FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 19:09 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czerw w miodni

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Beskidy
Wczoraj założyłem pod miodnię przegonkę. Dzis patrzę a tam pełno pszczół, żadna nie zeszła do podstawionego korpusu. Od razu zaświtało mi, że nie chcą opuścić czerwiu. Problem w tym, że na gnieździe jest krata odgrodowa, więc najprawdopobniej jakoś przecisnęła się matula i zaczerwiła. Myślałem, że może nie przyuważyłem matecznika i wyszła nowa matka, ale choćby nawet to jak by sie unasienniła w miodni odgrodzonej kratą? Zresztą czerw nie jest trutowy, jest piękny, zwarty. No ale co robić w tej sytuacji?
Jak ktoś jest na lini to proszę o odpowiedź, bo pisze ten post z dłutem w dłoni i w kapeluszu?

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Siennica
Sytuacja doskonale znana większości początkujących pszczelarzy- przekładałeś ramki z czerwiem do miodni gdzie jest mniej substancji matecznej, więc pociągneły mateczniki ratunkowe, wygryzła się matka, unasienniła i masz dwie matki w ulu.

RobertS pisze:
Sytuacja doskonale znana większości początkujących pszczelarzy- przekładałeś ramki z czerwiem do miodni gdzie jest mniej substancji matecznej, więc pociągneły mateczniki ratunkowe, wygryzła się matka, unasienniła i masz dwie matki w ulu.

Ja bym stawiał że przenosząc ramki z rodni do miodni przeniósł matkę która tam nadal jest i raczej ci nie przejdą :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Bogucin
U mnie matka rojowa z tego roku, chodzi i czerwi po całym ulu gdzie tylko chce nic sobie z tego nie robi, że w dadanie kombinowanym jest krata pionowa i pozioma przechodzi bez problemu. Gdy ją zobaczyłem :shock: to bardziej podobna do węża niż matki, strasznie długa, ale cienka. Czerwi dobrze zobaczymy co z tego będzie, bo wygląda ciekawie.

Sławek1964 pisze:
U mnie matka rojowa z tego roku, chodzi i czerwi po całym ulu gdzie tylko chce nic sobie z tego nie robi, że w dadanie kombinowanym jest krata pionowa i pozioma przechodzi bez problemu. Gdy ją zobaczyłem :shock: to bardziej podobna do węża niż matki, strasznie długa, ale cienka. Czerwi dobrze zobaczymy co z tego będzie, bo wygląda ciekawie.

Ja bym chciał zobaczyć bo zaciekawiłeś mnie :lol:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Bogucin
Trochę lat pszczoły mam, takiej jeszcze nie miałem, nie jest to jakieś dziwadło, ale te proporcje długości do grubości takie trochę nietypowe.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
U mnie też musiała w jednym ulu się przecisnąć przez kratę. W tym przypadku nie ma mowy o przekładaniu ramek do góry 1+ 3*1/2 i bardzo rzadko przekładam do góry, a w tym na pewno tego nie robiłem.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]