FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 19:13 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Mam takie pytanie. Chciałbym podmienić pszczołom korpusy gniazdowe. Chodzi o to, że te, w których teraz siedzą są słabo zabezpieczone przed warunkami atmosferycznymi. Mam nowe, dobrze zabezpieczone. Malowane były 2 tygodnie temu więc z zapachem drewnochronu raczej nie powinno być problemu. Przynajmniej dla ludzi ale nie wiem jak pszczoły zareagują... Czy taka podmiana korpusów gniazdowych teraz nie wpłynie negatywnie na pszczoły, ich zdolność do przezimowania i w ogóle czy nie będzie miała na nie złego wpływu? Jak myślicie, można wykonać taką operację? Robi się tak? A może nie ma to żadnego wpływu na pszczoły?

vega pisze:
Mam takie pytanie. Chciałbym podmienić pszczołom korpusy gniazdowe. Chodzi o to, że te, w których teraz siedzą są słabo zabezpieczone przed warunkami atmosferycznymi. Mam nowe, dobrze zabezpieczone. Malowane były 2 tygodnie temu więc z zapachem drewnochronu raczej nie powinno być problemu. Przynajmniej dla ludzi ale nie wiem jak pszczoły zareagują... Czy taka podmiana korpusów gniazdowych teraz nie wpłynie negatywnie na pszczoły, ich zdolność do przezimowania i w ogóle czy nie będzie miała na nie złego wpływu? Jak myślicie, można wykonać taką operację? Robi się tak? A może nie ma to żadnego wpływu na pszczoły?

Robi się :mrgreen: pamiętaj o temperaturze przy przenoszeniu i musisz dokładnie przenieść ramki w takim układzie w jakim były w poprzednim ulu.
Zrób tak-najpierw wyszukaj matkę i plaster z nią przenieś do nowego korpusu który postawisz na starej dennicy a stary korpus z boku na cegłach,lub stojaku i później przenosisz tak żeby nie zmieniac pszczołom układu ramek.
Stary korpus zabierasz.

Zrób to sprawnie i szybko uważaj na rabunki,nie rozchlapuj syropu.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Według mnie, to nie jest konieczne utrzymanie układu. W tej chwili układa się już gniazda i układaj je już tak jak będą zimowały (usuń stare, czarne, źle odbudowane ramki lub przenieś na brzeg).

Szukanie wcześniejsze matki to 2x rozgrzebywanie ula - nie ma sensu. Uważaj tylko, aby gdzieś po drodze do nowych korpusów nie upadła.

adamjaku pisze:
Według mnie, to nie jest konieczne utrzymanie układu. W tej chwili układa się już gniazda i układaj je już tak jak będą zimowały (usuń stare, czarne, źle odbudowane ramki lub przenieś na brzeg).

Szukanie wcześniejsze matki to 2x rozgrzebywanie ula - nie ma sensu. Uważaj tylko, aby gdzieś po drodze do nowych korpusów nie upadła.

Ja znajduje matki szybko a nie sa oznakowane.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Vega, odstawiasz korpus z pszczołami który chcesz zabrać na prawo, lewo, lub do tyłu, kladziesz na dennicy nowy, pomalowany korpus, następnie ramka po ramce przekładasz pszczoły ze starego do nowego, najlepiej w takiej samej kolejności jak są w zabieranym. Resztę pszczół która będzie na nim siedzieć strząsasz/zmiatasz do nowego, zabierasz stary pusty, nowy zamykasz i po sprawie.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Bardzo wszystkim dziękuję. Wydaje się, że lepiej jest to robić przed wieczorem aby ryzyko ewentualnych rabunków było mniejsze?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Lepiej w dzień, kiedy nie ma pszczoły lotnej w ulu. Przecież to szybsze niż przegląd.

Ule na jakich gospodaruję: WLP
Miejscowość z jakiej piszesz: świętokrzyskie
Mam pytanie dotyczące zabezpieczenia ula, czy drewnochron nie jest szkodliwy dla pszczół?

Malował będziesz przecież na zewnątrz nie wewnątrz więc jak wyschnie to nie będzie szkodliwy.

Ule na jakich gospodaruję: WLP
Miejscowość z jakiej piszesz: świętokrzyskie
dzięki za szybką odpowiedź. do tej pory zabezpieczałem pokostem bo brałem się że drewnochron zaszkodzi pszczołom.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]