FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 13 sierpnia 2025, 19:39 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Rudawa
stach56 pisze:
Miód ma w nadstawkach, a nadstawki nie czerwione.

A no tak, zapomniałem że patogeny jak widzą nad głową jasną ramkę to mówią: a nie stary, tam nie idziemy :) Mód też tam się teleportuje z ominięciem rodni.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzeszów
Czy nie pisano że pszczoły są higieniczne ? Mniej lub bardziej ale jednak!!! Jeśli czyszczą komórki a to każdy wie i propolisują , dezynfekują to nie znaczy że srają we własne gniazdo choć larwa to właśnie robi.

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
StefanJerzy pisze:
Jeszcze rok temu w ulu warszawskim miałem ramki z woszczyną która miała ponad 20 lat a może i więcej. Doskonale zimowały na nich.

Jeżeli były cały czas w miodni to jeszcze ok.
Jeżeli w rodni to w międzyczasie jak zajmował się pan grzałkami, pszczoły zgryzły stare plastry i odbudowały od nowa.
Jestem tutaj moderatorem i bardzo bym prosił nie puszczać wodzy fantazji bo wiem że wielu młodych pszczelarzy czyta forum (nawet się nie logując) a takie brednie o 20 letnich plastrach to abstrakcja albo dziadostwo, choroby "pielęgnowane" w środowisku ulowym. .
Gdy zobaczą pański dorobek w innych dziedzinach przedstawiony na stronie , będą naśladować bez zastanowienia.
Z całym szacunkiem do dorobku pana naukowego i w ogóle, ciężko być dobrym w wielu rzeczach .
W pszczelarstwie po kilku minutach tego filmiku, dla mnie pan nie jest.
https://www.youtube.com/watch?v=pxRysD2qAbk[/quote]
Skusiłem się na filmik, jak na "Akademię " to ........... do potęgi, pokazywanie ramek z kilkoma pszczołami , wyciąganie ramki z środka gniazda, bez robienia odstępu :załamka: , a na koniec filmu, ramki po prawej bez odstępników, na styk .
To jak na młodego była by porażka,
Ramki stare, źle odbudowane, bo odstępy za duże, młody pszczelarz by dostał opiernicz.
Pan tego nie widzi?
Tytuł tematu jest adekwatny, błędy w pszczelarstwie w wykonaniu profesora.
P.S. posta pisałem rano ale nie chciałem wrzucać pod wpływem emocji.
Ale chciałem przypomnieć panu że pan nie trafił na grupę "nawiedzonych pszczelarzy" tylko na najstarsze działające i chyba największe forum pszcelarskie w Polsce a może w EU , z bardzo dużym dorobkiem i teksty w rodzaju
StefanJerzy pisze:
Ale nie przejmuj się swoją niewiedzą na temat termiki uli. Rok temu na czterech grupach dyskusyjnych o pszczołach na FB zamieściłem ankietę a w niej proste pytania np jaka jest temperatura przy czerwiu, czy pszczoły wentylując wtłaczają czy wyciągają powietrze z ula itp.

może sobie pan darować, proszę brylować na tamtych grupach .

MODERATOR

baru0 pisze:
StefanJerzy pisze:
Jeszcze rok temu w ulu warszawskim miałem ramki z woszczyną która miała ponad 20 lat a może i więcej. Doskonale zimowały na nich.

Jeżeli były cały czas w miodni to jeszcze ok.
Jeżeli w rodni to w międzyczasie jak zajmował się pan grzałkami, pszczoły zgryzły stare plastry i odbudowały od nowa.
Jestem tutaj moderatorem i bardzo bym prosił nie puszczać wodzy fantazji bo wiem że wielu młodych pszczelarzy czyta forum (nawet się nie logując) a takie brednie o 20 letnich plastrach to abstrakcja albo dziadostwo, choroby "pielęgnowane" w środowisku ulowym. .
Gdy zobaczą pański dorobek w innych dziedzinach przedstawiony na stronie , będą naśladować bez zastanowienia.
Z całym szacunkiem do dorobku pana naukowego i w ogóle, ciężko być dobrym w wielu rzeczach .
W pszczelarstwie po kilku minutach tego filmiku, dla mnie pan nie jest.
https://www.youtube.com/watch?v=pxRysD2qAbk

Skusiłem się na filmik, jak na "Akademię " to ........... do potęgi, pokazywanie ramek z kilkoma pszczołami , wyciąganie ramki z środka gniazda, bez robienia odstępu :załamka: , a na koniec filmu, ramki po prawej bez odstępników, na styk .
To jak na młodego była by porażka,
Ramki stare, źle odbudowane, bo odstępy za duże, młody pszczelarz by dostał opiernicz.
Pan tego nie widzi?
Tytuł tematu jest adekwatny, błędy w pszczelarstwie w wykonaniu profesora.
P.S. posta pisałem rano ale nie chciałem wrzucać pod wpływem emocji.
Chciałem przypomnieć panu że pan nie trafił na grupę "nawiedzonych eko pszczelarzy" tylko na najstarsze działające i chyba największe forum pszczelarskie w Polsce a może w EU , z bardzo dużym dorobkiem i teksty w rodzaju
StefanJerzy pisze:
Ale nie przejmuj się swoją niewiedzą na temat termiki uli. Rok temu na czterech grupach dyskusyjnych o pszczołach na FB zamieściłem ankietę a w niej proste pytania np jaka jest temperatura przy czerwiu, czy pszczoły wentylując wtłaczają czy wyciągają powietrze z ula itp.

wiek pana do tego nie upoważnia, może sobie pan darować, proszę brylować na tamtych grupach ,bedzie pan dla nich objawieniem.

Ule na jakich gospodaruję: wielkoplskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
baru0 pisze:
Jestem tutaj moderatorem i bardzo bym prosił nie puszczać wodzy fantazji bo wiem że wielu młodych pszczelarzy czyta forum (nawet się nie logując) a takie brednie o 20 letnich plastrach to abstrakcja albo dziadostwo, choroby "pielęgnowane" w środowisku ulowym.

Koledzy w poprzednich postach wyjaśnili chyba już, że pszczoły są higieniczne a więc czarne plastry nie przenoszą chorób.... to nie wodze fantazji ale rzeczywistość - co gorsze:
- trzymać plastry czarne nawet dwudziestoletnie czy
- wyziębiać czerw podczas przeglądów?
Ja od dziesięciolecia a prowadzę pszczoły od 55 lat nie mam problemów z chorobami - owszem są - warroza - nosema ale w podgrzewanych i walka z warrozą jest skuteczniejsza i skutki nosemy znikają cdn

baru0 pisze:
Skusiłem się na filmik, jak na "Akademię " to ........... do potęgi, pokazywanie ramek z kilkoma pszczołami , wyciąganie ramki z środka gniazda, bez robienia odstępu , a na koniec filmu, ramki po prawej bez odstojników, na styk

Podgrzewa się po to aby pszczoły nie musiały obsiadać na czarno i to jest wielki zysk z podgrzewania.
Wyciąganie ze środka gniazda to źle a wyciągania wszystkich po kolei to dobrze?
A to ciekawa teoria...
Pokazałem w filmie ponad 60 ramek i widać, że pszczoły są na kilku korpusach - to jest metoda 3xS
Skrajna, Skrajna i Środkowa i tak się powinno aby nie wychładzać przeglądać a ... i jeszcze ta przerwa miedzy skrajną a drugą - niestety ramki pęcznieją i nie da się czasami dać snozy ...ale one tam nie są gniecione...

baru0 pisze:
Pan tego nie widzi?

Proponuję jeszcze raz przejrzeć film bo to albo nie ten film albo coś z wzrokiem nie tak

baru0 pisze:
wiek pana do tego nie upoważnia, może sobie pan darować, proszę brylować na tamtych grupach ,bedzie pan dla nich objawieniem.

Ciekawe - brylowaniem nazywa pokazanie niewiarygodny - potwierdzony ankietami - poziom niewiedzy polskich pszczelarzy którzy nawet nie wiedzą czy pszczoły wentylując wyciągają czy wdmuchują powietrze...

StefanJerzy pisze:
...poziom niewiedzy polskich pszczelarzy którzy nawet nie wiedzą czy pszczoły wentylując wyciągają czy wdmuchują powietrze...

No to akurat wiadomo. Zaciągają się dymem z podkurzacza tak jak palacz papierosem. :haha:

Drobna sugestia dla moderacji żeby przefiltrowała niektóre głupoty, młodzież czyta, nabędzie złych nawyków.

MODERATOR

To nie takie proste wygumkować.
Pan Jerzy ma swoich wyznawców, tak jak dr kwasek.
Jedyne co można zrobić to skroić posta, z błędami podstawowymi popełnianymi.
Jeżeli wszystkie filmy i publikacje są poziomu powyższego, wtedy można skasować tematy. Ale to trzeba , Mieć czas.

baru0 pisze:
To nie takie proste wygumkować.

Mój artykuł o błędach podczas przeglądów tak się rozpoczyna:
"Błędy pszczelarzy podczas przeglądów wiosennych
Ten wpis nie ma na celu wyśmiewanie pszczelarzy. Są różne "szkoły" prowadzenia pasieki i moje doświadczenie nie musi być lepsze od innych pszczelarzy i pozbawione błędów. Więc jaki cel ma ten wpis? Pokażę różne sposoby podejścia pszczelarzy do prowadzenia pszczół wraz z moim komentarzem. Oczywiście wszelkie uwagi krytyczne jak i odmienne od moich opinie są mile widziane.
Czy ja mam pecha a może takie filmy: "Jak nie należy przeglądać pszczół na wiosnę" - dominują w internecie?
Przejrzałem na YT kilkadziesiąt filmów o tegorocznych przeglądach wiosennych - tragedia - te same powielane błędy i tak naprawdę pokaz, jak w żadnym wypadku nie robić
przeglądów. Tylko na trzech filmach pszczelarze chronili pszczoły przed wyziębieniem podczas przeglądu."
Ile wysiłku wkładacie aby mnie osmieszac i zupelnie pomijacie skandaliczną sytuacje przy przegladach.. https://www.portalpszczelarski.pl/artykul/2981-bledy-pszczelarzy-podczas-przegladow-wiosennych

astroludek pisze:
Drobna sugestia dla moderacji żeby przefiltrowała niektóre głupoty, młodzież czyta, nabędzie złych nawyków.

Możesz pokazać swoje filmy lub artykuły? Ja swoje posty, artykuły i filmy podpisuje imieniem i nazwiskiem a ty jakims dziecinnym nickiem

StefanJerzy pisze:
Możesz pokazać swoje filmy lub artykuły? Ja swoje posty, artykuły i filmy podpisuje imieniem i nazwiskiem a ty jakims dziecinnym nickiem

Chcący znajdzie. Dużo pisałem na tym forum, linki były, zdjęcia itp.
Więcej szacunku do ludzi. Prawie w każdym poście Pan obraża ludzi i podkreśla jacy niemądrzy. Mi się dostało za dziecinny nick.
W Pana wieku wypada trzymać jakiś poziom kultury.

astroludek pisze:
W Pana wieku wypada trzymać jakiś poziom kultury.

cytat: "warto przytoczyć konstatację przypisywaną Einsteinowi: „Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to, co mówią, nie uraziło głupców”
Wracając do meritum - opisałem ponad 20 błędów popełnianych podczas przeglądów wiosennych...
Jakieś uwagi? Mam rację czy nie? Walczyć ze mną czy z tymi co wychładzają rodziny?
Jaki procent tu prowadzonej dyskusji dotyczy merytorycznych uwag?
A jaki czy komuś Siudalski się podoba albo nie?

StefanJerzy pisze:
Jakieś uwagi? Mam rację czy nie? Walczyć ze mną czy z tymi co wychładzają rodziny?

W niewielkiej części można się zgodzić, w znacznej mierze jednak nie. Co również wspomnieli przedmówcy. I nie, nie będę wałkował każdego punktu po kolei. Myślę że tutaj na forum nie znajdzie Pan za dużo fanów, ale FB czy jakieś jutuby to może tak.

StefanJerzy pisze:
Jaki procent tu prowadzonej dyskusji dotyczy merytorycznych uwag?

Super, warto zacząć od siebie, a nie od informacji o niewiedzy innych. Warto również słuchać co mają do powiedzenia inni.

astroludek pisze:
W niewielkiej części można się zgodzić, w znacznej mierze jednak nie.

To nie jest merytoryczna wypowiedź

astroludek pisze:
Super, warto zacząć od siebie, a nie od informacji o niewiedzy innych. Warto również słuchać co mają do powiedzenia inni.

Więc zacznę od siebie:
Cytat z początku mojego materiału o błędach podczas wiosennych przeglądów:
"Ten wpis nie ma na celu wyśmiewanie pszczelarzy. Są różne "szkoły" prowadzenia pasieki i moje doświadczenie nie musi być lepsze od innych pszczelarzy i pozbawione błędów. Więc jaki cel ma ten wpis? Pokażę różne sposoby podejścia pszczelarzy do prowadzenia pszczół wraz z moim komentarzem. Oczywiście wszelkie uwagi krytyczne jak i odmienne od moich opinie są mile widziane.
Czy ja mam pecha a może takie filmy: "Jak nie należy przeglądać pszczół na wiosnę" - dominują w internecie?
https://www.portalpszczelarski.pl/artykul/2981-bledy-pszczelarzy-podczas-przegladow-wiosennych

Przejrzałem na YT kilkadziesiąt filmów o tegorocznych przeglądach wiosennych - tragedia - te same powielane błędy i tak naprawdę pokaz, jak w żadnym wypadku nie robić przeglądów. Tylko na trzech filmach pszczelarze chronili pszczoły przed wyziębieniem podczas przeglądu."
A jak reagują pszczelarze? a to bedzie w kolejnym poście

StefanJerzy pisze:
A jak reagują pszczelarze?

Pod filmami o przeglądach wiosną 2025 roku umieszczałem propozycję:
"Sam oceń ile błędów popełniłeś?"
Około 1/3 wykasowywało mój post ale były i inne reakcje:
1. ojej nie zdawałem sobie sprawy...
2. wszędzie cię pełno, tylko mądrzysz się i mądrzysz...
3. ja prowadzę pszczoły dla rozrywki i tobie nic do tego...
4. z tymi rękawicami to sam spostrzegłem i teraz zamiast grubych skórzanych używam gumowe i często je zmieniam,
5. jeszcze tym pszczołom nałóż czapeczki i szaliki..
6. było plus 20 st C jak robiłem przegląd więc ich nie chłodziłem - serio?
7. zabudowa zimna czy ciepła nie ma znaczenia... ma
8. mam 95 lat i tak robiłem cały czas i było dobrze..
cdn

MODERATOR

Wklejam post z innego tematu ale z racji że Pan Jerzy szaleje, to ten sam tekst tutaj.
Cytuj:
baru0 pisze:
Panie Jerzy proponuję przyhamować z nachalną reklamą.
Mieliśmy już za te kilkanaście lat różnych "wybawicieli" skoro instytuty się nie wyznały na Panu to szkoda dla ludzkości.
A tak na serio ,koniec ze spamem czyli wpychaniem tego tutaj, co na inni na forach i grupach nie chcieli, łącznie z instytutem.

Zgłaszających posty prosimy o uzasadnienie w zgłoszeniu , sam fakt zgłoszenia "może mówić wiele"
moderatorzy nie są duchem świętym żeby wiedzieć co akurat razi użytkowników ;)

Wcześniej czy później podgrzewanie tak samo jak instalacje "inteligentny ul" będą powszechnie stosowane a ślad negatywnego podejścia do podgrzewania w internecie pozostanie.

A ja już po raz setny nie chcę czytać o podgrzewaniu i jakie to dobre - tylko wykup abonament a ja ci powiem jak to zrobić. Jak dzwoni ktoś po raz drugi - setny z propozycja leku na kręgosłup to mówię że mnie nie boli, a to bardzo dobrze- mam dla pana tabletki na głowę wtedy słyszę. To tak samo to wygląda. Tylko że w telefonie zaznaczam spam a tu nie bo nie mogę , w sumie nie muszę czytać .

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Łódzki-wschodni
stach56 pisze:
Tylko że w telefonie zaznaczam spam a tu nie bo nie mogę

No właśnie, trochę obok tematu, ale, gdyby była możliwość pod postem "łapka w górę", "w dół", wtedy wiele by się wyjaśniło. Ale się pewnie takiej nowości nie doczekamy.
Wracając do "błędów", to i my "starzy", wszystko nazywamy przeglądem, a tak nie jest, przynajmniej nie powinno być. Zdarzało się ratować sytuację przy +5, ale to było ratowanie i nic sie nie wyziębiło (czyt. nie było objawów wyziębienia), ale zawsze trzeba mysleć.
StefanJerzy pisze:
było plus 20 st C jak robiłem przegląd więc ich nie chłodziłem - serio?

Tak po prawdzie to i przy +30 wyziębisz, ale nie ma co tutaj rozkminiać, bo dzisiaj każdy może zostać pszczelarzem z dnia na dzień i nikomu nic do tego.
I znowu z boku tematu, wczoraj znajomy rolnik (65l, z krowami od dzieciństwa) dowiedział się , że mu zabiorą dopłaty do trzech krów (mamek), jak nie skończy odpowiedniego kursu.

stach56 pisze:
sumie nie muszę czytać .

Spostrzegawczy jesteś...

Marekp57 pisze:
No właśnie, trochę obok tematu, ale, gdyby była możliwość pod postem "łapka w górę", "w dół", wtedy wiele by się wyjaśniło. Ale się pewnie takiej nowości nie doczekamy.

Ja to już dawno proponowałem w temacie: "Co proponuję zmienić na forum".

MODERATOR

W obecnej wersji PHP nie ma podobno opcji a na nową ? nikt się nie kwapi, podobno forum zmieniło właściciela ale na razie, nie było kontaktu , przynajmniej ze mną .

Najlepsza opcja to nie odpisywać na posty ,sam do siebie będzie pisał jako reklama własna, bo zareklamować się musi.

MODERATOR
Awatar użytkownika

Miejscowość z jakiej piszesz: TrzyMiasto
baru0 pisze:
nie ma podobno opcji

Proponowałem już ponad dwa lata temu, migrację na nowszy silnik forum. Zapodałem nawet obu byłym Właścicielom, pewne rozwiązania. Ale "starzy" Właściciele tak jeden jak i drugi - nie byli zainteresowani zmianą. Wydaje się, że nie czuli "blusa". Póki się kręci, to po co ruszać tym bardziej, że charytatywnie tego nikt nie zrobi chociaż należy też i powiedzieć, że koszt zmigrowania czy zakupu nowej licencji na początek - nie jest powalający. Dla przedsiębiorcy ... mało znaczący. Może się zawrzeć w kwocie ok . 6 tyś. zł. w tym ok. 4tyś. dla informatyka. To i ja byłbym w stanie udźwignąć, jako prywatna osoba/emeryt :wink: No ale to trzeba czuć. Jak Forum ma się rozwijać, to trzeba też coś do niego włożyć. Forum przecież też jest wizytówką Właściciela. No chyba że ten traktuje je, jak piąte koło u wozu.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]