FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 08:00 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: 62-872
Drodzy koledzy bardzo prosze o wycene ulików weselnych.
Ulik jest na dwie ramki od nadstawki wielkopolskiej,z przegrodą na ciasto.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
konradj23,
jak można coś robić i nie wiedzieć jakie się ma koszty budowy + swoja robocizna, liczyłem takie cos kilka dni temu tylko że dłuższy z osobną komorą pokarmową i koszt samego materiału w tym przypadku to ok 25zł
ta konstrukcja ma kilka wad i jest niepraktyczna, piszę to jako osoba która unasiennia większa ilość matek, nie zamierzam rozwijać i licytować się z kimkolwiek bo to pewno zamowienie wg pomyslu klienta

Awatar użytkownika

kudlaty, to mój pomysl,ale dzieki za uwagi.

Miejscowość z jakiej piszesz: kraków
Lepszym pomysłem był by prosty ul odkladowy.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zamosc
kudlaty pisze:
konradj23,
jak można coś robić i nie wiedzieć jakie się ma koszty budowy + swoja robocizna, liczyłem takie cos kilka dni temu tylko że dłuższy z osobną komorą pokarmową i koszt samego materiału w tym przypadku to ok 25zł
ta konstrukcja ma kilka wad i jest niepraktyczna, piszę to jako osoba która unasiennia większa ilość matek, nie zamierzam rozwijać i licytować się z kimkolwiek bo to pewno zamowienie wg pomyslu klienta

Czy możesz pokazać twoje alternatywne rozwiązanie ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
tez jestem zdania że ta konstrukcja jest nie praktyczna, piewsza i najważniejsza wada to brak jakiejkolwiek możliwości podania pokarmu, dwa dwie rameczki to wg. mnie trochę mało, dobra młoda matka potrafi to zaczerwić w dwa dni, i jeszcze kilka, np. stosunkowo wysoka konstrukcja a wąska,

ja mam uliki na ramkę 1/2 wlkp, ale 4 ramkowe, z osobną komorą pokarmową z tylu ulika, i się nieźle sprawdzają, choć 5 ramek byłoby lepiej,

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Miejscowość z jakiej piszesz: Jerzmanowice
Pawełek. pisze:
tez jestem zdania że ta konstrukcja jest nie praktyczna, piewsza i najważniejsza wada to brak jakiejkolwiek możliwości podania pokarmu, dwa dwie rameczki to wg. mnie trochę mało, dobra młoda matka potrafi to zaczerwić w dwa dni, i jeszcze kilka, np. stosunkowo wysoka konstrukcja a wąska,

ja mam uliki na ramkę 1/2 wlkp, ale 4 ramkowe, z osobną komorą pokarmową z tylu ulika, i się nieźle sprawdzają, choć 5 ramek byłoby lepiej,

Dwie ramki mało ?
Przecież , to mam być ulik weselny a nie odkładowy .
Ja mam na 4 rameczki 8x8 i matki bardzo dobrze się unasienniają .
Przecież ulik ma spełniać role gdzie matka pozostaje do momentu unasiennienia i podaje się następną , a nie do jej przetrzymywania i tworzenia rodziny.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Marcin, z moich doświadczeń wynika że w silniejszych rodzinkach matki się lepiej unasienniają, dwa silniejsza rodzinka w uliku nie jest tak narażona na zmiany pogody, temperaturę,
trzy często jest w stanie sobie sama zapewnić pokarm,
ja nasiedlam uliki wiosną i w naturalny sposób pszczoły się tam odnawiają, stoją sobie te uliki do września praktycznie,
powiedz mi co kiedy masz w ulikach już unasiennione matki a dwa tygodnie leje ?

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlk korp. WZ
Oglądałem wczoraj fajny film o produkcji matek pszczelich od podstaw film jest prod. niemieckiej i ma już chyba z dwadzieścia lat ale ciekawy polecam.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Nie przesadzajcie ! W typowym uliku weselnym to zaledwie szklanka pszczół , tu zmieściłbyś ich kilka . Jest więcej niż wystarczający do unasienienia matek . Sam wyceń te uliki , bo konkurencja ci nie pomoże . Nawet krytycy kupią te uliki , jeżeli będą w miarę tanie .

Proponowałbym Ci naciąć w podłogach po dwa otwory wentylacyjne i po 20 zł może sprzedasz, ja bym więcej nie zapłacił.

CarIvan pisze:
Proponowałbym Ci naciąć w podłogach po dwa otwory wentylacyjne i po 20 zł może sprzedasz
Dwie dychy,kawał grosza,toż to prawie pół słoika miodu,albo paczka papierosów,nie szkoda by Ci było takiej kasy wydać na ulik, którego produkcja przecież nic nie kosztuje i nawet matki w nim nie ma.

Awatar użytkownika

KNIEJA,

ja ogólnie mam w chwili obecnej 3 patenty
1- 4 matki na wspólnej dennicy na standardowej ramce na której są robione odkłady, ze szczelnymi wyjmowanymi przegrodami
2- odkładówki dzielone na pół dzięki czemu robie z tej samej ilości pszczoły zamiast 1 odkładu 2 które są łączone po unasienieniu się matek odkład idzie do klienta a mi zostaje dodatkowa matka

3 opcja chyba naprawdę wersja najbardziej minimalistyczna 6 matek w jednej nadstawce z jedną demotowalną za pomocą 4 wkrętów przegrodą, nie potrzeba żadnych dennic i daszków można matki unasienniać nawet kładąc na daszku innego ula a przykrywając płytą styrpianową czy kawałkiem czegoś płaskiego, można unasieniać matki, trzymać odkłady 4,5 ramkowe, zimować je na wspólnej dennicy, po wyciągnięciu przegrody
normalna nadstawka (moja) wchodzą 2 ramki i mała podkarmiaczka ramkowa (wg mnie nie ma lepszej niż ramkowa do odkładów czy ulików) lub 3 ramki i sporo wolnego miejsca, wręgi są opuszczone nie trzeba powałki i jest miejsce na folie czy matecznik
można zimować jak miniplusy
zero problemów z nasiedlaniem czy likwidacją
można by było zrobić wręg w koło ale wiedziałem po co buduje i się już nie fatygowałem
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

CarIvan pisze:
Proponowałbym Ci naciąć w podłogach po dwa otwory wentylacyjne i po 20 zł może sprzedasz, ja bym więcej nie zapłacił.

puknij się w głowe i to tak dobrze bo głupoty opowiadasz a wentylacja w weselnych jest potrzebna jak drzwi do lasu, do niedawna byłeś przeciwnikiem uli nieocieplanych, bezfelcowych, z osiatkowanymi dennicami a teraz popadłeś ze skrajności w skrajność, niestety ktoś to czyta a później pojawiają się klienci po odkłady podczas deszczu z temperaturą kilka stopni po odkłady 4 ramkowe z pełnymi ulami otwartą dennicą na całego wszystkimi pajączkami i otworami wentylacyjnymi, no bo pszczoły lubią zimno a pogoda nie przeszkadza bo mam podobno łagodne pszczoły... ręce opadają

Awatar użytkownika

Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Czytam te posty uważam że paraglider, dał dobrą radę ale ja kupuje matki u hodowcy więc moje zdanie nie będzie obiektywne jeśli ulik ma mieć komorę na pokarm to zamawiam taki jaki potrzebuje przecież konradj23, jest producentem uli ulików zamówił bym taki jaki bym potrzebował .pawel

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska, Wielkopolski
Emil25 pisze:
Oglądałem wczoraj fajny film o produkcji matek pszczelich od podstaw film jest prod. niemieckiej i ma już chyba z dwadzieścia lat ale ciekawy polecam.

Jeśli możesz daj linka.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Jestem wdzieczny za instrukcje.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Ja z racji tego że mam część pasieki na ramce wielkopolskiej 18 zrobiłem sobie takie uliki
Obrazek

Obrazek

Obrazek
ramka wielkopolska przecięta na pół ,połączona na zawiasie i nie ma problemu z likwidacją ulików na jesieni ,rameczki na zawiasach prostuję i mam całą ramkę ,łącze
osiem ulików na jednym korpusie z jedną matką trochę jeszcze dokarmiam i mają się jak na razie całkiem dobrze

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zamosc
wypuść kilka różnych typów , a pszczelarze -kupcy sami ci wskażą co robić i za ile :nonono:

Awatar użytkownika

konradj23 pisze:
Jestem wdzieczny za instrukcje.

widze że pracowita dzisiaj niedziela :mrgreen:

jerzy9666,
Zawiasy kupujesz gdzieś czy sam robisz.

Awatar użytkownika

mirco102, to jest to https://youtu.be/3ibuDZXJPLs

anZag pisze:
jerzy9666,
Zawiasy kupujesz gdzieś czy sam robisz.

Sam robiłem z blachy ocynk 1mm i nity stalowe zaklepywane

kudlaty pisze:
do niedawna byłeś przeciwnikiem uli nieocieplanych, bezfelcowych, z osiatkowanymi dennicami a teraz popadłeś ze skrajności w skrajność,
jednościennych nie byłem przeciwnikiem bo sam takie miałem, bezfelcowych owszem bo mnie wkurzały, dennic osiatkowanych nigdy przeciwnikiem nie byłem, coś Ci się Staszku pomerdało i to zdrowo, ule jednościenne i bezfelcowe bo takie miałem sprzedałem z odkładami bo mnie irytowały, przesuwały mi się przy przewózce a spinać pasami mi się nie chce każdego z osobna i wszystkich razem.

kudlaty pisze:
puknij się w głowe i to tak dobrze bo głupoty opowiadasz a wentylacja w weselnych jest potrzebna jak drzwi do lasu
cóż każdy ma swoje zdanie, mam w swoich ulikach wentylacyjne nacięcia w podłodze i lepiej pszczoły się zachowują niż w takich bez wentylacji bo podobne miałem swoje na trzy ramki wlkp, te obecne kupiłem od kolegi ekoule i mi pasują.

kudlaty pisze:
niestety ktoś to czyta a później pojawiają się klienci po odkłady podczas deszczu z temperaturą kilka stopni po odkłady 4 ramkowe z pełnymi ulami otwartą dennicą na całego wszystkimi pajączkami i otworami wentylacyjnymi, no bo pszczoły lubią zimno a pogoda nie przeszkadza bo mam podobno łagodne pszczoły... ręce opadają
tia szczególnie że odkłady sprzedaję latem, chyba że do Ciebie po przezimowane przyjeżdżają z takim arsenałem pootwieranym tylko cóż to za odkładzik cztery ramki, strach to kupić i bujać do lipy.

Awatar użytkownika

CarIvan,
wiesz chodziło mi raczej o twoją wycene 20zł za ulik gdzie materiał kosztuje 25zł, szanujmy siebie i prace innych
oj pamiętam jak byliście w opozycji z Tazonem, Bogdanem co do uli nieocieplanych i dennic osiatkowanych a po kilku sezonach się z nimi przeprosiliście :wink:
obecny trend na tym forum jest taki aby wszystko wentylować i pchać siatkę gdzie tylko się da co nie zawsze jest dobre
w ulikach weselnych pszczół jest garstka a przy dużej wentylacji i załamaniu pogody robią się problemy z utrzymaniem temperatury w takiej małej rodzince, w tym korpusie na 6 matek co zdjęcia dałem wylotek ma średnice 3 cm czyli powierzchnie 7cm2 czyli wylotek 7x1cm a takie bywały w normalnych ulach typu np warszawskiego a to nie mało biorąc pod uwagę że to 2-3 rameczki pszczół

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
kudlaty, co w tym złego, że CarIvan zaproponował 20zł? Może akurat tyle dałby za taki ulik ponieważ jeżeli miałby dać więcej to wolałby dorzucić jeszcze kilka zł i kupić styropianowe (taki przykład bo tak to wygląda z mojej perspektywy).

Awatar użytkownika

Jarek,
zobacz ile kosztuje drewniany ulik na kilka mini rameczek a piszemy o uliku na wymiar ramki nadstawkowej z komorą pokarmową gdzie powierzchnia ścian wynosi więcej niż w półkorpusie wielkopolskim, u lysonia koszt 55zł/szt a styropianowy niemalowany kosztuje 39zł

http://lyson.com.pl/ulikiweselne/16-Uli ... 00326.html

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Ale na przykład tutaj jest już trochę tańszy http://www.ule.com.pl/ i ja osobiście wolę taki ul za 30zł i go wyposażyć po kosztach jeśli mam czas.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
CarIvan pisze:
ylko cóż to za odkładzik cztery ramki, strach to kupić i bujać do lipy.
Ty to umiesz teorię dorobić negując innych a pod niebiosa wynosić swoje .Poszukaj swojego wpisu na temat odkładu zrobionego pod koniec maja z czterech ramek a na lipie musiałeś dostawić drugi i teraz przełóż sobie na to co można osiągnąć na tych z 4 ramek od wiosny.POo za tym stare przysłowie pszczół mówi "ul kosztuje tyle ile ktoś chce za niego zapłacić".dla porównania robiąc swoje i dla siebie w kosztach zszedłem do 65
zł za kompletny ul na dennicy osiatkowanej z deski sosnowej

Awatar użytkownika

bo lubię pisze:
CarIvan pisze:
Ty to umiesz teorię dorobić negując innych a pod niebiosa wynosić swoje .Poszukaj swojego wpisu na temat odkładu zrobionego pod koniec maja z czterech ramek a na lipie musiałeś dostawić drugi i teraz przełóż sobie na to co można osiągnąć na tych z 4 ramek od wiosny

taki 4 ramkowy przezimowany odkład z młodą matką dogoni rodziny produkcyjne jeszcze na rzepaku a kolejne pożytki wykorzysta normalnie no ale to trzeba wiedzieć co i jak
Leszek robił kilka lat temu odkłady 4 ramkowe w połowie kwietnia z importowanymi unasienionymi matkami i powiem tylko jedno że nie jeden chciałby mieć taką "biede" w ulach jak on
no ale oczywiście krytykowanie najlepiej wychodzi :mrgreen:

kudlaty pisze:
bo lubię pisze:
CarIvan pisze:
Ty to umiesz teorię dorobić negując innych a pod niebiosa wynosić swoje .Poszukaj swojego wpisu na temat odkładu zrobionego pod koniec maja z czterech ramek a na lipie musiałeś dostawić drugi i teraz przełóż sobie na to co można osiągnąć na tych z 4 ramek od wiosny

taki 4 ramkowy przezimowany odkład z młodą matką dogoni rodziny produkcyjne jeszcze na rzepaku a kolejne pożytki wykorzysta normalnie no ale to trzeba wiedzieć co i jak
Leszek robił kilka lat temu odkłady 4 ramkowe w połowie kwietnia z importowanymi unasienionymi matkami i powiem tylko jedno że nie jeden chciałby mieć taką "biede" w ulach jak on
no ale oczywiście krytykowanie najlepiej wychodzi :mrgreen:

W ubiegłym roku moje przezimowane odkłady na rzepaku chciały się roić i musiałem z niektórych zrobić mały odkład z zabraną matką, fakt że z wiosny troszke je podgoniłem ciastem

Awatar użytkownika

jerzy9666 pisze:
odkłady na rzepaku chciały się roić i musiałem z niektórych zrobić mały odkład z zabraną matką, fakt że z wiosny troszke je podgoniłem ciastem

no to coś matki lipne, ja wole przezimowane odkłady z młodymi matkami jak rodziny na ilu by korpusach nie były zupełnie inna dynamika rozwoju i brak problemow z nastrojem rojowym i warrozą, a mi na rzepaku nie zależy bo i tak w moim terenie jest bardzo zawodnym pożytkiem bo ziemie słabej klasy i beznadziejna pogoda majowa co wpływa na nektarowanie a raczej jego brak

kudlaty pisze:
Jarek,
zobacz ile kosztuje drewniany ulik na kilka mini rameczek a piszemy o uliku na wymiar ramki nadstawkowej z komorą pokarmową gdzie powierzchnia ścian wynosi więcej niż w półkorpusie wielkopolskim, u lysonia koszt 55zł/szt a styropianowy niemalowany kosztuje 39zł

http://lyson.com.pl/ulikiweselne/16-Uli ... 00326.html

To sobie porównaj wykonanie i jakość cenę też viewtopic.php?f=8&t=16256 jak więcej kupisz i się potargujesz może i nawet taniej będzie.

Awatar użytkownika

kudlaty, Piszesz bardzo obiektywnie nikogo nie promujesz w swoich w swoich postach chociaż sam masz do czynienia z matkami kto daje taki opisy pisze prawdę i to jest bardzo ważne .Koledzy piszą o dokładności wykonania trzeba się zastanowić kto wykonując byle jak będzie się ogłaszał ja uważam że nie należy tak postępować a po drugi każdy ma oczy i widzi wykonanie towaru na sprzedaż .pawel

Jeden o niebie a drugi o chlebie .
Nie długo ulik weselny będzie porównywany z ulem produkcyjnym .

Awatar użytkownika

lalux5 pisze:
Jeden o niebie a drugi o chlebie .
Nie długo ulik weselny będzie porównywany z ulem produkcyjnym .
pamiętaj wszystko się może zdarzyć .pawel

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp 300 rodzin produkcyjnych
kudlaty pisze:
2- odkładówki dzielone na pół dzięki czemu robie z tej samej ilości pszczoły zamiast 1 odkładu 2 które są łączone po unasienieniu się matek odkład idzie do klienta a mi zostaje dodatkowa matka

3 opcja chyba naprawdę wersja najbardziej minimalistyczna 6 matek w jednej nadstawce z jedną demotowalną za pomocą 4 wkrętów przegrodą, nie potrzeba żadnych dennic i daszków można matki unasienniać nawet kładąc na daszku innego ula a przykrywając płytą styrpianową czy kawałkiem czegoś płaskiego, można unasieniać matki, trzymać odkłady 4,5 ramkowe, zimować je na wspólnej dennicy, po wyciągnięciu przegrody
normalna nadstawka (moja) wchodzą 2 ramki i mała podkarmiaczka ramkowa (wg mnie nie ma lepszej niż ramkowa do odkładów czy ulików) lub 3 ramki i sporo wolnego miejsca, wręgi są opuszczone nie trzeba powałki i jest miejsce na folie czy matecznik
można zimować jak miniplusy
zero problemów z nasiedlaniem czy likwidacją

Jeśli chodzi o pk 2. robię podobnie tak jak Ty tylko później nie łącze odkłady ponieważ z dwóch ramek do jesieni będzie 6-7 ramek pszczół i to można łączyć z rodziną produkcyjną i mieć gospodarkę rotacyjną.
Jeśli chodzi o uliki weselne wszystko zależy ile się chce tych matek wychować w odkładach łatwiej ale trzeba dużo pszczół do nasiedlenia w ulikach znacznie mniej. Ja w tym roku planuje około 400 małych ulików zrobić ze styroduru koszt jednego to około 5zł.

pozdrawiam rever

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska, Wielkopolski
Emil25 pisze:
mirco102, to jest to https://youtu.be/3ibuDZXJPLs

Dziekuje

Awatar użytkownika

mirco102, oglądnij jeszcze sobie rotacyjną hodowle pszczół z tej serii też pożyteczny materiał

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]