FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 15:49 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Jak dobrze widzę to w dwu miejscach deska dociska na wczepach - czy to nie pogarsza docisku gdyby ciut wczepy były za długie, ew jak już się zrównają to nie będzie dalej dociskać ?

Ogólnie jeśli to będzie jeden typ korpusów to proponuje nacisk grzebieniem o odpowiednim rozstawie na same wczepy to też nie będzie wykrzywiać tak desek jak to ma miejsce na filmie, ale może to nie ma znaczenia to tylko moje spostrzeżenie.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ Wlkp Froundenstein
Mariuszczs pisze:
Jak dobrze widzę to w dwu miejscach deska dociska na wczepach - czy to nie pogarsza docisku gdyby ciut wczepy były za długie, ew jak już się zrównają to nie będzie dalej dociskać ?

.

nigdzie nie dociska wczepów. Źle widzisz niestety.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Niestety to by było jakby dociskało na wczepach a tak dobrze jest.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
Temat nieslychanie ciekawy i wciagajacy, masa tu bardzo wartosciowych argumentow, ktorych nie sposob nie docenic, sporo juz ciekawych wnioskow wynikajacych z wlasnych doswiadczen - krotko mowiac, temat naprawde godny przyjrzenia sie mu z kazdej strony.
Moze na wiosne dodam jakies swoje spostrzezenia, bo zazimowalem wszystkie rodziny wlasnie w ulach 1-sciennych typ 1/2D na otwartych dennicach osiatkowanych.

Z tego, co dotychczas zaobserwowalem, a nie tylko o sama zimowle mi chodzi, to ten typ konstrukcji ula wydaje sie spelniac wszystkie wiazane z nim zalozenia.
Korpusy sa zbudowane z tarcicy topolowej grub. 30 mm, bez felcow - po prostu tak latwiej i tak szybciej, a pszczoly i tak je kituja, ze czesto trzeba uzyc sposobu - o dobrym dlucie juz nie wspomne - aby je rozdzielic.

Chcialbym glownie podkreslic, ze warto przynajmniej sprobowac takiej gospodarki z uwagi na latwiejszy sposob pokonania warrozy, co np. mnie osobiscie najbardziej do tej metody przekonuje, bo o innych jej zaletach to tutaj Koledzy juz naprawde wiele napisali i nie widze potrzeby powtarzania tego samego w kolko.

Dzisiaj naprawde trzeba calkiem nowego spojrzenia na wiele zagadnien w pszczelarstwie, bo teorii jest cala masa, teoretykow tez cale zastepy - i kazdy dowodzi swoich racji. Szkoda tylko, ze tak wielu daloby sobie zdjac glowy za cos, czego nigdy nie sprawdzili, a to w takich momentach oznacza najlepsza szkole.

Koledzy Krzysztof K i Asaf dali juz i nadal daja piekny pokaz budowy uli jednosciennych.
Nie musi to oznaczac, ze nie wolno nam zrobic tego prosciej, ale majac takie znakomite wzory, latwiej znalezc dla siebie tez i te bardziej proste rozwiazania, takze nie mniej satysfakcjonujace, bo spelniajace te same wymagania.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jerzy pisze:
Temat nieslychanie ciekawy i wciagajacy, masa tu bardzo wartosciowych argumentow, ktorych nie sposob nie docenic, sporo juz ciekawych wnioskow wynikajacych z wlasnych doswiadczen - krotko mowiac, temat naprawde godny przyjrzenia sie mu z kazdej strony.
Moze na wiosne dodam jakies swoje spostrzezenia, bo zazimowalem wszystkie rodziny wlasnie w ulach 1-sciennych typ 1/2D na otwartych dennicach osiatkowanych.

Z tego, co dotychczas zaobserwowalem, a nie tylko o sama zimowle mi chodzi, to ten typ konstrukcji ula wydaje sie spelniac wszystkie wiazane z nim zalozenia.
Korpusy sa zbudowane z tarcicy topolowej grub. 30 mm, bez felcow - po prostu tak latwiej i tak szybciej, a pszczoly i tak je kituja, ze czesto trzeba uzyc sposobu - o dobrym dlucie juz nie wspomne - aby je rozdzielic.

Chcialbym glownie podkreslic, ze warto przynajmniej sprobowac takiej gospodarki z uwagi na latwiejszy sposob pokonania warrozy, co np. mnie osobiscie najbardziej do tej metody przekonuje, bo o innych jej zaletach to tutaj Koledzy juz naprawde wiele napisali i nie widze potrzeby powtarzania tego samego w kolko.

Dzisiaj naprawde trzeba calkiem nowego spojrzenia na wiele zagadnien w pszczelarstwie, bo teorii jest cala masa, teoretykow tez cale zastepy - i kazdy dowodzi swoich racji. Szkoda tylko, ze tak wielu daloby sobie zdjac glowy za cos, czego nigdy nie sprawdzili, a to w takich momentach oznacza najlepsza szkole.
.

Bardzo rozsądna, wyważona i rzeczowa wypowiedź.
Bardzo mi takich na tym forum często brakuje.
Podpisuję się pod tą wypowiedzią oboma rękami.
Pozdrawiam
Asaf

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wuzetki nadstawkowe i dadanty
Asaf pisze:
Bardzo mi takich na tym forum często brakuje

xxxxxxx zawsze ma fory :uśmiech:

ale ule jednoścnienne faktycznie są przyszłością

asaf pozdrawiam i gratuluje, jestem naprawdę pod wrażeniem .... i nie jestem kotem Gargamela

przepraszam też kolegę Jerzego

Tytuł:
Awatar użytkownika

tikcop pisze:
Asaf pisze:
Bardzo mi takich na tym forum często brakuje

xxxxxxx zawsze ma fory :uśmiech:

ale ule jednoścnienne faktycznie są przyszłością

... u mnie juz 'zaszloscia' :jupi:

przepraszam też kolegę Jerzego

:plask:
No juz dobrze, dobrze ...nie przejmuj sie :uśmiech: :całusy:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WL
Asaf, a powiedz mi jaki to ul

Tytuł:

Jerzy pisze:

Jerzy czekam na informacje, a żeby skrócić sobie ten czas, chętnie przeczytałbym parę zdań na temat powodów dla których zdecydowałeś się na prowadzenie gospodarki korpusowej w tych właśnie ulach, czyli 1/2D a nie np. w Apipolach, 3/4 LN, 1/2 WLKP czy Ostrowskiej.

Ja też w tym roku przeszedłem na 1/2D z WLKP, mam swoje powody ale jest może kilka o których nie wiem. :oczko:

Pozdrawiam
Adam

Tytuł:
Awatar użytkownika

hwafel pisze:
czekam na informacje, a żeby skrócić sobie ten czas, chętnie przeczytałbym parę zdań na temat powodów dla których zdecydowałeś się na prowadzenie gospodarki korpusowej w tych właśnie ulach, czyli 1/2D a nie np. w Apipolach, 3/4 LN, 1/2 WLKP czy Ostrowskiej.

Ja też w tym roku przeszedłem na 1/2D z WLKP, mam swoje powody ale jest może kilka o których nie wiem.

Mam "czuja", ze w wielu sprawach zgodzilibysmy sie, ale zbytnie rozpisywanie sie o mojej gospodarce pasiecznej mogloby kogos urazic, kto ma w tej sprawie odmienny, albo i calkiem inny poglad, a tego raczej wolalbym uniknac, bo przeciez nikt z nas nie ma monopolu na 'racje'.
Dobrze sie pracuje w ulach, ktore przed wyborem przynajmniej dobrze wystudiuje sie, a to nie tylko czytanie ksiazek czy tam posluchanie kogos, kto madrze mowi, bo w moim przypadku mialem raczej sporo przeciwnikow, a i do dzisiaj ich mam. Maja oni swoje dosc spore pasieki i utrwalone przyzwyczajenia, niczego im nie proponuje, niech sie przygladaja i sami wyciagaja wnioski.
W pszczelarstwie wazny jest nie tylko wygodny dla pszczelarza typ ula, ale i dostepne pozytki, a takze odpowiednie poglowie pszczol w pasiece, ktore dzisiaj - jak sie okazuje - wcale nie jest tak latwo wypracowac jakims jednym dzialaniem, ale trzeba tez troche poglowkowac.
Byloby przesada twierdzic, iz to wszystko juz osignalem, ale jestem bliski osiagniecia i tego.
Wiem tylko troche, a jeszcze wiecej niz duzo - nie wiem.
Trzeba duzo samozaparcia i konsekwencji, bo - jak sam mozesz zauwazyc - kazdy pszczelarz - jest w stanie zawsze powiedziec wiecej, niz naprawde wie, a zatem trzeba stale uaktywniac wlasna samodzielnosc i miec dobrego "nosa", inni mowia: "isc psim swedem".
Takie mamy dzisiaj czasy, kiedy to i do pszczelarstwa zakradl sie tzw. 'bisnes', w ktorym to juz nie pszczoly sa najwazniejsze - i nawet nie poszczegolni pszczelarze, a "kasa, misiu - kasa, kasiorkaukochana", tak tu niektorzy od dawna sami pisza. Pytac wiec mozna, ale otrzymac rzetelna i wyczerpujaca odpowiedz - nie zawsze.
Ale gdyby nadal naprawde interesowalo Cie moje zdanie na ten temat, to mozesz napisac na moja poczte e-mail, albo podaj swoj adres e-mail. Zreszta zawsze odpisuje wszystkim, ktorzy do mnie chca pisac - wymiana pogladow w srodowisku podobnych lub identycznych zainteresowan, tak mocno nie iskrzy. A i sam napewno duzo sie przy tym dowiem. :papa: :jupi:
A tez napisales: "mam swoje powody" - i choc to nie musi wcale zle brzmiec, to liczysz sie z innymi i nikomu tu nie chcesz niczego niechcianego sugerowac, jak mniemam.

Pozatem: 'czasu nie skrocisz', bo ...doswiadczenia przyniesie dopiero wiosna, a na nia musimy jeszcze troche poczekac. :oczko: :bezradny:
A ja bede teraz robic dalej ule i ramki. :bosie:

Tytuł:
Awatar użytkownika

michalpriebe pisze:
Asaf, a powiedz mi jaki to ul

To pół nadstwaka podwyższona korpus 17 cm wys ramka 16 cm 13 szt ramek wielkopolska a w drugą stronę langstroth.

Te z czopami na jaskółczy ogon to pełne korpusy gniazdowe wysokość 34 cm 13 szt ramek w gnieździe.

Tytuł: Jerzy

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadan
ja również mam zazimowanych 12 rodzin w dadanach 1/2 lecz na dennicach 5cm. Mam do Ciebie pytanie, bo u mnie wszystkie rodziny to roje tegoroczne i w niektórych matki czerwiły w dwóch korpusach, ale były i takie co czerwiły w dolnym korpusie, a inne w górnym /wszystkie roje osadzałem w dwóch korpusach 1/2D, NA 2X6, 2X7 ramek czy u Ciebie też tak różnie czerwiły. Nadmieniam, że wszystkie roje były osadzane na 1 ramce czerwiu 435x300mm a reszta węza. Pozdrawiam.

Tytuł: Re: Jerzy
Awatar użytkownika

zento pisze:
ja również mam zazimowanych 12 rodzin w dadanach 1/2 lecz na dennicach 5cm. Mam do Ciebie pytanie, bo u mnie wszystkie rodziny to roje tegoroczne i w niektórych matki czerwiły w dwóch korpusach, ale były i takie co czerwiły w dolnym korpusie, a inne w górnym /wszystkie roje osadzałem w dwóch korpusach 1/2D, NA 2X6, 2X7 ramek czy u Ciebie też tak różnie czerwiły. Nadmieniam, że wszystkie roje były osadzane na 1 ramce czerwiu 435x300mm a reszta węza. Pozdrawiam.

Zdarzalo sie i tak - czasem w dolnym, ale z reguly matka zawsze czerwila w srodkowym i tam ja bylo najszybciej znalezc. Byelm zachwycony ukladem czerwiu, niemalze od beleczki do beleczki, miod w 'wydluzonych' komorkach tylko w gornych rogach, czasem troche pierzgi.
Po wymianie wszystkich matek ani jedna rodzina mi sie nie wyroila, nie musialem wiec osadzac rojow.
Wszystkie rodziny sa zazimowane w pelnych korpusach bez zadnych ograniczen, zatworow desek czy jakichkowliek dodatkowych "akcesoriow" - nie mam ich wcale.
Weze musialem dawac odwaznie od samego poczatku, bo nie dysponowalem ani jedna ramka suszu - weze odciagaly, jak maszyny. Obecnie mam nawet juz tego spory zapas na uzupelnienie wiosenne.
Godne zauwazenia: wszystkie matki bez oporow pieknie czerwily na swiezo odciagnietych plastrach.
Przesiedlalem rodziny nie tylko z innego typu ula, ale tam wszystko bylo n'ietypowe' - poza wszelkimi normami, wiec oprawialem w ramke 1/2D tylko wyciety wczesny czerw, a reszta, to ramki z weza i pszczoly - bylem sam zdumiony tym co sie dzialo, bo nie zakladalem takiej opcji. To nie byly roje, ale to, co sie dzialo, rzucilo duze swiatlo na to, na co mozna liczyc w przyszlosci.

Tytuł:

Jerzy, czy twoje korpusy 1/2 D, są na 10 ramek czy na 12?

Jerzy K.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jerzy K pisze:
Jerzy, czy twoje korpusy 1/2 D, są na 10 ramek czy na 12?

Jerzy K.

Na 10 ramek.

Tytuł:

Jerzy pisze:
W pszczelarstwie wazny jest nie tylko wygodny dla pszczelarza typ ula, ale i dostepne pozytki, a takze odpowiednie poglowie pszczol w pasiece

Czy można całą wiedzę pszczelarską zawrzeć w jednym zdaniu? Okazuje się, że można. :brawo:

Jerzy pisze:
Ale gdyby nadal naprawde interesowalo Cie moje zdanie na ten temat, to mozesz napisac na moja poczte e-mail, albo podaj swoj adres e-mail. Zreszta zawsze odpisuje wszystkim, ktorzy do mnie chca pisac - wymiana pogladow w srodowisku podobnych lub identycznych zainteresowan, tak mocno nie iskrzy.

Mimo wszystko namawiam Cię, Jerzy, do pisania na forum, właśnie dlatego że jest to środowisko podobnych zainteresowań. Tutaj piszą pszczelarze dla pszczelarzy. Każda opinia, czy to wygłoszona pryncypialnie czy skromnie, stwarza możliwość odniesienia się do niej, tym samym powoduje włączenie, coraz rzadziej wykorzystywanego we współczesnym świecie, procesu myślenia (zastąpił go proces naśladownictwa).

Dość tej filozofii. Chciałbym uściślić moje pytanie nt. wyboru 1/2D do jednego aspektu: wysokości ramki.
Mój Dadant 1/2 jest ulem:
1. standardowym - jest to popularny typ ula, łatwo o ramki, węzę itp.
2. korpusowym - ponieważ chcę prowadzić gospodarkę tego typu opartą na jednej ramce
3. jednościennym - ul jest tani, długowieczny, zdrowy dla pszczół (z wielu powodów)
4. o szerokiej ramce - liczę, że sprawdzą się informacje o mniejszej rojliwości
5. o ramce wysokości 145mm - bo jest to ramka która daje lepsze możliwość konfiguracji ula w stosunku do ramek wyższych, z kolei nie powoduje drastycznego zwiększenia ilości korpusów i ramek jak w przypadku ramek niższych (3 korpusy Ostrowskiej lub 3/4LN to 4 korpusy 1/2D)

Interesuje mnie właśnie punkt 4, ponieważ dla mnie był on największym problemem, a jak to było u Ciebie?. Oto mój mail: [email protected] ale mam nadzieję, że akurat teraz nie będzie potrzebny :oczko:

PS. Widzę, że coraz więcej "półdadantowców" się ujawnia. Kto wie, może w przyszłości wyprosimy :cmok: u admina własny dział :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

hwafel pisze:
Jerzy pisze:
W pszczelarstwie wazny jest nie tylko wygodny dla pszczelarza typ ula, ale i dostepne pozytki, a takze odpowiednie poglowie pszczol w pasiece

Czy można całą wiedzę pszczelarską zawrzeć w jednym zdaniu? Okazuje się, że można. :brawo:

Jerzy pisze:
Ale gdyby nadal naprawde interesowalo Cie moje zdanie na ten temat, to mozesz napisac na moja poczte e-mail, albo podaj swoj adres e-mail. Zreszta zawsze odpisuje wszystkim, ktorzy do mnie chca pisac - wymiana pogladow w srodowisku podobnych lub identycznych zainteresowan, tak mocno nie iskrzy.

Mimo wszystko namawiam Cię, Jerzy, do pisania na forum, właśnie dlatego że jest to środowisko podobnych zainteresowań. Tutaj piszą pszczelarze dla pszczelarzy. Każda opinia, czy to wygłoszona pryncypialnie czy skromnie, stwarza możliwość odniesienia się do niej, tym samym powoduje włączenie, coraz rzadziej wykorzystywanego we współczesnym świecie, procesu myślenia (zastąpił go proces naśladownictwa).

Dość tej filozofii. Chciałbym uściślić moje pytanie nt. wyboru 1/2D do jednego aspektu: wysokości ramki.
Mój Dadant 1/2 jest ulem:
1. standardowym - jest to popularny typ ula, łatwo o ramki, węzę itp.
2. korpusowym - ponieważ chcę prowadzić gospodarkę tego typu opartą na jednej ramce
3. jednościennym - ul jest tani, długowieczny, zdrowy dla pszczół (z wielu powodów)
4. o szerokiej ramce - liczę, że sprawdzą się informacje o mniejszej rojliwości
5. o ramce wysokości 145mm - bo jest to ramka która daje lepsze możliwość konfiguracji ula w stosunku do ramek wyższych, z kolei nie powoduje drastycznego zwiększenia ilości korpusów i ramek jak w przypadku ramek niższych (3 korpusy Ostrowskiej lub 3/4LN to 4 korpusy 1/2D)

Interesuje mnie właśnie punkt 4, ponieważ dla mnie był on największym problemem, a jak to było u Ciebie?. Oto mój mail: [email protected] ale mam nadzieję, że akurat teraz nie będzie potrzebny :oczko:

PS. Widzę, że coraz więcej "półdadantowców" się ujawnia. Kto wie, może w przyszłości wyprosimy :cmok: u admina własny dział :oczko:

Widzisz, wlasnie z prawdziwego szacunku tu dla wszystkich Kolegow, tudziez prawdziwie ogromnego - jakos tak trudno czasem sie przelamac, by o niektorych sprawach napisac tak - ot, bez pardonu.
Nie chce byc nieskromny, bo przeciez gospodarke w 1/2D zaczalem dopiero od tego roku, to tak naprawde "co tu duzo gadac, kiedy nie ma (jeszcze) o czym mowic" [czyt. przechwalac sie].
Ale ten ul 'krecil' mnie od wielu lat, tylko ciagle ten koszt przejscia z tylu juz istniejacych uli warszawskich zwyklych z nadstawkami na inny.
Zycie potoczylo sie jakos tak, ze musialem na pewien okres doslownie pozbyc sie calej pasieki, bo nie znajdowalismy dla nie opiekuna. Wzbudzanie wiec juz nowej, od podstaw - dalo te mozliwosci, no 'i tak to sie zaczelo ...' - jak w piosence.
Teraz ogromnie sie z tego ciesze, bo wszystkie moje - wowczas jeszcze hipotezy - w kazdym calu sie potwierdzaja, a ul Dadanta, jako taki - znalem od dawna.
To tyle na moje usprawiedliwienie, abys mnie tylko dobrze zrozumial.

Odnosnie punktu 4 Twojej wypowiedzi, to nie chcialbym pojmowac tego w sposob niejako domyslny, bo sama rojliwosc jako taka, ma swoje szersze przyczyny i uwarunkowania, niemniej jednak ten akurat ul - z taka niska ramka - jest tak elastyczny, ze juz w kilka sekund rodzina zareaguje na wprowadzone zmiany, a nawet szybki rzut oka na odkryty korpus pozwoli trafnie ocenic istniejaca sytuacje.
Dla mnie ten ul jest naprawde wygodny i przewidywalny.

Moglby byc nieco lzejszy, bo latek troche mi sie nazbieralo i jeszcze na razie 'jako tako', ale trzeba sie juz liczyc, ze "dzwig" moze byc potrzebny ...nawet do jednej ramki.
Dodam jeszcze, ze moi miejscowi krytykanci mocno spuscili z tonu, niektorzy nawet juz zazimowali czesc swoich pszczol w takich ulach, chociaz do 1-sciennych jeszcze sie nie przelamali, ale niech sprobuja najpierw w ocieplanych.
Od jednego dostalem nawet jeden taki ul, ale stoi jeszcze pusty - mial on dac mi "nauczke" z porownania, jak wyglada zimowla w takich i w takich, ale przeciez to porownanie zrobimy sobie na wiosne - jego i moich, nie ma przeszkod.

Dziekuje za kontakt, odpisze.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
U mnie po dorobieniu ścisków stolarskich, klejenie idzie 4 razy szybciej :oczko:

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Adidar a powiedz mi czy twoje odczucie nie jest takie że śruby z gwintem metrycznym są lepsze do ściskania niż śruby trapezowe ? Tzn tą śrubą z gwintem metrycznym lekko sobie kręcisz a drzewo strzela aż miło, a do trapezówki musisz się przyłożyć

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Mariuszczs, nie ma żadnej różnicy dla mnie, natomiast te śruby zwykłe - te cieńsze - wolniej się nakręca, bo skok mniejszy. Ale przy tej ilości i tempie w jakim ja robie to nie ma dla mnie wiekszego znaczenia. Siły dokładam tyle samo do jednego jak i drugiego

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: dadant
A czy widziałeś w jakimś imadle gwint metryczny.

Pozdrawiam
Mariuszczs pisze:
Adidar a powiedz mi czy twoje odczucie nie jest takie że śruby z gwintem metrycznym są lepsze do ściskania niż śruby trapezowe ?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Widziałem wiele razy. Ale tutaj chodzi o wytrzymałość gwintu, natomiast ze względu na mniejszy skok w tych śrubach u adidara siła docisku jest większa przy tej samej sile kręcenia.
Wykonałem kiedyś kilka ścisków na zamówienie ze śrubami metrycznymi kupnymi i po latach się okazało że wcale się nie zużyły a pracuje się przy klejeniu blatów lepiej bo stolarze nie muszą się tak zapierać. Tyle że od razu nakrętkę zrobiłem szeroką jak dobrze pamiętam na 4 cm więc siła niszcząca gwint spadła znacznie na każdą nitkę.

Jak będę u stolarza to zrobię zdjęcie ścisków w których nie pręży klejonego blatu i nie trzeba niczym zapierać ani dociskać dodatkowymi ściskami. Bo często właśnie pręży klejonkę.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Właśnie znalazłem starą fotkę. Po skręceniu można spokojnie kopnąć w kobyłkę i po upadku całości nic się nie przestawi ( testowane ):

Obrazek

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Korpusy jednościenne robi się tak http://www.youtube.com/watch?v=rvu0kEnk ... re=related

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]