CYNIG pisze:
Bogdan, napisz prosze czy jak strzepne na dwie ramki Ostrowskiej mloda pszczole z jednej ramki z czerwiem to bedzie to wystarczajaca ilosc pszczoly zeby to wszystko wystartowalo??
Wcale nie musisz trzepać ja zawsze robię taki mini odkładzik jeno ranko z czerwiem i pszczołami i drugie z pokarmem miód ,pierzga i w środek poddaje matkę
to się rozwija super
A jak chcesz na węzie to strząśnij z 2 ramek pszczół (młodych ) i na początek daj 1 ramko węzy matkę i z 1 kg ciasta
d@niel_25 pisze:
Boguś, a czy zapasową matkę można zazimować tak jak ty mówisz ale na ramce ostrowskiej??
Popatrz na tego mojego ula ja mam wyloty na środku ścian bo mogę bezpiecznie zimować na 1 korpusie
Ty masz Ostrowskiej ryzyko zimowania jest duże że dojdą do górnej beleczki i stop braknie pokarmu
Ale widziałem tali trik
Gość Miał też ule Ostrowskiej podzielone na trzy części tylko że wyloty boczne miał bliżej ściany przedniego wylotu na zimno (środkowego ) karmił je normalnie 4 kg cukru na zimę ale z momentem zawiązania kłębu i nastania pierwszych przymrozków stawiał korpus na stojaku przednią ścianą do ziemi w pion