FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 15:22 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Remiz pisze:
Zajrzałem pod powałki i jedna rodzina - najsłabsza była na ramkach u góry. Podam jej ciasto tylko w związku z tym mam kilka

Jeżeli pszczoły mają pokarm , to daj im święty spokój aż do oblotu . Przez podanie ciasta zmusisz je do pracy i jeszcze bardziej je osłabisz . Gdyby jednak pokarmu nie było , to nie żadne ciasto a / jeżeli nie ma możliwości zmieszczenia ramki / wycięty zasklepiony plaster miodu , położony na płask / po usunięciu nadbudówek / na gnieździe . Jeszcze raz podkreślam - zasklepiony .

paraglider pisze:
Gdyby jednak pokarmu nie było , to nie żadne ciasto a / jeżeli nie ma możliwości zmieszczenia ramki / wycięty zasklepiony plaster miodu , położony na płask / po usunięciu nadbudówek / na gnieździe . Jeszcze raz podkreślam - zasklepiony .
Januszu a jak ktoś nie ma takiego plastra (np. pytający) to lepiej niech zrobi ciasto jak ma podać syrop czy słoik skrystalizowanego miodu.

Ule na jakich gospodaruję: Dadanta
Miejscowość z jakiej piszesz: Opole
Nie mam generalnie wolnych plastrów z pokarmem - te od wymarłej rodziny wyciąłem i spaliłem. Tak więc ciasto...

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
CarIvan, a dlaczego awaryjnie nie miód ?

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Zdzisław. pisze:
CarIvan, a dlaczego awaryjnie nie miód ?

Miód może zawierać przetrwalniki zgnilca ,chyba że posiada swój i jest pewien że miód nie zawiera żadnych prztrwalników

Awatar użytkownika

Zenon, a pyłek ? :shock: kupowany na "wolnym rynku" i dodawany nagminnie do ciast serwowanych masowo do uli na przedwiośniu czy tez zimą ? :lol:
Dla pszczół zdrowotności :załamka:

Zdzisław., pyłek wystarczy przemrozić. Sam miód dlatego nie bo chodzi o to by dać pszczołom więcej węglowodanów, tak ja to oceniam jeśli chodzi o ratowanie przed głodem bo ciasto z pyłkiem to już inna bajka, do ratowania od głodu miód z cukrem pudrem i ciasto z tego podać najkorzystniej.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlk korp. WZ
Czy jeśli kłąb sie rozluźni to pszczoły będą korzystać z zapasów po bokach kłębu ??

Awatar użytkownika

Jeśli nie mają czerwiu i powałki nad ramkami to mogą się przemieścić :)

Olemiodek
http://www.matkipszczele.com.pl moja strona
http://www.youtube.com/user/oles60/videos?view=0 filmiki

https://www.facebook.com/olemiodek

1) Czy może zdarzyć się sytuacja, że pszczoły nie pobiorą ciasta z powałki z jakichś przyczyn? W sensie, że za daleko od kłębu, itd?
2) Można podać ciasto wprost na ramki?
3) Czytałem, że przy cieście warto podać wodę, mogę wstawić plastikową miseczkę na dennicę? Wrzucić do miseczki jakieś patyczki czy coś w ten deseń? Mam niestety tylko jeden otwór w powałce.
4) W najsilniejszej rodzinie był duży ruch na mostku, widziałem jak pszczoły wyrzucają trutnia. Czy jego obecność trutni o tej porze roku coś znaczy?

Awatar użytkownika

CarIvan, przemrożenie pyłku zniszczy przetrwalniki np.zgnilca ?
Miód [własny] jest najodpowiedniejszym pokarmem dla awaryjnego uzupełniania zapasów w okresie przedwiosnia [ratowania rodziny przed śmiercia z godu] można dyskutowac czy z pyłkiem [optymalnie z pierzgą]
czy tez sam ,zresztą nie mówimy o pobudzaniu w takim przypadku a tylko o daniu szansy na przezycie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Kraków
Witam, chciałbym teraz zajrzeć do uli i sprawdzić stan zapasów.W związku z tym ma pytanie ,czy jeżeli w środku gniazda nie będzie czerwiu a ramki nie będą miały pokarmu to mogę je wyciągnąć omiatając pszczoły i na ich miejsce włożyć pełne zasklepione? czy może lepiej usunąć pustą zsunąć ramki a z pokarmem zostawić na skraju.Ule wielkopolskie rodziny na 7 i 8 ramkach na górze powałka.

Awatar użytkownika

Zdzisław. pisze:
zresztą nie mówimy o pobudzaniu w takim przypadku a tylko o daniu szansy na przezycie.
Nie każdy to rozróżnia :) Najlepiej jeszcze do ciasta dodać wszelkiego rodzaju odżywki :)
kkrzysztof1963, Czy mają co jeść to wystarczy unieść ul i będziesz wiedział czy mają czy nie mają . No chyba że czujesz się winnym że dałeś za mało .Jeden z najbardziej rozpoznawalnych pszczelarzy którego oczywiście lubię i szanuję :) opowiadał kiedyś ,że on to daje 7 kg cukru i w styczniu daje ciasto na powałkę i jest dobrze . Ato bardzo źle bo pszczoły zimowe nie powinny przerabiać ani grama cukru :)

Olemiodek

Emil25 pisze:
Czy jeśli kłąb sie rozluźni to pszczoły będą korzystać z zapasów po bokach kłębu ??
tak

olemiodek pisze:
Jeśli nie mają czerwiu i powałki nad ramkami to mogą się przemieścić :)
A jak mają powałkę i czerw to się nie przemieszczą? Oczywiście że się przemieszczą, oczywiście z czerwiu nie zejdą ale nad górnymi beleczkami a pod powałką przejdą i podadzą sobie zapasy z kolejnych ramek.

Zdzisław., jasne że niezniszczy ale nie róbmy z igły wideł można kupić bez problemu pyłek od kolegów z forum szczególnie jeśli ma się do kogoś blisko i się go zna. Z niepwenego źródła raczej mądry pszczelarz nie kupi.

Remiz pisze:
1) Czy może zdarzyć się sytuacja, że pszczoły nie pobiorą ciasta z powałki z jakichś przyczyn? W sensie, że za daleko od kłębu, itd?
2) Można podać ciasto wprost na ramki?
3) Czytałem, że przy cieście warto podać wodę, mogę wstawić plastikową miseczkę na dennicę? Wrzucić do miseczki jakieś patyczki czy coś w ten deseń? Mam niestety tylko jeden otwór w powałce.
4) W najsilniejszej rodzinie był duży ruch na mostku, widziałem jak pszczoły wyrzucają trutnia. Czy jego obecność trutni o tej porze roku coś znaczy?

Ad. 1 pobiorą wtedy gdy dojdą pod powałkę jeśli musisz dawać w zależności czy chcesz pobudzać rozwojowo czy dlatego chcesz dać ciasto bo mają mało lub nie mają zapasów.
Ad.2 tak tylko po co jak masz pajączek w powałce to go wyjmij i daj ciasto na powałkę kładąc je na kołnierzu pajączka, nic z tego że masz jeden w powałce.
Ad.3 najpierw napisz po co chcesz dawać ciasto bo dawanie teraz wody i ciasta to pędzenie na rozwój a na to za wcześnie.
Ad.4 tyle że mógł przezimować jak matka długo czerwiła, jak noszą ci wodę mają już pewnie czerw i znikną im szybciej niż zakładasz zapasy a jak matka długo czerwiła mogłmieą ich nie zawiele.

olemiodek, a dlaczego nie powinny pobierać cukru? Tylko mi nie pisz że później nie mogą już karmić czerwiu bo to stara teoria i nieprawdziwa do tego.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
witam dzisiaj u mnie było +9 był mały oblot
więc zaglądałem do uli i niestety wygląda to źle

pszczoły są pod powałką pod beleczką zero pokarmu
pokarm jest na ramkach skrajnych i po bokach ale tam gdzie pszczoły mają kłąb tam u góry zero pokarmu

niestety okazuje się że dostały za mało podkarmione
a karmiłem 5kg potem 2 razy po 3kg
pierwsze 5 kg i potem 3 kg wzięły bez problemu ale ostatnich 3 kg mało co wzieły
ostatnie miodobranie robiłem po lipie
a we wrześniu miały trochę miodu naniesionego którego nie wirowałem
myślałęm że już im wystarczy a tu okazje się katastrofa

w poniedziałek jadę do pasieki je ratować

od tygodnia jest na plusie co sprzyja rozluznieniu kłebu i pobierają sobie pokarm z bocznych ramek
planuję wyciąć plaster miodu i położyć na ramki
ponieważ mam ule korpusowe i ramka na płasko mi nie wejdzie

z tego co słyszałem to lepiej dać ramkę na płasko niż ciasto

a koledzy jakie mają zdanie
może coś doradzicie ???

Awatar użytkownika

CarIvan, Przejęzyczyłem się kolego ale jesteś na posterunku :) Br :brawo: awo Na temat pobierania cukru oczywiście nie zmieniam zdania :)

Olemiodek

Dzięki za rzeczowe odpowiedzi. Wodę chciałem dać bo gdzieś przeczytałem, że warto ją podać gdy podaje się ciasto jednak nie chodzi mi o szybki rozwój a o dokarmienie jak mniemam głodującej rodziny...

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
kamil85 pisze:
witam dzisiaj u mnie było +9 był mały oblot
więc zaglądałem do uli i niestety wygląda to źle

pszczoły są pod powałką pod beleczką zero pokarmu
pokarm jest na ramkach skrajnych i po bokach ale tam gdzie pszczoły mają kłąb tam u góry zero pokarmu

niestety okazuje się że dostały za mało podkarmione
a karmiłem 5kg potem 2 razy po 3kg
pierwsze 5 kg i potem 3 kg wzięły bez problemu ale ostatnich 3 kg mało co wzieły
ostatnie miodobranie robiłem po lipie
a we wrześniu miały trochę miodu naniesionego którego nie wirowałem
myślałęm że już im wystarczy a tu okazje się katastrofa

w poniedziałek jadę do pasieki je ratować

od tygodnia jest na plusie co sprzyja rozluznieniu kłebu i pobierają sobie pokarm z bocznych ramek
planuję wyciąć plaster miodu i położyć na ramki
ponieważ mam ule korpusowe i ramka na płasko mi nie wejdzie

z tego co słyszałem to lepiej dać ramkę na płasko niż ciasto

a koledzy jakie mają zdanie
może coś doradzicie ???

Najlepszym rozwiązaniem jest właśnie plaster z dwoma trzema zadrapaniami na początek odsklepiania. Potem sobie poradzą, byle załapały i ogrzały plaster.

kamil85, a ile mają tych zapasów na tych skrajnych ramkach? ile ramek, ile obsiadają pszczoły, na ilu zimowałeś.? Podanie plastra miodu wyciętego z ramki i położonego na górę to niezbyt dobre rozwiązanie bo jak zasugerowała idzia12, pszczoły muszą go ogrzać by pobrać a nad ramkami tego nie zrobią.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Kraków
Sprawdziłem wczoraj rodzinki , w każdej ubyło połowę zapasów.Ich siła to od 6-8 ramek wielkopolskich.Czy taka ilość powinna wystarczyć?,piszą że wiosna nie przyjdzie tak szybko. :cold:

kkrzysztof1963 pisze:
Sprawdziłem wczoraj rodzinki , w każdej ubyło połowę zapasów.Ich siła to od 6-8 ramek wielkopolskich.Czy taka ilość powinna wystarczyć?,piszą że wiosna nie przyjdzie tak szybko. :cold:
Jak mają z 6-ciu 3 a z 8-iu 4 ramki t starczy.

Awatar użytkownika

https://www.youtube.com/watch?v=TUNbKTOtl4s
wie ktoś może co ten Pan w tym filmiku w 15minucie w pudełeczku co do miodowej syty daje ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
CarIvan pisze:
kamil85, a ile mają tych zapasów na tych skrajnych ramkach? ile ramek, ile obsiadają pszczoły, na ilu zimowałeś.? Podanie plastra miodu wyciętego z ramki i położonego na górę to niezbyt dobre rozwiązanie bo jak zasugerowała idzia12, pszczoły muszą go ogrzać by pobrać a nad ramkami tego nie zrobią.

Pokarm zawsze musi być ogrzany a ogrzewanie plastrów odbywa się właśnie od dołu, do góry. Powietrze ciepłe też unosi się do góry i jest wsparciem w działaniu. Do wykonania tej pracy potrzebny jest jednak pokarm łatwiejszy do pobrania, podrapany. Dobrze jet też zrobić kilka dziurek przez plaster a na górze ocieplić powałką lub położyć patyczki i folię. Wtedy pszczoły będą miały ułatwiony dostęp do drugiej strony plastra. Zrobią to bez problemu. Pomaga im w tym właśnie termika ula. To najlepsze miejsce.

Awatar użytkownika

CarIvan pisze:

Kłęby są różne od 3 do 6 uliczek w zależności od siły ale w każdym ulu są pod powałką na bokach jest pokarm mam 3 zdjęcia sam zobacz

Awatar użytkownika

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Kamilu .
Delikatnie zeskrob nadbudówki , połóż na gnieździe na płask wycięty / przedziurawiony na wylot w dwóch miejscach / plaster zasklepionego miodu i całość ociepl . Nic nie skrob - pszczoły sobie poradzą . Możesz położyć nawet dwa , jeden na drugim , bez żadnych dodatkowych beleczek pod spodem . Beleczki mogą być pod ociepleniem .

Kamil jeśli ta rodzinka ma dość zapasów a widać na pobocznych plastrach że ma, to powinna przezimować tyle że jest słabiutka. Jedyne co bym zrobił jeśli chcesz ją uratować to te skrajne ramki z zapasami dał tuż przy ramce z pszczołami a te puste nieobsiadane przez pszczoły ze środka wycofał całkiem i stawił zatwór. Pierwsza ramkę przy pszczołach jaka się znajdzie lekko bym porysował widelcem zasklep i złożył gniazdo. Cały ten korpus postawił bym na powałce z otwartymi ale nie wyjętymi pajączkami innej podobnej lub silniejszej rodziny ale w odwrotną stronę i otworzył im korek w ścianie korpusu, by wylot miały po przeciwnej stronie tego korpusu na jakim postawisz. Jak masz jakąś ramkę z zapasami możesz ja dać jako trzecią do tych co mają teraz. Jak będą zapowiadali cieplejsze już dni matkę w górnym korpusie bym zlikwidował i wyjął powałkę z pomiędzy korpusów po 24h od likwidacji matki u góry jednocześnie odwracając korpus otworem w ścianie tak jak wylot korpusu na dole i korek bym zatkał w tym górnym. Taka rodzinka nie jest warta trzymania by na lipę dopiero doszła do siły no ale to moje zdanie tylko.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]