FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 05:35 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie "18"
Miejscowość z jakiej piszesz: Dobrodzień
Witam wszystkich: Jestem pszczelarzem od tego roku. Na przełomie maj/czerwiec nabyłem dwa odkłady które rozwijają się bardzo dobrze. Zostałem też obdarowany przez starego pszczelarza który likwidował małą pasiekę dwoma rójkami osadzonymi na ramkach wkp standard/po 5 ramek suszu/.Rójki były bardzo słabiutkie/oceniam, że nie miały więcej jak 0,5 kg pszczoły z młodymi matkami. Na dzięn dzisiejszy mają po 3 ramki czerwiu otwartego i tyle ramek obsiadają na czarno.W pozostałych ramkach jest sucho,jedna dołożona ramka węzy odbudowana w niewielkim stopniu.Myślę, że tych rodzinek nie da się zazimować i trzeba by je połączyć, tylko kiedy i jak? Dodam. że nie mam doświadczenia i kłopot z odnalezieniem nieoznakowanych matek. Oczekuję pomocy.Mam taki pomysł aby połączenie przeprowadzić już teraz poprzez nałożenie korpusów pomiędzy które dam kratę odgrodową a na nią gazetę, przed zakarmianiem zimowym usunę kratę a pszczoły same wybiorą sobie matkę.Pozdrawiam kolegów.

Wolfik pisze:
Witam wszystkich: Jestem pszczelarzem od tego roku. Na przełomie maj/czerwiec nabyłem dwa odkłady które rozwijają się bardzo dobrze. Zostałem też obdarowany przez starego pszczelarza który likwidował małą pasiekę dwoma rójkami osadzonymi na ramkach wkp standard/po 5 ramek suszu/.Rójki były bardzo słabiutkie/oceniam, że nie miały więcej jak 0,5 kg pszczoły z młodymi matkami. Na dzięn dzisiejszy mają po 3 ramki czerwiu otwartego i tyle ramek obsiadają na czarno.W pozostałych ramkach jest sucho,jedna dołożona ramka węzy odbudowana w niewielkim stopniu.Myślę, że tych rodzinek nie da się zazimować i trzeba by je połączyć, tylko kiedy i jak? Dodam. że nie mam doświadczenia i kłopot z odnalezieniem nieoznakowanych matek. Oczekuję pomocy.Mam taki pomysł aby połączenie przeprowadzić już teraz poprzez nałożenie korpusów pomiędzy które dam kratę odgrodową a na nią gazetę, przed zakarmianiem zimowym usunę kratę a pszczoły same wybiorą sobie matkę.Pozdrawiam kolegów.

Powiem ci że zimowałem 6 ramkowe odkłady i było ok, dawały radę ale na wczesne pożytki wtedy nie licz.
Jeżeli rzeczywiście jest tak słabo i czujesz że nie doprowadzisz oraz nie masz czym zasilać to połącz.
Najłatwiej ci będzie łączyć na gazetę , jedną matke usuwasz,czekasz aż odczują bezmateczność i łączysz z drugą rodziną z tą która ma matkę.
Między korpusy dajesz gazetę jak się wymieszają zabierasz, rodzinę dołączaną kładziesz na górę a gazetę zraszasz wodą.

Ule na jakich gospodaruję: wlk
Wolfik pisze:
Na dzięn dzisiejszy mają po 3 ramki czerwiu otwartego i tyle ramek obsiadają na czarno.W pozostałych ramkach jest sucho,jedna dołożona ramka węzy odbudowana w niewielkim stopniu.

Sucho tzn pusto czyli głodno.Jeśli tak to daj im jeść i będą się rozwijać.

Awatar użytkownika

Miało być 3 ramki czerwiu krytego z niewielką ilością otwartego i pokarmu na każdej ramce i ten stan trwa już od miesiąca a matka nie chce przejść z czerwieniem na pozostałe 2 ramki suszu.Co do głodu to nie powinno być, dostają co 2-3 dni 0,8l syropu 1:1 był też pożytek lipowy w zasięgu do 500m.Ilość pszczoły w ulu jest nieporównywalnie większa od stanu z przełomu maja i czerwca, niepokoi mnie tylko to dlaczego wykorzystują tylko 3 ramki oraz dlaczego nie odbudowują węzy.Pisałem też że mam 2 odklady te rozwijają się wspaniale /w chwili zakupu miały 3 ramki czerwiu i 2 ramki pokarmu/obecnie czerw i pokarm jest na 7 ramkach i praca idzie dalej.

Jaki opalitek mają te matki z rójek jeżeli jakieś w ogóle mają bo to mogą być stare matki lub roczne, dwuletnie a takie ci nie przejdą na ramki dziewicze lub przejdą ale ciężko musisz bardziej stymulować.

Awatar użytkownika

Matki są nieznakowane, podobno tegoroczne z mateczników rojowych.Tak powiedział mi to pszczelarz który mi te rójki podarował.To starszy uczciwy gość którego znam od dawna.Już 3 razy szukałem tych matek bez rezultatu,pszczoły obsiadują ramki bardzo ciasno są ruchliwe i trudno coś wypatrzeć, a przyznam jestem w tych sprawach jeszcze zielony.Czytam dużo forum i coś sobie przypominam wpis, że matek nie trzeba wyszukiwać bo pszczoly same wybiorą tą najlepszą.

Wolfik pisze:
Matki są nieznakowane, podobno tegoroczne z mateczników rojowych.Tak powiedział mi to pszczelarz który mi te rójki podarował.To starszy uczciwy gość którego znam od dawna.Już 3 razy szukałem tych matek bez rezultatu,pszczoły obsiadują ramki bardzo ciasno są ruchliwe i trudno coś wypatrzeć, a przyznam jestem w tych sprawach jeszcze zielony.Czytam dużo forum i coś sobie przypominam wpis, że matek nie trzeba wyszukiwać bo pszczoly same wybiorą tą najlepszą.

No jak łączysz na gazetę bez zabrania jednej z nich to tak wybiorą przeważnie młodszą albo matki stoczą walkę.
Jeżeli ci jest tak ciężko to nie wyszukuj choć zawsze można przez kratę przesypać towarzystwo i powinna się znaleźć.
Nie koniecznie to jest twoja wina taka matka nie musi być super duża a pszczoły spokojne bo są pszczoły spokojne przy których pracuje się dosyć łatwo i przyjemnie oraz te bardziej ruchliwe które żądlą i spływają ale to inny temat.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Wolfik, z tamtych odkładów wybierz po ramce z wygryzającym! (albo tuż przed wygryzieniem) czerwiem i dołóż do tych rójek, oczywiście bez pszczół, jak te młode pszczoły się wygryzą to rójki ruszą z kopyta, za kilka dni możesz powtórzyć zabieg.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Rudawa
Te dwie ramki suszu to na brzegu gniazda? Jeśli tak to daj je w środek, matka je zaczerwi. Dbaj o to żeby miały pokarm. Jeszcze jest trochę czasu, jak dobrze poprowadzisz te rodziny to wejdą w miarę silne do zimowli.

Awatar użytkownika

astroludek, dwie nie obsiadane ramki w środek rodzinki która obsiada 3 ramki???!!!! no oszalałeś?

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Rudawa
Pomyślałem inaczej, napisałem inaczej. Max jedną w środek przy takiej sile. Jak się rozkręcą i zaczerwią, do tego dojdzie czerw który się wygryzł to drugą.

astroludek pisze:
Pomyślałem inaczej, napisałem inaczej. Max jedną w środek przy takiej sile. Jak się rozkręcą i zaczerwią, do tego dojdzie czerw który się wygryzł to drugą.

Żeby wszystko tak pięknie wyglądało jeżeli są słabe to bym ich nie żałował takie się łączy i ma się 1 silną zdolną zebrać wczesny pożytek a jeżeli z tamtych pozabiera to sobie tylko osłabi rodziny, ja bym się skupił na osiągnięciu maksymalnej siły w tamtych odkładach tak żeby były zdolne wcześnie przynieść jak najwięcej miodu.
Jeżeli tam by były matki kupne to bym się zastanowił ale rojowych bym nie żałował.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Czestochowa
Ja to widze tak:
Ramka z czerwiem nastepna z suszem dwie z czerwiem i susz, nastepnie zatwor, beleczki od gory, jak zacznie brakowac pokarmu weciagnij jedna beleczke i nad nia postaw sloik najlepiej z 4 otworkami nie wiecej zeby zbyt szybko nie zalaly gniazda a matka miala gdzie czerwic i do zimy do 10 ramek dojdziesz o miodzie to w tym roku zapomnij.. Kontrola co tydzien i pilnuj zapasow, ewentualnie mozesz dac odrazu sloik z np.2 otworami jak nie beda potrzebowac syropu to zakituja sobie. Sloik ustawiaj najdalej od wylotka zeby nie doprowadzic do rabunkow. Na laczenie jest za wczesnie a jak obie matki sa slabe to i tak nic dobrego z tego nie wyjdzie. Jeszcze mozesz sprobowac kupic matke UN, i poddac do jednego jak przyjmie i sie rozczerwi to wtedy polaczyc. A jak nie mozesz znalrsc matki to przesyp przez krate, jak jest to zostanie na kracie.

PasiekaIGNAS pisze:
Ja to widze tak:
Ramka z czerwiem nastepna z suszem dwie z czerwiem i susz, nastepnie zatwor, beleczki od gory, jak zacznie brakowac pokarmu weciagnij jedna beleczke i nad nia postaw sloik najlepiej z 4 otworkami nie wiecej zeby zbyt szybko nie zalaly gniazda a matka miala gdzie czerwic i do zimy do 10 ramek dojdziesz o miodzie to w tym roku zapomnij.. Kontrola co tydzien i pilnuj zapasow, ewentualnie mozesz dac odrazu sloik z np.2 otworami jak nie beda potrzebowac syropu to zakituja sobie. Sloik ustawiaj najdalej od wylotka zeby nie doprowadzic do rabunkow. Na laczenie jest za wczesnie a jak obie matki sa slabe to i tak nic dobrego z tego nie wyjdzie. Jeszcze mozesz sprobowac kupic matke UN, i poddac do jednego jak przyjmie i sie rozczerwi to wtedy polaczyc. A jak nie mozesz znalrsc matki to przesyp przez krate, jak jest to zostanie na kracie.

Ja raczej jestem pragmatykiem niż przesadnym optymistą, jeżeli poda w słoikach typu twist i tak dosyć szybko pobiorą bo pszczoła zachłanną jest i zaleją mu gniazdo i tyle ,najlepiej małymi ale zdecydowanymi dawkami.
A pisanie że te rójki dojdą do 10 ramek to przesada z odkładami ok może i tak ale nie rójki które mają czerw na 3 ramkach.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Nie łącz w tej chwili - tylko stracisz, co 2 matki to nie jedna i ewentualne łączenie pozostaw do września. Dobrze byłoby stracić obie matki i poddać jedna czerwiącą "z rodowodem". Na rojowych daleko nie zajedziesz w następnym roku.

Awatar użytkownika

Kombinujecie jak konie pod górkę, łączenie teraz to tylko straty, tak jak pisze Adam, co dwie matki to nie jedna, nawet w słabszych rodzinach,
Jeśli je będzie podkarmial gniazda nie zaleja chyba że by dał co dzień po litrze, syrop 1;1 przeniosą i będą odparowywac systematycznie,
Teraz z tamtych odkladów może śmiało zabrać po jednej ramce, bo ta pszczoła aniani nie wejdzie w klab zimowy ani jeszcze nie jest potrzebna bo przerabiania pokarmu dla tych odkladów, a zostanie tam tyle ich że śmiało sobie dadzą radę, takie ramki dla tych rojek to jak dopalacz, oczywiście zakładamy że w tych rojkach są dobrze cserwiqce matki.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]