FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 sierpnia 2025, 22:13 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
ADMINISTRATOR

Ule na jakich gospodaruję: Wp
Miejscowość z jakiej piszesz: Polska
Witam koleżanki i kolegów pszczelarzy.
Kiedy myślę o tej paskudnej pandemii jaka dotknęła świat , wzorem pszczelarzy z Węgier, może i my jako pszczelarze podarujemy słoiczek miodu dla medyków w dowód ich ciężkiej pracy, to oni ratują nasze życie. Słoiczek miodu nie będzie dużym uszczerbkiem dla pszczelarza. Niech wiedzą, że pamiętamy o nich.
Zwracam się o opinie i poradę w pierwszej kolejności do Was forumowicze, ponieważ jesteście pszczelarzami aktywnymi i potraficie realnie oceniać sytuację.
Zobligowałbym, RZP, i WZP do przeprowadzenia zbiórki miodu a następnie przekazanie go Służbom medycznym w dowód uznania dla ich ciężkiej pracy.
Pozdrawiam.
Tadeusz Dylon

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Studzianki
Beze mnie.
Moje zdanie jest takie że jest masa zawodów w ktorych ludzie ciezko pracuja i jakos nikt ich zbytnio nie docenia.
Ps. Jak dla mnie to jedna z grup spolecznych ktora najczesciej strajkuje i narzeka jak im jest źle.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Beskidy
Kamilred pisze:
Beze mnie.
Moje zdanie jest takie że jest masa zawodów w ktorych ludzie ciezko pracuja i jakos nikt ich zbytnio nie docenia.
Ps. Jak dla mnie to jedna z grup spolecznych ktora najczesciej strajkuje i narzeka jak im jest źle.

Widzę rodzina zdrowa, nikt nie choruje, można se pojojczyć...

Romanie jestem jak najbardziej za! Nie wiem jak by to ugryźć od strony logistycznej, ale pomysł warty realizacji!

Pozdrawiam altruistycznie Beeskit

ADMINISTRATOR

Dziękuję, logistycznie to jest do pokonania.
Proszę o więcej wypowiedzi, wówczas to będzie bodziec do działania.
Pozdrawiam.

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Pewnie się zdziwicie ,ale podzielam zdanie
Kamilred pisze:
Beze mnie.

,mimo że mam bardzo duży szacunek do ich pracy .
Tak samo jak dla moich sąsiadek,sąsiada ,szwagra którzy pracują w sklepie ,codziennie narażają się żeby ktoś mógł sobie kupić chleb ,ciasteczko czy piwko.
A o pomocy w zabezpieczeniu siebie ,takiej jak ma służba zdrowia mogą pomarzyć.
Ja jestem wdzięczny im i okazuję to .

Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie, małopol
baru0, ja również tak sądzę. Tym bardziej po grudniowych doświadczeniach. Słoiczek faktycznie dobry pomysł - przekaże osobiście komuś kto tego jest wart.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wkp, LN.
Miejscowość z jakiej piszesz: Krosno
Jestem za. Jest to okazja również do promocji polskiego miodu, od polskich pszczelarzy.

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Łódzki-wschodni
Też jestem za, myślę że odpowiedni marketing akcji, rozgłos, przewyższy wartość miodu, co nie oznacza, że się "nie należy". Jest deklaracja, że logistycznie jest do ogarnięcia i to wykorzystajmy.

Romanie, jeżeli jesteś to w stanie ogarnąć i jesteś przekonany co do słuszności idei "słoika dla medyka" to działaj. Nie patrz na nieprzychylne komentarze. Zawsze tak jest z akcjami charytatywnymi - kto chce - ofiaruje, kto nie - nie da nic znajdując dziesiątki argumentów. Taki urok filantropi.

Pozdrawiam bezinteresownie Beeskit

Miejscowość z jakiej piszesz: Studzianki
Beeskit pisze:
Romanie, jeżeli jesteś to w stanie ogarnąć i jesteś przekonany co do słuszności idei "słoika dla medyka" to działaj. Nie patrz na nieprzychylne komentarze. Zawsze tak jest z akcjami charytatywnymi - kto chce - ofiaruje, kto nie - nie da nic znajdując dziesiątki argumentów. Taki urok filantropi.

Pozdrawiam bezinteresownie Beeskit

Kolega chyba nie rozumie prostych zasad na forum. Pan Roman wyszedł z iniciatywa zeby kazdy mógł się odnaść do tematu czy jest zainteresowany taka forma pomocy dla tych ludzi czy tez nie. Bardzo fajnie ze sa jakies iniciatywy i pomysly ale chyba nie kazdy musi grzecznie przyklaskiwac. Chyba ten watek nie zozostał stworzony po to żeby ktos taki jak Beeskit mogł nabijac uszczypliwe komentarze do tych którzy maja inne zdanie.

Miejscowość z jakiej piszesz: Rybnik
Jestem na tak, i to nie dlatego że mają taką pracę. Po prostu wyczuwam w tym interes Polskich Pszczelarzy. Świetna okazja do promocji polskiego miodu. Mam wielu klientów właśnie w tym środowisku.
Inna sprawa że uważam że ze słoikami powinno się dodać sadzonki lip i wspólnie je posadzić przy szpitalach.

Awatar użytkownika

Miejscowość z jakiej piszesz: Zamosc
Miałem ostatnio wizytę przez telefon komórkowy, za kody recepty otrzymałem nr. Rachunku bankowego i 120 za wizytę. Żona z ciśnieniem 200 0trzymala poradę za darmo przez telefon. Moim zdaniem to sprawa na lokalne podejście do tematu. U nas tak się boją że pogotowie tylko od święta wyjeżdża lub do wirusa.

Ule na jakich gospodaruję: wz, 1/2 dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Puławy
KNIEJA pisze:
Miałem ostatnio wizytę przez telefon komórkowy, za kody recepty otrzymałem nr. Rachunku bankowego i 120 za wizytę. Żona z ciśnieniem 200 0trzymala poradę za darmo. Moim zdaniem to sprawa na lokalne podejście do tematu.

Poszedłeś na wizytę prywatnie, to dostałeś rachunek.
Ten lekarz prowadzi prywatną praktykę, jak do Ciebie przychodzi klient po miód ,też odchodzi w rachunkiem.

Awatar użytkownika

Miejscowość z jakiej piszesz: Zamosc
Bartek.pl pisze:
KNIEJA pisze:
Miałem ostatnio wizytę przez telefon komórkowy, za kody recepty otrzymałem nr. Rachunku bankowego i 120 za wizytę. Żona z ciśnieniem 200 0trzymala poradę za darmo. Moim zdaniem to sprawa na lokalne podejście do tematu.

Poszedłeś na wizytę prywatnie, to dostałeś rachunek.
Ten lekarz prowadzi prywatną praktykę, jak do Ciebie przychodzi klient po miód ,też odchodzi w rachunkiem.

Może masz rację ale ja za porady na telefon nie kasuje ludzi. A często są męczący

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
jak chcecie faktycznie pomóc a przy okazji zareklamować skoro macie takie ciśnienie to proponuje "słoiczek dla emeryta" ale mowa o tym biednym któremu ciężko bo ma głodową emeryturę a nie resortowych których stać zeby sobie kupić,
co do lekarzy to kasa ich zepsuła nie szanują innych ludzi ani pacjentów,
w ubiegłym roku miałem uszkodzoną siatkówkę w oku sprawa była nie dałem rady jeść ani spać nawet patrzeć na zdrowe oko, dzwoniłem do kilkunastu okulistów prywatnie i każdy się wypiął a w szpitalu na dyżurze nie mają bo po co, odesłali mnie do wojewódzkiego żebym sobie pojechał 70km :haha: ulitowała sie jakaś babka 40km od mojego domu całe szczęscie ze miał mnie kto tam dostarczyć, wizyta to było dopiero początek bo recepte trzeba jeszcze zrealizować i odwiedziłem chyba z 7 aptek, takich przykładów można by wymieniać bez końca bo cała otoczka co sie nazywa służba zdrowia nie ważne czy na nfz czy prywatnie to jedna wielka patologia i nikt z tym nic nie robi

MODERATOR

kudlaty pisze:
odesłali mnie do wojewódzkiego żebym sobie pojechał 70km

Toś mi przypomniał, ja się musiałem 120km przejechać :evil: .Była niedziela ,nie ma uproś ,Gorlice Tarnów ,Brzesko Bochnia ,nie ma , tylko jeden szpital w Krakowie .
Ale odnerwowałem już to . :wink:
Beeskit, Ty się na filantropa nie kreuj :wink:
Rocznie rozdaje ...(nie będziemy się licytować) dużo słoików .
Jak na reklamę pszczelarstwa się dorzucę . :wink:
Tylko fizycznie każdy do swojego ośrodka zdr. czy grupowo i do ministerstwa .

ADMINISTRATOR

Witam.
Prawdą jest, że nie zależy mi na cukrowaniu, lecz na tym co wam na sercu leży.
Za organizację służby zdrowia odpowiedzialny jest Minister Zdrowia i wszyscy nad nim niezależnie od opcji rządzącej wcześniej i obecnie, my mówimy o tym konkretnym przypadku, ratują nasze życie z narażeniem swojego. Jeśli chodzi o promocję naszego miodu na pewno wieść poniesie nie tylko po Polsce ale echo medialne również w świat.
Pozdrawiam wszystkich, tych na tak, jak i tych na nie, od wtorku mógłbym się tym zająć.

Miejscowość z jakiej piszesz: sieradzkie
Ja nie jestem za tego typu akcjami.
Pomysł, cel, zamierzenie szczytne ale jak to w życiu bywa finalnie głównie korzysta nie ten co powinien.
Chyba, że chodzi głównie o to "echo".
Co innego gdy znacie konkretne osoby które należy wyróżnić.

MODERATOR

Romek123 pisze:
Pozdrawiam wszystkich, tych na tak, jak i tych na nie, od wtorku mógłbym się tym zająć.

Proszę napisać jak by to miało wyglądać,przebiegać ta akcja.
Myślę że to wpłynie też na decyzję niektórych.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
Jestem na TAK. Temat wymaga jasnej deklaracji Tak lub Nie. po co wypisywać jakieś swoje przejścia

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Jestem za NIE powody nadto oczywiste ,już wielokrotnie "lud" się bratał,ale jetem na TAK za rozdaniem w środowiskach bezinteresownych tj domach dziecka itp.

Awatar użytkownika

bo lubię pisze:
Jestem za NIE powody nadto oczywiste ,już wielokrotnie "lud" się bratał,ale jetem na TAK za rozdaniem w środowiskach bezinteresownych tj domach dziecka itp.

dokładnie, dlaczego nie pomagać tym którzy są naprawdę w potrzebie?, nikomu nie ubędzie a pomoc trafi tam gdzie jest oczekiwana,
duża liczba pracowników naraża swoje życie codziennie nie oczekując ani nie otrzymując za to nawet dziękuje: strażacy, policjanci, budowlańcy, kierowcy itd
praca każdego człowieka jest potrzebna i większość zawodów jest ze sobą powiązanych bezpośrednio lub pośrednio
prosze sobie poszukać statystyk odnośnie wypadków i wypadków śmiertelnych w pracy a później zastanowić dlaczego nie pokrywa się to z tym co podają w mediach, bo wygląda na to że życie niektórych ludzi jest mniej warte niż innych
co do obecnej sytuacji medycy robią to na czym się znają najlepiej czyli leczą, u jednych nic się nie zmieniło a tym pracujących w szpitalach zakażnych doszły nowe obowiązki i procedury ale ile jest takich szpitali ca cały kraj kilkanaście?
zresztą w kraju jest tylu pszczelarzy że można by pomóc i tym potrzebującym i tymi na plecach których chcecie się reklamować,
powinniśmy jako grupa zawodowa ciągle pracować nad tym abyśmy byli pozytywnie odbierani w społeczeństwie, takie stałe akcje przed świętami i inne doraźnie mogły by w tym pomóc, dla większości społeczeństwa jestesmy tylko piątym kołem u wozu

MODERATOR

kudlaty, Bądź na tak, mnie to przekonało ,to promocja pszczelarstwa .
Bez nagłaśniania też robię coś w tym stylu ,ale to na małą skalę :wink: .
Tutaj mamy szansę na promocje , ,właściciel forum to nie tylko posiadacz pasieki .
Pisałem niedawno że dla Ambrozji to nobilitacja ,i to jest ten moment ,nie zepsujmy tego.
Przemyślenia moje :wink:

Awatar użytkownika

baru0 pisze:
kudlaty, Bądź na tak, mnie to przekonało ,to promocja pszczelarstwa .
Bez nagłaśniania też robię coś w tym stylu ,ale to na małą skalę .

dołączyć się można nie widzę przeszkód ale sami możemy też wyjść z inicjatywą niech inni nas naśladują

Miejscowość z jakiej piszesz: opole
baru0, promocję to pszczelarzom robi przy okazji koronawirus . Coraz częściej ludzie siegają po miód i inne produkty pszczele myśląc o suplementacji, która wzmocni siły obronne organizmu.
Jestem za przekazaniem słoika miodu ale osobom naprawdę potrzebującym.
Ministerm zdrowia i spółka na pandemi jak zwykle ugrają coś dla swojego sektora a podatnik poniesie cały ciężar związanych z tym obciążeń.
POzdrawiam :pl:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
Lekarzy stać kupić słoik miodu i nie potrzebują jałmużny. Czy w tej akcji słoik miodu to jałmużna czy podziękowanie. Czy medycy to tylko lekarze czy wiele innych ludzi. Czy medyk pisał się na chodzenie w kombinezonie i masce całe 12h przy umowie o zatrudnieniu. Czy nie stać każdego pszczelarza podarować słoika miodu ratownikowi. A czym jest dawanie na tace księdzu?

Ule na jakich gospodaruję: 435x170, WLKP12
Mysle, ze idac tym tokiem trzeba jeszcze uwzglednic inne sluzby sluzace narodowi...

Ule na jakich gospodaruję: 435x170, WLKP12
wojciech_p pisze:
Jestem za. Jest to okazja również do promocji polskiego miodu, od polskich pszczelarzy.
warto tu wykluczyc importerow...

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Łódzki-wschodni
Kochani padła propozycjaRomek123, i prośba o opinię. Ja wiem że pojawia się sto innych którym by się słoiczek i przydał i "należał", ale podłączanie innych "zasługujących" do tej akcji rozwadnia temat, i stanie się to trudne do realizacji ,po czym umrze śmiercią naturalną. Każdy może zorganizować w swoim środowisku jak uważa za stosowne podobną akcję i wesprzeć (grupy, srodowiska) wg uznania. Tutaj mamy propozycję akcji ogólnopolskiej (słoik+) dla medyka i to doskonalmy. Tak więc, "nie żałuj słoika dla medyka". :wink:

Ule na jakich gospodaruję: wp
Miejscowość z jakiej piszesz: Biała Rawska
W Polsce mamy około 140 000 lekarzy rożnej specjalizacji,jak wybrać których obdarować.Liczba pszczelarzy i struktura pasiek w rejestrach Inspekcji Weterynaryjnej znajduje się 76200 podmiotów posiadających rodziny pszczele, jednak w przypadku 1898producentów brak jest danych dotyczących liczby rodzin.Jak by każdy dał słoiczek i tak braknie.

Nie chciałem się wypowiadać, ale niech tam... Jeśli już mowa o jakimkolwiek wsparciu podziękowaniu czy jakkolwiek to nazwiemy to w grę powinny wchodzić szpitale jednoimienne i ich załogi przy czym ten dar powinien dotyczyć całego personelu a nie tylko lekarzy i pielęgniarek. Kto był w szpitalu i potrafił patrzeć ten wie, że tam jest jeszcze wiele innych osób ciężko tyrających. I powinno to się odbyć pod egidą PZP z jego logo i nalepkami. Jeśli będzie inaczej to cały "efekt medialny zniknie"

Jestem na NIE przecież ONI nie pracują za darmo i charytatywnie większość ze służby zdrowia to "opasłe karpie" pielęgniarka na nocnym dyżurze żądała dodatkowej gratyfikacji za opiekowanie się pacjentem po operacji przez okres nocy 250 zł. pomimo,że była na dyżurze czyli w pracy.Jeszcze raz NIE

ADMINISTRATOR

Witam.
Widzę różnorakie wypowiedzi są to dla mnie bardzo ważne wskazówki, myślałem o medykach w Szpitalach Jednoimiennych, ponieważ to oni bezpośrednio narażają swoje życie ratując innych, miód podnosi odporność bezsprzecznie a odporność jest potrzebna w walce z wirusem i o tym mówcie zawsze i wszędzie to jest promocja miodu.
Pozdrawiam, dziś podejmę decyzje.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlp
Miejscowość z jakiej piszesz: małopolska
Słuchajcie, albo dostają wszyscy w szpitalu albo nikt, jeśli dostaną tylko lekarze innym pracownikom będzie przykro bo oni też odwalają ciężką robotę. Takie jest moje zdanie :wink:

Awatar użytkownika

Rozdać miód importerów "w imieniu" polskich pszczelarzy ,to jest bardzo dobry pomysł oczywiście z logo PZP.

bo lubię pisze:
Rozdać miód importerów "w imieniu" polskich pszczelarzy ,to jest bardzo dobry pomysł oczywiście z logo PZP.
Problem w tym, że na forum jest bardzo wielu pszczelarzy którzy nie są w PZP bądź z różnych względów opuścili szeregi Związku.Osobiście uważam, że temat jest złożony i nie należy wykluczyć iż znajdą się osoby które będą oskarżać pomysłodawców akcji o kręcenie lodów.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
robik pisze:
wojciech_p pisze:
warto tu wykluczyc importerow...
No i z tej promocji to najwięcej skorzystają właśnie ci wykluczeni, co to zalewają półki biedyronek tanimi mieszankami wg przepisu na przysłowiowy pasztet z zająca "pół na pół", jeden słoik z unii i jedna beczka spoza unii. Ale na kodzie paskowym oczywiście widnieje propagowane 590 - czyli produkt polski. I mimo różnych modnych ostatnio akcji promocyjnych na polskie produkty żywnościowe nie ma silnych aby ten proceder ukrócić, PZP też jakoś ciągle niemrawy w tym temacie. Natomiast logo PZP to ciągle jeszcze działa raczej jak czerwona płachta na byka.

Romek123 pisze:
Pozdrawiam, dziś podejmę decyzje
Mam serdeczną prośbę,proszę o zamieszczenie na forum pisma w którym PZP kategorycznie apeluje o ograniczenie importu miodu i ewentualnej odpowiedzi na to pismo,jeżeli ktoś raczył odpowiedzieć.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Decyzja juz pewnie zapadła ale mi się bardzo spodobało przesłanie jest piękne nie skmplikowane mało kosztowne daje szaremu pszczelarzowi ogromna satysfakcje itd.
Bo tak to zrozumiałem mój jeden słoiczek miodu dla wielu medyków
Chyba że jest inaczej to już nie na moją głowe :roll:
Pozdrawiam

Ten jeden słoiczek to w pierwszej kolejności powinna w ramach lojalności i solidarności zawodowej zafundować ta ogromna, przeważająca część służby zdrowia, która spanikowana pozamykała się na cztery spusty, zaprzestała świadczenie wszelkich usług, a leczyć próbuje część
Żona cierpi na poważne schorzenia serca i płuc wymagające ciągłego monitorowania, tymczasem wszelkie zalecane i już zaplanowane w związku z tym badania i zabiegi zostały odwołane.
Będą teraz leczyć przez telefon???
Ogromna większość społeczeństwa pracuje, naraża się, ale oczywiście służba zdrowia zamiast tym bardziej starać się dbać o nasze zdrowie, bardziej zaczęła martwić się o własne.
Cała sfera budżetowa natychmiast skorzystała z okazji aby zafundować sobie płatne urlopy lub przynajmniej pozbyć się tych namolnych petentów i pacjentów
Próbuję sobie wyobrazić jak by się zachowała służba zdrowia i co by się działo w przypadku epidemii prawdziwie groźnych chorób, przy których śmiertelność liczy się w dziesiątkach procent, a nie domniemanych obecnie 3-4 procent.

Awatar użytkownika

JM pisze:
przeważająca część służby zdrowia, która spanikowana pozamykała się na cztery spusty, zaprzestała świadczenie wszelkich usług, a leczyć próbuje część
Jak ja Ciebie bardzo rozumiem,dwie noce pod rząd woziłem żonę na sor z niestabilna pracą serca i dwa razy bez głębszych badań do domu ,a potem w tvp że "coś ludzie umierają w domu na zawały ,udary(gorzki śmiech).Żona pracuje w służbie zdrowia i te same problemy co innych.

Godziemba pisze:
Romek123 pisze:
Mam serdeczną prośbę,proszę o zamieszczenie na forum pisma w którym PZP kategorycznie apeluje o ograniczenie importu miodu.

A czemuż to tak skromnie? Tylko miodu? Wszystkich artykułów spożywczych, i to najlepiej nie ograniczać, a zakazać w ogóle. Potem będzie na półce tylko majonez po 50złotych, ale za to Kielecki!

Pozdrawiam absurdalnie Beeskit

ADMINISTRATOR

W odpowiedzi na akcję Polskiego Związku Pszczelarskiego „Słoiczek miodu dla medyka”, jako pierwszy odpowiedział Prezydent PZP Tadeusz Dylon, przekazując słoik miodu Wojewódzkiemu Związkowi Pszczelarzy w Rzeszowie.

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie po zebraniu miodu dostarczonego od Pszczelarzy zrzeszonych w WZP Rzeszów, przekaże zebrany miód dla medyków szpitali jednoimiennych w województwie podkarpackim.

Obrazek

Beeskit pisze:
Godziemba pisze:
Romek123 pisze:
Mam serdeczną prośbę,proszę o zamieszczenie na forum pisma w którym PZP kategorycznie apeluje o ograniczenie importu miodu.

A czemuż to tak skromnie? Tylko miodu? Wszystkich artykułów spożywczych, i to najlepiej nie ograniczać, a zakazać w ogóle. Potem będzie na półce tylko majonez po 50złotych, ale za to Kielecki!

Pozdrawiam absurdalnie Beeskit
Nie chodzi o zakaz czy administracyjne ograniczenie importu (choć cła jako narzędzie cały świat wykorzystuje nadal) ale o obowiązek umieszczania rzetelnej informacji.
Ile w miodzie jest tego z Polski, ile z Unii, ile tego z poza Unii i dokładnie skąd.
Bo dotychczas praktyki są takie, że nawet sam PZP umieszczał na obcych miodach banderole z fałszywym certyfikatem.

A jeżeli chodzi o majonez, to próbowałem kilku różnych i wszystkie poza Kieleckim na sam widok wywołują odruch wymiotny.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

[
JM pisze:
Będą teraz leczyć przez telefon???

Właśnie wczoraj dzwoniłem do swego ośrodka zdrowia z prośbą o wizytę domową z powodu nagłej niedyspozycji zdrowotnej mojej żony . Miałem dzwonić na pogotowie ratunkowe ale żona mimo widocznego cierpienia na twarzy nie chciała o tym słyszeć . Po kilkuminutowej telefonicznej pertraktacji udało mi się przekonać lekarkę do przyjazdu . Po uśmierzeniu bólu zastrzykiem , diagnoza - "Jak bóle powrócą , proszę dzwonić po pogotowie ". Żona była przerażona . Widząc to przerażenie poprosiłem o dokładniejsze przebadanie , tłumacząc lekarce jej paniczny lęk przed szpitalem , spowodowany nieustającą telewizyjną " reklamą " koronawirusa . Po krótkim obruszeniu przystąpiła do badania .W tym momencie przypomniał mi się " słoiczek miodu dla medyków " , a że go miałem pod ręką z wdzięcznością ofiarowałem lekarce . Ten słoiczek dokonał cudu . Nie dość , że przedłużył wizytę o pół godziny , to stosunek do pacjentki zmienił się diametralnie . Z troską przeglądnęła całą dokumentację zdrowotną mojej żony , jeszcze raz przebadała - wykluczając niektóre przyczyny bólu , kierując ją równocześnie na badania diagnostyczne , telefonicznie umawiając ją ze znajomym diagnostykiem . Dzisiaj jest już spokojnie - zresztą mam w kieszeni jej prywatny numer telefonu i w razie pogorszenia sytuacji , mam natychmiast dzwonić - przyjedzie na pewno . Obym nie musiał z tego korzystać .

paraglider pisze:
Ten słoiczek dokonał cudu . Nie dość , że przedłużył wizytę o pół godziny , to stosunek do pacjentki zmienił się diametralnie .
No właśnie...
Od rzemyczka do koniczka, os słoiczka za rutynowe badanie, do... za operację...
A po nabraniu odpowiedniej rutyny to i słoiczek już cudu nie dokona lecz poczytany będzie jako oczywista oczywistość.
Ale takie sytuacje rzekomo nie mogą mieć i nie mają miejsca, o czym zapewnia nawet pewien lekarz profesor i równocześnie gorący obrońca konstytucji gwarantującej bezpłatną opiekę zdrowotną.

BRAWO JM masz racje co do białego personelu medycznego jeszcze raz :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo:

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
JM pisze:
Od rzemyczka do koniczka, os słoiczka za rutynowe badanie, do... za operację...

nie rób z każdego lekarza złodzieja i łapówkarza , do tego w duchu kurwizji. Chyba , że piszesz też o tym co "pracował dla idei" za drobne 400 tys. Z pewnością zostali zepsuci przez system i ludzi, ale to konsekwencja beznadziejnego systemu ochrony zdrowia. Pacjent nie jest klientem , tylko zbędnym natrętem . W żadnym cywilizowanym kraju nie ma takiego burdelu jak u nas. Dlatego łatwo też oskarżać lekarzy , choć w ogromnej przewadze to normalni , uczciwi ludzie . Szczególnie w większych ośrodkach , gdzie i konkurencja duża . Podobnie jak proboszcz na wiosce zabitej dechami nie ma umiaru w co łaska.
Wracając do tematu to trudno mi wyobrazić sobie taką akcję poza kołami związku , a zbiórki pieniężne na tym forum dawno się skompromitowały ... całkiem jakby w myśl powiedzenia : za pieniądze człek się podli.
Dajmy spokój ocenie lekarzy żeby nas nie musieli oceniać . Nie mam czego też im zazdrościć bo robota dobrego lekarza to piekielne zajęcie i słoik miodu im niepotrzebny . Ten słoik to tylko taki zwykły ludzki gest , bez obrzydliwych skojarzeń i podtekstów. Może zwyczajnie ożywi w nich zwykłą ludzką wrażliwość i na tym polegał cud u paraglidera - jak wierzę ,że tak było i zawsze mam w samochodzie kilka słoiczków na takie różne okazje . Rozdaję życzliwość, nie łapówki. Zawsze po załatwieniu sprawy co wywołuje jeszcze większą konsternację .
Chyba ,że głodnemu chleb ....

manio pisze:
Szczególnie w większych ośrodkach , gdzie i konkurencja duża .
Ooo tak, szczególnie w większych ośrodkach posiadających szpitale i kliniki uniwersyteckie i ordynatorów z profesorskimi tytułami, konkurencja ze strony dobrze sytuowanych i ustosunkowanych pacjentów jest duża.
A mnie głodnemu na myśli tylko to, że np. protezy biodrowe wstawiane są wg kryterium wieku pacjenta tak, że sąsiadowi w wieku 70 się nie należała i męczy się na wózku, natomiast dalekiemu kuzynowi w wieku 92, ale bywałemu na salonach jak najbardziej - inna sprawa że coś spaprali i aktualnie czeka na poprawkę.

MODERATOR

paraglider pisze:
W tym momencie przypomniał mi się " słoiczek miodu

Takiś stary a... :wink: Ja szczyl wiem to od dawna, miód to klucz,,, otwiera wszystkie bramy .
I dziękuje Panu Bogu że go mam .Bo mi życie uratował .
Piekielnych bram , nie próbowałem :mrgreen:
Wracając do tematu ,rozumiem to tak, idziesz do szpitala dajesz słoik i robisz sobie zdjęcie .
Bo organizator nie potrafił nas zdyscyplinować i ukierunkować sam się zareklamował a Ambrozja gdzie?.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]