FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 17:32 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Otrzymałem właśnie scenariusz filmu, w którym należy rzetelnie odpowiedzieć na kilka pytań. Jako, że film będzie wyświetlany dla małych dzieci, właściwe byłyby jak najtrafniejsze odpowiedzi. Tak będą nasze podopieczne postrzegane przez dzieciaki.

Wypowiedź lektora:
Zbierając nektar z kwiatów i wydzielinę z liści, czyli spadź, zapylają kwitnące drzewa w
sadach i większość roślin, którymi żywi się człowiek.

Myślę, że to zdanie należałoby poprawić. Wynika z niego, że zbierając wydzielinę z liści zapylają rośliny.. i w moim mniemaniu spadź jest wydzielana przez liście..

zmieniłbym na: słodką wydzielinę mszyc z liści (drzew??).

Wracając do pytań.

1 na czym polega prowadzenie pasieki i opieka nad pszczołami

Tu opowiem, iż zadaniem pszczelarza jest zapewnienie pożytku (dostępu do kwiatów) oraz rokrocznego leczenia pszczół, które w tej chwili bez pomocy pszczelarza nie byłyby w stanie przetrwać. Co jeszcze Waszym zdaniem (odpowiedzi zazwyczaj jednozdaniowe, szybkie, krótkie)

2 Ile pszczół jest w ulu

No właśnie.. 15-80 tys? Słyszałem ostatnio od wieloletniego pszczelarza, ze mając rodzinę w izolatorze 3ramkowym osiąga 60 tyś.

3 jak zorganizowana jest społeczność pszczół

Jak to w jednym zdaniu.. chyba omawianie czynności jakie podejmuje pszczoła w zależności od wieku jest zbyt długie. Czy to matka kieruje pszczołami, czy jednak pszczoły rządzą, mimo, że matka nazywana jest królową. Matka pszczela czy królowa?

4 dlaczego pszczoły wracają do ula
(najciekawsze - tutaj nie znam odpowiedzi)

5 co dzieje się z pszczołami zimą,

Wbrew temu co myślą ludzie, zima to najcięższy okres dla pszczół. Muszą zapewnić odpowiednią temperaturę tworząc kłąb zimowy, w centrum którego temperatura nie może spaść poniżej 25 stopni, na zewnątrz zaś około 10/12. Pamiętajmy, że pszczoła krzepnie (chyba tego dziecko nie zrozumie) poniżej 10/12 stopni. Właśnie, 10 czy 12?

6 jak dokarmia się głodne pszczoły.

Właśnie - cukier, czy syropy cukrowe? Czy wspominać dzieciakom, jak ciężko jest taki cukier przerobić pszczołom i ile umiera?

oraz:
ile pszczół musi pracować w ulu, aby napełnić słoiczek miodu (10 pszczół musi pracować przez cale swoje życie, by wyprodukować ok 500 g miodu); o tym, jak pszczoły zbierają miód w plastrach i jak potem pszczelarz wybiera miód z ula.

Tutaj to już ogólniki (choć jak widzicie - bzdurne)

Czy plastry pszczele można porównać do pokoi w domu? Lub do czego najlepiej? Ul - dom..

Zaczynają kręcić o 7 rano.. Więc czasu niewiele, kto ma fajny pomysł, piszcie proszę, inaczej będę mówił jak czuję :D Czyli co wyżej napisałem. Myślę jednak, że lepiej fakty/formę wspólnymi siłami ustalić.

adamjaku pisze:
Otrzymałem właśnie scenariusz filmu, w którym należy rzetelnie odpowiedzieć na kilka pytań. Jako, że film będzie wyświetlany dla małych dzieci, właściwe byłyby jak najtrafniejsze odpowiedzi. Tak będą nasze podopieczne postrzegane przez dzieciaki.

Wypowiedź lektora:
Zbierając nektar z kwiatów i wydzielinę z liści, czyli spadź, zapylają kwitnące drzewa w
sadach i większość roślin, którymi żywi się człowiek.

Myślę, że to zdanie należałoby poprawić. Wynika z niego, że zbierając wydzielinę z liści zapylają rośliny.. i w moim mniemaniu spadź jest wydzielana przez liście..

zmieniłbym na: słodką wydzielinę mszyc z liści (drzew??).

Wracając do pytań.

1 na czym polega prowadzenie pasieki i opieka nad pszczołami

Tu opowiem, iż zadaniem pszczelarza jest zapewnienie pożytku (dostępu do kwiatów) oraz rokrocznego leczenia pszczół, które w tej chwili bez pomocy pszczelarza nie byłyby w stanie przetrwać. Co jeszcze Waszym zdaniem (odpowiedzi zazwyczaj jednozdaniowe, szybkie, krótkie)

2 Ile pszczół jest w ulu

No właśnie.. 15-80 tys? Słyszałem ostatnio od wieloletniego pszczelarza, ze mając rodzinę w izolatorze 3ramkowym osiąga 60 tyś.

3 jak zorganizowana jest społeczność pszczół

Jak to w jednym zdaniu.. chyba omawianie czynności jakie podejmuje pszczoła w zależności od wieku jest zbyt długie. Czy to matka kieruje pszczołami, czy jednak pszczoły rządzą, mimo, że matka nazywana jest królową. Matka pszczela czy królowa?

4 dlaczego pszczoły wracają do ula
(najciekawsze - tutaj nie znam odpowiedzi)

5 co dzieje się z pszczołami zimą,

Wbrew temu co myślą ludzie, zima to najcięższy okres dla pszczół. Muszą zapewnić odpowiednią temperaturę tworząc kłąb zimowy, w centrum którego temperatura nie może spaść poniżej 25 stopni, na zewnątrz zaś około 10/12. Pamiętajmy, że pszczoła krzepnie (chyba tego dziecko nie zrozumie) poniżej 10/12 stopni. Właśnie, 10 czy 12?

6 jak dokarmia się głodne pszczoły.

Właśnie - cukier, czy syropy cukrowe? Czy wspominać dzieciakom, jak ciężko jest taki cukier przerobić pszczołom i ile umiera?

oraz:
ile pszczół musi pracować w ulu, aby napełnić słoiczek miodu (10 pszczół musi pracować przez cale swoje życie, by wyprodukować ok 500 g miodu); o tym, jak pszczoły zbierają miód w plastrach i jak potem pszczelarz wybiera miód z ula.

Tutaj to już ogólniki (choć jak widzicie - bzdurne)

Czy plastry pszczele można porównać do pokoi w domu? Lub do czego najlepiej? Ul - dom..

Zaczynają kręcić o 7 rano.. Więc czasu niewiele, kto ma fajny pomysł, piszcie proszę, inaczej będę mówił jak czuję :D Czyli co wyżej napisałem. Myślę jednak, że lepiej fakty/formę wspólnymi siłami ustalić.

To zdanie z wydzieliną zmień masz racje bo to tak trochę błędnie brzmi pszczoły zbierają wydzielinę mszyc czyli spadź(cukry)-moze byc tak albo tak jak ty napisałeś.

1.Krótko i prosto-Prowadzenie i opieka polega również na wpływaniu na niektóre czynniki dzięki którym pszczelarz w pewien sposób wpływa na rodzinę pszczelą.Celem pszczelarzy jest ochrona pszczół przed zagrożeniami zewnętrznymi takimi jak opryski -wiem paradoks :Ditp oraz zapewnienie im godziwych warunków w postaci ich domków uli w dobrym stanie-możesz to uprościć.

2 Powiedz im że rodzina pszczela to biologicznie kompletna grupa pszczół dzielących się na samice-robotnice,matka pszczela,samce-trutnie licząca od 20-80 tys osobników lub podziel to i napisz że w okresie letnim liczy 80 tyś-100 tyś w szczycie rozwoju a w okresie zimowym powiedzmy silna rodzina z 20 tyś osobników z tymże że bez trutni myślę że tak będzie lepiej bo dzieci nie pomyslą że latem i zima trutnie są w ulach.

3.Społeczność pszczół jest harmonijna mamy samice matka pszczela,robotnice oraz samce trutnie,matka pszczela dba o liczebność pszczół składając jajka(czerwiąc),robotnice mają określone role,karmicielki,woszczarki,strażniczki,pszczoły lotne,pszczoły-zwiadowczynie,porządkowe,kitujące może za długo,trutnie unasienniają matki-ja lubię dużo mówić wic bym wspomniał że matka żyje do 5 lat robotnica w trybie 3x21 czyli 42 dni a truteń około 60.Możesz mówić matka pszczela lub królowa pszczół zamiennie bedzie ok.Funkcje możesz im darować :D

4.Pszczoły wracają do ula gdyż są stymulowane przez matkę feromonami min, 9keta-2oksykapronowy-feromon sobie podaruj :D

5.Poniżej 8 stopni krzepnie.

6.Możesz wspomnieć będą je szanować napisz o cukrze i że z niego robimy syrop myślę że o inwertach nie ma sensu pisać.

Ul=Dom
Plastry-no mogą być pokoiki

Ja lubie dużo mówic więc jest długo. :D

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
adamjaku, w jakim wieku są dzieci? Do tego trzeba dobrać język.
Ja akurat robię za konsultanta do książki dla dzieci w wieku 2-5 lat. To jest jazda :)

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Awatar użytkownika

Wszystko ma 3,5 minuty.. więc same konkrety.. mojego gadania pewnie 60-90 sekund.. też o pszczołach mogę mówić bez końća, ale ma być po jednym prostym zdaniu.

Warto gdzieś wpleść, ze pszczoły po zapachu się poznają.

CYNIG - 7-9.. chyba. Więc prosto i obrazowo musi być.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Polecam lekturę książeczki dla dzieci "W niebieskim ulu" Cecyli Lewandowskiej.To był mój pierwszy "podręcznik pszczelarski" jak jeszcze sam nie czytałem i jest napisany językiem dla dzieci , ale w dobrym tego słowa znaczeniu. Może ta lektura Was Czcigodni Konsultanci zainspiruje . Stara rzecz , ale cenna w zalewie współczesnych debilnych książeczek dla dzieci .

Awatar użytkownika

Można usunąć.. i tak mnie zmusili do gadania głupot :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]