FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 14 sierpnia 2025, 10:42 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
mam problem, ponieważ nie wiem co dalej w takiej sytuacji, przed kwadransem do osieroconej rodziny wszedł rój, dosyć spory, ponieważ przestały się pszczoły mieścić w ulu, rodzina osierocona od 12 dni nie przyjęła podanej matki, czekam na następną, poradźcie, co zrobić w takiej sytuacji

ul, to dadanowski leżak, bez nadstawki, do którego przesiedlałem pszczoły z leżak wielkopolskiego te 12 dni temu, było w nim 7 ramek wielkopolskich z czerwiem w różnym wieku, pszczoły obsiadały na czarno 9 ramek wielkopolskich i dwie dadanowskie, z tej rodziny zrobiłem w tym roku dwa mocne odkłady

w związku z tym, że pszczoły się teraz nie mieszczą na 5 ramkach dadanowskich i 9 wielkopolskich, mam plan, żeby zabrać te ramki wielkopolskie, na nich jest przeważnie czerw kryty, do dwóch innych rodzin, które są na ramkach wielkopolskich, natomiast wszystkie pszczoły będące w podwojonej rodzinie zostawić w dadancie, dokładając im ramek z węzą

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
zrób odkład z wielkopolskich ramek daj im węzę jak chcesz rojowa matkę to ja zostaw w macierzaku albo zabierz z odkładem a reszcie podaj unasienniona !!!!!!!

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: leżak wielkopolski z nads 1/2D
Na moje to dać kilka ramek węzy i nadstawkę niech zajmą sie robota .A zajać się napewno zajmą .

Tytuł:
basko pisze:
w związku z tym, że pszczoły się teraz nie mieszczą na 5 ramkach dadanowskich i 9 wielkopolskich, mam plan, żeby zabrać te ramki wielkopolskie, na nich jest przeważnie czerw kryty, do dwóch innych rodzin, które są na ramkach wielkopolskich, natomiast wszystkie pszczoły będące w podwojonej rodzinie zostawić w dadancie, dokładając im ramek z węzą

tak zrobiłem, pszczołom dołożyłem węzę i susz oraz papu, jest ich w dadancie 11 ramek na czarno, zobaczę co się będzie działo dalej, zadymy nie zaobserwowałem, muszę odnaleźć matkę rojową

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
jak nie znakowana to powodzenia przy takiej ilości pszczół :szok:

Tytuł:
skorpion pisze:
jak nie znakowana to powodzenia przy takiej ilości pszczół

wczoraj odnaleziona i usunięta, na młodą to mnie ona nie wygląda :zeby:

tak jak napisałeś, nie znakowana :oczko:

Tytuł:

basko pisze:
skorpion pisze:

wczoraj odnaleziona i usunięta,:

Przepraszam ale dlaczego żle czerwi.Matki rojowe jak i pszczoły są bardzo dynamiczne pełne zapału do pracy.Masz dużo szczęścia że rój wchodzi i tworzy silną rodzinę.Nie wiem po co podkarmiasz ,brak pożytku?Takiej rodzinie tylko dać ramek i niech pracują.A matkę wymienić ale póżniej.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jak ci wszedł rój do odkładu to natychmiast zabił ci matkie króra była w odkładzie bo jak piszesz nie przyieli mattki bo ona tam była dlatego nie przyieli. i w dadanie zlikwidowałes matkie rrojową z rójki. To teraz bendziesz musiał kupić 2 matki. Trzeba było powiekszyć kubature dadana dac nadstawki i w nim samą weze i po miesiecu zrobic z nich odkład podając czerwiąca matkie. A teraz to nie widze dobrej perspektywy bo moą nie prząją podanej matki i bendziesz miał dużą przerwę w czerwieniu. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
teraz, to mnie odpisują, gdzie byliście, jak kombinowałem, co zrobić :głupek ze mnie:

w rodzinie, do której wpadł rój, nie było matki, a nie przyjęły innej, bo matecznik przegapiłem, co do możliwości powiększenia ula, to sorry, ale to leżak, jak już pisałem, a nadstawek nie posiadam, do tego, była w nim rodzina po przeprowadzce z rozpadającego się wielkopolskiego, na swoich ramkach, mająca dołożone kilka ramek dadanowskich, które to ustawione do wielkopolskich pod kątem prostym były, tak, że bałagan, jak się patrzy :leży_uśmiech: i na to wszystko wpadł spory rój, na tyle duży, że podwoiła się liczebność pszczół

matka, którą odnalazłem, nie poszła pod but, jest sobie na kilku ramkach z młodymi pszczołami i czerwiem na wyjściu, jako pomocnicza, natomiast z tej potężnej rodziny zabrałem wszystkie zaczerwione ramki, podając ramki z węzą w to miejsce, jest tych pszczół teraz 11 ramek dadanta na czarno, matkę unasienioną dostaną we wtorek, sądzę, że tym sposobem rozwiązałem problem dwóch rodzajów ramek, wzmocniłem do tego dwie inne rodziny krytym czerwiem i mam matkę czerwiącą jako wspomagająca

co mi z tego wyjdzie, się okaże w najbliższych dniach :oczko:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]