FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 21:39 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
W innym wątku toczyła się dyskusja o niechętnym przechodzeniu pszczół przez kratę odgrodową. Wielu chwaliło kraty metalowe. Bociank napisał, że stosuje węgierskie.
I tu właśnie chcę zapytać kolegów jak odróżnić dobrą kratę od złej i gdzie kupić te dobre?Do Węgier mam trochę daleko. W moim mieście jest tylko sklep Bartnika. Stosowałem w tym roku kraty winidurowe i pszczoły nie chciały przechodzić.
Proszę o sugestie i podpowiedź gdzie można kupić dobry sprawdzony produkt.
pozdrawiam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
Witam.Trudno polecać tu jakiegos sprzedawce myśle ze jak kupisz gdziekolwiek kraty metalowe to beda one podobnej jakości Rzeczywiście Bociank zauważył u siebie niechęć pszczół do krat windurowych i wydaje mi sie ze cos w tym może być. No ale to pozostawiam sobie i innym do obserwacji w przyszłym sezonie .pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Lankstroth,Dadant,Zander
potok5 pisze:
W innym wątku toczyła się dyskusja o niechętnym przechodzeniu pszczół przez kratę odgrodową. Wielu chwaliło kraty metalowe. Bociank napisał, że stosuje węgierskie.
I tu właśnie chcę zapytać kolegów jak odróżnić dobrą kratę od złej i gdzie kupić te dobre?Do Węgier mam trochę daleko. W moim mieście jest tylko sklep Bartnika. Stosowałem w tym roku kraty winidurowe i pszczoły nie chciały przechodzić.
pozdrawiam.

Witam

Koleg ma na mysli sklep Bartnika Sadeckieg, czy to jest inny???????
Jesli Sadecki to powinien miec????........
Ja ostatnio ogladalem i 10 sztuk kupilem, swietne kraty gladkie kanty i krata tak moim zdaniem wydaje sie lepsza i elastyczniejsza wykonana z super materialu PP dopuszczonego d o kontaktu z rzywnoscia i mnie wydaje sie taka krata jagby cieplejsza niz ta druciana, plastik to tez obcy element dla pszczulek ale prety metalow jeszczebardziej.
Jak dotychczas mam wszystkie z metalu ale w nadchodzacym sezonie przejde na te plaszikowe o grubisci 3mm krata taka kosztuje w niemczech 4,80 euro troche drogo ale nie czeba robic zadnej ramy drewnianej jak to prze drucianych bywa.
Krata bardzo chigieniczna i mozna ja myc Kerszerem pod durzym cisnieniem.
A metalowe sa nawet drozsze bo uniwersalna 50x50 kostuje 6,90 eura.
Pozdrowienia Krzysztof K

Krzysztof K pisze:
potok5 pisze:
pozdrawiam.

Witam

Koleg ma na mysli sklep Bartnika Sadeckieg, czy to jest inny???????
Jesli Sadecki to powinien miec????........
Ja ostatnio ogladalem i 10 sztuk kupilem, swietne kraty gladkie kanty i krata tak moim zdaniem wydaje sie lepsza i elastyczniejsza wykonana z super materialu PP dopuszczonego d o kontaktu z rzywnoscia i mnie wydaje sie taka krata jagby cieplejsza niz ta druciana,

Tak są to dużo lepsze niż winidurowe
ale i dużo droższe ok 15-17 zł , jest z nimi mały kłopot czyszczenie ręczne ale w zimie idzie to lepiej jak latem
Przypominam winidurowe wystarczyło z rolować i wstawić do zamrażarki na chwilę po rozprostowaniu były prawie czyste z wosku
Węgierskich się tak nie da próbowałem i popękała
Taniej napewno było by kupić u poducenta słyszałem że cena nie przekracza 10 zł

Awatar użytkownika

[

Tak są to dużo lepsze niż winidurowe
ale i dużo droższe ok 15-17 zł , jest z nimi mały kłopot czyszczenie ręczne ale w zimie idzie to lepiej jak latem
Przypominam winidurowe wystarczyło z rolować i wstawić do zamrażarki na chwilę po rozprostowaniu były prawie czyste z wosku
Węgierskich się tak nie da próbowałem i popękała
Taniej napewno było by kupić u poducenta słyszałem że cena nie przekracza 10 zł[/quote]

Witam

Bogus a jagbysmy zrobili takie zbiorowe zamuwienie u producenta powiecmy 100 pszczelarzy jagby kazdy zamuwil 25 sztuk to bylo by 2500 sztuk i moze by to sie oplacalo, i nawet wysylka z Wegier nie byla by taka Straszna bo u mojego chandlarza gdzie kupuje drobny sprzet aktuelnie ta 3mm kosztuje 4,90 za sztuke musialbym zapytac jak by sie wzielo np: 100 sztuk czy nie bylo by taniej????.......
Ale czy producent sprzeda nam Pszezelarzom?????........Chyba ze ktos zarejestrowany jest jako firma to ma szanse zakupic po cenie producentza????
Te kture ja kupilem sa dosyc elastyczne i moim zdanie mozna je myc w myjce do naczyn dodajac kwasku cytrynowego i wlaczajac program na +60 stopni wedlug danych kraty wytrzymuja do +80 stopni muwie o goracej wodzie, ale wystarczy 60 stopni.
Ja myje w myjce wszystkie wiaderka do karmienia z pokrywkami w srodku siateczka, po wymyci sa jak nowe i siateczki w pokrywkach czyste.
Pozdrawiam Krzysztof K

Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
Krzysztof K pisze:
Witam

Bogus a jagbysmy zrobili takie zbiorowe zamuwienie u producenta powiecmy 100 pszczelarzy jagby kazdy zamuwil 25 sztuk to bylo by 2500 sztuk i moze by to sie oplacalo, i nawet wysylka z Wegier nie byla by taka Straszna bo u mojego chandlarza gdzie kupuje drobny sprzet aktuelnie ta 3mm kosztuje 4,90 za sztuke musialbym zapytac jak by sie wzielo np: 100 sztuk czy nie bylo by taniej????.......
Ale czy producent sprzeda nam Pszezelarzom?????........Chyba ze ktos zarejestrowany jest jako firma to ma szanse zakupic po cenie producentza????
Te kture ja kupilem sa dosyc elastyczne i moim zdanie mozna je myc w myjce do naczyn dodajac kwasku cytrynowego i wlaczajac program na +60 stopni wedlug danych kraty wytrzymuja do +80 stopni muwie o goracej wodzie, ale wystarczy 60 stopni.
Ja myje w myjce wszystkie wiaderka do karmienia z pokrywkami w srodku siateczka, po wymyci sa jak nowe i siateczki w pokrywkach czyste.
Pozdrawiam Krzysztof K

Z tym zamówieniem świetny pomysł pewnie połowa forum by się zapisała.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tylko rozmiary zamawianych byłyby różne. Bo jest duża różnorodność w typach uli użytkowanych przez forowiczów.

Tytuł:
Awatar użytkownika

krzysglo pisze:
Tylko rozmiary zamawianych byłyby różne. Bo jest duża różnorodność w typach uli użytkowanych przez forowiczów.

Witam

Sa uniwersalne 50x50 i karzdy moze sobie dociac do odpowiedniej wielkosci!!!!!!

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
Ja sie bym pisał.

Tytuł:

Myślę że nie ma co się zastanawiać jeżeli ktoś ma dostęp do producenta tych krat i mógłby większą ilość załatwić niech napisze i jaka cena jeżeli ktoś będzie chciał zadzwoni i się zapisze zobaczymy ile sztuk się uzbiera

Tytuł:
Awatar użytkownika

krzysglo pisze:

Witam

Jeszcz cos ciekawego na temat krat!!!!!........
Wczoraj dowiedzialem sie z pewnego zrudla ze jezeli chodzi o wymiary to mozna ruzne zamuwic i zawsze wszystkie beda tak samo kosztowac, naturalnie mam namysli cene doslownie od producenta, tagrze wymiary nie graja role w cenie.
Nawet muj znajomy chandlarz sprzetu na zawsze taka sama cene niezalerznie od wymiaru.
Pozdrawiam Krzysztof

Tytuł:

Znalazłem sklep który oferuje różne grubości krat odgrodowych jednak niestety nie ma w nim 3mm
1101 Krata metalowa pozioma Wielkopolska
1110 Krata winidurowa pozioma 0,5mm szt 3,60 zł
http://www.sprzet-pszczelarski.com/www/ ... dur_05.jpg
1111 Krata winidurowa pozioma Wielkopolska 1,0mm szt 5,50 zł
http://www.sprzet-pszczelarski.com/www/ ... aty/10.jpg
1113 Krata winidurowa pozioma 0,4mm szt 3,30 zł
http://www.sprzet-pszczelarski.com/www/ ... dur_05.jpg

Jeżeli produkują różne to musi być jakaś różnica więc powiedzcie coś.

Tytuł:

Link do cennika sklepu
http://w124.wrzuta.pl/plik/0NFJ6au6v8Y/aaaa

Tytuł:

Temat rozgrzebany i pozostawiony, było by ok ale nie jest bo coś mi się zdaje że jeszcze ktoś zadał pytanie... Nie jest to jedyny przypadek. Nie wierzę że nie potraficie odpowiedzieć na to pytanie.
Ktoś tu kogoś olewa ??

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]