FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 16:09 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam kolegów pszczelarzy,

Czy w Waszych pasiekach w dniu dzisiejszym też pszczoły latały tak jak by to było lato ? ;)

Czy w związku z tym może się okazać ze jeśli nie śpią w pełni to trzeba będzie je dokarmiać bo szybciej pobierają zapasy pokarmu ?
Dokarmianie wiąże się z obciążeniem pszczółek dlatego pytam o opinię.

(mój rejon to zachodnio-pomorskie było ok. +12 C)

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
W górach było 16 stopni , ogólnie cały klimat u nas wariuje , zima trzyma do końca marca , w kwietniu przymrozki , maj , czerwiec leje , dopiero poczatkiem lipca przychodza upały , sierpień pół na pół , a jesień sucha , ciepła i długa, także nie wiem czy w Południowej Polsce opłaca sie jeszcze miec pszczoły dla miodu , chyba ,ze będziemy klepać odkłady dla Polski zachodniej i północnej ??? hehe
Raz na 5 lat mozna wybrac konkretny miodek , ja nie wiem chyba przeniosę sie na mazury , albo do Hiszpanii.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kriskros te dwa pierwsze zdjęcia to na letnie loty nie wygląda :oczko: trzecie to już lepiej. Co ma się do zużycia pokarmu to na pewno w takiej aurze spożywają więcej ale nie ma się czym martwić-ja dzisiaj z konieczności rozebrałem jedno gniazdo pokarmu maja pod dostatkiem można spać spokojnie. Zresztą zobacz w temacie "Listopad" tam ktoś pisze, że w ubiegłym roku 14-go listopada tez latały i była tęga zima i nic się nie stało. Jakby miały nie doczekać wiosny z uwagi na ciepły listopad to na pewno już by tego gatunku nie było przez 90 mln lat na pewno nie jeden listopad był ciepły.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
tak jest '' wiosna panie sierżancie '' u mnie było 18 st C
jeśli dałeś im za mało pokarmu to masz powody do nie pokoju a jeśli nie żałowałeś im to nie powinna cię głowa boleć spokojnie im do wiosny wystarczy

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
www.pasiekaambrozja.pl/forum/viewtopic. ... &start=200

Tytuł:
Awatar użytkownika

No tak zdjęcia "letnie" nie są , robiłem dziś. Ale to trzecie faktycznie jest z lata. Brawo za trafną i celną uwagę .

Pozdrawiam.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

U mniena ślonsku było jeszcze cieplej nosiły pyłek. Moje rodziny pszczele mają czerw otwarti i zamkniety tak na 8cm srednicy i ja sprawdzałem czy mają zapas na zime ale mają nie trzeba ich dokarmiać. A tak na margiesie to ten górny wylotek ja bym zatkał bo mogą ci zrobić 2 kłeby zimowe na dole i u góry a to bardzo osłabia zimowle ale to tylko moja taka sugestja a ty zrobisz jak chcesz. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:

U mnie (Wzgórza Strzelińskie) było dzisiaj 15 st.C i ładne słońce.Pszczoły latały dosyć intensywnie ,chociaż nie wszystkie jednakowo.Pyłku nie nosiły bo już w mojej okolicy nie mają z czego.Kierunek części lotów pokrywał się z siedzibą jednego z sąsiednich pszczelarzy.Czyżby rabunek osłabionych warozą pszczół?Bardzo mnie to niepokoi bo ja swoje pszczoły leczyłem dokładnie 5 razy Apiwarol a na koniec kwas szczawiowy w syropie i osypy v.d. po ostatnim leczeniu miałem poniżej 10 szt.W skontrolowanych 5-ciu ulach gdzie mam beleczki międzyramkowe ramki były zimne.Co w pozostałych gdzie są powałki styropianowe trudno powiedzieć.Stanisław S.

Tytuł:

Nawiązując do postu Waldka to ubiegłoroczny listopad nie był aż tak ciepły jak obecny, przynajmniej u mnie, były nocne przymrozki a w tym roku noce 4-5 st. No może halne za często wieją, ale mimo to jak do tej pory tylko jeden dzień była temp poniżej 10 st, więc trochę kiepskie porównanie. Tak jak napisał marian pojawił się czerw w różnym wieku i ta sytuacja jest nam potrzebna jak piąte koło u wozu, niepotrzebne zużycie zapasów, a pszczoła z tego żadna.
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika

Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Umnie na pasiece wczoraj bylo 22 st.Pawel

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
U mnie 13 stopni ale pszczoły smigały tylko jakieś 2 godzinki w samo południe.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Dlatego Panowie bardzo ważna sprawa, NIE DAWAĆ ŻADNEGO OCIEPLENIA i POOTWIERAĆ WYLOTKI NA MAKSA. Jak ktoś ma siatki w dennicy to pootwierać te dennice tylko na siatkę, jeśli się ktoś boi zostawiać na całą zimę na siatce. Należy schłodzić ule, bo matki mogą zacząć czerwić. Te temperatury które widzę w prognozie na poludnie Polski to lekka przesada jak na listopad. Ale spokojnie zima stulecia nadciągnie... :szok:

Tytuł:
adidar, A opłaca to się zmieniać wlotki i ściągać ocieplania na trzy dni, po co słyszałem to od czwartku zmiana pogody na chłodniejszą. a tak do końca to nie wiadomo po pogoda się ciągle zmienia. :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tazon, Nie ma obaw pszczoły nie zmarzną :uśmiech:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Ciekawe jak Minesoty się sprawują, dla nich to wogóle lato pewnie jest teraz, jeśli one w swoich rodzimych terenach miały zimy -40 stopni.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
Dzisiaj patrzyłem przy okazji polania ambrozolem do minesoty, buckfasta, włoszki i krainki po jednym z uli nie było czerwiu jednak włoszki z ostatniej ramki z jednej strony chyba zjadły pokarm bo pusto? Dostały 17 kg cukru, rodzina średnia z tegorocznego odkładu na 8 ramkach wlkp.

Tytuł:
Moim zdaniem takie ciepło jest dobre. Pszczoły mogą się oblatywać, to fakt zjedzą trochę więcej zapasów, niż przy temperaturze minusowej. A co do tego, że matki mogą zacząć czerwic to jestem spokojny. Jak matka przerwie czerwienie to kilka dni lepszej pogody nie skłania jej od razu do powtórnego czerwienia, potrzebuje na to sporo czasu. Jak ma się rasę pszczół która jest utrzymywana na danym terenie od dłuższego czasu, to już jest przystosowana i wie, że w listopadzie się nie czerwi :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wz i Wp
Witam Szanownych Pszczelarzy: u mnie dzis tez było cieplutko , 15 stopni, latały ,smigały pszczółki pare godzin. Pewnie były zadowolone z pogody. :oczko: :oczko: :oczko: :oczko: :oczko: :oczko: :oczko: :oczko: :oczko: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Ja jestem bardzo Heppy z tej pogody ;D Pszczółki korzystają z facelii i o dziwo mało co pyłku :szok: przynoszą ... jutro foteczki wstawię :) :uśmiech:

Tytuł:
Awatar użytkownika

CZekamy na zdjęcia, z jednej strony opróżniły wola z zalegającego pokarmu to też na plus tej pogody. Fakt zapasów zużyją więcej bo latają i muszą znowu dogrzać ul wieczorem po rozluźnieniu kłębu- tak myślę. :)

Ule na jakich gospodaruję: dadant
miły_marian. pisze:
U mniena ślonsku było jeszcze cieplej nosiły pyłek. Moje rodziny pszczele mają czerw otwarti i zamkniety tak na 8cm srednicy i ja sprawdzałem czy mają zapas na zime ale mają nie trzeba ich dokarmiać. A tak na margiesie to ten górny wylotek ja bym zatkał bo mogą ci zrobić 2 kłeby zimowe na dole i u góry a to bardzo osłabia zimowle ale to tylko moja taka sugestja a ty zrobisz jak chcesz. Pozdrawiam miły_marian
To ciekawa podpowiedz ;milego mariana; o dwóch klębach. Poniewaz ten temat byl pisany w tym roku i wszyscy się dziwili . Jak to może być ze ktoś myśli o dwóch klębach ???/ A teraz co o tym myslicie?? :haha: :haha: :haha:

mniszek pisze:
A teraz co o tym myslicie??

Ja myślę, że o tych dwóch kłębach to żona Mariana pisała po kryjomu jak on był w pasiece. :haha: :haha: :haha:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
mniszek pisze:
Jak to może być ze ktoś myśli o dwóch klębach ???/ A teraz co o tym myslicie?? :haha: :haha: :haha:

Myślę że miły Marian miał na myśli to że część pszczół uwiąże się w górnym wyltku aby go zablokować i tam zostaną na wieki !!!

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawskie poszerzane
u nas ostatnie 2-3 dni leje ale zimno nie jest więc wyloty otwarte na full.Zauważyłem że w 5 rodzinach pszczoły pobrały trochę żarcia więc dałem im troszkę ciasta i o dziwo zabrały bardzo szybko. Ciekawe, chyba bardziej im smakuje. :D

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
zbynio54 pisze:
Zauważyłem że w 5 rodzinach pszczoły pobrały trochę żarcia więc dałem im troszkę ciasta i o dziwo zabrały bardzo szybko.

Z pobudzaniem matki do czerwienia niech Kolega jeszcze parę miesięcy poczeka.
:pala: :pala: :pala:

pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]