FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 09 sierpnia 2026, 07:32 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ] 
Autor Wiadomość
MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok.Kalisza
"Do Ministra Rolnictwa Stefana Krajewskiego trafił oficjalny wniosek przygotowany przez Zespół ds. Pszczelarstwa przy MRiRW, reprezentowany m.in. przez: – Stowarzyszenie Hodowców Matek Pszczelich
– Stowarzyszenie Pszczelarzy Zawodowych
– Stowarzyszenie Pszczelarzy Polskich POLANKA
oraz inne organizacje branżowe.
Czego dotyczy wniosek?
Chodzi o wprowadzenie pilnych zmian w przepisach dotyczących hodowli pszczół w Polsce, w szczególności:
➡️ ochrony rodzimych ras pszczoły miodnej (np. krainka i pszczoła środkowoeuropejska)
➡️ ograniczenia lub eliminacji obcych ras i hybryd (np. Buckfast)
➡️ uznania niektórych hybryd za Inwazyjne Gatunki Obce (IGO)
➡️ wprowadzenia obowiązkowych kontroli pasiek
➡️ wykonywania badań genetycznych pszczół
➡️ zaostrzenia kar – nawet do 150 000 zł
Co jeszcze proponują?
– możliwość nakazu likwidacji rodzin pszczelich niespełniających wymogów
– zakaz nielegalnego obrotu matkami i materiałem hodowlanym
– odpowiedzialność karna za naruszenia (w tym używanie zastrzeżonych nazw linii)
Dlaczego?
Autorzy wniosku twierdzą, że: – obecne przepisy nie chronią krajowej populacji pszczół
– dochodzi do niekontrolowanego importu i mieszania genetycznego
– pojawia się ryzyko agresywnych cech (np. przez domieszki genów afrykańskich)
– brak kontroli prowadzi do destabilizacji całego sektora
Co o tym myślicie?"

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLP18
Miejscowość z jakiej piszesz: Siemianowice Śląskie
Ostro... Pragną monopolu na wszystko..., a pospólstwo niech tylko od nich kupuje po cenach z sufitu...

Ule na jakich gospodaruję: Dadant 1/2, Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Łubna Jakusy
Oczywiście że chodzi o kasę, a nie dobro polskiego pszczelarstwa.

A za co te kary po 150000zł ? chyba nie za import i fałszowanie miodu :oczko:
Karać , karać przy każdej okazji. Refundacja tak zepsuła rynek i hodowców ,
że większość pszczelarzy zrozumiała , że zakup matek to pieniądze wyrzucone i problemy w pasiece .Najgorsza ,,swoja" nie ustępuje zakupionej. Należy wprowadzić obowiazek zakupu u wybranych hodowców , a następnie kontrolować przestrzeganie nakazu :oczko: Oczywiście kontrole płatne przez pszczelarza :oczko:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Żywiec
Hieronim pisze:
"Do Ministra Rolnictwa Stefana Krajewskiego trafił oficjalny wniosek przygotowany przez Zespół ds. Pszczelarstwa przy MRiRW, reprezentowany m.in. przez: – Stowarzyszenie Hodowców Matek Pszczelich
– Stowarzyszenie Pszczelarzy Zawodowych
– Stowarzyszenie Pszczelarzy Polskich POLANKA
oraz inne organizacje branżowe.
Czego dotyczy wniosek?
Chodzi o wprowadzenie pilnych zmian w przepisach dotyczących hodowli pszczół w Polsce, w szczególności:
➡️ ochrony rodzimych ras pszczoły miodnej (np. krainka i pszczoła środkowoeuropejska)
➡️ ograniczenia lub eliminacji obcych ras i hybryd (np. Buckfast)
➡️ uznania niektórych hybryd za Inwazyjne Gatunki Obce (IGO)
➡️ wprowadzenia obowiązkowych kontroli pasiek
➡️ wykonywania badań genetycznych pszczół
➡️ zaostrzenia kar – nawet do 150 000 zł
Co jeszcze proponują?
– możliwość nakazu likwidacji rodzin pszczelich niespełniających wymogów
– zakaz nielegalnego obrotu matkami i materiałem hodowlanym
– odpowiedzialność karna za naruszenia (w tym używanie zastrzeżonych nazw linii)
Dlaczego?
Autorzy wniosku twierdzą, że: – obecne przepisy nie chronią krajowej populacji pszczół
– dochodzi do niekontrolowanego importu i mieszania genetycznego
– pojawia się ryzyko agresywnych cech (np. przez domieszki genów afrykańskich)
– brak kontroli prowadzi do destabilizacji całego sektora
Co o tym myślicie?"

Komuś już całkiem odbiło. Tyle mam do powiedzenia, bo aż szkoda czasu na wygadywanie się z tymi, którzy to wymyślili.

Miejscowość z jakiej piszesz: Rzeszów
Czemu się oburzacie, wszak to wszystko prawda, no może kara wysoka i nie wiadomo za co. Ale to max a na ogół zasądzana jest w zawiasach. Czy sprzedawanie matek od matek bez prawa do reprodukcji jest ok?. Czy ochrona polskiego materiału jest BEE?. Czy sprowadzanie niewiadomego materiału jest Ok? . Zawsze można swoją linię produkować i sprzedawać . Czy sprowadzanie pszczół z nowymi obcymi chorobami jest Ok?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LG3/4
stach56 pisze:
Czemu się oburzacie, wszak to wszystko prawda, no może kara wysoka i nie wiadomo za co. Ale to max a na ogół zasądzana jest w zawiasach. Czy sprzedawanie matek od matek bez prawa do reprodukcji jest ok?. Czy ochrona polskiego materiału jest BEE?. Czy sprowadzanie niewiadomego materiału jest Ok? . Zawsze można swoją linię produkować i sprzedawać . Czy sprowadzanie pszczół z nowymi obcymi chorobami jest Ok?

Rodowody moich bcf są w ewidencji Europejskiego Stowarzyszenia Buckfast dlaczego mi pan zabrania sprzedawać moich matek reprodukcyjnych.

Nic ci nie zabraniam , jeśli masz prawo to masz prawo . Sam kupiłem 2 matki bez prawa do sprzedaży od nich potomstwa i to rozumiem . Ktoś popracował lub mu się udało wyhodować coś dobrego to czemu ja mam korzystać za darmo z jego pracy czerpiąc zysk np. sprzedając taniej jego produkt pod jego nazwą .

stach56, gdyby się tak trzymać nie wprowadzania obcych pszczół to krainka powinna istnieć tylko przy południowej granicy Polski, a poza tym wszędzie środkowoeuropejska.

Rozumiem, że chodzi wam tylko o wolność wyboru tego co macie w pasiece . Reszta wam nie przeszkadza.

stach56 pisze:
Rozumiem, że chodzi wam tylko o wolność wyboru tego co macie w pasiece . Reszta wam nie przeszkadza.

Nie wiem jak inni ale dla mnie po pierwsze liczy się czy noszą miód. Wolę pszczołę obcą, która nosi miód niż rodzimą, którą trzeba dokarmiać. Obecnie w ulach gdzie mam krainkę (większość uli w mojej pasiece) jest zwijanie się do zimy na całego i biegam z syropem do nich i chyba dzięki temu w ogóle jakkolwiek czerwią. Tymczasem w moich 2 ulach gdzie mam BF też nie ma co liczyć na kolejne w tym sezonie miodobranie, ale przynajmniej czerwią normalnie i nie ma biedy z pokarmem. Potem się dziwicie, że coraz więcej pszczelarzy odchodzi od krainki. Ja wiem, że zaraz się odezwą osoby, które powiedzą, że to te 2 rodziny z BF rabują inne ule przez co nie maja pokarmu ale nie jest to prawda.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LG3/4
stach56 pisze:

Przeszkadza mi ten tok rozumowania obca krainka jest zajebista bo niby nasza z importu ale bcf to już samo zło. Czym się różni bcf od krainki niczym. W tych waszych krwinkach jest tyle dolewki że żadnych badań genetycznych nie chce przejść a się sądzicie o wszystko inne.
Mnie najbardziej śmieszy to stwierdzenie pszczoły lokalnej czyli jakiej loc gębala czy inny ciul a wszystko robione na imporcie jeszcze sami się do tego przyznaje.

Zajebista pszczoła , nie ma pożytku posucha a ona poleci sobie do cukrowni i przyniesie syropu. Inna tak nie potrafi niestety i karmię trzeci tydzień leniuchy , a jak chciałem umyć wiaderko po miodzie to nie mogłem się od nich opędzić, nawet po umyciu na nim siedziały choć czyste było.

stach56 pisze:
Zajebista pszczoła , nie ma pożytku posucha a ona poleci sobie do cukrowni i przyniesie syropu. Inna tak nie potrafi niestety i karmię trzeci tydzień leniuchy , a jak chciałem umyć wiaderko po miodzie to nie mogłem się od nich opędzić, nawet po umyciu na nim siedziały choć czyste było.

brzmi jak opis dosłownie każdej krainki, z którą miałem do czynienia
wszystkie rabusie w okolicy są czarne

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp 12r
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
marcinbzyk pisze:
W tych waszych krwinkach jest tyle dolewki że żadnych badań genetycznych nie chce przejść

Możesz jakieś konkrety przedstawić w tym temacie? Ciekawa sprawa.

BARciak pisze:
Wolę pszczołę obcą, która nosi miód niż rodzimą, którą trzeba dokarmiać.

Wielu argumentów bym się spodziewał, ale że pszczoła rodzima (AMM/AMC) jest tą którą pierwszą trzeba by karmić to coś nowego :D

Ja tam uważam że jeżeli utrzymują jeszcze jakąkolwiek czystość, to hodowle zachowawcze powinny być utrzymywane.
I argumenty pszczelarzy czy to są dobre pszczoły produkcyjnie czy nie, są akurat w tym temacie nietrafione.
Tylko należałoby się przyjrzeć jakości utrzymywanego materiału, jak popatrzy się na rozmiary stad zachowawczych, to przez ostatnie 5 lat to wygląda bardzo źle (wyjątkiem jest "Dobra").

Cała ta akcja, w moim mniemaniu, to próba utrzymania zamkniętego układu w dystrybucji refundowanych matek.

BARciak pisze:
stach56 pisze:

Pierwsza część tyczyła się twojej pszczoły kolejna to moja szukająca pokarmu. Miałem mięsne bkf i były mięsne miodu zero bo co przyniosły to zużyły na wychów mięsa dobre były na odkłady , na duże pożytki pewnie też ale u mnie nie występują 300 ha rzepaku ani akacji ani lipy.

stach56 pisze:
BARciak pisze:
stach56 pisze:

Pierwsza część tyczyła się twojej pszczoły kolejna to moja szukająca pokarmu. Miałem mięsne bkf i były mięsne miodu zero bo co przyniosły to zużyły na wychów mięsa dobre były na odkłady , na duże pożytki pewnie też ale u mnie nie występują 300 ha rzepaku ani akacji ani lipy.

U mnie też nie ma hektarów jednego pożytku i do tego celu służą linie BF, które nie są hodowlą mięsa. Tak, są takie.
Albo krainki/kaukazy jak kto woli.
maq123 pisze:
Wielu argumentów bym się spodziewał, ale że pszczoła rodzima (AMM/AMC) jest tą którą pierwszą trzeba by karmić to coś nowego

Napisałem tylko co widzę w pasiece :roll:

Swoją drogą ciekawi mnie, że kaukaz też ma być zakazany według tego pisma. A przecież też taki czarny i fajny jak krainka i AMM. I tą pszczołę akurat lubię.

Awatar użytkownika

Bardzo ciekawa dyskusja w myśl kolegów za zakazem powinniśmy pozostać przy pszczole Środkowo Europejskiej z niewielkim obszarem dawniej zasiedlanym przez krainki i basta :wnerw:
bo inaczej to będzie masakra :bosie: geny pszczół z Afrykanizowanych przejmą kontrole nad rodzima populacją :tasak:
Może coś w tym jest :załamka:
Pamiętam mix krainki z kaukazem troche przypominał Pszczołę z Afryki tylko scigał na mniejsze odległości 20-30 metrów
moje pierwsze krainki miay mocno rozwiniety instynkt obronny nawet do ptaków :pala: :pala: :pala:
żaden wróbel nie siadł w okolicy uli bo zaraz był ścigany a do pszczółek wychodziłem w stroju :blee: spawacza
to były czasy, ale jak wiem teraz niema takich pszczł, geny kaukaza zanikają nie dlatego ze go niewolno mieć, tylko jest go stosunkowo mało i nie ma wpływu na ogółną populację ,pewnie jest lub bedzie tak z Buckiem i innymi wynalazkami jeśli nie będa spełniac wysokich oczekiwań pszczelarzy , choć wydaje mi sie że i krainka ma udział w puli genowej niektórych ,,niechcianych ,,.
Aby mieć czyste linie pszczół trzeba zachować czystość genów a to w natórze i naszych warónkach jest niemal niemozliwe ,pozostaje inseminacja , żadne nakazy, zakazy, kary tego nie zmienią ,bo roje dziko żyjące dostosowane do naszego klimatu żyją samodzielnie i mają takiego mixa genów że nikt tego nie rozbierze ,a to zawsze ma wpływ na te tak zwane czysato rasowe mateczki które bzykają się z tubylcami i co zakazać pszczelazom wychowu matek na urzytek własny albo rojom na wychów ratunkowy i cichą wymiane :załamka: Mleko zostało rozlane i nic na to nie poradzisz . Tak jak ludzie kupują miodek z marketu za 15 zł. kilo tak pszczelarze kupują mateczki nieautoryzowane , z tą różnicą że pseudo miód nie wychodzi na zdrowie , a pseudo rasowe matki i tak noszą miodek i czasem nawet lepiej się spisują o tych RASOWYCH bo w heterozji jest potencjał .
Cóż nie chciał bym za żadne pieniądze mixa krinki z środkowo europejską chyba wolał bym Bucka i to nawet z nie autoryzowanej hodowli ,a jak by mnie nie satysfakcjonował to poszukał bym autoryzowanego hodowcę z prawem do nazwy i sprzedarzy .
A tak swoją drogą to szok :haha: żadna nacja nie ma takich problemów jak POLACY :pl:
Czy to sasiedzi ze wschodu czy zachodu czy południa - mają pszczoły z całego świata i nikt nikomu w ule nie zaglada :głupek ze mnie:
Spadam wirować miodek od moich ozdobnych pszczółek :chytry: niepowiem jakich

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
marcinbzyk pisze:
W tych waszych krwinkach jest tyle dolewki że żadnych badań genetycznych nie chce przejść

"Dzięki " wolnej amerykance.
BARciak pisze:
mam BF też nie ma co liczyć na kolejne w tym sezonie miodobranie, ale przynajmniej czerwią normalnie i nie ma biedy z pokarmem

To jakaś nowa cecha Backwasta ??? chyba pierwszy to odkryłeś ,albo pozamieniali Ci podpisy na klateczkach ;)
Teraz będzie zmieniony opis , miodna ,plenna i oszczędna w czerwieniu ;)
Szczupak pisze:
Pamiętam mix krainki z kaukazem troche przypominał Pszczołę z Afryki tylko ścigał na mniejsze odległości 20-30 metrów

U mnie jest tak że te co sobie same uchowają matkę , z reguły "żółkną " i rośnie w nich chęć towarzystwa , były takie co 100m odprowadzały . Tak ze co rejon inna sytuacja.

baru0 pisze:
U mnie jest tak że te co sobie same uchowają matkę , z reguły "żółkną " i rośnie w nich chęć towarzystwa , były takie co 100m odprowadzały . Tak ze co rejon inna sytuacja.

A u mnie odwrotnie, czym dalsze pokolenie tym ciemniejsze i bardziej wredne.
baru0 pisze:
To jakaś nowa cecha Backwasta ??? chyba pierwszy to odkryłeś ,albo pozamieniali Ci podpisy na klateczkach
Teraz będzie zmieniony opis , miodna ,plenna i oszczędna w czerwieniu

A to moja wina, że krainkowcy jakimś dziwnym sposobem zawsze trafiają na mięsne linie BF albo jakieś wredne czyjeś wynalazki, które z BF łączy co najwyżej kolor?

Ule na jakich gospodaruję: leżak
baru0 pisze:
To jakaś nowa cecha Backwasta ???

Buckfast nie jest rasą pszczół. Buckfast to krzyżówka międzyrasowa pszczół zachowująca określone cechy.
Każda linia Buckfasta ma inne cechy wyselekcjonowane przez hodowcę.
Nie każdy Buckfast jest "żółty".

ares pisze:
baru0 pisze:
To jakaś nowa cecha Backwasta ???

Buckfast nie jest rasą pszczół. Buckfast to krzyżówka międzyrasowa pszczół zachowująca określone cechy.
Każda linia Buckfasta ma inne cechy wyselekcjonowane przez hodowcę.
Nie każdy Buckfast jest "żółty".

Są też linie Buckfasta, których bez badań genetycznych nie odróżnisz od krainki.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Podejrzewać należy, że Backwast jako dzieło Brata Adama nigdzie już nie istnieje i obecnie wszystkie pszczoły użytkowe są w mniejszym lub większym stopniu wymieszane i wszystkie są w jakimś stopniu Backwastami, nawet te optycznie czarne niby to Krainki.
Cały szum wokół sprawy wynika zapewne jak zwykle...
Spacyfikować rynek górnolotnymi hasłami unijnym sposobem.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]