bialymis71 pisze:
Dobra koledzy starczy tego gdybania nad ulem marzeń przejdźmy do bardziej przydatnych rzeczy
Jakie są najważniejsze prace przy pierwszym oblocie wiosennym?
Jak zapewnić szybki rozwój rodziny?
Jakie leki należy podać wczesną wiosną?
Jakie błędy są najczęściej popełniane przy pierwszym wiosennym przeglądzie?
Niech każdy się wypowie w tej kwestii, co według was jest najważniejsze i zasługuje na szczególną uwagę, a może posiadacie jakieś nowinki na temat "startu" rodzinek.
Zróbmy wspólnie "burzę mózgów"
Pozdrawiam wszystkich Misiek

Uwagi poprzednika są słuszne.
Najważniejszym zadaniem pszczelarza przed pierwszym oblotem jest poszerzenie na maxa wylotu, usunięcie osypu, odblokowanie wyjścia, zapewnienie dostatecznej ilości świeżej wody, najlepiej ciepłej. Szybki rozwój rodziny zależy od wielu czynników, zależy także od rasy, u siebie zaobserwowałem, że jest to także zależne od matek. Aby przyśpieszyć rozwój rodziny można podać znane wszystkim ciasto miodowo- pyłkowo-cukrowe. Nie trzeba zaznaczać, że pszczoły muszą być w zwężonym gnieździe, można podmienić plastry, dodać plastry z pokarmem, czasami też odsklepia się takie plastry. Jeśli chodzi o leki to też jest to uwarunkowane. Ja przy pierwszym przeglądzie wiosną podaję beevital hive clean. Wiosna sprzyja rozwojowi sporów nosemozy, jeśli taka choroba wystąpi to też trzeba podać odpowiednie lekarstwa na pewno opisane na tym forum. Jakie błędy? Niedostarczenie wody, wyjęcie ocieplenia, poszerzanie gniazda nawet węzą bo takich też już spotkałem u siebie, wkładanie wkładek zwężających.