FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 00:14 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Miejscowość z jakiej piszesz: skwierzyna
Witam. Mam jedną rodzinkę, którą dostałem od znajomego co kupił dom od nieżyjącego już pszczelarza. W ogrodzie został mu jeden ul wlkp leżak. Rodzinka była w opłakanym stanie. Właściwie to nie wierzyłem, że przezimuje. Ale podkarmiłem, podymiłem i ku mojemu zdziwieniu w marcu już coś tam latało. W niedziele przenosiłem do nowego ula. Teraz obsiada 18 ramek na 2 korpusach. Ul ten będę przenosił z działki kumpla na swoją pasiekę która znajduję się około 1km od tej działki. W międzyczasie aby nie wracały na stare miejsce chcę postawić ten ul koło swojego bloku na działce, gdzie dookoła jest bardzo dużo lipy. I teraz pytanie, czy jest sens jeszcze dokładać nadstawkę z węzą aby coś pszczoły ponosiły, czy już jest za późno na to aby odrobiły te ramki i jeszcze coś naniosły?

Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
Jeden km. to za mała odległość na przenoszenie ula, lotna pszczoła wróci na stare miejsce i stracisz tą pszczołę co spowoduje osłabienie rodziny. Jedyne wyjście to wywieść tą rodzinę gdzieś na działkę na odległość 4-5 km. i po paru dniach jak się obleci przywieść na twoją działkę i tam ją ustawić , w ten sposób zostanie lotna pszczoła i ona przyniesie Ci miód z tej lipy. Możesz dać nadstawkę jak pogoda dopisze i pożytek to odbudują i zaleją miodem.

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Miejscowość z jakiej piszesz: skwierzyna
I teraz dylemat. Działka, na której mam teraz pszczoły jest oddalona od tej na którą tymczasowo chciałem przenieść pszczoły jest oddalona w linii prostej około 3600m. Kurdę troszkę blisko i jest obawa, że pszczoła wróci. Ale pożytki są pod nosem i to całkiem fajne a tam u kumpla pustynia... ryzykować? może tam nie doleci jak zobaczy co ma pod nochalem :D
ale popatrzę jeszcze gdzie by tu przewieźć te pszczoły ciut dalej

wojtekL pisze:
Działka, na której mam teraz pszczoły jest oddalona od tej na którą tymczasowo chciałem przenieść pszczoły jest oddalona w linii prostej około 3600m.
Możesz wywieźć na tą działkę ale muszą tam zostać 21 dni minimum by najstarsza pszczoła pamiętająca obecne ustawienie ula spadła z racji wieku, z takiej odległości nie wrócą, dopiero wtedy możesz przewieźć ul na swoją działkę która jak pisałeś jest 1 km od obecnego ustawienia. Możesz im półkorpus z węzą dać pomiędzy obecne gniazdo a drugi korpus jaki mają jeśli oczywiście obsiadają wszystkie obecne ramki na czarno.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]