FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 20:53 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
Post: 25 lipca 2015, 21:56 - sob 

Rejestracja: 09 listopada 2011, 21:42 - śr
Posty: 450
Lokalizacja: Ruszajny k.Olsztyna
Ule na jakich gospodaruję: Dadant i 1/2 Dadanta.
Właśnie gotuję brzeczkę na czwórniaka -15 litrów.
Mam pytanie czy 40g kwasku cytrynowego będzie ok?
Kiedy dodać kwasek do gotującej brzeczki czy przy dodawaniu matki drożdżowej?

_________________
Pozdrawiam
Lopez


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lipca 2015, 22:01 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Lopez, ja bym radził zrobić bez kwasku, ewentualnie dać na początku tak 1/4 porcji. Zawsze później możesz dokwasić do smaku.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lipca 2015, 22:05 - sob 

Rejestracja: 16 lutego 2015, 23:55 - pn
Posty: 16
Ule na jakich gospodaruję: wkp.26/18
Miejscowość z jakiej piszesz: Kołobrzeg
Lopez, Cynik ma racje z kwaskiem poczekaj możesz dać dla złamania smaku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lipca 2015, 22:07 - sob 

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3756
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Nie do końca tak jest.
Kwaśne środowisko jest dużo korzystniejsze dla rozwoju drożdży.

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lipca 2015, 22:10 - sob 

Rejestracja: 09 listopada 2011, 21:42 - śr
Posty: 450
Lokalizacja: Ruszajny k.Olsztyna
Ule na jakich gospodaruję: Dadant i 1/2 Dadanta.
To dać na początek 20g ?
A dać teraz do gotującej się czy do ostudzonej razem z MD?

_________________
Pozdrawiam
Lopez


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lipca 2015, 22:11 - sob 

Rejestracja: 16 lutego 2015, 23:55 - pn
Posty: 16
Ule na jakich gospodaruję: wkp.26/18
Miejscowość z jakiej piszesz: Kołobrzeg
Lopez, z MDM


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lipca 2015, 22:17 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
JM, miód sam w sobie jest "kwaśny". Drożdże ruszą bez względu czy damy ten kwasek czy też nie. Jedynie trzeba uważać na stare przepisy (szczególnie z Cieślaka). Tam podają koszmarne ilości kwasku.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lipca 2015, 22:32 - sob 

Rejestracja: 09 listopada 2011, 21:42 - śr
Posty: 450
Lokalizacja: Ruszajny k.Olsztyna
Ule na jakich gospodaruję: Dadant i 1/2 Dadanta.
Ok to dam 20g jutro z MD , dzięki za szybkie odpowiedzi :pl:

Jeszcze tylko jedno na 15l dać całą paczkę drożdży i pożywki?

_________________
Pozdrawiam
Lopez


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lipca 2015, 07:10 - ndz 

Rejestracja: 15 września 2009, 11:54 - wt
Posty: 1305
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Jakie masz drożdże? Bo na opakowaniu moich napisane było, że drożdży nie należy dzielić wiec wsypalem całe opakowanie (na opakowaniu napisane było od 5 do 25l, ja miałem 10).
Tylko napisałeś, że już gotujesz brzeczke więc matkę drozdzową chyba masz przygotowana?

_________________
Pozdrowienia z Warmii


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lipca 2015, 09:22 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
nie przy każdych drożdżach trzeba robić MD, ja przyznam preferuję do miodów (trójniaków) BAYANUS G-995, przerobią wszystko włącznie z balonem :)

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lipca 2015, 11:01 - ndz 

Rejestracja: 09 listopada 2011, 21:42 - śr
Posty: 450
Lokalizacja: Ruszajny k.Olsztyna
Ule na jakich gospodaruję: Dadant i 1/2 Dadanta.
Ja właśnie mam G-995 ale i tak trzeba je uwodnić z 30min przed dodaniem, tylko dać całą paczkę na 15l nastawu i całą paczkę pożywki?

_________________
Pozdrawiam
Lopez


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lipca 2015, 11:30 - ndz 

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3756
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Drożdży daj całą porcję, można by nawet dać więcej, nic by to nie zaszkodziło gdyż one i tak muszą się jeszcze wielokrotnie rozmnożyć.
Pożywkę proporcjonalnie do objętości nastawu.

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lipca 2015, 13:16 - ndz 

Rejestracja: 11 października 2012, 18:33 - czw
Posty: 186
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Jak używasz g995 to daj kwasek po skończonej fermentacji. Ja daje sok z kilku cytryn.

_________________
ramka 26+13, pożytki: rzepak, akacja, lipa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lipca 2015, 13:30 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Lopez, ja daję
- odżywki w ilości 0,5g activitu + 0,5g DAF na każdy litr nastawu
- drożdże BAYANUS G-995 daję w ilości minimum 0,5g na każdy litr nastawu. Jak się sypnie więcej to nie zaszkodzi.


Tu masz trochę więcej mojej zabawy z miodami: http://cynig.blogspot.com/2013/03/miody-pitne-krok-po-kroku.html

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lipca 2015, 13:52 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 czerwca 2012, 06:19 - ndz
Posty: 572
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Z jakiego miodu robicie miod pitny? Ja w ub. roku zrobiłem trojniaka i czworniaka z rzepakowego i szczerze mowiac bardziej smakuje mi z gryczanego. Za bardzo delikatny wyszedl.Z gryki bardziej wyrazny smak.W tym roku jak zostanie mi gryczanego to zrobie z niego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lipca 2015, 22:31 - ndz 

Rejestracja: 02 maja 2014, 21:23 - pt
Posty: 70
Ule na jakich gospodaruję: wkp.
Miejscowość z jakiej piszesz: Czechowice-Dziedzice
atomek0 pisze:
Z jakiego miodu robicie miod pitny?


Osobiście uważam że miód rzepakowy kompletnie się nie nadaje na miód pitny, bardzo mdły ni jaki smak tego trunku - być może komuś smakuje.
Bardzo lubię miód pitny lipowy no a na pierwszym miejscu to gryczany, i raczej bez dodatków soków owocowych
Polecał bym aby wszyscy ci co robią miody wypróbowali drożdży BC S103 i pożywka fosforan dwuamonu z mikro elementami, jest to szczep dedykowany specjalnie dla miodów pitnych i restartów, (wysoko alkoholizujące 18%) miody z tych kultur wychodzą genialnie, robiłem już na wielu kulturach bakterii.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lipca 2015, 23:36 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 22:59 - pn
Posty: 124
Lokalizacja: Mysłowice
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
CYNIG pisze:

Tu masz trochę więcej mojej zabawy z miodami: http://cynig.blogspot.com/2013/03/miody-pitne-krok-po-kroku.html


Ile % Ci wyszło na tym winku? 33 Blg daje w przybliżeniu 17% alk, a bayanusy jak mało które są w stanie dociągnąć do takiej zawartości alkoholu.
Czy zatem nie ma sporej szansy, że zamiast półsłodkiego wyjdzie wytrawne?

Sam nastawiam sobie miody, tylko że owocowe i miód dodaję stopniowo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lipca 2015, 08:48 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Lezz, jak widać na tym blogu ja preferuję głównie miody owocowe i wszelkie pomiary Blg trzeba traktować z dużym przybliżeniem (duże poprawki na niecukry).
Faktem jest że trójniakom jest bliżej do półwytrawnych jak półsłodkich ale też duży na to wpływ (smakowy) ma domieszka agresywnych smaków owocowych takich jak np aronia.

Natomiast czwórniaki przefermentowane do końca zawsze wychodzą wytrawne.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 lipca 2015, 16:43 - śr 

Rejestracja: 09 listopada 2011, 21:42 - śr
Posty: 450
Lokalizacja: Ruszajny k.Olsztyna
Ule na jakich gospodaruję: Dadant i 1/2 Dadanta.
A więc fermentacja idzie na całego aż słychać szum :) Dałem całą paczkę drożdży i połowę paczki pożywki. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Mam też pytanie jak nastawiacie miody z popłuczyn odsklepin to jak ustalacie stosunek wody do miodu , z pomiaru BLG ?
Teraz mam zamiar nastawić w małym 5l gąsiorku dwójniaka z lipy :pl:

_________________
Pozdrawiam
Lopez


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 lipca 2015, 09:22 - czw 

Rejestracja: 15 września 2009, 11:54 - wt
Posty: 1305
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Lopez pisze:
Teraz mam zamiar nastawić w małym 5l gąsiorku dwójniaka z lipy :pl:

Też noszę się z takim zamiarem do tego zastępując część wody jakims sokiem

_________________
Pozdrowienia z Warmii


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji