FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 13 sierpnia 2025, 19:35 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam serdecznie. W tym roku zacząłem przygodę z pszczołami, jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość. Zakupiłem dwa odkłady rodzin pszczelich (pszczoła krainka) w związku pszczelarskim do którego należy mój znajomy. Posiadam dwa ule wielokorpusowe styropianowe. Odkłady maja być ok 15 czerwca, na 3 albo 4 ramkach i moje pytanie brzmi co zrobić / jak najlepiej zrobić - żeby tych odkładów nie zaprzepaścić. Jak długo trzymać je na miejscu ula w skrzynkach?(czy taka się robi), kiedy włożyć je do ula?, po jakim czasie dołożyć ramka z suszą?.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
blondys pisze:
W tym roku zacząłem przygodę z pszczołami
Gratuluje pozytecznego hobby - ale polecam rownież przeczytanie kilku ksiażek np Gospodarka pasieczna dr W. Ostrowskiej. Co zrobić żeby z odkładami?? Doprowadzić je do pełnej siły - pomoże Ci w tym doswiadczony pszczelarz najlepiej z Twojej okolicy - na tym forum dostaniesz wskazówki ale najważniejsza jest praktyka. Każdy z nas ma inne doswiadczenia związane z bazą pokarmowa typem ula rasa pszczól więc porady mogą być różne - nie zawsze to co sprawdza sie u mnie musi sprawdzic sie u Ciebie. I kolego ramki z suszem nie z suszą :-) pozdrawiam

Tytuł:
blondys pisze:
Odkłady maja być ok 15 czerwca, na 3 albo 4 ramkach i moje pytanie brzmi co zrobić / jak najlepiej zrobić - żeby tych odkładów nie zaprzepaścić. Jak długo trzymać je na miejscu ula w skrzynkach?(czy taka się robi), kiedy włożyć je do ula?, po jakim czasie dołożyć ramka z suszą

Przywieziesz odkłady to ustaw je tuż przed ulami otwórz im wyloty w skrzynkach i pozwól im się oblecieć czyli 36 h ich nie ruszasz. Po tym czasie przekładasz ramki do uli. W zależności od siły odkładu możesz dać matce w środek ramkę z suszem podczas osadzania odkładu. Dodatkowo do odkładu daj na skraju gniazda (za ramką z miodem) ramkę z suszem wypełnionym wodą bo odkład sobie jej sam nie przyniesie, gniazdo ułóż daj deski zatworowe i zostaw je w spokoju. Daj im czas na rozwój. :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziękuję za rady a "gospodarkę pasieczną" W. Ostrowskiej już studiuję - bdb książka. pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Za tydzień w sobotę będę miał swoje odkłady :hura: znajomy pszczelarz poradził mi żebym od razu dał je do uli że pszczoły też się oblecą i będzie ok (pszczelarz starej daty :D ) chcę zrobić tak jak radzicie na forum tylko co w tedy jak będzie brzydka pogoda jak będzie padać ??

Tytuł:
Kolego jak chcesz to i możesz zawieść do tego pszczelarza ule i przywieźć odkłady w ulach tylko czy to nie będzie uciążliwsze? skrzynki transportowe łatwiej przewieźć, ale możesz spokojnie też przywieźć w ulach i ustawić je w docelowym dla nich miejscu. Pszczoły w odkładach mają zawsze lub powinny mieć zawsze dwie ramki osłonowe z zapasami, i nawet jak będzie padało im to nie zaszkodzi, oblecą się jak przestanie padać niezależnie czy przywieziesz w transportówkach czy w ulach. :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Gospodarka pasieczna str 352 tam masz opisane tworzenie i osadzanie odkładów - ja dałbym je od razu do ula, i zmiejszył wylotek tak na jedna pszczołe. Odradzam grzebanie w ulach jak pada - zgadnij dlaczego :-)

Tytuł:
Arkadiuszu ale kolega będzie przywoził te odkłady, nie robi ich sam bo gdyby sam robił to jest to oczywiste że daje się je odrazu do ula. :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wiedzy nigdy dosc a opisane ma TWORZENIE i OSADZANIE wiec bedzie wiedział czy ktoś go chce zrobic w ch... czy robi mu uczciwe okłady. A co to za problem wieczorem jak je odbierze przenieść je do ula??

Tytuł:
arkadiusz77 pisze:
A co to za problem wieczorem jak je odbierze przenieść je do ula

W tym samym dniu jak co je odbiera nigdy nie osadza się w ulu, to często popełniany błąd przez niedoświadczone osoby. Jest już temat o tym ale powiem ci czemu: bo pszczoły z odkładów powinny ci się oblecieć w miejscu w jakim będą docelowo, przy przekładaniu zawsze część pszczoły z odkładów zawsze wzbije ci się w powietrze z ramek i te już nie trafią do ula bo nie znają terenu w jaki je przywiozłeś i nie wiedzą gdzie mają wlecieć ponownie. :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

No ok ale jak mam ciasna transportowke z mala wentylacja to nie mam wyboru - osadzalem roj gosc zadzwonil o 19 ze uciekla mu rojka o 21 bylem na pasiece i mialem do wyboru albo zostawic je w transportowce bo rojnica byla u kogos innego albo przełozyc je do ula - przełozylem i jest ok. Kazdy robi jak mu pasuje :-)

Tytuł:
arkadiusz77 pisze:
No ok ale jak mam ciasna transportowke z mala wentylacja to nie mam wyboru - osadzalem roj gosc zadzwonil o 19 ze uciekla mu rojka o 21 bylem na pasiece i mialem do wyboru albo zostawic je w transportowce bo rojnica byla u kogos innego albo przełozyc je do ula - przełozylem i jest ok

Kolego rój to nie odkład roja to we worku juchtowym przewieziesz wysypiesz przed byle ul i tam wejdzie i ani jedna pszczoła się nie zaleci na innego ula

Odkład to co innego wzburzone transportem są zestresowane i jak otworzysz dach to wyjdą się oblatywać pszczoła ma doskonała pamięć z kont wyleci i tam powraca

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
Przywiozłem wczoraj o godz 23 ciej odkłady w transporterówkach od Typersa ustawiłem od razu na miejscu gdzie stały ule które wcześniej zdjołem i postawiłem z tyłu za stojakiem, oczywiście zaznaczone miejsce w którym jest wylotek, dziś byłem o godzinie 13 stej i pięknie wszystkie 8 już latają i już noszą pyłek, jutro pokolei będe przekładał je do ula bo przez dwa dni spokojnie sie obleciały. :jupi: :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:
ma doskonała pamięć z kont wyleci i tam powraca
ale kazdy ma swoje metody to co sprawdzilo sie u mnie w ub roku nie koniecznie sprawdzi sie u kogos innego

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
pszczelarstwo to taka dziedzina gdzie nie powtarzają się żadne wzorce podchodzisz do ula i musisz improwizować, gdyż nie wiesz wcześniej co w nim zastaniesz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]