FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 14 sierpnia 2025, 18:08 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: WZ
Mam pytanie do pszczelazy z wiekszym doswiadczeniem a mianowicie-czy po zakarmieniu zimowym(12kg) cukru w syropie 3:2 moze byc sytuacja ze nie ma wogole czerwiu?Dlaczego?-chyba jeszcze powinna mamuska skladac jajka? prosze o wypowiedzi bardziej doswiadczonych w tej dziedzinie-Dziekuje.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: w dziupli
Po to zakarmiasz by zalały gniazdo by matula nie czerwila bo późna pszczoła ma marne szansę na przezimowanie

Ten temat jest tyle razy walkowany - a szukanie nie boli

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WL
pomysl tylko na ilu ramkach masz pszczoły ile wchodzi na ramke miodu i wtedy bedziesz wiedzial czy matula ma gdzie czerwić :szok:

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Po zakarmieniu trzeba zawsze sprawdzić jak pszczoły rozłożyli zapasy. Ile maja pyłku ile czerwiu. Bo jak matka niema gdzie czerwić bo zaleli wszystkie komurki to za 2 tygodnie zrobią miejsce na składanie jajeczek a to bendzie już za puzno bo pszczoła się wygryzie po 10 pazdziernika i juz może nie oblecić się(wypruznić się) i taka pszczoła bendzie w osypie zimowym. Podkarmianie najlepiej zakonczyć do 15 wrzesnia wtedy bendziemy mieli silne rodziny i zdrowe. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
Awatar użytkownika

marian5446 ja też tak mam. posiadam 4 ule WP i w 3 już zero czerwiu.w jednym jeszcze 4 ramek czerwiu ale to pewnie dlatego, że pod koniec sierpnia musiałem wymienić matkę, i ta nowa czerwiła jak szalona :szok: . myślę, że to jest naturalne, że już nie ma czerwiu albo tylko resztki na wygryzieniu.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

zbycho81 porównasz na wiosne jak przezimują ktura rodzina jest najlepsza ta co ma dziś czerw czy te 3 co nie mają czerwiu. Ja już wiem ze ta co ma czerw bendzie najsilniejsza. Dziś pare rodzin przeglondnełem dawałem paski Browar 500 na 1 rodzine 2 paski. W górnym zalane 7 ramek od góry po sam dół a dolny ma 5 ramek czerwiu idużo pierzgi są jeszcze jajeczka. Matki nie mają zamiaru przestać czerwić bo jest ciepło i na wadze jest przybytek tak 1 kilo dzienie bo jeszcze kwitnie resztki nawoci i dużo mam redgrestu sachalinskiego. I co 5 pszczoła przynosi pyłek. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WZ
Dzieki serdecznie wszystkim za wypowiedzi w moim temacie.Prawdopodobnie popelnilem blad dajac pszczolka za duze porcje syropu co pochamowalo matule w czerwieniu(4x po 3kg cukru w stosunku3:2)uwazam ze jesli bym dawal mniejsze dawki to by tak szybko nie ograniczyly matule w czerwieniu i nadal bylby czerw w gniezdzie.

Tytuł:
Awatar użytkownika

miły_marian pisze:
zbycho81 porównasz na wiosne jak przezimują ktura rodzina jest najlepsza ta co ma dziś czerw czy te 3 co nie mają czerwiu. Ja już wiem ze ta co ma czerw bendzie najsilniejsza. Dziś pare rodzin przeglondnełem dawałem paski Browar 500 na 1 rodzine 2 paski. W górnym zalane 7 ramek od góry po sam dół a dolny ma 5 ramek czerwiu idużo pierzgi są jeszcze jajeczka. Matki nie mają zamiaru przestać czerwić bo jest ciepło i na wadze jest przybytek tak 1 kilo dzienie bo jeszcze kwitnie resztki nawoci i dużo mam redgrestu sachalinskiego. I co 5 pszczoła przynosi pyłek. Pozdrawiam miły_marian

Marian to napisz mi co mogłem spierniczyć, to jest moja pierwsza zimowla. matki miały dużo zapasu miodu a i w sierpniu troszkę podkarmiałem.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

zbychu81 Postaraj się jeszcze dac tym rodzinom po ramce przeczerwionego suszu zeby matki miały jeszcze gdzie czerwić. Bo zapowiadają długo jesien i słoneczno. Napewno zazimowałes na 1 korpusie i dałes tyle syropu w tak krutkim czasie ze zaleli całe gniazdoTrzeba było podkarmiać od 1 sierpnia pobudzająco na czerw. Jajeczka złożone od 1 sierpnia to pszczoła zimuje do wiosny. Trzeba było zimować na 2 korpusach po srodku krata. Pszczoła składa nektar do góry a na dole matka czerwi i pszczoły składają pyłek na obrzeżach gniazda. Dopiero zakarmiaj po 10 wrzesnia dużymy dawkamy stara pszczoła przerobi syrop i do zimy wyginie a młoda nie przepracowana bendzie zimować. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Wszystko ładnie, pięknie, tylko mamy jutro już 15 września. :D
Ja już podkarmiłem pszczoły na zimę.
Jak na razie to zostawiłem na 20 ha gryki, która się częściowo wysiała z powodu gradu, zanim została zebrana.
Zaczyna właśnie kwitnąć. Jest już śladowy nakrop i nawet czasem u zbieraczek widać małe obnóża pyłku z gryki.
Pozdrawiam,
polbart

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
to nie pora na rozczerwianie matek matki które były wymienione w sierpniu czerwią .A teraz po co włańczac pszczoły do karmienia czerwiu kiedy mają to robic wiosną . A czerw w każdym ulu jest w małych ilościach .pawel

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]