FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 13 sierpnia 2025, 19:47 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Witam Koleżeństwo!
Dziś dokonałem pierwszego przeglądu w mojej 15 pniowej pasiece. Spodziewałem się lepiej przezimowanych pszczół, ale jestem jeszcze świerzy w temacie, więc pewnie moja wina.
Na zimę zakarmiłem silne rodziny -obsiadające 7-9 ramek wielkopolskich syropem firmy CARGIL -polecanego przez znajomych pszczelarzy. Co mnie uderzyło to duża ilość skamieniałego pokarmu zasklepionego. Możliwe, że zostawiłem za dużo ramek w gnieździe-prawie wszędzie 10 ramek, a pokarm skamieniały w mojej opinii był poza kłębem.
Pytanie jest następujące- czy pokarm prawidłowo przerobiony i zasklepiony miał prawo tak licznie skamienieć, nawet jak jest poza kłebem.
Czy pszczoły mogą taki syrop jeszcze wykorzystać -w czasie przeglądu miałem wrażenie,że tak się dzieje i część pokarmu upłynniły.
Może macie swoje opinie na temat tego syropu- z tego co wiem to udział fruktozy i glukozy jest po około 25 %.
Kolejne pytanie dotyczy czerwiu - w rodzinach jest go niewiele. Niewielkie wianuszki czerwiu zasklepionego i znikoma ilość larw. Matki są i są młode. Powinno o tej porze być czerwiu znacznie więcej -chyba?
Pozdrawiam i czekam na opinie!

Awatar użytkownika

Witaj Kolego,
skamieniały pokarm jest oznaką że wytrąciły się w nim kryształy cukru.
Oznacza to, że albo było za mało pszczół które nie mogły przerobić tego pokarmu nie dodały enzymów, albo za późno karmiłeś... inną przyczyną może być, że w Twoim pożytku są rośliny które "psują" pokarm zimowy który, jak się to powszechnie mówi kamienieje... (takimi roślinami mogą być: malina, modrzew ect).
Co do samego pokarmu to się nie wypowiem, gdyż ja karmię cukrem - sacharozą w stosunku z wodą 1:1, w określonym czasie. U mnie koniec karmienia przypada na 25.08.
Wtedy sprawdzam, czy pszczoły mają dosyć pokarmu i zaprzestaję podawanie pokarmu. Układam gniazda, walczę z warrozą.

Pokarm który masz w ramkach zanieś do domu (lub jakiegoś pomieszczenia ocieplonego) na noc, a następnego dnia możesz podać go pszczołom. Chodzi mi o to żeby nie wkładać "zimnych ramek" do ula, szczególnie w tym okresie. Pszczoły sobie z tym pokarmem poradzą. Wkładaj po jednej ramce, a nie wszystkie na raz. Kontroluj żeby pszczoły obsiadały wszystkie ramki "na czarno".
To normalne, że jak masz gniazdo za luźne to masz mało czerwiu zakrytego.
Ścieśnij gniazda, pilnuj ilość pierzgi i będziesz miał szybki rozrost rodziny :).
Dodatkowo obejrzyj sobie filmiki "Prawo rozwoju rodziny, odc 1 i 2; Jerzego Tombacher`a:
http://bartnik.pl/tv/index.php?option=com_video&id=65
http://bartnik.pl/tv/index.php?option=com_video&id=64

Z tym upłynnieniem pokarmu to może być niebezpieczne, gdyż ten pokarm może nie do końca być przerobiony i "łapie wodę" z powietrza i może fermentować. Wtedy pszczółki mogą chorować od takiego jedzenia.
Jak masz za dużo tego pokarmu niezasklepionego do liczby pszczół w ulu, to przenieś za zatwór ramki z pokarmem, ale sypiąc go solidnie pudrem. Gdy w zatworze masz przejście to pszczoły same sobie przeniosą pokarm w takiej ilości jak im będzie potrzeba. Pamiętaj, żeby nie zamykać zatworu na szczelnie!!! - od dołu/ dennicy - (cyrkulacja powietrza) szczelina na ok 12 mm.

Myślę, że dasz sobie radę. Ten nie popełnia błędów, co nic nie robi :).

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
jeżeli chodzi o skrystalizowany pokarm, to ja bym zostawił go pszczołom. Ja też dokarmiałem syropem glukozowo-fruktozowym i w jednym z uli mi skrystalizował w 50%. Zostawiłem i patrząc wczoraj zauważyłem że pszczoły sobie pięknie radzą z pobieraniem tego syropu. Podgrzewają miejsce w którym jest skrystalizowany pokarm powodując to że sam się upłynnia.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]