FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 13 sierpnia 2025, 19:40 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Lankstroth,Dadant,Zander
Witam

Ostatnio czytajac posty na temat ulikuw weselnych natknolem sie na wiele ciekawych rozwiazan uliki ze styropianu, sklejki, i innych dostepnych materialuw.
Jedni narzekali na producentuw, inni znowu chwalili, sam przykladalem sie w ubieglym sezonie do kupna ulikuw styropianowych w pewnej firmie, ale sprawa sie rypla i okazalo sie ze firma ta produkuje dziadoatwo!!!!!!!.........
A wiec pozostalem przy moich 60 apiideach sa to uliki produkcji Szwajcarskiej, troche drogawe bo za sztuke czeba zaplacic 15euro, wprawdzie nie czeba ich malowac, ale kondtrukcja rameczki mi sie nie podoba i wentylacja jest bardzo slaba pszczoly poca sie niesamowicie albo jak stoji w cieniu to znowu marzna, jagby nie patrzyl wszystko o dupe rozbic.
Przegladajac wszystkie posty na temat ulikuw weselnych natknolem sie na bardzo ladny ulik u naszego Bogdana ulik bardzo ladny i prosty i co wazne solidne rameszki i to 5sztuk w uliku.
Na poczatku myslalem po co 5 jak by 3 wystarczyly ale doszedlem do wniosku ze jak rodzinka czymana jest w uliku z drwena to niezaszkodzi jej 5 rameczek i na taki ulik tez wytarczy ta sama ilosc pszczulek jak do 3 ramkowego, a jkby nawet te pare pszczulek wiecej pal szesc!!!!!!.....
Rodzinka w takim uliku jest natyle silna ze ostatnia serie matek morzemy przetrzymywac w uliku do puznej jesieni az do wymiany matek w calej pasiece, albo nawet proponujac takie na sprzedasz kiedy jusz wszyscy chodowcy sa wysprzedani, a zapotrzebowanie jesienia jest durze tagrze warto miec matki takie dla siebie i do zbycia.
Jesli u Bogdana uliki takie sie sprawdzily dlaczego by takich nie wprowadzic do wlasnej pasieki, latwa i szybka produkcja, uliki lekkie i w dostatecznosci cieple.
Budowac by je mozna z drewna lipowego jest to drewno chigroskopijne cieple i lekkie,latwe w obrubce, lekka konserwacja na zewnatrz farbami ekologicznymi i mamy ulik jak sie patrzy.
Kupujac deski o grubosci 2,5cm mozna samem wykonac na zwyklej pilarce ladna serie ulikuw, ja pokusze sie i zbuduje kila poczwurnych jak na zamieszczonym zdjeciu, jako komore pokarmowa mozna wykorzystac jedna rameczek i zrobic podkarmiaczke ramkowa,ale jesli mozna by wygospodarowac troche miejsca za gniazdem to by mozna wlozyc tam kubek po jogurcie latwy do mycia i zawsze mozna go znienic na nowy.
Wzaliczniku zdjecie ulika poczwurnego, zdjecie znalazlem gdzies w necie i dwa zdjecia jusz znane uliki naszego Bogdana.
A moze podjal by sie produkcji takich ulikuw kolega ze Zgorzelca, on produkuje inne bardzo ladne ule a dlaczego by nie uliki weselne z drewna!!!!!!!!!!............
Pozdrowienia Krzysztof K

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Witam

Chcialem zamiescic zdjecie ulika weselnego poczwurnego ale nie weszlo, przekroczylem limit ilosci fotek, wiec go wstawiam dodatkowo.
Pozdrowienia Krzysztof K

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Ja mam cos ala ulik weselny a dokładnie jest to mini ul od łysonia 2 rodinny ze storopiany wentylacjia super. 2 pajeczaki na dole podkarmiaczka powałkowa,przegroda
.
http://www.lyson.com.pl/p3028297_.html u mnie się sprawdził ale jeszcze lepszy by był z dewna gdyż steropian szybko niszczeje:/

Tytuł:
Awatar użytkownika

Marcinluter pisze:
Ja mam cos ala ulik weselny a dokładnie jest to mini ul od łysonia 2 rodinny ze storopiany wentylacjia super. 2 pajeczaki na dole podkarmiaczka powałkowa,przegroda
.
http://www.lyson.com.pl/p3028297_.html u mnie się sprawdził ale jeszcze lepszy by był z dewna gdyż steropian szybko niszczeje:/

Witam

Obejrzalem linka u Lysonia kosztuje 75zl czyli gdzies 19euro tak samo jak na zachodzie ceny poterzne.
Firma Wagner w Niemczech sprzedaje mini plusy drewniane i one tez podobnie kosztuja okolo 20euro czyli drogawo no i czeba wiecej pszczulek do zasiedlenia takiego ulika.
Czyli nie pozostalo nic jak wziac sie do roboty i samemu zbudowac takie jak od Bogdana.
Pozdrowienia Krzysztof K

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Czyli nie pozostalo nic jak wziac sie do roboty i samemu zbudowac takie jak od Bogdana.
Pozdrowienia Krzysztof K

JA też zbuduje zawszę się sprzyda:)

Tytuł:

a jakie wymiary powinna miec ta ramka w uliku??

Tytuł:
Witam.

Dopiero dzisiaj przeglądając forum, zobaczyłem że moja praca została "doceniona" :-)
Całkiem sympatycznie wyglądają te uliki weselne, jednak z praktycznego i ekonomicznego punktu widzenia to uliki które będę robił Krzysiek dla Ciebie będą korzystniejsze dla pszczelarza. Fakt, że w raz z dopłatami za pakiety takie produkty jak uliki do pakietów lub uliki weselne mają coraz większy popyt. A jak to się mówi klient nasz Pan, więc myślę że nadszedł czas na poszerzenie oferty o te produkty. Jeśli jest ktoś chętny proszę o kontakt [email protected]

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

typers pisze:
Witam.

Dopiero dzisiaj przeglądając forum, zobaczyłem że moja praca została "doceniona" :-)
Całkiem sympatycznie wyglądają te uliki weselne, jednak z praktycznego i ekonomicznego punktu widzenia to uliki które będę robił Krzysiek dla Ciebie będą korzystniejsze dla pszczelarza. Fakt, że w raz z dopłatami za pakiety takie produkty jak uliki do pakietów lub uliki weselne mają coraz większy popyt. A jak to się mówi klient nasz Pan, więc myślę że nadszedł czas na poszerzenie oferty o te produkty. Jeśli jest ktoś chętny proszę o kontakt [email protected]

Pozdrawiam.

Witam

Napewno nie jeden pszczelarz sie ucieszy jak wprowadzi do asortymentu uliki weselne drewniane i dennice dzielone na sektory np: pod ul Wielkopolski, albo pulnadstawke Ostrowskiej, dennica taka umozliwia tworzenie odkladuw, slurzy podczas chodowli matek, pieknie nadaje sie do zimowania matek rezerwowych i odkladuw, rodzinki takie latwo sie rozwiazuje jesienia poprzez zabranie 3 matek, jedna zostaje i odkladzik gotowy!!!!!!!........
Ale napewno znajda sie milosnicy tych malutkich ulikuw takich jak te Bogdana i tez mozna by je wprowadzic do asortymentu produkcji.
Pozdrawiam Krzysztof K

Tytuł:
Awatar użytkownika

A czy nie przydałaby się jakaś izolacja cieplna w tym małym uliku do unasienniania matek?? A taki jednościenne skrzynki odkładowe z deski lub osb też się nadadzą czy raczej musi być ta izolacja?? To będą małe rodziny bo odkłady a co dopiero rodzinki z ulików weselnych. W upalne dni (30*) to one się tam bd mogły ugotować a w dni chłodne dni słoty jakie zdażają się u nas (przypominam tegoroczne deszcze i powodzie) takie rodziny będą musiały trochę popracować nad utrzymaniem optymalnej temperatury. Ciekaw jestem waszego zdania. Pozdrawiam.

Tytuł: Uliki weselne
Awatar użytkownika

d@niel_25 pisze:
A czy nie przydałaby się jakaś izolacja cieplna w tym małym uliku do unasienniania matek?? A taki jednościenne skrzynki odkładowe z deski lub osb też się nadadzą czy raczej musi być ta izolacja?? To będą małe rodziny bo odkłady a co dopiero rodzinki z ulików weselnych. W upalne dni (30*) to one się tam bd mogły ugotować a w dni chłodne dni słoty jakie zdażają się u nas (przypominam tegoroczne deszcze i powodzie) takie rodziny będą musiały trochę popracować nad utrzymaniem optymalnej temperatury. Ciekaw jestem waszego zdania. Pozdrawiam.

Witam

Na to pytanie moze nam napewno cos nasz Bogus powiedziec, on ma jusz doswiadczenie z tymi ulikami z drewna!!!!!!!!!

Tytuł:
Ulik ten jest wykonany z deski 24mm jak widać na zdjęciu w dnie są wa nacięcia do polowy ulika celem lepszej wentylacji
Izolacja termiczna jest tylko pod daszkiem z 20mm stropianu
ale warto je ustawiać tak aby miały trochę cienia
ja zawsze daję na wierch po ustawieniu po 3 szt daję jeden duży styropian daje od nie tylko cień ale i chroni od deszczu

Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:
Ulik ten jest wykonany z deski 24mm jak widać na zdjęciu w dnie są wa nacięcia do polowy ulika celem lepszej wentylacji
ja zawsze daję na wierch po ustawieniu po 3 szt daję jeden duży styropian daje od nie tylko cień ale i chroni od deszczu

Witam

No i Bogus ladnie rozwiazal problem, metoda prosta i skuteczna teras jeszcze czeba by nam Producenta ulikuw drewnianych i sprawa byla by zalatwiona.
Naturalnie kazdy jest w stanie na zwyklej pilarce wykonac taki ulik, ale nie wszyscy maja odpowiednie warunki, albo poprostu sa tylko Pszczelarzami!!!!!!....... i nie kazdy Pszczelasz musi wszystko umiec; a szczegulnie samem u budowac ule.
Ostatnio zaczolem produkcje uli Dadanta 10 ramkowego dla kumpla, musze jeszcze 40 sztuk zczopowac zmontowac ale sa calkiem niezle?????.......
Pozdrawiam Krzysztof K

Tytuł:
Awatar użytkownika

No to boguś opatentuj swój ulik bo producencji zaczną go produkawać i zarobią miliony a wynalkazca..... Dzięki mu za to :D
heheheheeh :mrgreen:

Awatar użytkownika

Marcinluter pisze:
No to boguś opatentuj swój ulik bo producencji zaczną go produkawać i zarobią miliony a wynalkazca..... Dzięki mu za to :D
heheheheeh :mrgreen:

Witam

Dzisiaj wlasnie dostalem z polski ulik wykonany przes firme Pana Siulkowskiego.
Bardzo ladnie wykonany z drewna lipowego, grube scianki solidne wykonanie tylko nie zanam jeszcze ceny, ale niebawem bo po 11 stycznia obiecal mi podac cene jak skalkuluje material i robocizne.
Zreszta sami popatrzcie i ocencie!!!!!!!!!........
Pozdrowienia Krzysztof K

Krzysztof K pisze:
BoCiAnK pisze:

Witam

No i Bogus ladnie rozwiazal problem, metoda prosta i skuteczna teras jeszcze czeba by nam Producenta ulikuw drewnianych i sprawa byla by zalatwiona.

Ten ulik co >>>>> Tu Pokazuję <<<< jest prosty w budowie skręcany jest na zwykle wkręty
Daszek lekko skosowany na piłce i tyle mam ich kilka i spisują się dobrze rameczki kupuje u Łysonia (same boczki ) oczywiście bo tego nie opłaca się robić :wink:

Tytuł:

Witam
ciekawe rozwiązanie ulika weselnego na youtube
http://www.youtube.com/watch?v=ROfms3peTnM

Tytuł:
Bardzo dobre rozwiązanie na tej podstawie można sobie porobić uliki pod typ swojego ula
wtedy wymiany matek są dużo prostsze jak z klateczki
tak rozłożoną rameczkę albo wprost w środek rodziny albo w izolator jedno ramkowy i do rodziny a za 2-3 dni ją wyjąc :wink:

Tytuł:

Rozwiązanie podobne jak uliki ze styropianu Babika. Jak kupowałem cena była 27 zł. Spisują one się bardzo dobrze.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]