FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 lipca 2025, 20:13 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
czy jeden arkusz węzy wystarczy po przedzieleniu na 2 ramki 1/2

Ule na jakich gospodaruję: dadant
tak starczy

ale jak w takim układzie 1+3x1/2 zwalczyć nastrój rojowy bo są 2 różne ramki ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
seban1237 pisze:
zy jeden arkusz węzy wystarczy po przedzieleniu na 2 ramki 1/2

Ja do 1/2 WLP kupuję węzę Ostrowskiej, tnę na pół i jest wtedy bez strat.

pozdrawiam

komeg pisze:
seban1237 pisze:
zy jeden arkusz węzy wystarczy po przedzieleniu na 2 ramki 1/2

Ja do 1/2 WLP kupuję węzę Ostrowskiej, tnę na pół i jest wtedy bez strat.

pozdrawiam

tzn. że arkusz wielkopolskiej nie wystarczy na 2x1/2

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski styropianowy
Wystarczy ,a wręcz pasek jeszcze zostanie.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
A nie prościej zamówić gotową 1/2?

Ule na jakich gospodaruję: wlk
z arkusza wielkopolskiego masz 1,5 cm pasek straty jak przetniesz na poł. Zamów sobie 1/2 wlk

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
BoCiAnK pisze:
idzia12 pisze:
seban1237 pisze:
idzia12 pisze:
Wszystko zależy od pożytków i rasy pszczół trzymanych oraz czasu im poświęcanego. Dlatego dla jednych 1+1 wystarczy a dla innych 1+2 nie zawsze jest w stanie wystarczyć i trzeba dołożyć jeszcze 1 korpus jak w moim terenie. Mierzenie jedną miarą gospodarki pasiecznej jest błędem.

Psczoły raczej Sklenary H47

Tej rasy nie miałam ,ale to nowa krzyżówka ,podejrzewam że może być płodna .To raczej skłania mnie do doradzenia większego ula. Kilka nadstawek w zapasie nie zaszkodzi.

Wybaczcie Ale
to nie rasa a linia i to nie nowa a dość stara i nie plenna a przeciętna - ale bardzo dobra na każdy pożytek
Utrzymuje się w zależności od krzyżówki lokalnej średnie rodziny dobrze zimuje na spadzi ma dobry wiosenny start
dla uzyskania max siły rodziny wystarcza jej jeden korpus wielkopolski utrzymuje siłe rodziny stabilną przez cały sezon
co do ilości miodni
Hmmm czasami się zastanawiam czy wy lubicie jak się pszczoły bawią w chowanego :wink: po ilości dodawanych miodni
Miodni się dodaje tyle ile są w stanie przynieść z danego pożytku . Dodanie dużego korpusu przy małym pożytku mija się z celem bo pszczoły rozwloką miód po plastrach i go nie po sklepią , dodając mały korpus zawsze idzie pozyskać miód z małego pożytku a jeżeli pożytek jest duży podnosi się pełny pół korpus a pod niego wstawia susz (pusty ) i tak do 3-4 nadstawek po czym przy miodobraniu odbiera się 3 a pierwszy z nad gniazda wędruje na samą górę a puste na gniazdo

To teraz ja nie wiem jakie Pan ma pszczoły i pożytki ,bo u mnie nieraz u rekordzistek trzecią nadstawkę nakładam całą ,a gniazdo w tych ulach to 13ramkowe. W dwóch dojrzewa miód a trzeci z węzą by pozyskać dodatkowe plastry. W dziesiątkach jedno gniazdo mam stare po zimowli pod spód nadstawkę z węzą i suszem. Jak matka się rozczerwi z chodzi na dół. Potem idą dwie a nie raz i trzecia nadstawka całe pełne pszczół i miodu. Nikt nie goni pszczół po ulu ,ale za to się nie roją bo mają węzy pod dostatkiem i miejsca do składania miodu. Nie trzeba też martwić się ograniczeniem matki w czerwieniu w tedy schodzą na dół. I każde pożytki wykorzystać można bo są pszczoły lub zrobić odkład z całym korpusem górnym gniazda. Ja jednak mimo wszystko uważam ,że 1+1 to za mało nawet u mało plennych matek.

BoCiAnK pisze:
idzia12 pisze:
seban1237 pisze:
idzia12 pisze:
Wszystko zależy od pożytków i rasy pszczół trzymanych oraz czasu im poświęcanego. Dlatego dla jednych 1+1 wystarczy a dla innych 1+2 nie zawsze jest w stanie wystarczyć i trzeba dołożyć jeszcze 1 korpus jak w moim terenie. Mierzenie jedną miarą gospodarki pasiecznej jest błędem.

Psczoły raczej Sklenary H47

Tej rasy nie miałam ,ale to nowa krzyżówka ,podejrzewam że może być płodna .To raczej skłania mnie do doradzenia większego ula. Kilka nadstawek w zapasie nie zaszkodzi.

Wybaczcie Ale
to nie rasa a linia i to nie nowa a dość stara i nie plenna a przeciętna - ale bardzo dobra na każdy pożytek
Utrzymuje się w zależności od krzyżówki lokalnej średnie rodziny dobrze zimuje na spadzi ma dobry wiosenny start
dla uzyskania max siły rodziny wystarcza jej jeden korpus wielkopolski utrzymuje siłe rodziny stabilną przez cały sezon
co do ilości miodni
Hmmm czasami się zastanawiam czy wy lubicie jak się pszczoły bawią w chowanego :wink: po ilości dodawanych miodni
Miodni się dodaje tyle ile są w stanie przynieść z danego pożytku . Dodanie dużego korpusu przy małym pożytku mija się z celem bo pszczoły rozwloką miód po plastrach i go nie po sklepią , dodając mały korpus zawsze idzie pozyskać miód z małego pożytku a jeżeli pożytek jest duży podnosi się pełny pół korpus a pod niego wstawia susz (pusty ) i tak do 3-4 nadstawek po czym przy miodobraniu odbiera się 3 a pierwszy z nad gniazda wędruje na samą górę a puste na gniazdo

A czy pan ogranicza matki w czerwieniu?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Trzeba wziąć pod uwagę ,że wykorzystanie dużych pożytków to możliwość dostawienia następnego korpusu .Pożytek bardzo obfity trwa nieraz tylko kilka dni wtedy brak nadstawki to ograniczenie zbiorów o tą nadstawkę właśnie. Musi być miejsce na odparowywanie przenoszenie i czas na zasklepienie (zajęte plastry) .Brak korpusów to odejmowanie pracy pszczołą i nastroje rojowe.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
seban1237 pisze:
ale jak w takim układzie 1+3x1/2 zwalczyć nastrój rojowy bo są 2 różne ramki ?

Odkładzik puk i po strachu (nic do tego nie mają różne ramki) :D na przyszły rok masz jedną rodzinkę więcej, jak nie chcesz to sprzedajesz odkład, albo rodzinę na wiosnę i po temacie
Pozdrawiam tczkast

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]