FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 21:57 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Witam

Problem mam wyniku nadal występującej u mnie spadzi, której odkąd zajmuję się pszczołami na moim terenie nie było. Zawsze po miodobraniu lipowym był koniec sezonu, układanie gniazd, pobudzanie do czerwienia itd. W tym roku jest inaczej pszczoły bardzo mi osłabły, zalewają gniazda, matki nie czerwią w wyniku braku miejsca. Początkiem sierpnia odwirowałem zasklepiony miód z gniazd aby zwolnic miejsce matką , a tydzień później ramki ponownie zalane były od góry na dół. Pewnie problemu by nie było gdybym posiadał więcej korpusów (obecnie każdy ul to dodatkowo na miód duży + półkorpus). Dzisiaj chciałem z miodni wybrać cały miód, ale nadal mimo iż całe ramki są poszyte, brzegowe wolne komórki zawierają świeży nakrop. Można wirować taki miód, gdzie śladowe ilości są nakropu czy nadal czekać? Bardzo chętnie poczytam jakieś rady, gdyż nigdy nie miałem u siebie takiej sytuacji o tej porze roku.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jak się niema korpusów to bendzie zawsze problem. Na akacje trzeba mieć już na 3 korpusach wielkopolskich a nie na jednym. Bo zawsze bendzie problem z czerwieniem i z odbiorem miodu. Lepiej mieć mniej rodzin o jednio trzecią i wziosć wiencej miodu niż z jedno korpusowych. Pozdrawiam miły_marian

Sprawdź jaką zawartość wody ma miód który jest całkowicie dojrzały, jeśli poniżej 18% a nakropu jest niewiele na skrajnych komórkach to ja bym brał z tym, że wyjmowanie plastrów z uli zacząłbym wczesnym świtem po całej nocy odparowywania nakropu przez pszczoły, refraktometr powinien być w ciągłym użyciu w takiej sytuacji

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
miły_marian. pisze:
Jak się niema korpusów to bendzie zawsze problem. Na akacje trzeba mieć już na 3 korpusach wielkopolskich a nie na jednym. Bo zawsze bendzie problem z czerwieniem i z odbiorem miodu. Lepiej mieć mniej rodzin o jednio trzecią i wziosć wiencej miodu niż z jedno korpusowych. Pozdrawiam miły_marian
Pięknie napisane.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Matti_Lesniczy, się nie wpisało. Ustaw ramkę poziomo i punij o rękę jak nie masz refraktometru, jak stukniesz mocno, nie poleci, to znaczy, że miód dojrzały. Tylko nie ogołoć ich całkiem.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Standardowo od 10 lat zawsze miałem ule wielkopolskie (dwa duże korpusy + półnadstawka), gdzie część gniazdowa była tylko na jednym korpusie a pozostałe dwa przeznaczone na miodnie i w zupełności to wystarczało. Część uli mam także podobnie jak w pasiece ambrozji na jednym dużym plus trzy półkorpusy i również elegancko się sprawdzało w ostatnich latach. Obecny rok jest inny, pozalewały wszystko co możliwe spadzią i nie ma możliwości odbioru nawet całkowicie poszytych ramek, gdyż brzegami jest świeży nakrop. W przyszłości pewnie będę musiał nie ograniczać się do trzech korpusów tylko mieć w zapasie dodatkowe w razie wystąpienia tak intensywnych pożytków.

Matti_Lesniczy, a ja doradzę Ci jeszcze coś innego, jak masz nieposzytą spadź to idź ją odwiruj o 6 rano, po nocy będzie na tyle odparowana, że nawet nieposzyta będzie miała nie więcej jak 19% wody i można taką odwirować, po odwirowaniu przerotował bym ramkami by te zalane ale bez czerwiu z gniazda dać w górę a do gniazda dać te po wirowaniu.

Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
CarIvan, Przemek, zbiorczo to pewnie i będzie i poniżej 19 ale przy intensywnym zbiorze z tego świeżego po jednej nocy to bym nie oczekiwał takich wartości... Jak ma obawy co do dojrzałości niezasklepionego to niech odwiruje bez odsklepiania na niskich obrotach a dopiero później odsklepi i wywiruje poszyty... Trochu zabawy ale ja z nawlocia czasami tak robiłem...

Ramki pszczele

xsiek, albo jak ma się dużą pasiekę i takie duże dopływy spadzi czy innych miodów warto zainwestować w osuszacz do miodu i jeśli jest obawa, że ma miodek ciut za dużo wody to do osuszacza i po sprawie.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]