FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 19:09 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Witam.
Dostałem od znajomego znajomego znajomej [...] dwie matki pszczele.
Nie do końca wiem czy są one reprodukcyjne czy nie.
Jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc to bardzo proszę.
Obrazek

Nikt nie szprecha?

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Jarek pisze:
Nikt nie szprecha?

a co tu do sprechania , jak wszytko napisane ? Muttern( matka) i opis linii , a poniżej linia ojcowska ( Drohnen) . Werstehen Sie ?

Ale czy da się z tego wywnioskować sposób inseminacji. Naturalny czy sztuczny? Bo nie jestem do końca pewien czy to matka reprodukcyjna.

Wątpię aby była inseminowana, tylko u nas tak robią bo nie ma izolowanych trutowisk. W każdym razie na kwitach nie ma takiej informacji , więc domyślnie na trutowisku.

Awatar użytkownika

Ja wstydziłbym się pokazać tak wypełnioną metrykę komukolwiek (pięcioletnie dziecko napisało by ją lepiej),a co dopiero wysłać takie coś za granicę. Ma gość tupet.

"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"

Ule na jakich gospodaruję: Zander
Miejscowość z jakiej piszesz: Sankt Lorenzen bei K
Matki uasienione są na trutowisku górskim Hoher Randen, trutnie linii AGT. Wydaje sie być w porządku. Matki wygryzły się 16 maja i są czystorasowe (Reinzucht)

:oops: faktycznie , nie zwróciłem uwagi na pieczątkę z nazwą trutowiska, bo na pierwszym kwicie rozmazana

Czyli reproduktorki? i

Jarek pisze:
Czyli reproduktorki? i

a to dla Ciebie znaczy ? To dość teoretyczne pojęcie, a o tym czy nadają się do reprodukcji dowiesz się nie z kwitu ,ale oceniając ich matki-córki i rodziny jakie utworzą. Tak się powinno oceniać reproduktorki i dopiero po takiej ocenie powinny być sprzedawane .

manio pisze:
o tym czy nadają się do reprodukcji dowiesz się nie z kwitu ,ale oceniając ich matki-córki. Tak się powinno oceniać reproduktorki i dopiero po takiej ocenie powinny być sprzedawane .
dokładnie dlatego już pisałem na forum że matka reprodukcyjna to taka która przynajmniej rok daje córki i jest oceniona po tym jakie je dała i jakie te córki dają pszczoły robotnice. Takie matki reprodukcyjne powinno się wprowadzać dopiero do pasieczyska a jeszcze lepiej dwulatki po ocenie z dwóch różnych lat szczególnie jeśli nie są inseminowane a un bo wtedy po takiej dwuletniej ocenie córek reproduktorki możemy ocenić czy dobrze się unasieniła naturalnie jeśliby brać pod uwagę cechy przekazane przez różne trutnie. Ja to sobie upraszczam i matki reprodukcyjne kupuję tylko inseminowane bo wiem od jakich trutni pobranym nasieniem zostały unasienione. Nie ma loterii jak w przypadku matek un nawet unasienianych na jakichś górskich trutowiskach które i tak uważam nie są aż tak w 100 % pewne że tylko określonej linii/rasy trutki tam latają.

"Reinzucht Koenigin" oznacza matkę czystorasową, wiem że w Sieradzu trudno uwierzyć w pełną izolację górskich trutowisk ( czy masz doświadczenie ???!!! z takimi matkami) ale one są naprawde kontrolowane i doskonale prowadzone. "Zucht Koenigin" oznacza matkę reprodukcyjną po ocenie, ale takie matki od dobrego hodowcy kosztują przy kraince 400-500 Euro (unasienione na trutowisku :shock: ) i trzeba się w kolejce ustawić. Na przykład u mojego sąsiada znanego hodowcy w Austrii na 2017 trzeba się zapisywać. Generalnie do uzyskania matek użytkowych wystarczy Reinzucht

Mittelwand pisze:
wiem że w Sieradzu trudno uwierzyć w pełną izolację górskich trutowisk
trudno bo zarówno tam, jak i u nas w lasach bywają dzikie pszczoły więc nie sądzę by takie trutowisko było w pełni wolne od obcych trutni.

Mittelwand pisze:
"Reinzucht Koenigin" oznacza matkę czystorasową
pieczątka niewiele oznacza też taką sobie mogę wyrobić.

Mittelwand pisze:
"Zucht Koenigin" oznacza matkę reprodukcyjną po ocenie, ale takie matki od dobrego hodowcy kosztują przy kraince 400-500 Euro (unasienione na trutowisku :shock: ) i trzeba się w kolejce ustawić.
i tylko po takich powinno się hodować ale po inseminowanych nie un, o tym pisałem na forum w temacie o matkach od polbarta.

Cordovan pisze:
i tylko po takich powinno się hodować ale po inseminowanych nie un, o tym pisałem na forum w temacie o matkach od polbarta.

Nie bądź śmieszny , to że coś pisałeś to dokładnie nic nie znaczy , a piszesz jakby to była prawda objawiona , dogmat pszczelarski. Na świecie robią to inaczej i nie pytają o zdanie Pana Cordovana w Sieradzu, wiec są nieudolnymi hodowcami czy od razu oszustami handlującymi skundlonymi matkami ? Bądź poważny , bo raz piszesz z sensem ,a potem tak walniesz ,że ręce opadają .
Matka czysta rasowo, ale nie ma gwarancji że jej córki będą wybitne, jak te po 200 zł od Polbarta :mrgreen: Choć pewnie hodowca zbadał , że takie połączenie linii matecznej i trutowej daje dobre pszczoły , ale to nie to samo co matka reprodukcyjna .

manio pisze:
Matka czysta rasowo, ale nie ma gwarancji że jej córki będą wybitne,
fakt bo nie wiadomo czym się unasieniły na tych niby zamkniętych górskich trutowiskach, po inseminowanej masz jednak pewność bo wiesz po jakich trutniach (jeśli były celowo izolowane wcześniej) nasieniem była taka matka unasieniona.

manio pisze:
Na świecie robią to inaczej i nie pytają o zdanie Pana Cordovana w Sieradzu, wiec są nieudolnymi hodowcami czy od razu oszustami handlującymi skundlonymi matkami ? Bądź poważny , bo raz piszesz z sensem ,a potem tak walniesz ,że ręce opadają .
Nie twierdzę, że są nieudolnymi hodowcami ale skoro sprzedają matki un które nie są unasieniane na wyspach jako reprodukcyjne to jasne, że każdy z nich jest oszustem, bo to są matki użytkowe a nie reprodukcyjne, co nie oznacza że nie możesz sobie po takich hodować - wolna wola Twoja.

Jeśli miałbym kupować matkę reprodukcyjną un to tylko taką jaka została unasieniona na wyspie Nexeloe (BF) ew. Borkum (Sklenar) lub Wangeooge (Troiseck). Poczytaj sobie opisy np. Kelda http://www.buckfast.dk/pl/bq-info-pl.html i pomyśl - jak nasi hodowcy sprowadzają te matki po 65 euro to po czym hodują?

Nie pisz Cordovan bzdur-proszę! Matki z trutowisk są i mogą być matkami reprodukcyjnymi. Pisnie, iż większość hodowców matek w Europie (Świecie?) to oszuści jest poprostu niegodne i niezgodne z etyką i etyką pszczelarską. Sam pracuje na doskonale izolowanym trutowisku i wiem ile zachodu kosztuje zadbanie o pełną izolację terenu. A uwaga, iż pieczątka którą podbity jest Zuchtnachweis może być fałszywa świadczy o braku wiary w ogólną uczciwość pszczelarzy, no ale się trochę nie dziwię...

Mittelwand pisze:
Matki z trutowisk są i mogą być matkami reprodukcyjnymi.
Jasne jeśli trutowiska są na wyspach w innym przypadku możesz pomarzyć o izolacji trutowiska. Nie godne jest sprzedawanie matek użytkowych jako reprodukcyjne. Nie twierdzę że ta pieczątka jest fałszywa ale że mogę kazać sobie wykonać identyczną ale po Polsku.
Mittelwand pisze:
Sam pracuje na doskonale izolowanym trutowisku i wiem ile zachodu kosztuje zadbanie o pełną izolację terenu.
poza wyspami na terenie gdzie mogą zalatywać inne trutnie nie ma takiej możliwości nawet w górach by takie trutowisko miało prawo być izolowane więc skończcie pitolić te bzdety o takich trutowiskach.

Amen! Sieradz światowym centrum wszechmądrości pszczelarskich! I to ma być dyskusja na forum, wszechwiedząca PLE PLE ma zawsze rację a cały wszechświat(poza granicami oczywiście kidyś wojewódzkiego MIASTA) jest GŁUPI JAK BUT :D

Mittelwand, ja tylko napisałem jak jest naprawdę a żaden z hodowców ani ich pracowników (jak Ty) nie napisze że jest inaczej bo matki pseudo-reprodukcyjne z unasienienia naturalnego przestały by się sprzedawać po 45-65 euro bo za użytek nikt tyle nie zapłaci.

Matka reprodukcyjna jaka powinna iść do hodowcy to matka selekcjonowana, po przynajmniej rocznej a jeszcze lepiej dwuletniej ocenie zarówno pod względem jakości córek jak i po tych tych córkach oceniane powinny być cechy robotnic pod względem: miodności, higieniczności, rojliwości, zimowli i agresji. Takie matki reprodukcyjne są tylko inseminowane i tylko wcześniej izolowanymi trutniami po matce owej inseminowanej reproduktorki ( czyt. zarodowej), jak chcesz wiedzieć dlaczego zapytaj pracodawcy, może Ci powie. Dopiero po takiej matce można hodować matki reprodukcyjne i unasieniać je zarówno przez inseminację jak i naturalnie jeśli unasienienie naturalne odbywa się na terenie całkowicie pozbawionym obcych trutni niż pożądane, a takie coś występuje tylko na wyspach o jakich wspomniałem jak narazie. Na stałym lądzie w żadnym kraju nie ma w pełni izolowanego trutowiska, zawsze istnieje jakiś % prawdopodobieństwa że naleci tam obcy truteń.

Nie mam koęgo pytać, sam sobie sterem, żaglem i okrętem. Kończę-nie znasz się i tyle, siejesz zamęt, ferment i kwas. Typowe piekiełko po polsku. Z frustracjami do psychologa, a szkoda że młodzi pszczelarze którzy tu wchodzą muszą czytać te Twoje bzdury, błagam nie odpowiadaj, rób sobie pieczątki jakie chcesz i udaj się na jakąś wyspę niedaleko Sieradza aby się 100% izolować. Nie obrażaj się tylko,i tak się nie obrazisz-przecież to TY zawsze masz rację. Aha! to Ty obrażasz wszystkich dookoła.

Mittelwand pisze:
szkoda że młodzi pszczelarze którzy tu wchodzą muszą czytać te Twoje bzdury
szkoda Tobie chyba bo przestaną kupować wasze pseudo "reproduktorki un" unasieniane w górach na izolowanych trutowiskach. :haha: Ciekawe dlaczego jak wytknie się takim jak Ty że robią ludzi w ch..a to zaraz odpisujecie że do psychologa trzeba się wybrać i że się taki jak ja nie zna wogóle. Ja wiem swoje i nie tworzę tego z nieba mam takie informacje z pewnego źródła bo od jednego z hodowców jaki sprzedaje pewne matki reprodukcyjne a nie jakieś użytki un w górach jako reproduktorki.

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Cordovan, Wszechwiedzący kolego, w jedym temacie twierdzisz ze w Polsce i w Niemczech nie ma wysp - trutowisk, a tutaj wymieniasz jeśli się nie myle dwie niemieckie...zdecyduj sie jakie masz zdanie o reproduktorkach, a najlepiej przestan mącic...w większosci tematów zajmujesz głos i często zarzuca Ci się pisanie bzdur. To chyba o czyms świadczy i nie sądze ze to większość się wciąż myli...A te Twoje pościnane mateczniki, o których wkółko trąbisz, odciągane w trakcie akacji wcześniej mogłes zaizolowac i miałbyś dorodne matki...

kamild4 pisze:
Cordovan, Wszechwiedzący kolego, w jedym temacie twierdzisz ze w Polsce i w Niemczech nie ma wysp - trutowisk, a tutaj wymieniasz jeśli się nie myle dwie niemieckie..
Nie napisałem że nie ma wysp na których się unasienia matki, pisałem o trutowiskach na stałym lądzie tych w "górach" jak to ktoś napisał. Czytaj z uwagą. Jest jeszcze jedna wyspa w Niemczech na której unasieniane są matki reprodukcyjne konkretnie Jjuist.

kamild4 pisze:
A te Twoje pościnane mateczniki, o których wkółko trąbisz, odciągane w trakcie akacji wcześniej mogłes zaizolowac i miałbyś dorodne matki
Owszem mogłem zaizolować w 9 dniu jak je przeglądałem ale nie przypuszczałem że zetną już odciągnięte mateczniki, widzisz wciąż się uczę i potrafię do tego przyznać, podobnie jak potrafię bez skrupułów wytknąć każdemu że brednie napisał.

kamild4 pisze:
w większosci tematów zajmujesz głos i często zarzuca Ci się pisanie bzdur. To chyba o czyms świadczy i nie sądze ze to większość się wciąż myli
ta większość po prostu nie jest w stanie tego zrozumieć i dlatego dla nich są to bzdury. Ciekawe że Ci co robią tak jak radzę z własnego doświadczenia by nie popełnili tych błędów co ja, źle na tym nie wychodzą jak do tej pory. Ja zresztą już przywykłem do tego że zarzuca mi się pisanie bzdur i śmieję się z takich wpisów. One mnie już nie irytują jak kiedyś, teraz mnie bawią, bawi mnie to, że ktoś nie może pojąć czegoś co jest sprawdzone i wykłada mu się jak na talerzu i wytyka mi taki pisanie bzdur. Luz kolego. :mrgreen:

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Rudawa
Cordovan, jestem czytelnikiem forum póki co, ale Ciebie to już nie da się po prostu czytać (a naprawdę staram się omijać twoje posty), jesteś nieuprzejmy, wszechwiedzący, generujesz same kłótnie na forum. Niemal każdy temat w którym się udzielasz kończy się pyskówką. Jak już ktoś napisał w innym temacie chamem każdy może być, ale samokrytyka czasem jest niezmiernie istotna.

astroludek pisze:
jesteś nieuprzejmy, wszechwiedzący, generujesz same kłótnie na forum. Niemal każdy temat w którym się udzielasz kończy się pyskówką.
a gdzie ja komuś nieuprzejmie odpisuję? wyzywam kogoś? klnę? wytykam tylko brak wiedzy i to tak razi, z tego robią się pyskówki w moim kierunku. Każdy komu się nie podobają moje wpisy może sobie kliknąć w swoim profilu "dodaj do wrogów" - opcja ignorowania postów danego użytkownika i żaden mój post się takiemu komuś nie wyświetli, już o tym pisałem. Takie to trudne?

Wiesz, jest taka zasada, jak Ci 100 osób mówi że jesteś pijany, a ty twierdzisz że jesteś trzeźwy, to jednak większość ma rację. Zdarzały się już groźby z Twojej strony do różnych użytkowników, nieuprzejmości są na bieżąco. Tak jak napisałem, trochę samokrytyki. Nie kontynuuje bo fajny temat znowu został popsuty...

astroludek pisze:
Wiesz, jest taka zasada, jak Ci 100 osób mówi że jesteś pijany, a ty twierdzisz że jesteś trzeźwy, to jednak większość ma rację.
nie ma to przełożenia na pszczelarstwo, zapewniam Cię, no i jestem trzeźwy. :piwko:

astroludek pisze:
Zdarzały się już groźby z Twojej strony do różnych użytkowników
bezpodstawne stwierdzenie z Twojej strony, chyba zasłyszane, groźby są karalne a mnie jakoś nikt o nic nie oskarżył. Nikomu zresztą nie groziłem. :pl:

astroludek pisze:
nieuprzejmości są na bieżąco
jakoś nie mogę zauważyć tego w swoich wpisach no chyba że pisanie prawdy i użycie słowa bzdura, pierdoła jakich używa wielu jest nieuprzejmością, kurcze wielu jest tutaj nieuprzejmych. :załamka: :bezradny:

No i tak wygląda dyskusja z Tobą, nic nie dociera :) ZAWSZE masz rację. Nie rozumiesz analogi. Nie czytasz tego co Ci piszą inni, a jak czytasz to nie rozumiesz.
Zwróć uwagę że swoje wypowiedzi można przekazywać w uprzejmy sposób - tak czyni to zdecydowana większość użytkowników tego forum, bez wywyższania się i jednocześnie przekazują cenną informację i wiedzę. Np. mily_marian i wielu innych.
Nie zamierzam kontynuować dyskusji z Tobą, jest to zwyczajna strata czasu :) Masz przerośnięte ego, zastanów się nad tym.

A dajcie sobie spokój. Temat wyczerpany , nie przekonacie go. Ma swoje papiery i nic go nie zmieni. Może kiedyś dorośnie. Lubi mieć rację , nawet za cenę śmieszności, więc śmiejcie się zamiast irytować i dochodzić prawdy :blee:

astroludek pisze:
Nie zamierzam kontynuować dyskusji z Tobą, jest to zwyczajna strata czasu
to wrzuć na luz i nie odpisuj na moje posty.
astroludek pisze:
ZAWSZE masz rację.

nie wiem czy zawsze czy nie, jeśli nie mam w jakimś temacie wiedzy nie podejmuję w nim dyskusji by uniknąć tego że napiszę coś w czym mogę nie mieć racji.

astroludek pisze:
Nie czytasz tego co Ci piszą inni, a jak czytasz to nie rozumiesz.
czytam , rozumiem i podobnie jak mnie wytykają że nie mam racji tak i ja to robię. Zabronisz mi?

astroludek pisze:
bez wywyższania się
nie wywyższam się, może tak mnie niektórzy odbierają, szczególnie Ci co mają małe pojęcie o pszczelarstwie a wchodzą w dyskusję ze mną. Nie zraża mnie to.

astroludek pisze:
Masz przerośnięte ego, zastanów się nad tym.
Coś musiałeś napisać jak każdy komu zabrakło merytorycznych słów do dyskusji. Rozumiem to i śmieję się z tego.

manio pisze:
A dajcie sobie spokój. Temat wyczerpany , nie przekonacie go. Ma swoje papiery i nic go nie zmieni. Może kiedyś dorośnie. Lubi mieć rację , nawet za cenę śmieszności, więc śmiejcie się zamiast irytować i dochodzić prawdy :blee:
o widzisz kolego astroludek nawet jeden z największych oponentów moich na tym forum wreszcie wyluzował. Ja też się śmieję a nie irytuję już z czyichś wpisów na mój temat.

Cordovan, temacie "Matki od Polbarta" napisales ze trutowiska na wyspach sa tak samo w Niemczech jak i w Polsce. A sa w Polsce takowe? Z Twojego wpisu wynikalo ze nie ma ani tu ani tu, a tu wymieniles juz trzecie niemiecka...

kamild4, jeśli masz na myśli ten zapis mój
Cordovan pisze:
kamild4 pisze:
Cordovan, teraz sprostowales . Wlasnie o to mi chodzilo, zeby ktos nie pomyslal ze reproduktorka nie moze byc naturalnie unasienniona. W Polsce niestety nie ma takich trutowisk, wiadomo, ale w Niemczech np juz sa.

tak samo są w Niemczech jak i w Polsce.
to była ironia, zarówno w Polsce jak i w Niemczech nie ma na stałym lądzie trutowisk jakie były by w pełni izolowane od obcych trutni.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Nawet trutowiska na wyspach nie sa całkowicie "sterylne" [badania Holenderskie przy okazji początkowej selekcji pszczoły Elgon ].
Co do korelacji cena -wartość użytkowa matki :roll:
jakby cena miała proste przełożenie na wartość matki to Świat byłby za prosto urządzony ,cena to wynik trików marketingowych i snobizmu .
Czy matki reprodukcyjne z Instytutu w Celle są gorszej jakości ? :roll:
przy cenie poniżej 100 euro od tych po grubo ponad 100 euro od innych
hodowców ?
Nie dotyczy to matek zarodowych będących " bankami genów" ale to inna bajka .

I to jest taka właśnie prawda. Idealne są tylko nasze żony, dziewczyny i córki :mrgreen:

Cordovan, dokladnie ten. Chodzilo o trutowisko na wyspie wspomniane chwile wczesniej.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Korczyna
Jarek pisze:
Witam.
Dostałem od znajomego znajomego znajomej [...] dwie matki pszczele.
Nie do końca wiem czy są one reprodukcyjne czy nie.
Jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc to bardzo proszę.
Obrazek

Jarku,
Te karteczki to inaczej świadectwa pochodzenia u nas nazywane kartami pochodzenia.
Rodowód matki pszczelej (reprodukcyjnej, zarodowej)zarówno niemiecki jak i polski, wygląda zupełnie inaczej.
W rodowodzie masz dane do dziadków wstecz + wyniki oceny wartości użytkowej i hodowlanej dla rodziców i dziadków matki+ wynik badania morfometrycznego(komputerowe badanie punktów na skrzydełkach robotnic), potwierdzający przynależność przodków do 1 z ras(morfomertia nie dotyczy buckfasta).
Takie rodowody występują w obrocie pomiędzy hodowcami, a prawie nigdy nie otrzymuje ich reproducent matek.
Wprawdzie rodowód daje jakiś zasób informacji,ale i tak materiał musisz sprawdzić sam.
Proponuję odchować kilka matek i za rok o tej porze stwierdzisz czym dysponujesz.
Matki masz czystorasowe i tylko tyle tak naprawdę z świadectw wynika.

kamild4 pisze:
napisales ze trutowiska na wyspach sa tak samo w Niemczech jak i w Polsce. A sa w Polsce takowe?
na Ornecie.

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Zgadza się.

Na trutowiskach można stosować jedną lub kilka linii trutni do unasienniania.
Ostatnim, coraz bardziej widocznym zjawiskiem w hodowli, jest inseminacja matek pszczelich, zmiksowanym nasieniem trutni, pochodzącym niejednokrotnie od kilkunastu linii pszczół.
Rodzina pszczela jest jak drużyna piłkarska. Nie mogą być w niej sami bramkarze lub sami napastnicy.
Zapraszam do lektury. http://www.polbart.com/

Pozdrawiam,
polbart

polbart, powiedz jaka jest różnica w wartości matki zarodowej i reprodukcyjnej?

Prawdziwych zarodowych się nie sprzedaje.

Pozdrawiam,
polbart

Przykładowe "tabliczki znamionowe" matek pszczelich, unasiennionych na wyspie Baltrum. Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam,
polbart

Jeszcze jedno pytanie.
Czy mając taką matkę mogę sprzedawać odkłady z jej córkami a kupujących informować że są to matki sklenar z własnej hodowli a nie jakieś kundelki? Bo zawsze kupujący o to pytają (słusznie z resztą).
Czy można spodziewać się że będą jak w opisie linii

47/19/48
Stara linia hodowlana z bardzo łagodnymi pszczołami, dającymi wiele satysfakcji w obsłudze. Tworzy rodziny silne, nieskłonne do rójki, o dużej wydajności. Dobra linia do krzyżowania.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]