FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 12 sierpnia 2025, 16:30 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Beskidy
Zostało mi z dokarmiania zimowego wiaderko gęstego syropu. Czy mogę go użyć teraz do zasilenia slabych rodzin czy tylko ciasto i basta?

Pozdrawiam zastępcze Beeskit

Ostatnio zmieniony 15 lutego 2022, 20:14 - wt przez ldawid, łącznie zmieniany 2 razy
poprawiono nazwę wątku

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Zrób z niego ciasto dodając cukier puder . Płyny pokarm może dać pszczołom złudzenie pożytku , wylecą w jego poszukiwaniu i skrzepną z zimna. Dlatego tylko ciasto i basta.
Można je zrobić w dobrym robocie orbitalnym jeśli nie chcesz tymy rencamy
No i nie szukaj takich oszczędności z pszczołami bo to drogo kosztuje. Najlepiej dobrze i hojnie zakarmić jesienią , nie latać wiosną z ciastem , a w końcu odebrać nadmiarowe ramki z pokarmem do wychowu odkładów. Tak to powinno wyglądać.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
Miejscowość z jakiej piszesz: Gliwice
manio, czy ciasto zawierające znaczne ilości sacharozy i mała ilość wody nie pobudzi również pszczół, choćby do szukania wody celem jego wykorzystania przy braku bardziej dostępnego pokarmu?

Ewentualnie przy złej pogodzie, braku lotów po wodę, czy jego wykorzystanie nie osłabi jeszcze bardziej kondycji pszczół?

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
licho pisze:
manio, czy ciasto zawierające znaczne ilości sacharozy

nie wiem ,nigdy nie stosuję ciasta poza sezonem, a wiosną w szczególności. Zawsze wcześnie karmię na zimę do syta , a wiosna nie mam się do czego spieszyć. Napisałem co piszą mądrzejsi ode mnie i raczej nie mam podstaw aby im nie wierzyć.
Masz oczywiście rację , że najlepiej nie dawać , ale jeśli wymagają ratunku ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: D17
Miejscowość z jakiej piszesz: Sucha Beskidzka
Nigdy nie stosuję gołego ciasta bo jest drogie i nie widzę sensu. Podejrzewam, gołe ciasto bez białka nie ma właściwości pobudzających.
W czesną wiosną w przypadku braku pokarmu - pożyczam ramki od rodzin, które pokarm mają.
Końcem marca zaczynam pobudzać syropem 1:1. Podejście się sprawdza, te co nie mają pokarmu - uzupełniają sobie, te co mają - od przybytku ich pewnie głowa zaczyna boleć - wiec zwiększają czerwienie.

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2uXs/

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Beeskit pisze:
...wiaderko gęstego syropu. Czy mogę go użyć teraz do zasilenia slabych rodzin czy tylko ciasto i basta?

Co to znaczy wg. Ciebie w tym kontekście słabe rodziny?
Słabe bo małe, chore, głodne?
Jeżeli głodują, a nie masz wolnej ramki z pokarmem, to nie masz wyjścia, daj ciasto.
W pozostałych sytuacjach żadne "zasilanie" o tej porze roku nie jest do niczego potrzebne, może ewentualnie tylko zaszkodzić.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Beskidy
JM pisze:
Beeskit pisze:
...wiaderko gęstego syropu. Czy mogę go użyć teraz do zasilenia slabych rodzin czy tylko ciasto i basta?

Co to znaczy wg. Ciebie w tym kontekście słabe rodziny?
Słabe bo małe, chore, głodne?
Jeżeli głodują, a nie masz wolnej ramki z pokarmem, to nie masz wyjścia, daj ciasto.
W pozostałych sytuacjach żadne "zasilanie" o tej porze roku nie jest do niczego potrzebne, może ewentualnie tylko zaszkodzić.

Pobieżny przegląd zrobiony. Padła mi jedna rodzinka na 30, więc źle nie jest. Rodzinki w większości silne, pokarmu mają jeszcze dosyć, ale też zdarzają się słabsze, ale żadne tam głodniaki. Po prostu słabsze, bo do zimowli już szły na mniejszej ilości ramek. No i te zachciało mi się podpędzać...
Z syropem dałem sobie spokój, ale zakupiłem ciasto z pyłkiem. Nigdy nie stosowałem ciast, ale jak słyszysz dookoła tylko podkarmianie wspomagające no to też w końcu i sceptykowi się udzieli. No i moja głupota została ukarana. Nie stosuję folii tylko powałkę. Umieszczenie placka pomiędzy powałką a obsiadającymi górę ramek skutkowało tym że zgniotłem masę pszczół, mimo iż starałem zachować się ostrożność. Dobrze, że opamiętanie przyszło po jednym ulu. Z resztą uli dam sobie spokój...

Pozdrawiam samokrytycznie Beeskit

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: D17
Miejscowość z jakiej piszesz: Sucha Beskidzka
Niektóre słabiaki bedą miały z pobraniem ciasta. Pisze ogólnie, gdzyż każdy ma inne wyobrażenie słabej rodziny, znaczy się inaczej interpretuje słabą rodzinę.

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2uXs/

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: HAMILTON
Beeskit pisze:
Umieszczenie placka pomiędzy powałką a obsiadającymi górę ramek skutkowało tym że zgniotłem masę pszczół, mimo iż starałem zachować się ostrożność.
To nastepnym razem jak chcesz taki numer wykonac to na moment przykryj pszczoly wilgotna sciereczka. Po minucie nie bedzie zadnej na ramkach.

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Beeman pisze:
To nastepnym razem jak chcesz taki numer wykonac to na moment przykryj pszczoly wilgotna sciereczka. Po minucie nie bedzie zadnej na ramkach.

Lub podkurzacz ;).

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: HAMILTON
baru0 pisze:
Lub podkurzacz .
Niestety jak jest duzo pszczol i takie jak moje to i 5minut solidnego dymu nie robi nic. Jednak o tej porze roku gdzie klab jest wysoko i mamy zamiar tylko polozyc ciasto na ramki nie ma potrzeby nadmiernie je niepokoic. Wilgotna scierka wystarczy.https://i.imgur.com/e9h0ScT.jpg

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]