zento pisze:
CarIvan, tak tylko widzisz co pokazują pszczelarze w swoich ulach tj.mając matki od Polbarta to w ulach aź kipi od pszczół i podają, źe to najlepsze rodziny. Dlatego uwaźam chyba jak wielu, źe powinien być na tym forum, bo niejednokrotnie jego rady są bezcenne. Nie chcę nikogo urazić, ale napisane jest w bibli, źe nalaźy przebaczać, by nam przebaczono i to nie 7razy, ale i 77razy jak
Niech się więc cieszą, ja mam inne matki i też kipi i też się cieszę. Te co mi nie pasowały zniknęły z pasieki. Co z tego że rodzina potężna skoro nie była łagodna? Musiałem zlikwidować matkę i zamienić na inną, proste. Nie zamierzam ubierać się do pszczół w kufajkę by się uparować. Co do przebaczenia, to Leszek dostał na to szansę, nie skorzystał bo własny jego honor nie pozwolił mu przeprosić, nie przeszło by mu to przez gardło więc dlaczego ja mam zmieniać zdanie i go odbanować - w imię czego? bo tak chcą inni? Czy on tutaj jest czy nie to mnie to różnicy nie robi a kto ma życzenie jego rad poczytać czy matki od niego kupić zawsze go znajdzie w sieci bo to nie trudne, wypromował się wspaniale, do czerwca 2012 nikt nawet nie wiedział kto to taki i że wogóle cokolwiek hoduje. Jak się robi coś na jakość nie da się tego pogodzić z drogą by iść na ilość niestety.
Mam podobne odczucia jak
bo lubięwiesiek33 pisze:
bo lubię, Łatwo się pisze o kimś kto nie może się bronić ! Nie znasz pobudek Leszka odnośnie hodowli matek i nie oceniaj ich wartości własnymi kryteriami .
a jak je oceniać jak nie własnymi kryteriami skoro są takie w czyjejś pasiece, co kogo interesuje jakie kto ma pobudki odnośnie hodowli?, pisałem już kiedyś, że wprowadza na rynek matki o jakich sam nic nie wie, poza tym po jakiej są matce i to pszczelarze dopiero testują owe córki, cóż po nich pszczoły pokażą. Tak było i jest bo inaczej nie wprowadzał by co roku nowych i co roku jedne lepsze od tych wcześniejszych. Pamiętam wpisy jaka to macedonka jest cudowna, że beczek na miód braknie, że łagodne jak baranki i co? już ich nie ma w sprzedaży, sam nawet taką kupiłem i co? okazało się że to szmelc bo dawała agresywne jak cholera pszczoły. Teraz są elgony, primorskie i inne nie wiadomo jakie krzyżówki międzyrasowe a za rok będą znów kolejne a naiwniacy łapią się na to jak mucha na g...no i kupują, testują u siebie w pasiekach i jeśli są faktycznie dobre to piszą same superlatywy jakież to matki tworzą silne rodziny, ile miodu naniosły, jakież są łagodne a jak okaże się, że są nie takie jakich się oczekiwało to kasują nikomu nic nie mówiąc i nie wspominając o tym na forum bo blamaż by był, że dali się w ciula zrobić jak dzieci. Fabryka kunedlków jest u Leszka i tyle, nazywana jego własnymi stworzonymi nazwami, chcecie kupujcie, ja nie kupię i nie polecam.
kobayszi pisze:
Ogólnie ataki na zbanowanych użytkowników, którzy nie mogą się już obronić to już każdy niech sam sobie oceni.
można to szybko rozwiązać bo zamknę temat i tyle, ataków nie będzie bez możliwości obrony tylko wówczas będziecie larum podnosili, że pisać o Leszka matkach nie możecie. Jedno woleć by pasowało.
Dominikkuchniak pisze:
Zeby bylo uczciwie Car powinien dac Ci za ten wpis miesiac odpoczynku od forum.
Jak mozesz nasmiewac sie z matek Polbarta skoro wymysliles sobie "Suski miod spadziowy " ktory nie rozni sie od innych miodow spadziowych zbieranych z tych samych roslin po to aby miec wieksze zyski?
Kurde dać mu odpoczynek czy nie? Ależ mam dylemat czy doszło do złamania regulaminu.

KNIEJA pisze:
Matki Pszczele Unasiennione 2016
Ceny matek pszczelich łącznie z kosztami wysyłki.
Powyżej 100 sztuk – 80 zł
51 – 100 sztuk – 90 zł
11 – 50 sztuk – 95 zł
6 – 10 sztuk – 100 zł
1 – 5 sztuk – 100 zł plus koszty wysyłki 20 zł
czyli jak się okazuje 200 zł było za wiele bo nie było zamówień to i trzeba było cenę zmienić by kasa jednak płynęła. Moim zdaniem to zdzierstwo ale skoro są tacy co chcą tyle płacić to niech ich tam Lechu kroi z pieniążków. Wysyłka pszczół (matek pszczelich) pocztą to obecnie koszt 14 zł plus 1 zł za kartonik specjalny do wysyłania pszczół, dostawa z dnia na dzień, więc piątak za zdzieranie cholewek na pocztę doliczony zapewne albo za klateczkę, ciasto i pakowanie.
Polecam się nie spinać niektórym na obronę Leszka usilną bo zamknę temat albo całkiem go usunę w niwet z forum i skończą się zbędne dyskusje.