FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 15:06 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth,wielkopolski
Witam znalazłem na allegro ule korpus zrobiony ze styropianu ale chyba rama jest drewniana, jak ten styropian jest zabezpieczony od srodka?

http://www.allegro.pl/item851445189_ule ... czoly.html

Tytuł:
Witam.

Ten też w takim układzie czyli dennica 2 X korpus gniazdowy i daszek kosztuje 150 zł.
Tak tylko na pierwszy rzut oka jak myślisz z którego byłbyś bardziej zadowolony?
Który z nich według Ciebie wytrzyma dłużej?

Pozdrawiam.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Moim zdaniem z tego co pokazał typers
Moje jedno tylko pytanie przedstawione przez was ule są nie kompletne dlaczego ?
w podstawowy skład ula wchodzi
-- Dennica , dwa duże korpusy ,daszek , (i na życzenie powałka z pajączkami )
-- Dennica , jeden duży gniazdowy korpus , 3 x pół nadstawka (i
i na życzenie powałka z pajączkami )

Tytuł:
W przykładzie z allegro aby cena była niższa niż za skład standardowy (tak mi się wydaje), a co za tym idzie bardziej zostanie zauważona taka oferta.

A w zdjęciu które ja zamieściłem dlatego że jest to tylko przykład, skład ula na zdjęciu to dennica, korpus gniazdowy, 2 razy półkorpus i daszek, dokładnie takie ule robiłem dla jednego pszczelarza z tego forum :-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeżeli w tym ulu z allegro od wewnatrz jest tylko styropian to moim zdanie nie nadaje się on do hodowli pszczół. Można tam pozaieszać ramki zamiast na strychu. Ul typersa jest ok.

Ledwo błysną zorze !A wy , pszczółki , robotniczki ,
Chciałbym ja wam sprostać ,
Rano wstawać i pracować ,
Byle miodu dostać !

Tytuł:
typers pisze:
W przykładzie z allegro aby cena była niższa niż za skład standardowy (tak mi się wydaje), a co za tym idzie bardziej zostanie zauważona taka oferta.

Przyjacielu to w tym przypadku uważam to za nie uczciwe tez owego czasu robiłem ule na zamówienia i pokazany skład ula = się cenie która mogła podlegać negocjacji
Jeżeli gość kupi to co wystawca pokazuje na allegro to go w sezonie przeklnie bo do prawidłowej gospodarki potrzebny jest podstawowy skład i pojemność ula a nie chwyt cenowy

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth,wielkopolski
w zadnym wypadku nie mam zamiaru tego tego ula kupowac, bede bawił sie sam tym bardziej ze mam mozliwosc otrzymania desek pocietych pofrezowanych jak bede chciał o jakich długosciach itd odpowiednio suche. Tylko zbic i czesc. zastanawiam sie tylko cze ul wielkopolski korpus zrobic na 10 ramek czy tez na 12. i czy lepiej zrobic 3 korpusy gniazdowe czy 2 + nadstawka.

Tytuł:
Tutaj pewnie chodzi jeszcze o coś innego, a mianowicie ludzie to w większości "wzrokowcy" potencjalny klient zobaczy tani ul typu którego szuka i już podświadomie zaczyna myśleć że to jest okazja (bo tak tanio). Następnie dzwoni do producenta i mu mówi że chciałby taki ul ale.........i tu jest modyfikacja składu ula. Producent liczy i rachuje i wychodzi cena podobna do innych tego typu, a skoro już potencjalny klient zadzwonił omówił temat to i często jest tak że kupi. A więc to że cena jest na oko niska ma na celu zwabienie klienta, często po to aby kupił towar (po negocjacjach) wcale już nie tak tanio.

U mnie ul jak już nie raz pisałem kosztuje 185 zł, skład dennica, 2 X korpus gniazdowy, półkorpus i daszek z wentylacją. Oczywiście wielkopolski.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]