FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 16:31 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Cordovan.W swoim artykule piszesz ,że do gniazda na zimę wkładamy plastry przynajmniej dwa razy przeczerwione,bo dobrze przewodzą ciepło.Czy to nie jest odwrotnie?.

Tytuł: Re: inwert
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Jedni jasne plastry usuwają i twierdza że tak najlepiej drudzy twierdzą że najlepiej zimować tylko na jasnych plastrach.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Ale chodzi o to że chyba wszędzie jest informacja iż ciemne plastry mają mniejszą przewodność cieplną, a tu taki zonk

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
Może w tym kontekście "dobra" oznacza: dobra dla pszczół ;). Niech autor się wypowie.

Sol Bąk, dobrze przewodzą ciepło jest stwierdzeniem jednoznacznym.

Awatar użytkownika

Ojtam, czepiacie się, pomyłka każdemu może się zdarzyć.

Godziemba pisze:
Cordovan.W swoim artykule piszesz ,że do gniazda na zimę wkładamy plastry przynajmniej dwa razy przeczerwione,bo dobrze przewodzą ciepło.Czy to nie jest odwrotnie?.
Zgadza się, gniazdo powinno być ułożone z ramek z woszczyną minimum dwa razy przeczerewioną ale nie czarną, ramki przeczerwione w sezonie nawet 5-cio krotnie nadają się do zazimowania na nich rodzin, ramki dwuletnie i straszę w tym te jakich używasz do zimowli w danym roku nie powinny być użyte do zimowli w roku następnym. Źle przewodzą ciepło ramki zbyt jasne i zbyt czarne, jedne i drugie są do zimowli dla pszczół za zimne. :wink:

Awatar użytkownika

Cordovan pisze:
Źle przewodzą ciepło ramki zbyt jasne i zbyt czarne, jedne i drugie są do zimowli dla pszczół za zimne. :wink:

hmmm... że jak?

Awatar użytkownika

Bardzo to dziwne bo jeśli jakiekolwiek miały by dobrze przewodzić ciepło to wychładzały by kłąb.

minikron pisze:
hmmm... że jak?
no tak - najlepsze są ramki o lekko brązowym kolorze woszczyny czyli minimum dwukrotnie przeczerwione, na takich ramkach najłatwiej pszczołom utrzymać stałą temp. kłębu, takie ramki też są najlepszym izolatorem strat ciepła kłębu. :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
W tym miejscu powinna pojawić się jakaś tabela z konduktancją/rezystancją cieplną wosku w zależności od ilości czerwień...
W każdym razie Ostrowska pisze wyraźnie, że izolacja wzrasta wraz z ilością czerwień... czyżby zaszła jakaś zmiana w związku z najnowszymi badaniami?

Mariuszczs pisze:
Bardzo to dziwne bo jeśli jakiekolwiek miały by dobrze przewodzić ciepło to wychładzały by kłąb.
Nic bardziej mylnego. Zbyt jasna ramka podobne jak zbyt czarna są ramkami zimnymi bo ich przewodność cieplna jest na tyle wysoka że te właśnie są zimne i wychładzają gniazdo, na takich pszczołom najtrudniej utrzymać stałą temp. kłębu a ta jak wiadomo musi być utrzymana na praktycznie jednym poziomie we wszystkich uliczkach na jakich uwiązany jest kłąb, ramka musi mieć na tyle dobrą przewodność ciepła by pszczoły nie miały zbyt wielkich różnic w kolejnych uliczkach i warstwach kłębu, choć i tutaj nie jest to stała temp. w całym przekroju kłębu zimowego. W miarę oddalania się od środka kłębu temp. jest niższa. Zadaniem pszczelarza jest tak ułożyć gniazdo by te straty ciepła i równomierność utrzymania w miarę stałej temp. przez pszczoły była dla nich jak najmniej zachwiana. :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
poczytajcie trochę o pojemności cieplnej wosku, bo to jest podstawowe kryterium doboru jasnej lub ciemnej ramki a nie jakaś tam przewodność cieplna która z tym ma niewiele wspólnego.
Polecam również poczytać o akumulatorach cieplnych na bazie wosku itp. trochę rozjaśni to co niektórym sposób utrzymania ciepła w ulu przez rodzinę pszczelą.

Awatar użytkownika

Cordovan, może przedstaw jakąś podstawę tego rewolucyjnego stwierdzenia, że "zbyt ciemne" ramki są "zimne", bo burzysz podstawy wiedzy pszczelarskiej.
I nie rozwadniaj tego przydatnością do zimowli, bo tu wszyscy mamy jedne zdanie.

Awatar użytkownika

minikron pisze:
Cordovan, może przedstaw jakąś podstawę tego rewolucyjnego stwierdzenia, że "zbyt ciemne" ramki są "zimne", bo burzysz podstawy wiedzy pszczelarskiej.
I nie rozwadniaj tego przydatnością do zimowli, bo tu wszyscy mamy jedne zdanie.

Im ciemniejsza ramka tym ma większą pojemność cieplną (jest większa masywniejsza poprzeplatana woskiem i resztkami oprzędów). Także zagrzana utrzymuje dłużej temperaturę niż ramka z wosku jasnego (nieprzeczerwionego). Działa to jak kaloryfer ciemne ramki są bardziej wydajne poprzez zwiększone możliwości utrzymywania ciepła, a co za tym idzie pszczoły nie spracowywują się na grzanie non stop i większe wahania temperatury na zewnątrz są dla nich mniej uciążliwe, bo w kryzysowych sytuacjach to ciepło oddawane przez ramki im pomaga.
A co do bardzo czarnych ramek pszczoły pewnie na nich przezimują bardzo dobrze, ale zostawia się kilkukrotnie przeczerwione tylko z tego powodu, aby eliminować jak najwięcej patogenów z gniazda.
A co do przewodności cieplnej to to ma akurat niewielkie znaczenie przy zimowaniu.
Ot i cała historyja :mrgreen:

górski_pszczelarz pisze:
a nie jakaś tam przewodność cieplna która z tym ma niewiele wspólnego
Oj ma, im plaster jaśniejszy tym izolacyjność jest mniejsza a przewodność wyższa. Do pewnego momentu tak jest że im ciemniejsza ramka tym ta przewodność jest niższa a izolacyjność wyższa ale w pewnym momencie następuje załamanie tego stereotypu i zbyt ciemna ramka działa podobnie jak zbyt jasna mając mniejszą izolacyjność a zbyt wysoką przewodność. Moment ten z reguły pojawia się na ramce przeczerwionej więcej niż osiem razy a kolor suszu zmienia się z jasnobrązowego do brązowego i ciemnobrązowego a nawet lekko czarnego. :wink:

minikron pisze:
To nie badania a obserwacje własne z zimowli na różnych ramkach, różnie ułożonych (naprzemiennie, ciemne na bokach - jaśniejsze w środku, ciemne w środku - jaśniejsze na bokach), o różnym kolorze woszczyny - bo badan naukowych nie prowadzę. Wyjaśnienie masz powyżej, dlaczego tak jest nie wiem, pszczoły pokazują że tak jest i na tym się opieram. To też tylko moje zdanie i nit nie musi się z nim zgadzać a że burzy to podstawy wiedzy pszczelarskiej to cóż - widać czas na nowoczesność i odejście od stereotypów pisanych przez Ostrowską i innych. :wink:

Awatar użytkownika

Przetrzep te posty jak już ustalisz które przewodzą ciepło lepiej bo narazie dwa zaprzeczjące sobie widze tu i zostaw te któr są prawdziwe.

[quote="Cordovan] Źle przewodzą ciepło ramki zbyt jasne i zbyt czarne, jedne i drugie są do zimowli dla pszczół za zimne. :wink:[/quote]

[quote="Cordovan] Nic bardziej mylnego. Zbyt jasna ramka podobne jak zbyt czarna są ramkami zimnymi bo ich przewodność cieplna jest na tyle wysoka że te właśnie są zimne i wychładzają gniazdo, na takich pszczołom najtrudniej utrzymać stałą temp.. :wink:[/quote]

Awatar użytkownika

Nie mylmy pojemności z przewodnością...

Cordovan, te obserwacje to na 4 ulach prowadziłeś? Tak, tak, wiem, że kupiłeś jeszcze 36 i masz teraz 40.

Awatar użytkownika

Cordovan pisze:
górski_pszczelarz pisze:
a nie jakaś tam przewodność cieplna która z tym ma niewiele wspólnego
Oj ma, im plaster jaśniejszy tym izolacyjność jest mniejsza a przewodność wyższa. Do pewnego momentu tak jest że im ciemniejsza ramka tym ta przewodność jest niższa a izolacyjność wyższa ale w pewnym momencie następuje załamanie tego stereotypu i zbyt ciemna ramka działa podobnie jak zbyt jasna mając mniejszą izolacyjność a zbyt wysoką przewodność. Moment ten z reguły pojawia się na ramce przeczerwionej więcej niż osiem razy a kolor suszu zmienia się z jasnobrązowego do brązowego i ciemnobrązowego a nawet lekko czarnego. :wink:

minikron pisze:
To nie badania a obserwacje własne z zimowli na różnych ramkach, różnie ułożonych (naprzemiennie, ciemne na bokach - jaśniejsze w środku, ciemne w środku - jaśniejsze na bokach), o różnym kolorze woszczyny - bo badan naukowych nie prowadzę. Wyjaśnienie masz powyżej, dlaczego tak jest nie wiem, pszczoły pokazują że tak jest i na tym się opieram. To też tylko moje zdanie i nit nie musi się z nim zgadzać a że burzy to podstawy wiedzy pszczelarskiej to cóż - widać czas na nowoczesność i odejście od stereotypów pisanych przez Ostrowską i innych. :wink:

To żadne tłumaczenie równie dobrze ja mogę napisać że u mnie jest na odwrót i się przy tym upierać. Liczą się fakty potwierdzone dowodami, a nie własne przemyślenia które często są nieprawdziwe. To jak upieranie się polityków że "moja racja jest naważniejsza" :thank:
Za tak nowoczesną wiedzę to powinni nagradzać nagrodą Nobla, bo burzy to nie tylko całą wiedzę pszczelarską zawartą w książce Ostrowskiej i innych, ale również cały dotychczasowy model fizyczny świata. :haha:

Mariuszczs pisze:
Przetrzep te posty jak już ustalisz które przewodzą ciepło lepiej bo narazie dwa zaprzeczjące sobie widze tu i zostaw te któr są prawdziwe.

[quote="Cordovan] Źle przewodzą ciepło ramki zbyt jasne i zbyt czarne, jedne i drugie są do zimowli dla pszczół za zimne. :wink:[/quote]

[quote="Cordovan] Nic bardziej mylnego. Zbyt jasna ramka podobne jak zbyt czarna są ramkami zimnymi bo ich przewodność cieplna jest na tyle wysoka że te właśnie są zimne i wychładzają gniazdo, na takich pszczołom najtrudniej utrzymać stałą temp.. :wink:[/quote][/quote]

Fakt przyznaję źle to napisałem ale to z rozpędu. Chodziło mi o izolacyjność i przewodność zarówno jednych jak i drugich co wyjaśniłem w kolejnym poście.

górski_pszczelarz pisze:
To żadne tłumaczenie równie dobrze ja mogę napisać że u mnie jest na odwrót i się przy tym upierać. Liczą się fakty potwierdzone dowodami, a nie własne przemyślenia które często są nieprawdziwe. To jak upieranie się polityków że "moja racja jest naważniejsza"
Ale ja się nie upieram, wyraziłem tylko swoje zdanie, nie zgadzacie się z nim szanuję to, każdy robi u siebie jak mu się podoba i jak uważa że jest najlepiej. :wink:

minikron pisze:
Cordovan, te obserwacje to na 4 ulach prowadziłeś? Tak, tak, wiem, że kupiłeś jeszcze 36 i masz teraz 40.
Nie liczy się to ile mam uli czy ile miałem w zeszłym roku czy dwa lata temu, liczy się wiedza a ta nie wzięła się z kosmosu tylko z ubiegłych lat doświadczeń. Nie mam pasieki trzy lata jeśli o to idzie. :wink:

Awatar użytkownika

Cordovan, występując z takimi rewelacjami ex kathedra,możesz komuś zrobić krzywdę. Nie w tym wypadku, bo mimo błędu w podstawach słuszny jest wniosek, że czarnych ramek nie używamy do zimowli, ale pilnuj się, żeby takich rewelacji nie mnożyć.
W tym wypadku po prostu nie masz racji, ramka im ciemniejsza, ty, "cieplejsza".

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
minikron pisze:

co i oczywiste bo komórki wyścielone kilkoma warstwami kokonów i ekstementów po larwach. Nic tak nie izoluje jak fekalia :) . Silenie się na oryginalność zawsze prowadzi do śmieszności :mrgreen: , czasem lepiej w porę wycofać się z pomyłki niż się upierać w głupocie.
Z dwojga złego lepiej zimować w jasnych , zimnych plastrach niż w zasranych na czarno.

minikron pisze:
Nie upieram się że mam monopol na rację. Piszę o obserwacjach własnych. Miałem przypadek że rodzina zimowała na suszu z jedną ramką bardzo ciemną w środku gniazda(nie wyeliminowana celowo), ramka zalana zapasami w 75%, kłąb ją ominął przemieszczając się na kolejne ramki dużo jaśniejsze, nawet nie odsklepiły jednej komórki na tej ramce, w kwietniu ją odebrałem, poharatałem widelcem i dałem nad gniazdo, dopiero wyczyściły. Kolejna rodzina zazimowana na trzech ramkach ciemnych w środku gniazda a na bokach z jednej dwie z drugiej trzy jaśniejsze, kłąb uwiązał się z jednej ze stron i nie przemieścił przez te ciemne czego wynikiem było osypanie się rodziny, kolejna rodzina zazimowana na mieszanych plastrach była cały czas niespokojna mimo braku innych powodów, zużyły znacząco zapasy, licho wyszły na wiosnę i długo dochodziły do siły, kolejna zazimowana na jasnych plastrach w środku, ciemnych na bokach nie ruszyła z bocznych ramek zapasów, ściśnięte były w centrum gniazda, prawie głodując na przedwiośniu na resztach. Najlepiej wyszły rodziny z ułożonymi plastrami przeczerwionymi od dwóch do 7 razy w danym sezonie. By było jeszcze jaśniejsze obserwacje te były prowadzone 6-7 lat temu na ulach wz, teraz na wlkp stosuję takie ułożenie jakie mam sprawdzone i od trzech zimowli nie miałem spadku żadnej rodziny z przyczyn zależnych ode mnie. :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Trochę to temat fizyko/filozoficzno/fizoloficzny. Przez ramkę jasną ciepło przechodzi na zewnętrzne skraje kłębu, nie jest dobrze akumulowane/zatrzymywane i jeśli pszczoły nie są mocno zbite, to ono ucieka poza kłąb. Przy ramkach jasnobrązowych ramki zatrzymują promieniowanie cieplne, akumulują je/zatrzymują, a jednocześnie przewodność cieplna wspomaga (ociepla) pszczoły w zewnętrznych częściach kłębu, które rzadziej cyrkulują do wewnątrz kłębu, by się ogrzać. Przy bardzo ciemnych plastrach fakt pojemność cieplna suszu jest największa, ale również jest ten susz izolacją niewypuszczającą ciepło do zewnętrznych skrajów kłębu, pszczoły muszą troszkę więcej wszamać i się poruszać, by się ogrzać.
Na podstawie powyższego wywodu fizyko-fizoloficzno-filozoficznego, przy założeniu, że zimować będziemy rodziny:
- o maksymalnie zbliżonej sile,
- w ulach o takiej samej strukturze
- z pokarmem rozłożonym w tychże pniach w ten sam sposób,
- przy podobnym uwiązaniu kłębu,
- przy jednakowej zabudowie ramek w tychże ulach,
można postawić następujące hipotezy:
1. Pszczoły na suszu dziewiczym zjedzą najwięcej pokarmu w okresie jesienno-zimowym.
2. Pszczoły na kilkukrotnie przeczerwionych plastrach zjedzą najmniej pokarmu w okresie jesienno-zimowym.
3. Pszczoły na starych, ciemnych plastrach zjedzą w okresie jesienno-zimowym więcej pokarmu jak te co przebywały na plastrach kilkukrotnie przeczerwionych, lecz mniej jak te co przebywały w tym samym czasie na suszu dziewiczym.
4. Największy osyp zimowy będzie u pszczół przebywających w okresie jesienno-zimowym na ramkach z suszem dziewiczym i bardzo starym, a najmniejszy u tych co zimowały na suszu kilkukrotnie przeczerwionym.

Jeśli na forum są osoby piszące pracę mgr z pszczelarstwa/pszczelnictwa, to zachęcam do przeprowadzenia badań na grupie testowej, powiedzmy 60 rodzin. Zadanie pracochłonne, ale na ocenę b. wysoką. Wyniki wiem, że będą bardzo ciekawe.

Rozwój wiosenny rodzin pozostawmy bez komentarza.

Pozdrawiam serdecznie

Ule na jakich gospodaruję: brak
Jaki ciekawy temat mnie ominął. Kto by pomyślał, że o takich rewelacjach się pisze w temacie o inwercie :mrgreen:
Cordovan, po mojemu to źle dobrana wielkość gniazda do siły zimowanych rodzin. Może układ ramek miał na to jakiś dodatkowy wpływ, ale jak rodzina jest silna i kłąb obsiada 7-8 ramek to nie ma takiej opcji aby sie nagle zbuntował na zbyt jasną albo zbyt ciemna ramkę gdzieś po środku i skumulował się nagle na 2-3 ramkach na zasadzie że na złość mamie odmrożę sobie uszy :mrgreen: Taka nieprzeczerwiona ramka w środku gniazda może "zatrzymać" matkę z czerwieniem wiosną z jednej strony gniazda, ale co do uwiązania kłębu nie będzie miało aż takiego krytycznego znaczenia. ... Ale to tylko takie moje zdanie zwykłego trzymacza kilku uli w pokrzywach za stodołą :oops: :oops: :oops:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Cordovan pisze:
Kolejna rodzina zazimowana na trzech ramkach ciemnych w środku gniazda a na bokach z jednej dwie z drugiej trzy jaśniejsze, kłąb uwiązał się z jednej ze stron i nie przemieścił przez te ciemne czego wynikiem było osypanie się rodziny

Cordovan, Czyli kłąb pszczół uwiązał się na 2 lub 3 ramkach, to musiało być dużo tych pszczół. Raczej skłaniałbym się do wypowiedzi pewexa, że
pewex pisze:
to źle dobrana wielkość gniazda do siły zimowanych rodzin

A swoją drogą myślałem, że kłąb idzie w górę, a nie w bok - poprawcie mnie jeśli się mylę.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej --> 1/2 Dadant
swider24 pisze:
A swoją drogą myślałem, że kłąb idzie w górę, a nie w bok - poprawcie mnie jeśli się mylę.

A jeśli zimujesz na 1 korpusie to gdzie ma iść ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Linker,
hmmm, lekko po skosie do góry ??

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej --> 1/2 Dadant
Ale lekko w bok idą :P Tak się wypowiedziałem, badań nie robię :oops:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Linker, u mnie nie mają gdzie iść na boki bo im się gniazdo kończy :)

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Awatar użytkownika

Linker pisze:
A jeśli zimujesz na 1 korpusie to gdzie ma iść ?
Linker, są przypadki, że rodzina nie przezimuje jeśli kłąb zajmuje mniej ramek, niż pozostawił im pszczelarz (źle dobrana wielkość gniazda) pomimo, że pokarmu teoretycznie powinno wystarczyć. Dlatego, że kłąb nie obsiada końcowej ramki z pokarmem i na nią nie przejdzie. Rodzina się osypie z głodu, a pokarm w końcowej ramce pozostanie. Gdyby było inaczej pszczoły spokojnie przeszłyby w bok.

Awatar użytkownika

Kolejny temat bardzo naukowy...
Zapewne każdy ma wystarczająca ilość ramek przeczerwionych i na takich może zestawić gniazdo. I to by starczyło. Jak też tak robię.
W Skandynawii jest zwyczaj zimowania na jasnych, ale wszystkie muszą być jednakowo młode. Według mnie - i większości na tym forum, jasne są zimne nie zatrzymują ciepła i przez to przy próbach "wejścia na nie" kłębu w zimie normalnie schładzają towarzystwo. Podobnie działa ramka stara, gruba, która do jej ogrzania potrzebuje dużo ciepła przy próbach nachodzenia na nią kłębu. Oczywiście już ogrzana może być atrakcyjna i trzymać ciepło, ale musi być przecież moment podczas przesuwania kłębu, kiedy on do niej dochodzi i taka ramka wymaga więcej wpompowania ciepła. Tak ja sobie to tłumaczę. Co do patogenów, to sprawa oczywista.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: w dziupli
Cordovan pisze:
im plaster jaśniejszy tym izolacyjność jest mniejsza a przewodność wyższa. Do pewnego momentu tak jest że im ciemniejsza ramka tym ta przewodność jest niższa a izolacyjność wyższa ale w pewnym momencie następuje załamanie tego stereotypu i zbyt ciemna ramka działa podobnie jak zbyt jasna mając mniejszą izolacyjność a zbyt wysoką przewodność. Moment ten z reguły pojawia się na ramce przeczerwionej więcej niż osiem razy a kolor suszu zmienia się z jasnobrązowego do brązowego i ciemnobrązowego a nawet lekko czarnego

chce widzieć wykresy i dowody a tak na "buzię" to może jak kto źle przeczyta to uwierzy - ja jestem realistą a nie teoretykiem - dowody to podstawa !!!

Awatar użytkownika

Zmierzyć która gorzej przewodzi ciepło może każdy komu ta wiedza potrzebna.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
Jakie ramki na zimowle?
Najlepiej kwadratowe albo prostokątne jak kto woli.
Tak na poważnie to te przepychanki na nieargumenty są zbyteczne.
Układając rodzine do zimowli pamiętajmy tylko żeby nie przedzielić gniazda jasnym suszem bo może być problem. A tak czy to bedzie 2-krotnie przeczerwiony plaster czy 10-krotnie przeczerwiony to juz jest mało istotne.Pozdrawiam

Awatar użytkownika

A ja trochę z innej beczki: mam tegoroczny odkład, matka ładnie czerwi - ok 5 ramek czerwiu (wlkp.), chcę karmić w sobotę i niedzielę, a że zimuję generalnie na 2 korpusach to dałem ramki odciągnięte nieprzeczerwione do nadstawki - brakuje mi trochę suszu - czy uważacie, że tak mogę zimować, czy lepiej takie ramki usunąć i zimować na 1 korpusie - dodam, że częściowo te ramki są zasklepione - odkłady trochę podkarmiane i trochę doniosły sobie nawłoci. Żeby było jasne ramki już kilkukrotnie przeczerwione są w rodni.

Ule na jakich gospodaruję: WL,WP,WZ,LN3/4,D,LZ:)
pewex pisze:
Cordovan, po mojemu to źle dobrana wielkość gniazda do siły zimowanych rodzin. Może układ ramek miał na to jakiś dodatkowy wpływ, ale jak rodzina jest silna i kłąb obsiada 7-8 ramek to nie ma takiej opcji aby sie nagle zbuntował na zbyt jasną albo zbyt ciemna ramkę gdzieś po środku i skumulował się nagle na 2-3 ramkach na zasadzie że na złość mamie odmrożę sobie uszy :mrgreen: Taka nieprzeczerwiona ramka w środku gniazda może "zatrzymać" matkę z czerwieniem wiosną z jednej strony gniazda, ale co do uwiązania kłębu nie będzie miało aż takiego krytycznego znaczenia. ... Ale to tylko takie moje zdanie zwykłego trzymacza kilku uli w pokrzywach za stodołą :oops: :oops: :oops:

:okok:
Całkowicie się z Tobą zgadzam, silna rodzina obsiądzie wszystko, ważne co matka będzie miała do dyspozycji na przedwiośniu i wczesną wiosną.

P.S. u mnie też takie chwaściory że jak jest rosa to trzeba latać w OP-1 :D

Pozdrawiam
Przemek

Awatar użytkownika

A może wszyscy adwersarze tego gorącego sporu jutro pójdą do uli i zobaczą jak pszczoły zaczynają szykować miejsce na kłąb zimowy,gdzie i na jakich ramkach jest czerw i w jakim wieku ,gdzie zapasy i dlaczego planują kłąb w tym miejscu a nie innym ,taka lekcja poglądowa da poniektórym wiecej do myslenia jak klepanie frazesów .
Zwróćcie uwage w jaki sposób matki "oceniają"przydatnosc plastrów do zimowli po kolorach .
Czas na poczynienie takich spostrzeżeń jest jak najbardziej odpowiedni :wink: .

Awatar użytkownika

Zdzisław., Teoria teorią , ale praktyka się liczy .Nie które błędy pszczelarza "dobrodzieja" pszczoły potrafią same skorygować.Czasem im się nie uda i w tedy są one winne.Bo nie potrafiły uwiązać kłębu. :)

Olemiodek
http://www.matkipszczele.com.pl moja strona
http://www.youtube.com/user/oles60/videos?view=0 filmiki

https://www.facebook.com/olemiodek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
mendalinho pisze:
Jakie ramki na zimowle?
Najlepiej kwadratowe albo prostokątne jak kto woli.
Tak na poważnie to te przepychanki na nieargumenty są zbyteczne.
Układając rodzine do zimowli pamiętajmy tylko żeby nie przedzielić gniazda jasnym suszem bo może być problem. A tak czy to bedzie 2-krotnie przeczerwiony plaster czy 10-krotnie przeczerwiony to juz jest mało istotne.Pozdrawiam

Pięknie napisane. I z sensem.
Pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: wlk
Cordovan pisze:
To nie badania a obserwacje własne z zimowli na różnych ramkach, różnie ułożonych (naprzemiennie, ciemne na bokach - jaśniejsze w środku, ciemne w środku - jaśniejsze na bokach), o różnym kolorze woszczyny - bo badan naukowych nie prowadzę. Wyjaśnienie masz powyżej, dlaczego tak jest nie wiem, pszczoły pokazują że tak jest i na tym się opieram. To też tylko moje zdanie i nit nie musi się z nim zgadzać a że burzy to podstawy wiedzy pszczelarskiej to cóż - widać czas na nowoczesność i odejście od stereotypów pisanych przez Ostrowską i innych.

Kol.Cordovan.Ty nie burzysz podstaw wiedzy pszczelarskiej lecz piszesz od rzeczy.Jak chcesz oglaszać rewelacje na zasadzie "moje obserwacje" to przede wszystkim liżnij wiedzy z zakresu logicznego myślenia a wtedy to i dyskusja na forum będzie merytoryczna i wniesie więcej wiedzy.Dla przypomnienia przytoczę podane przez dr W.Ostrowską badania F.G.Taranowa na temat przewodnictwa plastrów.[Gospodarka Pasieczna wyd.V str.66 ]
Plastry jasne przewodność 5,61
jasnobrązowe 3,44
ciemnobrązowe 2,16
czarne 1,31
Prawdziwe jest zatem twierdzenie, iż żadne studia wyższe nie zastąpią solidnego podstawowego wykształcenia.Pozdrawiam.

pewex pisze:
Jaki ciekawy temat mnie ominął. Kto by pomyślał, że o takich rewelacjach się pisze w temacie o inwercie :mrgreen:
napisałem tylko własne spostrzeżenia.
swider24 pisze:
Cordovan pisze:
Kolejna rodzina zazimowana na trzech ramkach ciemnych w środku gniazda a na bokach z jednej dwie z drugiej trzy jaśniejsze, kłąb uwiązał się z jednej ze stron i nie przemieścił przez te ciemne czego wynikiem było osypanie się rodziny

Cordovan, Czyli kłąb pszczół uwiązał się na 2 lub 3 ramkach, to musiało być dużo tych pszczół. Raczej skłaniałbym się do wypowiedzi pewexa, że
pewex pisze:
to źle dobrana wielkość gniazda do siły zimowanych rodzin

Potrafię ocenić siłę rodziny i dostosować do niej wielkość gniazda i owszem mylisz się kłąb zimą przemieszcza się zarówno w górę jak i w bok gniazda tylko musi mieć do tego warunki.

harpia pisze:
Cordovan pisze:
im plaster jaśniejszy tym izolacyjność jest mniejsza a przewodność wyższa. Do pewnego momentu tak jest że im ciemniejsza ramka tym ta przewodność jest niższa a izolacyjność wyższa ale w pewnym momencie następuje załamanie tego stereotypu i zbyt ciemna ramka działa podobnie jak zbyt jasna mając mniejszą izolacyjność a zbyt wysoką przewodność. Moment ten z reguły pojawia się na ramce przeczerwionej więcej niż osiem razy a kolor suszu zmienia się z jasnobrązowego do brązowego i ciemnobrązowego a nawet lekko czarnego
chce widzieć wykresy i dowody a tak na "buzię" to może jak kto źle przeczyta to uwierzy - ja jestem realistą a nie teoretykiem - dowody to podstawa !!!
napisałem że badań nie prowadzę, sprawdź osobiście.

swider24 pisze:
A ja trochę z innej beczki: mam tegoroczny odkład, matka ładnie czerwi - ok 5 ramek czerwiu (wlkp.), chcę karmić w sobotę i niedzielę, a że zimuję generalnie na 2 korpusach to dałem ramki odciągnięte nieprzeczerwione do nadstawki - brakuje mi trochę suszu - czy uważacie, że tak mogę zimować, czy lepiej takie ramki usunąć i zimować na 1 korpusie - dodam, że częściowo te ramki są zasklepione - odkłady trochę podkarmiane i trochę doniosły sobie nawłoci. Żeby było jasne ramki już kilkukrotnie przeczerwione są w rodni.
Zazimuj na jednym korpusie a jak masz półkorpus to po całkowitym zakarmieniu na zimowlę daj go pod spód pod gniazdo.
Zdzisław. pisze:
A może wszyscy adwersarze tego gorącego sporu jutro pójdą do uli i zobaczą jak pszczoły zaczynają szykować miejsce na kłąb zimowy,gdzie i na jakich ramkach jest czerw i w jakim wieku ,gdzie zapasy i dlaczego planują kłąb w tym miejscu a nie innym ,taka lekcja poglądowa da poniektórym wiecej do myslenia jak klepanie frazesów .
Zwróćcie uwage w jaki sposób matki "oceniają"przydatnosc plastrów do zimowli po kolorach .
Czas na poczynienie takich spostrzeżeń jest jak najbardziej odpowiedni :wink: .
olemiodek pisze:
Zdzisław., Teoria teorią , ale praktyka się liczy .Nie które błędy pszczelarza "dobrodzieja" pszczoły potrafią same skorygować.Czasem im się nie uda i w tedy są one winne.Bo nie potrafiły uwiązać kłębu. :)
Zbyt dużo zimowli za mną bym popełniał błędy, celowo na przełomie lat układałem gniazda z różnych plastrów w różnych konfiguracjach a rodziny do zimowli mam zawsze przygotowane odpowiednio, jutro będę w pasiece porobię fotki.

jędruś pisze:
Cordovan pisze:
To nie badania a obserwacje własne z zimowli na różnych ramkach, różnie ułożonych (naprzemiennie, ciemne na bokach - jaśniejsze w środku, ciemne w środku - jaśniejsze na bokach), o różnym kolorze woszczyny - bo badan naukowych nie prowadzę. Wyjaśnienie masz powyżej, dlaczego tak jest nie wiem, pszczoły pokazują że tak jest i na tym się opieram. To też tylko moje zdanie i nit nie musi się z nim zgadzać a że burzy to podstawy wiedzy pszczelarskiej to cóż - widać czas na nowoczesność i odejście od stereotypów pisanych przez Ostrowską i innych.

Kol.Cordovan.Ty nie burzysz podstaw wiedzy pszczelarskiej lecz piszesz od rzeczy.Jak chcesz oglaszać rewelacje na zasadzie "moje obserwacje" to przede wszystkim liżnij wiedzy z zakresu logicznego myślenia a wtedy to i dyskusja na forum będzie merytoryczna i wniesie więcej wiedzy.Dla przypomnienia przytoczę podane przez dr W.Ostrowską badania F.G.Taranowa na temat przewodnictwa plastrów.[Gospodarka Pasieczna wyd.V str.66 ]
Plastry jasne przewodność 5,61
jasnobrązowe 3,44
ciemnobrązowe 2,16
czarne 1,31
Prawdziwe jest zatem twierdzenie, iż żadne studia wyższe nie zastąpią solidnego podstawowego wykształcenia.Pozdrawiam.
Kolego mnie nie interesuje co pisała Ostrowska, wiele z tego co napisała jest już nieaktualne, traktuję to jako archaizm a piszę to co obserwuję z życia pszczół i ich działania. By było jasne nie mam studiów wyższych z zakresu pszczelarskiego bym teoretyzował. :wink:

Awatar użytkownika

Cordovan pisze:
Kolego mnie nie interesuje co pisała Ostrowska
Toś kolego się troszkę zagalopował.Przypomnij sobie jaką książkę o pszczołach przeczytałeś pierwszą .Czy aby nie była to książka Pani Ostrowskiej?

Olemiodek

olemiodek pisze:
Czy aby nie była to książka Pani Ostrowskiej?
Rozczaruję Cię była nią "Hodowla pszczół" praca zbiorowa. Książkę Ostrowskiej przeczytałem i sprzedałem koledze z forum bo nie wnosiła nic do moich potrzeb poza zbędnymi archaizmami i podstawami jakie znam. :wink:

Awatar użytkownika

Cordovan pisze:
Kolego mnie nie interesuje co pisała Ostrowska, wiele z tego co napisała jest już nieaktualne, traktuję to jako archaizm

Przewodność cieplna plastrów też się od czasów Ostrowskiej zmieniła?
Nie lepiej powiedzieć: "ok, pomyliłem się, sorry"?

minikron pisze:
Nie lepiej powiedzieć: "ok, pomyliłem się, sorry"?
Napisałem że pomyliłem słowa i że chodziło mi o izolacyjność i przewodność cieplną. Co do plastrów czarnych może i mają lepszą izolacyjność jak napisała to Ostrowska jednak pszczoły te plastry omijają podobnie jak jasne a to oznacza że są dla nich zimne podobnie jak plastry jasne nieprzeczerwione. :wink:

Awatar użytkownika

Cordovan, Nie rozczarowałeś mnie kolego ,spodziewałem się takiej odpowiedzi.Łatwo Cię rozszyfrować i przewidzieć twoją odpowiedź. Co do koloru plastrów to pszczoły same wiedzą jakie plastry wybrać, trzeba im tylko nie przeszkadzać eksperymentami. Bo poco?

Olemiodek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Panowie, więcej szacunku dla Cordovana rewolucjonisty, jesteśmy stare niereformowalne dziadki leśne, mamy stare głupie metody gospodarowania, czytamy przedpotopowe książki, a on biedny jedyny oświecony, niosący kaganek nowoczesnej wiedzy i nowoczesnych metod gospodarki sprawdzonych na 4 ulach w 100 konfiguracjach ramek do zimowli, zakarmianych 15 różnymi cukrami i paszami, nie mam dyskutować, trzeba wszystko przyjąć jako prawdę objawioną gdyż oświecony nowoczesnością Przemek się nie myli nigdy.

ps. kto ma władzę ma rację i już.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]