mendalinho pisze:
Cordovan,
Podstawowe informacje na które powinieneś zwrócić przy doborze inwertu
-inwert z przenicy, kukurydzy czy z buraka.Odpowiedź jest prosta burak
Odpowiedź nie jest taka prosta jak piszesz. Na zastosowanie odpowiedniego syropu ma wpływ wiele czynników. Między innymi rodzaj pożytków, siła rodziny nawet rodzaj podkarmiaczki i godziny karmienia.
Cytuj:
-stosunek glukozy do fruktozy najlepiej 1:1
nawet w miodzie nie ma takiego stosunku a jak dawaliśmy syrop cukrowy gdzie było 100% sacharozy i pszczoły zimowały to jak ma się to do tego co napisałeś, zresztą i taki syrop też może być dostępny tylko nie bardzo się będzie opłacało jego stosowanie bo to co i tak zrobią pszczoły swoimi enzymami zrobi fabryka a to już zawsze kosztuje.
Cytuj:
-w syropie oprócz cukrów prostych i sacharozy nie powinno być innych związków(mam tu na myśli maltoze(dwucukier) i meltatriozę(trójcukier) który nie jest rozkładany przez pszczoły. a co się z nim dzieje podczas zimowli sam sobie odpowiedz na to pytanie
pszczoły zmieniają i to znacznie skład tego co im się poddaje. Pod wpływem enzymów glukoza zamieniana jest częściowo do fruktozy a maltoza i maltotrioza do glukozy i ni jak to się do tego co jest w ulu. Były robione badania jak zmienia się skład syropu po poddaniu go pszczołom i mimo, że rodziny były karmione tym samym syropem to każda z nich mała w efekcie końcowym inny skład pokarmu zimowego. Jeżeli zaś chodzi o niestawialne cukry jak i krystalizacje to jest to problem bardzo wyolbrzymiany aż do granic absurdu - niszczenie ramek ze skrystalizowanym pokarmem (to przecież nic innego jak glukoza).
Naturalnym produktem zimowli pszczół jest miód proszę sobie zrobić dokładną analizę miodu jeżeli chodzi o skład cukrowy i co tam się znajduje na pewno nie jest to tylko glukoza i fruktoza oj nie a na dodatek jest to produkt krystalizujący i pszczołom to zupełnie jakoś nie przeszkadzało do dobrego zimowania. Problem wyolbrzymiony przez pszczelarzy którzy jeszcze się nie nauczyli przygotowywać pszczół do zimowli i żadna karma choćby nie wiem jak cudowna im nie pomoże.
Cytuj:
-hydrometylofurfural(HMF)-bardzo szkodliwa substancja dla pszczół. Nie powinno być jej więcej jak 20mg/kg.
Tak HMF jest bardzo szkodliwy jeżeli znajduje się w pokarmie zimowym pszczoły przerabiając syrop obniżają zawartość HMF w pokarmie ale rzeczywiście im niej go w syropie tym lepiej a najlepiej żeby go wcale nie było. W miodach letnich np. gryczanym podczas upalnego lata zawartość HMF może nawet dochodzić do 15 mg/kg. Po przebadaniu nowego pokarmu APIINWERTIXU wyniki jakie były uzyskiwane to 0,9 mg/kg
sprzyjające warunki powstawaniu HMF to traktowanie cukru wysoką temperaturą i kwaśne środowisko dlatego ważna jest kwasowość (najlepiej ph. neutralne) syropów jak i proces produkcyjny i przechowywanie.
Cytuj:
-zwróć uwage na zawartośc CO w syropie
?????????????????????????????????????????????????????????????
Reasumując. Poczytaj specyfikacja takich syropów jak Apifortuna, Apifood,ten syrop z Holegera (syrop pszczelarski-nawet boją się nazwać ten syrop pokarmem dla pszczół). We wszystkich tych syropach mamy dwócukry i trójcukry HMF na poziomie 40mg.kg i stosunek gluikozy do fruktozy sprzyjający krystalizacji syropu. I o dziwo pszczoły na tym zimują i maja się dobrze(do czasu)
Jesli zalezy Ci na tym żebyś Ty i twoje podopieczne spały zima spokojnie poszukasz syropu który spełnia powyższe kryteria.Fakt jest droższy ale czy warto na tym oszczędzać.Pozdrawiam[/quote]
Jak by to było takie proste to by nie było tyle pytań ale najważniejsze żeby to co jest deklarowane to takie było w rzeczywistości. Każdy ma prawo wybrać między fiatem a audi.
Bo wtedy świadomy wybór (znając wszystkie za i przeciw) będzie miał uzasadnienie a nie będzie rosyjską ruletką czy trafię dobry czy zły skład.
Pozdrawiam DROBNY