atomek0 pisze:
Zastanawiam się jeszcze czemu matki ratunkowe ,ciągnięte na młodych larwach się nie nadają ? Innymi słowy jeśli osierocimy rodzinę i poddamy mateczniki z młodymi larwami (które de facto będą ratunkowe dla tej rodziny) to takie matki się nie będą nadawać?
Młode larwy poddane do rodziny bezmatecznej są w miseczkach matecznikowych poddawane, takie larwy są karmione inaczej niż te na których pszczoły odciągną Ci mateczniki ratunkowe gdy doprowadzisz do bezmateczności a larwy są w komórce pszczelej. Inne żywienie larw w miseczkach matecznikowych i w komórkach pszczelich na plastrze nim pszczoły przebudują je na matecznikowe znacząco wpływa na jakość matek. Oczywiście jak ktoś chce może sobie hodować matki ratunkowe i takie w pasiece utrzymywać tylko już nie raz czytałem pytania co zrobić bo w maju poszła rójka, delikwent zerwał mateczniki rojowe poddał matkę i nie zaglądał później, pszczoły matkę poddaną ścięły, wyhodowały sobie ratunkową, ta się unasieniła, czerwiła ładnie a wiosną czerw garbaty w rodzinie i lament skąd matkę znaleźć w marcu czy kwietniu.
pisiorek pisze:
chlopie masz rozum? jesli masz to obserwuj matki z wlasnego howu. mam sporo matek f2 i f3 niczym nie odbiegaja od kupionych f1 a nawet bym powiedzial ze sa lepsze tworza silniejsze rodziny, czerwia super.matki te sa z matecznikow rotunkowych zalozonych na larwach wybranych przez pszczoly.
kiedyś może i Ty zrozumiesz gdzie tkwisz w błędzie ale nie będę na siłę Cię przekonywał, że takie postępowanie do poprawy pogłowia w pasiece a w szczególności cech na jakie najbardziej zwracamy uwagę ma się nijak. Zrób swoim F10 kundelkom test higieniczności i zobacz jak się zachowają, nie sama ilość noszonego miodu jest najistotniejsza cechą.
pisiorek pisze:
i nikt mi wody z mozgu nie zrobi 3 dniowa larwa? 1 dniowa? ,pszczoly glupie nie sa na byle czym matecznikow nie zaloza.
masz rację na byle czym nie, na jakiejś larwie, wiesz na jakiej? Bezmateczna rodzina dąży do odciągnięcia mateczników by mieć matkę, jak ma larwy w komórce pszczelej to odciąga wtedy mateczniki, nim je odciągnie to rozwój larwy zachodzi w komórce pszczelej, poczytaj o biologii pszczół, rozwoju matek i robotnic może sam dojdziesz do tego jakie są różnice w rozwoju osobniczym matki z larwy poddanej w miseczce matecznikowej a larwy z komórki pszczelej przebudowanej na matecznik ratunkowy.