje ale mogły by się trochę przyłożyć i dźwigać ten nakrop na gorę.

Awatar użytkownika

I co nikt mi nie podpowie dlaczego tak jest ???

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Chojnice
Wydaje mi się, że przy silnym pożytku często się tak zdarza.
Dlaczego trudno powiedzieć, być może jakiś wpływ ma zmienna, chłodna pogoda początku maja. Niektóre linie pszczół mają tendencję do zalewania nektarem gniazda przy dużym przybytku nektaru.
Jeśli u mnie tak się dzieje, to przenoszę ramki z czerwiem na wygryzieniu, częściowo podlane nakropem, do góry. W ich miejsce daję węzę. Zwykle matka chętnie zaczerwia świeżo odbudowane ramki.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

waldek6530, Tak właśnie wygląda ograniczanie matki w czerwieniu na pozytku taka masz pszczołe mniej to jest widoczne przy pełnym gnieżdzie . Są line które bardzo mocno ograniczaja matki w czerwieniu i te są moie ulubione :P

Awatar użytkownika

stantom20 pisze:
Są line które bardzo mocno ograniczaja matki w czerwieniu i te są moie ulubione

I to dobrze ??? :shock: :shock: :shock:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
stantom20 pisze:
Są line które bardzo mocno ograniczaja matki w czerwieniu i te są moie ulubione :P
Zwłaszcza jak pożytek jest ciągły, bo u mnie jest w tym roku Rzepak , zaczyna kasztan a zaraz po tym akacja ! taki mam rok ! do połowy czerwca miał bym puste ule .

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Awatar użytkownika

wiesiek33 pisze:
zaczyna kasztan

Wiesiu nie wiem czy pyłek z kasztana nie szkodzi larwom gdzieś chyba o tym czytałem. W ostatnich latach zdarzało się u mnie, że właśnie w tym czasie zamierały mi larwy ( nie wielki odsetek ale tak się zdarzało) w tamtym roku i w tym jestem z pszczołami w innym miejscu bo stoją na rzepaku to nie widzę tego zjawiska. U mnie gdzie stoi pasieka na stałe to w odległości 150 metrów jest aleja kasztanowa może ze 100 potężnych drzew nie wspomnę o zabytkowym dworskim parku tam nie wiem ile ich jest teraz tam jest biało.
Będę mógł zaraz coś więcej o tym powiedzieć bo przywiozłem do siebie na podwórko odkład i widzę, że już noszą pyłek z kasztanowca taki bordowy.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: warszawa
Można mieć 15 ramek czerwiu wielkopolskich i na takiej samej ilości ramek miodu to chyba nie jest źle jak na hobbystyczną pasiekę .Dzisiaj sprawdzałem te silniejsze to jest grubo .Za 2 tygodnie miodobranie niech sklepią i doładują jeszcze . Odkłady za 4 dni trzeba zrobić bo matki dzisiaj się unasieniały.

Awatar użytkownika

No nie jest źle ile taka ramka wielkopolska ma w sobie miodu pewnie ok. 2 kg to 30 kilo z ula -może być. :D

Awatar użytkownika

waldek6530 pisze:
Będę mógł zaraz coś więcej o tym powiedzieć bo przywiozłem do siebie na podwórko odkład i widzę, że już noszą pyłek z kasztanowca taki bordowy.
Dzisiaj u mnie również zaczęły nosić czerwony pyłek ale noszą również z rzepaku i kilku innych roślin, pasiekę mam stacjonarna i nigdy nie było z tym problemów ja również o tym czytałem ale problem chyba dotyczy kasztanowca czerwonego , sam jeden taki posadziłem i boje się myśleć a wyciąć szkoda może sarny załatwią temat za mnie już raz go obżarły ale odbił . Miodek z kasztanowca jest przepyszny !!!!!

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

wiesiek33 pisze:
stantom20 pisze:
Są line które bardzo mocno ograniczaja matki w czerwieniu i te są moie ulubione :P
Zwłaszcza jak pożytek jest ciągły, bo u mnie jest w tym roku Rzepak , zaczyna kasztan a zaraz po tym akacja ! taki mam rok ! do połowy czerwca miał bym puste ule .

No to masz fajnie więc plenne matki są u Ciebie niezbędne :wink:

Awatar użytkownika

stantom20 pisze:
No to masz fajnie więc plenne matki są u Ciebie niezbędne
To tylko w tym roku tak fajnie w ubiegłym miałem tylko jedno miodobranie z kasztanowca a pszczoły ratowały się sokiem z czereśni które szpaki dziobały ! Właśnie dlatego pszczelarstwo to ruletka czasem rosyjska . :haha:

waldek6530 pisze:
No nie jest źle ile taka ramka wielkopolska ma w sobie miodu pewnie ok. 2 kg to 30 kilo z ula -może być. :D

Trzeba odliczyć żelazny zapas z 10 kg plus 3 ramki z pokarmem zimowym są na dole specjalnie przeniesione wraz z korpusem gniazdowym ,żeby nie tykać i myśleć już o następnej zimowli już TERAZ ,a jak widzę na yutubie jak niektórzy mają 7 ramek czerwiu i robią odkłady i przedzielają węzą takie gniazdo ,a nadchodzą zimni ogrodnicy ,a później grzybica się dostaje i z odkładów nie ma co zimować i z macierzaków .I później płacz na wiosnę .

Awatar użytkownika

janekwąs pisze:
Można mieć 15 ramek czerwiu wielkopolskich

To chyba masz po dwie matki w rodzinie , fantazja cię ponosi .

Gdzieś czytałem, że ramka wielkopolska ma około 5000 komórek które matka zaczerwia. 15 plastrów razy 5000 daje75000 komórek. Biorąc pod uwagę rozwój pszczoły od jaja do wygryzienia dorosłego osobnika, który trwa 21 dni, matka musiałaby czerwić 3571 komórek na dzień.
Coś źle policzyłem?

Szoszon pisze:
Gdzieś czytałem, że ramka wielkopolska ma około 5000 komórek które matka zaczerwia. 15 plastrów razy 5000 daje75000 komórek. Biorąc pod uwagę rozwój pszczoły od jaja do wygryzienia dorosłego osobnika, który trwa 21 dni, matka musiałaby czerwić 3571 komórek na dzień.
Coś źle policzyłem?

Wszystko dobrze policzyłeś .Przyjmijmy 3000/2800 dzień bo nie na wszystkich jest pełno ,a gdzie pierzga na 5 ramkach naliczyłem? Prawda jest taka ,że na 10 ramkach wielkopolskich matki przerywają czerwienie i czekają ,aż zwolni się miejsce na jaja bo załadowana jest pierzga lub matki czerwią na full z tym ,że pszczoły na bieżąco przerabiają pyłek na pierzgę i zaraz karmią larwy(nie gromadzą zapasu pierzgi) .Powstaje nastrój rojowy w tych przypadkach,dodatkowo pszczelarz odbiera czerw do odkładów z 8-9 ramek jak silne jak słabsze to 7 będzie najwięcej ,a kiedy kończy się większy pożytek pyłkowy -połowa czerwca matki przerywają czerwienie i zimujemy pszczoły na 7 ramkach lub też zamiatamy z dennic na szuflę .I tak w kółko rok w rok i głowy spuszczone każdej wiosny. Nastrój rojowy w ogóle nie występuje w przypadku matek puszczonych na full i z zapasem pierzgi,a jak już to można osłabić i odebrać czerw . Jeszcze jedna uwaga na 12 kg cukru takich rodzin nie przezimujecie. Co jeszcze mogę podpowiedzieć?

waldek6530 pisze:
Mam takie pytanko : dlaczego zalewają mi ramki w izolatorze zarówno wstawiony susz jak i odrobioną świeżo węzę.

A czemu nie wyszły do nadstawki nad kratę ! co to masz za ule leżaki ???
zważ jedno pszczoły składają pokarm obok lub nad czerwiem ( w przypadku Korpusu )
waldek6530 pisze:
Rozumiałbym jakby nie miały miejsca do składania nakropu ale mają pustą nadstawkę a mimo to ograniczają matkę w czerwieniu i mnie denerwują. :pala:

KOlego są jeszcze za słabe i gromadzą pokarm obok czerwiu gdyby była matka plenna to wstawiona węza do izolatora przy średnim pożytku odrobiona jest w 36 godzin i w ciągu 2 dni zaczerwiona komórka w komórkę
:wink:
janekwąs pisze:
10 ramkach wielkopolskich matki przerywają czerwienie i czekają ,aż zwolni się miejsce na jaja

Puknij się w czółko

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
gniazdo na dwoch korpusach to niebo a ziemia do jednego no ale trzeba się o tym przekonać żeby oceniać, ja miałem szczęscie podpatrzyć jak to wygląda u innych juz kilka lat temu,

Zobaczymy jak będą wyglądać Wasze rodziny za 3 tygodnie i kiedy zaczynają się zimne tygodniowe ogrodniki ,a w ulach brak pierzgi i miodu i brak czerwiu bo odebrany do odkładów. :haha:
Ciekawe kto się będzie pukał .

Zaznaczam ,że ja się nie martwię bo już naniosły tyle z mniszka ,że dla niektórych to niewyobrażalne i zaczynają sklepić ,ale przecież nie będę specjalnie kamerki kupował . Zacznę odkłady teraz robić zastanawiam się czy brać po 3 ramki czerwiu z silnych .

kudlaty,

wszystko zależy od tego jak silnymi pożytkami dysponujemy.
Kiedyś przypadkowo po miodobraniu z rzepaku w jednej rodzinie nie założyłem kraty odgrodowej. Matka miała na górze idealne warunki do czerwienia, bo same puste ramki z suszem.Pszczół było zatrzęsienie, ale miodu tyle co żelazny zapas. Co nie znaczy, że na innym terenie nie zda taki układ egzaminu.

janekwąs,

10 ramek wielkopolskich wydaje mi się wielkością idealną-matka i tak musi czerwić ponad 2000 na dobę.
Matematyki nie oszukasz. :)

Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:
A czemu nie wyszły do nadstawki nad kratę ! co to masz za ule leżaki ???
zważ jedno pszczoły składają pokarm obok lub nad czerwiem ( w przypadku Korpusu )

Zalewają mi w izolatorach i to są warszawskie poszerzone leżaki
BoCiAnK pisze:
KOlego są jeszcze za słabe i gromadzą pokarm obok czerwiu

Możliwe,że tak, matki są dość plenne mają sporo czerwiu ale jeszcze może nie jest to szczyt wygryzania się chociaż pszczół na oko jest sporo ale widocznie jeszcze za mało aby poszły do nadstawki.

Szoszon pisze:
10 ramek wielkopolskich wydaje mi się wielkością idealną-matka i tak musi czerwić ponad 2000 na dobę.
Matematyki nie oszukasz.

To gdzie masz miód w tym roku? Kolego ule uginają się od miodu i czerwiu chociaż maj nie był najlepszy raptem 3 dni ciepłe ,a reszta poniżej normy . Teraz chwilowe ochłodzenie ,a za kilka dni zaczną gdzie nie gdzie klony ,a może spadź klonowa i głogi i inne . Mocne rodziny do końca miesiąca dowalą miodu tyle co za 2 lata ,ale o tym przekonają się tylko nieliczni .Niestety na korpusie wielkopolskim gdzie 7 czerwiu i półnadstawka to kokosów nie będzie . :wink:

kudlaty pisze:
gniazdo na dwoch korpusach to niebo a ziemia do jednego no ale trzeba się o tym przekonać żeby oceniać,

Do czego przekonać ???
Myślisz że jak dasz 20 ramek to będziesz miał więcej czerwiu :wink: chyba rozpierdolonego po tych dwudziestu :haha:
Matka z racji ilości ramek nie czerwi więcej :wink: tylko tyle ile może !

janekwąs pisze:
Zobaczymy jak będą wyglądać Wasze rodziny za 3 tygodnie i kiedy zaczynają się zimne tygodniowe ogrodniki ,a w ulach brak pierzgi i miodu i brak czerwiu bo odebrany do odkładów. :haha:
Ciekawe kto się będzie pukał .

Nawet nie wiesz kiedy są Ci trzej Panowie :haha:
za 3 tygodnie to ja będę miał miód w Beczkach odkłady porobione i leżał do Góry Brzuszkiem czekając na nastepne miodobranie o ile pogoda dopisze :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
BoCiAnK pisze:
Nawet nie wiesz kiedy są Ci trzej Panowie :haha:
za 3 tygodnie to ja będę miał miód w Beczkach odkłady porobione i leżał do Góry Brzuszkiem czekając na nastepne miodobranie

I słusznie kolego Bogdanie, że zgasiłeś "gołowąsa". Wstyd dla stolicy. 2;0 dla KSB:). Pozdrawiam.

Ule na jakich gospodaruję: wp wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Praga
Warszawiak, 2:0 dla Janka napisał o zimnych ogrodnikach w tamtym czasie .To co teraz się dzieje od ponad tygodnia nie przewidział kiedy jest zimniej niż zimą . Jego pytanie z 13 maja jest w dalszym ciągu na czasie .Chyba mi nie napiszesz ,że z takiej pogody ma być miód w beczkach co najwyżej w kilkudziesięciu słoikach.

Henryt pisze:
Chyba mi nie napiszesz ,że z takiej pogody ma być miód w beczkach co najwyżej w kilkudziesięciu słoikach.
wielki pszczelarzu z ogromną pasieką, byłem w zeszłym tygodniu pomagać znajomemu w wirowaniu rzepaku, po 25 litrów z rodziny średnio odwirowaliśmy, ja u siebie odwirowałem z rzepaku 15 litrów pierwszym miodobraniem tydzień temu i po 8-10 na drugą turę w zeszłą niedzielę. Coś chyba jednak masz liche te swoje pszczoły jak przy tak dużej pasiece jeszcze nie ponapełniałeś beczek i dziwisz się że miodu nie masz. Albo wiesz co zmień pszczoły na Agi3 one już przy + 6 stopniach u mnie latają. :haha:

Rzepak to inna bajka maluczki pszczelarzyku. To duży pożytek i w waszych rejonach towarowy .Mi styknie to co mam ,a jest tego kilka ton ,a nie smalec po 10 zł . Za cienki jesteś aby tu ktoś brał z Ciebie przykład i się wzorował na gospodarce. Za agi3 dziękuję ,ale nie skorzystam .Mam swoje preferencje dotyczące matek.

Henryt pisze:
Za cienki jesteś aby tu ktoś brał z Ciebie przykład i się wzorował na gospodarce.
Chyba jednak nie ale Tobie nie przejdzie przez gardło by to przyznać.

Chyba Ci jest Przemek. Nie znam was dokładnie. Przemku, przyjacielu dzisiaj z pracownikami przywieźliśmy 400 litrów miodu mniszkowego .Rozlany i za etykietowany ,a jutro na sklepy po 35 zł/kg. Teraz na okrętkę będziemy trzepać bo i "większy" pożytek się pojawił i miodnie szybko się zapełniają .My zaczynamy dopiero się rozkręcać . Tobie też w tym sezonie życzymy wielu doznań i wielu "trzepań".

Henryt pisze:
Przemku, przyjacielu dzisiaj z pracownikami przywieźliśmy 400 litrów miodu mniszkowego
ze 130 czy 140 uli? jakoś niewiele ale również życzę udanego sezonu i jak najwięcej wirowań.

Wczoraj z 50 400 litrów .Dzisiaj z 65 520 litrów. Rekordy to nie są, ale nie gustuję w smalcu. Zaczęła się spadź liściasta .Za tydzień trzeba jechać już po większe ilości.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]