FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 24 sierpnia 2025, 16:27 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Taki ulik sobie zrobiłem w wolnym czasie.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
A jakieś konkrety, co to za typ? Na ile ramek, itp. ?

Tytuł:

To jest ul warszawski korpusowy na 12 ramek z nadstawką.Zamierzam dorobic do tego jeszcze pólnadstawkę.Myślę,że pewnie już takie ule ktoś budował.Dla mnie jest mniej pracy przy korpusowym niż przy zwykłym warszawiaku.Jak będzie pogoda,to przesypię do niego rodzinkę,która ma 12 ramek.Jak się na nim będzie pracowało okaże się w praniu.Mam też kilka uli wielkopolskich,ale jestem z nich mniej zadowolony.Wydaje mi się,że w ulach warszawskich pszczoły lepiej zimują(teraz mam w warszawiakach od 10 do 15 ramek a w wielkopolskich o zgrozo 6).

Tytuł:
zawsze w ulu wąsko wysokim pszczoła lepiej sie rozwija , gadaja ze dając nadstawki jest to samo , nieprawda jest przynajmniej 3cm przerwa pomiedzy nimi i juz inna ciepłota gniazdai reakcja pszczół

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja już dawno o tym pisałem to mnie pewien forumowicz (nie będę pisał kto) próbował wyśmiać. Ale niech mu będzie. Bob dobson ja tez mam zamiar wykonać taki warszawiak "ala" korpusowy tylko zastanawiam się czy nie obniżyć ramki gniazdowej. Prawdopodobnie obniżę tylko nie wiem o ile. Jak pamiętam Sabart obniżył do 40 cm. tj. o 2,5 i już podobno pięknie do końca odrabiały węzę. Na pełnej warszawskiej nie zawsze do końca chcą odciągać. A jakiej wysokości ramki masz w tym swoim kombinowanym warszawiaku?

Tytuł:
Awatar użytkownika

To o czym wcześniej pisałem to o lepszej zimowli na ramce wąsko-wysokiej. Tak mnie szkolili starzy pszczelarze.

Tytuł:

Nie zamierzam obniżac ramki,gdyż będą się mieszały z innymi ramkami wyższymi.Jestem za unifikacją.Ponadto dążę do jak najprostszych rozwiązań-to z czystego lenistwa.Gdy natomiast włożymy ramki krótsze do zwykłego warszawiaka, to przestrzeń miedzy ramką a dennicą zwiększy się o kilka centymetrów,co z kolei ma wpływ na osyp zimowanych rodzinek.Zawsze mnie wkurzało ,jak w normalnym warszawiaku(mam je na 20 ramek),trzeba było odgradzac matkę od nadmiernego czerwienia. A jak się tego nie zrobiło,to młody czerw zjadł połowę miodu.Nie wiem,czy dobrze zrobiłem robiąc ul na 12 ramek.Ta liczba starczała do zazimowania.Co o tym sądzicie?Co sądzicie o połnadstawce?Jeszcze jej nie zrobiłem,bo nie wiem jakie wymiary miałaby miec ramka.Wszystkie spostrzeżenia mile widziane.Co do gorszego odciągania dłuzszych ramek,to może to i prawda ale to jest problem marginalny,mający mniejszy wpływ na miododajnośc.

Tytuł:
a jaki to wpływ na osyp ma niby większa przestrzen pod ramkami ? ja mam lezaki ale dolna listewka ramki od dna jest 4cm . jest mała ale jest , poduszka powietrzna wiatr nie furga po plastrach

Tytuł:

4cm-5cm jest ok..Wiedzę czerpałem ze starych książek pszczelarskich, a one tak podają .Pierwsze ule warszawskie,które zakupiłem miały nawet 10 cm przestrzeń między ramkami.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mam tu do Was pytania : jakie 10 cm. przestrzeni w ulu warszawskim gdzie książkowy ul warszawski czy to zwykły czy poszerzany odległość od dolnej beleczki ramki do dennicy t0 2cm i nic więcej. Czy jeżeli jest większa przestrzeń pomiędzy dolną beleczką a dennicą to nie robią dzikiej (trutowej) zabudowy ? Druga sprawa "bob dobson" gdzie ty widziałeś zimowanie pszczół na 12 ramkach warszawskich poszerzonych - takie gniazdo na zimę to tylko mnóstwo pleśni, wilgoci i duży osyp zimowy?

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WP
Ksiażka książką, a życie życiem . Mam kilka starych uli , w których pod ramkami jest około15 -20 cm. Rzadko i to bardzo rzadko zdarza się, by pszczoły w nich coś budowały na dole. Zimowla w nich przebiega bardzo dobrze zazwyczaj na 7-miu góra 8-miu ramkach.

Tytuł:
A ja się zastanawiam nad czym innym po co Ci ten wylot na środku korpusu ?
chyba że to nie wylot lepiej mieć dolny o wym 30x3cm jak taki mały a drugi w polowie
Ten system ma wadę
A mianowicie taką że jak dodasz Węzę to pszczoły nie lubieją przeciągów i mogą na wysokości dodatkowego wylotu jej nie odrobić zbyt ładnie
Kiedyś wyskoczył mi korek w pół korpusie na przegonkę a korpus był pełen właśnie ramek z węzą wszystkie rogi od strony otworu w pobliskich ramkach były nie odrobione i ścienione ku środkowi :cry:

Tytuł:

Bocianku,dzięki za rzeczowe pytania,bo cała dyskusja poszła w innym kierunku.To na dole żółte to jest dennica z wylotkiem o wymiarach podobnych co napisałeś.To w pierwszym korpusie to też jest wylot na wzór normalnego warszawiaka.Może to jest błąd ale o takie uwagi mi chodzi.Nie za bardzo natomiast rozumiem co miałeś na myśli pisząc "a drugi w połowie".Waldek ja nie pisałem o zimowaniu pszczół na 12 ramkach warszawskich poszerzanych.Zapomniałem natomiast zaznaczyc,że ramka w tym ulu ma wymiary 435x240,czyli warszawski zwykły.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]