FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 22:01 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: dol śląsk
Witam . Jak w temacie ,chciałbym przełożyć pszczoły z warszawskiego do wielkopolskiego .Czy mozna to jeszcze zrobic czy poczekać do wiosny?

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Do wiosny...co roku na forum te same pytania:) lepiej poczekac bo na wiosne nic im nie bedzie jak przelozysz. Najlepiej jak najszybciej jak tylko w cieniu bedzie min 15 st

lepiej poczekac bo na wiosne
Najlepiej jak najszybciej

to jak najszybciej czy czekać?

Konrad, w kwietniu przeprawisz sobie, jak pszczoły będą już ładnie ciągnęły węzę byś mógł sukcesywnie wymieniać przeprawiane plastry na ramki z węzą.

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Wybacz za skrot myslowy;) najszybciej, najwczesniej ale wiosna:) i jak Przemek napisal, jak zobaczysz ze pobielaja plastry lub ciagna weze to dzialac.

Wszystko jasne .Dziękuję za porady.

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Konrad, Ja bym to zrobił teraz ,przy okazji "wtulił " przy podkarmianiu ze dwie ramki z węzą .Na wiosnę już bym miał spokój .A nie napisałeś z jakich warszawskich wz czy wp bo to duża różnica przy przeprowadzce z wz to bajka :wink:

Awatar użytkownika

Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Sporo zależy od temperatury. Jak jest ciepło, to i o resztkę wziątku łatwiej i syrop szybciej odparują i łatwiej czerw ogrzeją. Powiem tyle - 2 tygodnie temu robiłem odkład, zabrałem z 2 uli łącznie 4 r z czerwiem na wygryzieniu, w to miejsce 4 r z węzą. Wszystkie już odbudowane i zaczerwione niemal w całości. Czyli przekładka wg mnie jeszcze możliwa. Zwłaszcza na Dolnym Śląsku. Ale decyduj sam:) Pozdrawiam.

baru0 pisze:
Konrad, Ja bym to zrobił teraz
Niech przezimuje sobie jeszcze na ramce warszawskiej a w kwietniu przełoży, jak nie potrafi na wlkp gospodarować może ich właściwie nie zazimować i później będzie lament, że kazali mu przeprawiać teraz plastry i pszczoły nie przezimowały. Zmiana ułożenia plastra to zmiana kierunku komórek, ułożenia zapasów, rozmieszczenia pierzgi, trochę za późno na to by teraz robić taki raiwach pszczołom i zmuszać je do zmiany w gniazdach, która nawet jeśli sobie jakoś z tym poradzą może wyjść dla nich niekorzystnie. Bezpieczniej dla niego będzie je przezimować na ramce warszawskiej niezaleznie czy to wz czy wp i w kwietniu przeprawić plastry a następnie je sukcesywnie wymieniać na nowe ramki z węzą, wycofując te przeprawiane do miodni, po pierwszym pożytku ich eliminacja a do miodni węza by odrobiły mu susz dziewiczy.

MODERATOR

CarIvan pisze:
trochę za późno na to by teraz robić taki raiwach pszczołom i zmuszać je do zmiany w gniazdach, która nawet jeśli sobie jakoś z tym poradzą może wyjść dla nich niekorzystnie

A Norweski system zimowli na węzie ?

baru0 pisze:
A Norweski system zimowli na węzie
niechaj testują Norwedzy, ja podziękuję. Ani pszczoła do tego nie przystosowana, ani klimat nie taki w całym roku. Wolę zazimować na plastrach jakie są ciepłe dla pszczół, z komórkami w właściwym kierunku, pełnymi zapasów i pierzgi. Poza tym nie doradzę nikomu by tak zimował bo sam nie zimowałem, nie mam w tym zakresie wiedzy i nie zamierzam jej zdobywać testując czy rodzina choćby jedna przezimuje w taki sposób.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: leżak wielkopolski z nads 1/2D
CarIvan pisze:
baru0 pisze:
A Norweski system zimowli na węzie
niechaj testują Norwedzy, ja podziękuję. Ani pszczoła do tego nie przystosowana, ani klimat nie taki w całym roku. Wolę zazimować na plastrach jakie są ciepłe dla pszczół, z komórkami w właściwym kierunku, pełnymi zapasów i pierzgi. Poza tym nie doradzę nikomu by tak zimował bo sam nie zimowałem, nie mam w tym zakresie wiedzy i nie zamierzam jej zdobywać testując czy rodzina choćby jedna przezimuje w taki sposób.

Iwanie który chce być Carem. Ty jako piszacz w literaturze Pszczelarskiej gazetowej powinieneś znać a nawet spróbować sposobów wszelkich jakie są możliwe z pszczelarstwem i pszczołą ,choćby po to żeby znać odpowiedź a nie bujać w obłokach.Zapewne większość Twych artykułów to bajanie. Gdyż w każdym szanującym się sklepie sprzedawca powinien znać smak każdego produktu .

A wracając do tematu , to system Norweski to dość dobra alternatywa ażeby niektóre z rodzin pszczelich które mają zauważalne zmiany i odstają z jakością od całości pasieki co do rozwoju ,wykonać ten zabieg podając syrop 1:1 do momentu odbudowy węzy. Trwa to ok tygodnia i 7-8 ramek bez problemu odbudowują. Sama zimowla przechodzi dość elegancko ,a wiosenny start jest b. szybki .Dla samej ciekawości należy spróbować każdemu ażeby się przekonał co potrafi pszczoła a nie wyłącznei polegać na powielanej (niezawsze z sensem) literaturze .

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
W tym roku spróbowałem jedną rodzinę przenieść na węzę. Od 10 lipca bez problemu odbudowane
8 ramek dadanta, dużo czerwiu . Ramki pięknie odbudowane , bez komórek trutowych. To nie do końca metoda norweska, bo tam zimuje się bez pyłku, aby dodatkowo opóźnić rozwój wiosenny i uniemożliwić czerwienie przed pojawieniem się pierwszego pyłku. Przeniesienie pszczół na węzę teraz to nie eksperyment tylko eksterminacja rodziny. Nie wszystko da się wprost przenieść na nasze warunki.

MODERATOR

manio pisze:
teraz to nie eksperyment tylko eksterminacja rodziny.

Tutaj bym sie nie zgodził przynajmniej w naszym terenie ,kwiatów jeszcze dosyć jak dostaną syrop to odbudują a i zaczerwić też pewnie trochę zaczerwią .Osobiście nie mam potrzeby tego robić ,ani też czasu żeby poeksperymentować ale na pszczelarski rozum ma się udać .
Wracając do tematu ., ramki z czerwiem przełożyć do nowych a zapasy niech noszą do nowej węzy i się uda na pewno .

qq pisze:
Iwanie który chce być Carem. Ty jako piszacz w literaturze Pszczelarskiej gazetowej powinieneś znać a nawet spróbować sposobów wszelkich jakie są możliwe z pszczelarstwem i pszczołą ,choćby po to żeby znać odpowiedź a nie bujać w obłokach.Zapewne większość Twych artykułów to bajanie. Gdyż w każdym szanującym się sklepie sprzedawca powinien znać smak każdego produktu .
Kolego nic nie powinienem. Nie każdy ma obowiązek testować w swoich rodzinach to co napisał ktoś inny, owszem można ale ja akurat tego nie zamierzam robić z metodą norweską zimowania pszczół. Nie widzę takiej potrzeby a to co napisałem w Czasopiśmie Pasieka to nie bajanie a moje własne doświadczenia z którymi nie każdy musi się zgadzać. Mało tego napisałem wraz z emilmagiem Emilem od nas z forum Biuletyn pszczelarski jaki jest w każdej bibliotece państwowej bo wydawało to Ministerstwo dla bibliotek (nawet mam w domu kilka egzemplarzy jak by ktoś chciał) jak również tekst w Kalendarzu 2016, jaki będzie dostępny w połowie września tego roku i kolportowany przez Czasopismo jest mojego autorstwa (też będę miał kilka egzemplarzy autorskich). Wielu na tekstach jakie napisałem, opierając się o nie, prowadzi własne małe hobbystyczne pasieki i wielu z chęcią je czyta, tak wynika z informacji jakie spływają drogą emailową i telefoniczną do Czasopisma.

qq pisze:
A wracając do tematu , to system Norweski to dość dobra alternatywa ażeby niektóre z rodzin pszczelich które mają zauważalne zmiany i odstają z jakością od całości pasieki co do rozwoju
Wracając do tematu to nie wiedze takiej potrzeby bo rodziny moje siedzą na 30 ramkach wlkp , niektóre na 20 + 10 1/2 wlkp, wszystkie matki mam tegoroczne, wszystkie maja w 100% wymienione gniazda, spory zapas pierzgi, żelazny zapas pokarmu ok 4 kg na rodzinę i pomiędzy 7 a 9 ramek z czerwiem w 70-80% zaczerwienia plastrów. Nie widzę potrzeby by je w takiej sytuacji przenosić na węzę a testować tego nie zamierzam bo szkoda mi pszczół.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

CarIvan pisze:
Nie widzę potrzeby by je w takiej sytuacji przenosić na węzę a testować tego nie zamierzam bo szkoda mi pszczół.
A szkoda bo naprawde warto taki czy podobny test przeprowadzić

stantom20 pisze:
naprawde warto taki czy podobny test przeprowadzić
a Ty robiłeś to? taki test już kilka lat temu przeprowadził Pan Woszczyński i było to opisane jako metoda skandynawska.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Tak dzięki tej metodzie (skandynawskiej) wyrobiłem swoją o której pisałem już tu na forum tz. na zimową pszczołe matki czerwią już tylko na dziewiczych plastrach (węzie)100% gniazdowych ramek zamieniam na nowe ramki z wezą

a gdzie masz element walki z warrozą, bo w tej metodzie o to biega a nie wyrotowaniu plastrów? ile paszy zużywasz na zakarmienie?
jakie wyniki zimowli masz?

stantom20, nawet jeśli ta metoda - w głównej mierze mająca wyeliminować varroa oraz plastry z jakimikolwiek oprzędami nawet po jednym pokoleniu pszczół a nimi ew. wirusów i bakterii - była by korzystna w zastosowaniu to uważam osobiście że odpowiednio ciepłe plastry, zapas pierzgi i już od połowy lipca przygotowane przez pszczoły gniazdo do zimowli będzie dla nich lepszą opcją niż danie im teraz ramek z węzą i paszy by ją na siłę odbudowywały i zalewały zapasami. Pomyśl ile musisz wyeksploatować woszczarek na odbudowę o tej porze roku i ile z robotnic spracuje się przy takim zabiegu? Weź też poprawkę na rozwój wiosenny, u mnie siła na rzepaku jest taka że trzeba pszczoły mieć na 2,5 czasami nawet 3 korpusach wlkp, u Ciebie po takim zabiegu może na półtora korpusu będą siedziały. Potem się ludzie dziwią skąd człowiek bierze 25-30 kg rzepaku z pnia nie mówiąc o pozostałych pożytkach. Ja ten sezon zamknąłem na 108 kg z pnia uśredniając, bo jedne dały po 83 kg (majowe odkłady zrobione na rzepaku, przyniosły akację i facelię z spadzią lipową) a inne po 125 kg (rzepak, akacja, facelia z spadzią lipową). Można, oczywiście że można, kwestia jest tylko: mieć silne, zdrowe rodziny, bogatą bazę pożytkową, niewielkie napszczelenie terenu i nie słuchać zawodowców co rutynowo robią wiele rzeczy w pasiece, takich gospodarka nigdy nie zrówna się z tym co mogą hobbyści z kilkoma, kilkunastoma rodzinami. Oczywiście przy pasiece wędrownej wyniki można mieć jeszcze lepsze.

CarIvan, tam są inne realia, najważniejszym pożytkiem jest wrzos, ale to zupełnie inny wrzos nisz te karzełki u nas na polanach. i z stąd wywodzi się ta metoda.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

CarIvan, Przeczytaj prosze co napisałem :thank:

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

jino2, Pisałem już wiele razy teraz tak po łebkach leczenie to w moim przypdku jeden zabieg kiedy w rodzinie niema krytego czerwiu i potem pużną jesienią

stantom20 pisze:
CarIvan, Przeczytaj prosze co napisałem :thank:
Przeczytałem, na zimową pszczołę czyli od połowy lipca Twoje pszczoły czerwią tylko na dziewiczych ramkach. Nijak ma się to do "zimowania na węzie" gdzie pszczoły muszą w tygodniu odbudować gniazdo i zalewają je zapasami bez pierzgi, tak też zimują, wiosną rozwijają się zdecydowanie później, to nie na nasz klimat i nie na nasze pszczoły. To że dajesz przed połową lipca 100% ramek z węzą niczym nie różni się od tego co u mnie gdzie pszczoły od rzepaku do lipy dostają sukcesywnie ramki, które matka przeczerwi do zimowli, u Ciebie też przeczerwi tyle że mniej razy, u mnie też 100% gniazda jest co roku wymieniane niezależnie od jakości plastrów.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

No dziękuje ;tak wiem że nijak ma sie to do zimowania na węzie co nie zmienia faktu że wartało spróbować . A to że daje 100% ramek z węzą różni sie zdecydowanie od tego co u Ciebie bo zaczynam bez krytego czerwiu z młodą matką i do budowy plastrów zatrudniam starą pszczołe itd.
Dwa lata spedziłem w Norwegii i zapewniam Cie że pierzgi pszczoły na wiosne mają dostatek choć pszczelarz decyduje od kiedy mogą z niej korzystać

stantom20 pisze:
leczenie to w moim przypdku jeden zabieg kiedy w rodzinie niema krytego czerwiu
naturalnie nie ma takiego momentu, dlatego wprowadzono metodę skandynawską.

stantom20 pisze:
jino2, Pisałem już wiele razy teraz tak po łebkach leczenie to w moim przypdku jeden zabieg kiedy w rodzinie niema krytego czerwiu i potem pużną jesienią
czyli dwa zabiegi nie jeden, tzn. jeden gdy dasz węzę i zsypiesz na nią pszczoły i poddasz młodą matkę,(to samo osiągam izolując czerwiące już od maja matki niezależnie czy młode czy zeszłoroczne 20 czerwca na 21 dni) i drugi jesienią ( w zależności od panujących temp. koniec października, początek listopada gdy temp. wieczorem nie spada poniżej +8°C.)
stantom20 pisze:
bo zaczynam bez krytego czerwiu z młodą matką i do budowy plastrów zatrudniam starą pszczołe itd.
a co to daje poza efektem przeleczenia rodziny pod kątem varroa?

CarIvan pisze:
jeden gdy dasz węzę i zsypiesz na nią pszczoły i poddasz młodą matkę,
nie on tego nie robi, mija się ideo tej metody- dodaje pojedynczo ramki z węzą - patrz wyżej.

Awatar użytkownika

stantom20 pisze:
No dziękuje ;tak wiem że nijak ma sie to do zimowania na węzie co nie zmienia faktu że wartało spróbować . A to że daje 100% ramek z węzą różni sie zdecydowanie od tego co u Ciebie bo zaczynam bez krytego czerwiu z młodą matką i do budowy plastrów zatrudniam starą pszczołe itd.
Dwa lata spedziłem w Norwegii i zapewniam Cie że pierzgi pszczoły na wiosne mają dostatek choć pszczelarz decyduje od kiedy mogą z niej korzystać

Tomek. Nietłumacz Im bo i tak Oni tego niezrozumieja. Oni są z Zaboru Rosyjskiego , i niema sensu tłumaczyć .Daj se z nimi siana ....

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

qq pisze:
Nietłumacz Im bo i tak Oni tego niezrozumieja. Oni są z Zaboru Rosyjskiego , i niema sensu tłumaczyć .Daj se z nimi siana ....

Jędruś a ja durny myślał że wnosze cos do sprawy
Pozdrawiam

stantom20 pisze:
Pozdrawiam
Każdy wnosi tylko konkretów jak narazie nie doczytałem, chyba że już je Tomku pisałeś dokładnie opisując to poproszę link poczytam, choć pewnie nie zastosuję ale zobaczę cóż sam zaobserwowałeś z takiego działania.

Awatar użytkownika

CarIvan pisze:
stantom20 pisze:
Pozdrawiam
Każdy wnosi tylko konkretów jak narazie nie doczytałem, chyba że już je Tomku pisałeś dokładnie opisując to poproszę link poczytam, choć pewnie nie zastosuję ale zobaczę cóż sam zaobserwowałeś z takiego działania.

Kolego, niektóre rzeczy należy przeżyć ,a nie przeczytać. Wtedy ma sie większą wiedzę popartą doświadczeniem . Powodzenia

qq pisze:
Kolego, niektóre rzeczy należy przeżyć ,a nie przeczytać. Wtedy ma sie większą wiedzę popartą doświadczeniem . Powodzenia
Najpierw nim coś bez wiedzy zastosuje się u siebie warto przeczytać by nie popełniać zbędnych błędów, doświadczenie innych jest najlepszą nauką.

Awatar użytkownika

Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
qq pisze:
Oni są z Zaboru Rosyjskiego , i niema sensu tłumaczyć .Daj se z nimi siana ....
:)) Cały czas myślą czy system sowiecki jest lepszy od komunistycznego czy odwrotnie:) Albo carskiego:)) Zdrowe, silne pszczoły z odp ilością pokarmu chętnie budują węzę w lipcu i sierpniu. Na dennicy wysokiej (nawet otwartej) z "poduszką" w postaci np. 1/2 korpusu wlkp zimują bezproblemowo.
CarIvan pisze:
a co to daje poza efektem przeleczenia rodziny pod kątem varroa?
To mało? Nie jestem przekonany do ludzi, którzy twierdzą, że w pszczelarstwie "posiedli wszystkie rozumy":) Parę dogmatów się dawno zdezaktualizowało. Niektóre padają na "naszych oczach". 95% zimowalność i 100 % czystość miodu od wszelkiej chemii, uważam za sukces. Pozdrawiam CarIvan, bez urazy, tak tylko deliberuję. Ps. polecam "Lisy z Rosji" Markiza de Custine. Dla uchronienia "od buty":)

Warszawiak pisze:
To mało?
Nie mało, to pytanie retoryczne.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]