FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 21:56 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 06 stycznia 2013, 19:03 - ndz 

Rejestracja: 01 maja 2011, 17:20 - ndz
Posty: 150
Lokalizacja: wadowice
witam chciałbym zaciągnąć waszej wiedzy i dowiedzieć się czy aby dostać pozwolenie na sprzedaż bezpośrednią produktów pszczelich to trzeba mieć pracownie czy można odbierać miód w warunkach kuchennych


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 19:06 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
jajek..,
zależy od PLW. W jednych powiatach wystarczy kuchnia w innych chce kratek ściekowych w podłodze. Idź do swojego i pogadaj czego będzie wymagał.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 19:12 - ndz 

Rejestracja: 01 maja 2011, 17:20 - ndz
Posty: 150
Lokalizacja: wadowice
a czy ilość uli ma znaczenie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 19:19 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
nie mam pojęcie, ale trzeba podchodzić do tego z rozsądkiem, jak zadeklarujesz 50 rodzin to trudno żeby je obrabiać w kuchni (ale to takie moje gdybanie)
Jedna wizyta u PLW i masz wszystko jasne

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 19:20 - ndz 

Rejestracja: 19 grudnia 2012, 11:40 - śr
Posty: 107
Lokalizacja: Poznań
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
To znaczy trzeba mieć odebrane wszystkie pomieszczenia produkcyjne przez właściwe organy, mieć aktualne książeczki zdrowia i przygotowanie pomieszczeń poboru czy czyszczenia urządzeń zgodnie z wytycznymi...

Ale nie musi to być stricte pracownia jako niezależny zakład pobierania. Może to być spokojnie pomieszczenie kuchenne byle by spełniało warunki panujące do poboru i pakowania miodu.

No i jak już zarejestrujesz pasiekę u Powiatowego Weterynarza to przy rejestrowaniu sprzedaży bezpośredniej musisz już złożyć projekt technologiczny (rozp. min. rolnictwa i roz. wsi z dnia 29 marca 2006r.) - odnośnie projektu jakie powinien spełniać... to masz Dz.U. Nr 59 poz. 415

Prócz tego z tego co wiem to odnośnie produkcji jest wymóg: powinna być zapewniona możliwość zmiany odzieży własnej na roboczą / zmiany obówia własnego na robocze jak i oddzielne przechowywanie odzieży własnej. No i liczne wymagania odnośnie czyszczenia, dezynfekcji, instalcji urządzeń i sprzętu no i osób mających kontakt z produktami.

Tak czy siak po złożeniu projektu technicznego jest potem kontrola lekarza powiatowego weterynarii, który dokładnie ci sprawdza pomieszczenie odnośnie wytycznych i wody czy ścieków i dostajesz papierek albo nie dostajesz to ci mówi co jest nie ten teges... w ustawie o sprzedaży bezpośredniej masz punkty co i jak powinna wyglądać produkcja i sprzedaż od strony pomieszczeń! Ale nie jest źle... jest to raczej łatwa produkcja żywności w stosunku do innej odnośnie wymogów sanitarnych itd.

ilość uli nie ma znaczenia!

_________________
kupię jak następuje: miodarkę radialną lub kasetową używaną, cieplarkę do hodowli matek, węzę 6-10kg, 250 ramek wlkp zbitych i odrutowanych


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 19:40 - ndz 

Rejestracja: 19 grudnia 2012, 11:40 - śr
Posty: 107
Lokalizacja: Poznań
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Acha zapomniałem dodać o rozdzieleniu produkcji brudnej od czystej i sprzedaży bo uznałem, że to podstawa ale napiszę o tym kilka słów odnośnie kontroli weterynarza powiatowego:

Etap produkcji brudnej:
- Przechowywanie ramek z miodem
- Przechowywanie ramek pustych bez miodu
- Proces odwirowywania miodu
- Proces filtrowania, przepuszczania przez sita

Etap produkcji czystej:
- Etap rozlewania miodu w słoiki

Etap sprzedaży:
- Miejsce sprzedaży miodu, wystawiania go np. na półkach itp.

Często problemy robi sam weterynarz a nie przepisy bo co do pszczelarzy i produkcji miodu przepisy sanitarne są naprawdę mega minimum przy sprzedaży bezpośredniej.

Zakładając że rozdzielisz produkcję brudną od czystej (gdzie indziej produkujesz gdzie indziej rozlewasz) to nie powinno być problemu. Oczywiście zachować należy staranność i przede wszystkim czystość. Nie możesz robić np. pakowania w brudnym garażu, gdzie jest kurz i np. zanieczyszczenia zwierzęce np. jak masz zwierzęta jak kury, świnie itd. itp.

Co do samych pomieszczeń, wystarczy mieć ściany pomalowane zmywalną wodą i najlepiej kafelki na podłodze i starczy. Oczywiście pobór wody również jest istotnym składnikiem. Nie ma natomiast wytycznych odnośnie np. przechowywania zasłoikowanego miodu.

_________________
kupię jak następuje: miodarkę radialną lub kasetową używaną, cieplarkę do hodowli matek, węzę 6-10kg, 250 ramek wlkp zbitych i odrutowanych


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 19:58 - ndz 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
jajek.. pisze:
a czy ilość uli ma znaczenie?
tak, do 20 uli mozna ponąć w kuchni.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 20:02 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
jino2, Nie powinni zrobić problemu, nawet jak masz 80 pni. Nie utrzymujesz się z tego. 20 to na "użytek własny", miód dla siebie i dla rodziny w domu. Tylko nie pisz, że masz wydajność z pnia 50kg. Napisz 15.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 20:06 - ndz 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
dellos nie wspomniał o prowadzeniu ewidencji pozyskiwanego miodu, pozostawiania próbek z parti.....
- decyzja wydawana jest na 2 lata, ale i tak może być coś kontrolowane w między czasie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 20:08 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
jino2, Miód dobrowolnie oddajesz do badań.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 20:09 - ndz 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
adriannos, ja mam WNI-14295610, i troszkę doświadczenia po kontrolach Wet.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 20:12 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Ja też. Normalni ludzie. Bardzo w porządku. Tylko pogadać jak z ludźmi.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 20:14 - ndz 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
adriannos pisze:
jino2, Miód dobrowolnie oddajesz do badań.

a co mam zrobić jak Wet chce pobrać próbki?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 20:14 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
jino2, dać mu próbki miodu. Jak to miód, to co może zrobić?

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 20:19 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
Koledzy a jak wygląda temat sprzętu? Ma być nierdzewka?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 20:23 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
dudi, Może być i ocynkowana pomalowana lakierem spożywczym. Ale opakowanie miej tego lakieru na wszelki wypadek. Na nierdzewkę Lepiej im się patrzy.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 20:24 - ndz 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
ja mam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 20:27 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
No własnie mam ocynk. Nie bardzo mi się chce zmieniać bo w bdb stanie a i może jakieś pieniądze unia da to wtedy kupie. Wole zainwestować w pasieke jak sprzęt


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 20:27 - ndz 

Rejestracja: 19 grudnia 2012, 11:40 - śr
Posty: 107
Lokalizacja: Poznań
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
jino2 pisze:
dellos nie wspomniał o prowadzeniu ewidencji pozyskiwanego miodu, pozostawiania próbek z parti.....
- decyzja wydawana jest na 2 lata, ale i tak może być coś kontrolowane w między czasie.


Tak, oczywiście mogą być kontrole w między czasie przeważnie 1 w roku jest. Co do prowadzenia ewidencji, to nie ma nic wspólnego z samym pomieszczeniem a o pomieszczenie było pytanie.

Dajemy próbki pszczół do badania co roku. Próbki miodu też oczywiście można dać a nawet warto dać bo się dostaje wiele ciekawych informacji jak choćby zawartość wody w miodzie oraz dokładnie jaki to miód czyli jakich pyłków jest najwięcej w miodzie.

A nie wiem czy ktoś z Was posiada wyspecjalizowane sprzęty labolatoryjne w domu. A jak masz już miód w słoikach zawsze może sprezentować kilka słoików weterynarzowi. Weź pokaż mu czyste ubrania robocze i jak masz możliwość (niedaleko pasieka) to weź go do pasieki, pokaż mu czyste ule, pokaż mu, że dbasz o pszczółki i sam ci weterynarz wszystko zaakceptuje bo zobaczy, że wszystko jest dobrze.

Nie zapominajmy, że rozmawiamy z drugą osobą, która nie ma z założenia żadnych negatywnych odczuć do do Twojej działalności. Jak z nim pogadasz to nie będzie problemu!

My z naszym weterynarzem przy innej produkcji zwierzęcej to zamiast iść na inspekcję pije z nami kawę i gawędzi co tam nowego u kogo słychać, itd.

_________________
kupię jak następuje: miodarkę radialną lub kasetową używaną, cieplarkę do hodowli matek, węzę 6-10kg, 250 ramek wlkp zbitych i odrutowanych


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 20:30 - ndz 

Rejestracja: 29 lipca 2011, 20:49 - pt
Posty: 123
Lokalizacja: Częstochowa
Zależy od PLW u mnie jak sie dowiadywałem moze być ocynkowana pomalowana lakierem spożywczym, tak samo do ścian powiedział że nie musza być "zmywalne" tylko czyste, ogólnie musi być czysto.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 20:31 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
dellos, a co ma się czepiać. Kiedyś tego nie było ludzie miód sprzedawali i nikt się nie zatruł. A teraz wymyślili idiotyczne przepisy i ktoś bierze za to kasę to i przyjechać na kontrole musi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 20:33 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
dudi, Refundaca jaja jest, taka jest. Ja z niej skorzystałem.
dellos pisze:
jino2 pisze:
dellos nie wspomniał o prowadzeniu ewidencji pozyskiwanego miodu, pozostawiania próbek z parti.....
- decyzja wydawana jest na 2 lata, ale i tak może być coś kontrolowane w między czasie.


Tak, oczywiście mogą być kontrole w między czasie przeważnie 1 w roku jest. Co do prowadzenia ewidencji, to nie ma nic wspólnego z samym pomieszczeniem a o pomieszczenie było pytanie.

Dajemy próbki pszczół do badania co roku. Próbki miodu też oczywiście można dać a nawet warto dać bo się dostaje wiele ciekawych informacji jak choćby zawartość wody w miodzie oraz dokładnie jaki to miód czyli jakich pyłków jest najwięcej w miodzie.

A nie wiem czy ktoś z Was posiada wyspecjalizowane sprzęty labolatoryjne w domu. A jak masz już miód w słoikach zawsze może sprezentować kilka słoików weterynarzowi. Weź pokaż mu czyste ubrania robocze i jak masz możliwość (niedaleko pasieka) to weź go do pasieki, pokaż mu czyste ule, pokaż mu, że dbasz o pszczółki i sam ci weterynarz wszystko zaakceptuje bo zobaczy, że wszystko jest dobrze.

Nie zapominajmy, że rozmawiamy z drugą osobą, która nie ma z założenia żadnych negatywnych odczuć do do Twojej działalności. Jak z nim pogadasz to nie będzie problemu!

My z naszym weterynarzem przy innej produkcji zwierzęcej to zamiast iść na inspekcję pije z nami kawę i gawędzi co tam nowego u kogo słychać, itd.

Ładnie opisane. Mnie nie proszono o żadne próbki. Choć z chęcią bym z tego skorzystał.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 20:36 - ndz 

Rejestracja: 19 grudnia 2012, 11:40 - śr
Posty: 107
Lokalizacja: Poznań
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
dudi pisze:
dellos, a co ma się czepiać. Kiedyś tego nie było ludzie miód sprzedawali i nikt się nie zatruł. A teraz wymyślili idiotyczne przepisy i ktoś bierze za to kasę to i przyjechać na kontrole musi.


No wiesz, jak się nie patrzy na produkcję to się towar lubi... a czasem jest taka produkcja w takich warunkach, że człowiekowi od razu przechodzi chęć korzystania z tej żywności. Zresztą, czy utrzymywanie wysokich standardów jest tutaj złym kierunkiem ??

Z samych właściwości miodu antybakteryjnych, będzie ciężko coś do miodu załączyć trującego hihi... no chyba, że opryski, zabrudzone szkło słoika itp.

_________________
kupię jak następuje: miodarkę radialną lub kasetową używaną, cieplarkę do hodowli matek, węzę 6-10kg, 250 ramek wlkp zbitych i odrutowanych


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 22:10 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 września 2012, 14:44 - pn
Posty: 57
Lokalizacja: Warszawa/Nowogród
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Proponuję przeczytać broszurę wydaną przez Stowarzyszenie Pszczelarzy
Polskich "Polanka" pt." Jak zgodnie z prawem sprzedawać miód z własnej
pasieki". Znalazłem nawet na tym forum link do pobrania (10zł) alenie chce mi sie teraz szukać. Wszystko jasno wyjaśnione "jak krowie na rowie"
Pozdrawiam :D

_________________
W czasach kiedy wszystko jest możliwe nic nie jest pewne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 22:41 - ndz 

Rejestracja: 19 grudnia 2012, 11:40 - śr
Posty: 107
Lokalizacja: Poznań
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
siekierowy pisze:
Proponuję przeczytać broszurę wydaną przez Stowarzyszenie Pszczelarzy
Polskich "Polanka" pt." Jak zgodnie z prawem sprzedawać miód z własnej
pasieki". Znalazłem nawet na tym forum link do pobrania (10zł) alenie chce mi sie teraz szukać. Wszystko jasno wyjaśnione "jak krowie na rowie"
Pozdrawiam :D


tak również polecam tę pozycję jest bardzo dobra :)

_________________
kupię jak następuje: miodarkę radialną lub kasetową używaną, cieplarkę do hodowli matek, węzę 6-10kg, 250 ramek wlkp zbitych i odrutowanych


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 stycznia 2013, 18:55 - pn 

Rejestracja: 01 maja 2011, 17:20 - ndz
Posty: 150
Lokalizacja: wadowice
dzisiaj poszedłem do PIW w Wadowicach i lekarz nawet nie chciał słyszeć o wirowaniu miodu w kuchni a co do miodarki to powiedział ze pierwszy raz słyszy o lakierze spożywczym którym mam pomalowaną . A najsympatyczniejszą informacje dowiedziałem się na końcu ze gdyby jakimś cudem kuchnia została zaaprobowana to każdy mieszkaniec korzystający z tej kuchni musi mieć aktualne badania sanepidu :twisted: :thank: :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 stycznia 2013, 19:04 - pn 

Rejestracja: 19 grudnia 2012, 11:40 - śr
Posty: 107
Lokalizacja: Poznań
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
No to bardzo niemiły ten lekarz, trafia na czarną listę ?? :)

_________________
kupię jak następuje: miodarkę radialną lub kasetową używaną, cieplarkę do hodowli matek, węzę 6-10kg, 250 ramek wlkp zbitych i odrutowanych


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 stycznia 2013, 19:11 - pn 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
jajek.., to zależy ile masz uli., jak do 20 to to reguluja przepisy, a jak pow. to musisz mieć jak trzeba.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 stycznia 2013, 20:39 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 maja 2011, 19:55 - pt
Posty: 1540
Lokalizacja: Tomice
Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
jajek.. pisze:
dzisiaj poszedłem do PIW w Wadowicach i lekarz nawet nie chciał słyszeć o wirowaniu miodu w kuchni a co do miodarki to powiedział ze pierwszy raz słyszy o lakierze spożywczym którym mam pomalowaną . A najsympatyczniejszą informacje dowiedziałem się na końcu ze gdyby jakimś cudem kuchnia została zaaprobowana to każdy mieszkaniec korzystający z tej kuchni musi mieć aktualne badania sanepidu


Ja idę jutro? A przypadkiem lekarz był płci pięknej? :wink:

_________________
Pozdrawiam! Krzysztof


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 stycznia 2013, 20:56 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
jino2, pamiętasz który to przepis reguluje??

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 stycznia 2013, 21:22 - pn 

Rejestracja: 01 maja 2011, 17:20 - ndz
Posty: 150
Lokalizacja: wadowice
Alpejczyk pisze:
jajek.. pisze:
dzisiaj poszedłem do PIW w Wadowicach i lekarz nawet nie chciał słyszeć o wirowaniu miodu w kuchni a co do miodarki to powiedział ze pierwszy raz słyszy o lakierze spożywczym którym mam pomalowaną . A najsympatyczniejszą informacje dowiedziałem się na końcu ze gdyby jakimś cudem kuchnia została zaaprobowana to każdy mieszkaniec korzystający z tej kuchni musi mieć aktualne badania sanepidu


Ja idę jutro? A przypadkiem lekarz był płci pięknej? :wink:
dokumenty wydawał mi jakiś lekarz ale do inspekcji ponoć chodzi pani lekarz czekam jutro na sprawozdanie moze mu zona nie dała i był w niewsosie :mrgreen: :lol: :oops:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 stycznia 2013, 21:39 - pn 

Rejestracja: 01 maja 2011, 17:20 - ndz
Posty: 150
Lokalizacja: wadowice
powiedzcie jak wpisywaliście w formularzu ad 2.rodzaj produktów pochodzenia zwierzęcego które mają być produkowane w tym zakładzie. jak tu wpisywaliście tylko miód czy także pozyskiwanie pyłku i propolisu ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 stycznia 2013, 22:13 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2012, 23:46 - czw
Posty: 189
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
wpisz "nieprzetworzone produkty pszczele".
We wnioskach nie ma co się rozdrabniać, lepiej napisać ogólnie.

_________________
www.pasieka.krabik.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 stycznia 2013, 23:26 - pn 

Rejestracja: 29 lipca 2011, 20:49 - pt
Posty: 123
Lokalizacja: Częstochowa
czy dokumenty sa jakieś potrzebne do wypisania do sprzedaży bezpośredniej, jak jak byłem to mam opisać jakie jest pomieszczenie i opisać co sie w nim znajduje, jaki sprzet. Jezeli trzeba dokumenty to prosze o link do pobrania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2013, 12:21 - wt 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
CYNIG pisze:
jino2, pamiętasz który to przepis reguluje??

nie pamiętam, ale jeżeli potrzeba to w wolnej chwili będę szukał (niebył mi potrzebny akurat ten akapit)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2013, 12:23 - wt 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
beny69 pisze:
czy dokumenty sa jakieś potrzebne do wypisania do sprzedaży bezpośredniej, jak jak byłem to mam opisać jakie jest pomieszczenie i opisać co sie w nim znajduje, jaki sprzet. Jezeli trzeba dokumenty to prosze o link do pobrania.

dowód wpłaty na kwotę 10 zeta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2013, 12:30 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
jino2,
nie jest to jakioś super pilne ale jakbyś znalazł przy okazji ...
Nasz PLW nie robił takiego rozdziału ale zawsze to by była jakaś nowa wskazówka dla kolegów z koła którzy by chcieli zarejestrować sprzedaż bezpośrednią.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2013, 12:35 - wt 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
gdzieś w Dz.U.2006.17.127 z 16 grudnia 2005, powinno to być; jak znajdę to podam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2013, 19:06 - wt 
jajek.. pisze:
dzisiaj poszedłem do PIW w Wadowicach i lekarz nawet nie chciał słyszeć o wirowaniu miodu w kuchni

Kolego zaopatrz się w Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej w Pszczelarstwie wydany przez PZP w 2011r, który został podpisany przez Głównego Lekarza Weterynarii i rozesłany do PLWet jako obowiązujace ich rozporządzenie, (to są słowa GLWet dr. Związka).

Dla ułatwienia na 12 stronie pisze:"Pomieszczenia użytkowe w domach mieszkalnych, w których przygotowuje się żywność do spożycia(kuchnie), mogą być przeznaczone do wykonywania czynności pszczelarskich..."

Co do jakiej ilości uli się powyższe odnosi to, nigdzie nie podana jest ilość uli, natomiast ujęte mniej więcej tak:urządzenie pomieszczeń technologicznych (pracowni)stosownych do potrzeb.
W przypisach podane jest że PLWet. może przyznać indywidualne odstępstwa.
PLWet. jak wyżej piszę powinien mieć ten Kodeks ale jak mu pokażesz to może go przeczyta.
Dodam jeszcze że podane są tam wszystkie obowiązujące nas ustawy i dyrektywy WE


Na górę
  
 
Post: 08 stycznia 2013, 19:27 - wt 

Rejestracja: 21 listopada 2009, 21:49 - sob
Posty: 932
Lokalizacja: małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Boczniak pisze:
jajek.. pisze:
dzisiaj poszedłem do PIW w Wadowicach i lekarz nawet nie chciał słyszeć o wirowaniu miodu w kuchni

Kolego zaopatrz się w Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej w Pszczelarstwie wydany przez PZP w 2011r, który został podpisany przez Głównego Lekarza Weterynarii i rozesłany do PLWet jako obowiązujace ich rozporządzenie, (to są słowa GLWet dr. Związka).

Dla ułatwienia na 12 stronie pisze:"Pomieszczenia użytkowe w domach mieszkalnych, w których przygotowuje się żywność do spożycia(kuchnie), mogą być przeznaczone do wykonywania czynności pszczelarskich..."

Co do jakiej ilości uli się powyższe odnosi to, nigdzie nie podana jest ilość uli, natomiast ujęte mniej więcej tak:urządzenie pomieszczeń technologicznych (pracowni)stosownych do potrzeb.
W przypisach podane jest że PLWet. może przyznać indywidualne odstępstwa.
PLWet. jak wyżej piszę powinien mieć ten Kodeks ale jak mu pokażesz to może go przeczyta.
Dodam jeszcze że podane są tam wszystkie obowiązujące nas ustawy i dyrektywy WE


Jak co roku tak i w 2012 też był na kontroli lekarz weterynarii odnośnie sprzedaży bezpośredniej ,a podaną mam jako pracownie kuchnie w mieszkaniu i jakiś żadnych problemów z tego tytułu nie wnosił a mam podane że posiadam 22 ule (rodziny) oczywiście sprzęt i środki myjące muszą być .Wszystko zależy od weterynarza czy jest służbistom czy wyrozumiałym człowiekiem .Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2013, 20:04 - wt 

Rejestracja: 31 sierpnia 2007, 21:56 - pt
Posty: 961
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Jerzy Ty podlegasz pod Bochnie.
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2013, 20:05 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 maja 2011, 19:55 - pt
Posty: 1540
Lokalizacja: Tomice
Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
Boczniak pisze:
Kolego zaopatrz się w Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej w Pszczelarstwie wydany przez PZP w 2011r, który został podpisany przez Głównego Lekarza Weterynarii i rozesłany do PLWet jako obowiązujace ich rozporządzenie, (to są słowa GLWet dr. Związka).

Dla ułatwienia na 12 stronie pisze:"Pomieszczenia użytkowe w domach mieszkalnych, w których przygotowuje się żywność do spożycia(kuchnie), mogą być przeznaczone do wykonywania czynności pszczelarskich..."

Co do jakiej ilości uli się powyższe odnosi to, nigdzie nie podana jest ilość uli, natomiast ujęte mniej więcej tak:urządzenie pomieszczeń technologicznych (pracowni)stosownych do potrzeb.
W przypisach podane jest że PLWet. może przyznać indywidualne odstępstwa.
PLWet. jak wyżej piszę powinien mieć ten Kodeks ale jak mu pokażesz to może go przeczyta.
Dodam jeszcze że podane są tam wszystkie obowiązujące nas ustawy i dyrektywy WE


Na stronie WZP-Olsztyn jest materiał szkoleniowy z poprzedniego roku w formie pdf i tam jest w/w Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej w Pszczelarstwie.

_________________
Pozdrawiam! Krzysztof


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2013, 21:24 - wt 

Rejestracja: 21 listopada 2009, 21:49 - sob
Posty: 932
Lokalizacja: małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Odnowiciel pisze:
Jerzy Ty podlegasz pod Bochnie.
Pozdrawiam.


tak podlegam pod Bochnie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2013, 21:26 - wt 

Rejestracja: 31 sierpnia 2007, 21:56 - pt
Posty: 961
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Czyli są tam spoko ludzie :lol:
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2013, 21:28 - wt 

Rejestracja: 21 listopada 2009, 21:49 - sob
Posty: 932
Lokalizacja: małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
można się dogadać jak człowiek z człowiekiem ,bez żadnych zdziwiań można załatwić


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2013, 21:45 - wt 

Rejestracja: 01 maja 2011, 17:20 - ndz
Posty: 150
Lokalizacja: wadowice
Alpejczyk napisz jak tobie poszło u pani weterynarz i czy ktoś wie jak się ustosunkować do stwierdzenia ze każdy z domowników musi mieć badania lekarskie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2013, 22:22 - wt 
jajek.. pisze:
jak się ustosunkować do stwierdzenia ze każdy z domowników musi mieć badania lekarskie

Każdy kto pracuje przy miodzie musi mieć książeczkę . Lekarzowi mówisz że robisz wszystko sam, a żona z resztą rodziny w tym czasie biega po marketach.


Na górę
  
 
Post: 08 stycznia 2013, 22:25 - wt 

Rejestracja: 21 listopada 2009, 21:49 - sob
Posty: 932
Lokalizacja: małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
a jeśli masz pracownie osobną a nie w kuchni to też wszyscy domownicy mają mieć badania ? też mogą pomagać


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2013, 22:44 - wt 

Rejestracja: 01 maja 2011, 17:20 - ndz
Posty: 150
Lokalizacja: wadowice
Boczniak a mnie lekarz argumentował w ten sposób ze wszyscy z kuchni korzystają i kazdy mógł tam coś "przywlec"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2013, 22:50 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
jajek.. pisze:
Boczniak a mnie lekarz argumentował w ten sposób ze wszyscy z kuchni korzystają i kazdy mógł tam coś "przywlec"


To możesz powiedzieć że dzieci do kuchni nie chodzą tylko zona a Ty tylko w czasie rozlewu miodu a książeczką wyrobisz w tydzień, badanie na nosicielstwo robi się raz na całe życie. Zresztą dzieci teraz do dowodu nie wpisują wiec....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji